" sen ne söylersen söyle, söylediğin karşındakinin anladığı kadardır."
NOKTA
Kesinlikle katılıyorum.
"Mevlana Celaleddin-i Rûmî" nin çok güzel başka sözleride vardır.
Mesela Branş değiştiren öğretmenler için de bir çok velinin ve öğretmenin endişesi vardı. Bir kısmı işini layıkıyla yaparken bazıları ise bu endişeleri haklı çıkardı.
En çok branşım olan sınıf öğretmenliğine geçmişte her branştan hatta üniversiteden mezun olanın öğretmen olarak atanmasının toplumsal etkilerini hala yaşıyoruz. "Hiç bir şey olamazsan sınıf öğretmeni olursun" mantığını hala kıramadık. Özellikle 4+4+4 ten sonra sınıf öğretmenliği bölümüne girmek kolay, atanmak imkansız hale geldi. Örneğin KPSS de derece yapmış bir arkadaşım Iğdır'da birleştirilmiş sınıf tek öğretmenli bir okula ilk tercihi olarak atandı. Ülkemizde Branş bazında bazı şansızlıklar ve şanslar oluyor maalesef.
Rehberlik öğretmeni olarak beni çok iyi anladığınızı düşünüyorum.
Rehberlik ve psikolojik danışmanın bir okulun en önemli unsuru olduğunu düşünen bir öğretmen olarak, özellikle bu branşa farklı alanlardan alım yapılması beni çok endişelendirmişti. Bunların bazıları işini çok iyi yaparken bazıları ise çok farklı yaklaşımlara girdi. Olmadı yani , rehberlik branşına bazı bölümlerden gelenler yapamadı..
Yani düşünün ülkenin en önemi kurumu Bilsem'e öğretmen olabilmek için proje yapmanız, dil bilmeniz, yüksek lisans ... bir çok özellik aranıyor ve son olarak mülakata giriyorsunuz. Zaten kesinlikle böyle olması lazım.
Fakat bakanlık "sınav yapmadan önceki yıllarda" oraya öğrenci gönderdiğini söyleyen rehberlik ve psikolojik danışmanları çok farklı alanlardan atayabiliyor. Alan değiştirenlerden alıyor.
Kpss iki oturumundan birine giremeyerek (giriş belgesini evde unutmuş) atanan rehberlikçi de var. Girdiği sınavlarda çok başarılı olup, ciddi psikolojik sorunu olan rehberlikçi de var. İşini canla başla yaparak, öğrencisi için hayatını tehlikeye atanda...
Biz sorgulamıyoruz rehberlikçileri.
Zaten öyle bir hakkımız olduğunu da düşünmüyorum.
Kimsenin haddine değil "...bu alan çok zordur" " ...sorunu olan çalışamaz" vs demek.
Milli Eğitim Bakanlığı böyle hocam "Ne olursan ol gel" diyor.
Size de bize de...
ÜÇ NOKTA