Bilimsel Kıyamet Senaryoları

Çevrimdışı TMurat

  • Site Yöneticisi
  • *****
  • 10.225
  • 65.298
  • 10.225
  • 65.298
14 Tem 2006 17:11:50

      Bu konu da nereden çıktı demeyin. Madem bu site eğitimin yanında bir kültür sitesi bu yazı garip karşılanmaz herhalde.

       Bilim adamlarının çok çeşitli kıyamet senaryosu var. Aslında her bilim adamı kendi uzmanlık alanına göre bir kıyamet tahmininde bulunuyor. Bu kadar çok ve çeşitli senaryo varsa bilimsel kıyametin olmayacağını düşünmek anlamsız olur. İşte bazı senaryolar:

1- Gök taşı çarpması.
2- Nükleer savaş: Bilim-kurgu filmi gibi gelecek ama doğru. Şuan sadece ABD ile Rusya’nın elinde dünyayı 6 defa yok edecek kadar nükleer bomba var.
3- Küresel ısınma ile hayatın donması.
4- Güneş’in enerjisinin bitmesi. (Yaklaşık 5 milyar yıl daha hayattayız. Oleyyyy!!!!)
5- Açık evren modeliyle tüm evrende ısıl ölümün gerçekleşmesi.
6- Kapalı evren modeliyle evrenin kendi üzerine çökmesi.

      Aslında bu senaryolar çok uzar. Kısa tutmak için bazılarını yazdım. Şimdi isterseniz son 2 maddeyi biraz açalım.

      Evrenin oluşumuna dair en tutarlı teori büyük patlama (Big bang) teorisidir. 16 milyar yıl önce evrende zaman ve mekan yokken “hiçten” evrenimiz var oldu. “hiç” kelimesini dikkate alın. Gerçekten de hiçten var oldu. Bunu anlamak için madde, anti madde konularını ayrıntılı olarak bilmek gerekir. Zaman da yoktu. Nasıl olur demeyin. Zaman evren ile var oldu. Bu konuyu anlamak için Einstein’ın ünlü özel ve genel rölativite teorilerini incelemeliyiz.

     Büyük patlama teorisi bilim, din ve felsefeyi en çok yakınlaştıran teorilerden biridir. Evren yok. Zaman yok. Madde adına hiçbir şey yok! Ve derken büyük patlama gerçekleşti. Sırasıyla kuarklar, leptonlar oluştu. Bunların çarpışmasıyla hadronlar (proton, nötron) atomlar, galaksiler oluştu. Tabi olaylar benim anlattığım kadar hızlı olmadı. :)
Patlayan bir bombayı düşünün. Parçaları etrafa dağılır. Bunun gibi şuan evrendeki galaksiler, yıldızlar evrenin merkezinden uzaklaşmakta yani evren genişlemekte. Einstein aslında bu genişlemeyi matematiksel olarak fark etmişti. Ama kendi inanç sisteminde (kendisi Yahudi’ydi ve Hıristiyan kültürde yetişmişti.) evrenin genişlemesi konusuna inanmıyordu. Hıristiyan görüşe göre evren statik- sabitti. Einstein bunun üzerine kurduğu denkleme bir sabit ekleyerek evrenin genişlemesini durdurmayı başardı(!) Bu durumu ileriki yıllarda “En büyük hatam.” olarak değerlendirecektir.
Özetle evren büyük patlama ile oluştu ve şuan genişlemektedir. Peki ya sonra…….

     Sonra ne olacağına dair 2 farklı görüş yani 2 farklı kıyamet senaryosu var. Hangisinin olacağını kestirmek için öncelikle evrenin yoğunluğunu ve genişleme hızını bilmeye ihtiyacımız var. Şuan için evrenin yoğunluğu için kesin bir değer söylemek güç. Evrenin görünen yüzü yanında yeni yeni bilim adamlarınca fark edilen “karanlık madde” işleri biraz daha zorlaştırıyor. Kıyamet senaryosu yazmak için evrenin şuan ki yoğunluğunun kritik değerden büyük mü yoksa küçük mü olduğunu kestirmeliyiz.

       Evrenin yoğunluğunun kritik değerden küçük olduğunu kabul edelim. Bu durumda evren sürekli genişleyecek kendi çekim kuvveti bu genişlemeyi durduramayacak. Genişleme devam ettikçe yıldızlar enerjilerini tüketip birer birer sönecek, enerji transferi azalacak, entropi artacak, uzay şimdiki -270 derecelik sıcaklığını olabilecek en küçük sıcaklık olan -273 dereceye (0 kelvin)  yaklaştıracak ve geri dönülmez şekilde evrenin soğuk ölümü gerçekleşecek.

      İkinci teoride evrenin yoğunluğunun kritik değerden daha büyük olduğu kabul edilirse bu durumda evrenin genişleme hızı kütle çekim (bildiğimiz yer çekimi) kuvveti nedeniyle yavaşlayacak ve duracak ardından geri dönüş olacak, tüm galaksiler, yıldızlar birbirine doğru hızlıca yaklaşacak (Büyük patlamanın tersi.). Uzay boşluğu 300 derece gibi (göreceli olarak) korkunç sıcaklığa erişecek. Tüm yıldızlar birbiriyle çarpışarak yok olacak.

      Şimdi hangisinin olacağını kestirmeye çalışalım. Evren dudak uçuklatıcı bir dengede yaratılmıştır. Bu dengede eğer yoğunluk şimdikinden 100 trilyonda bir daha fazla olsaydı tüm evrenin yaşı 10 yılı geçmeden kendi üzerine çöküp yok olacaktı. Eğer 100 trilyonda bir daha az olsaydı hala evren var olmamış olacaktı. Bu bıçak sırtındaki dengede evrenin yoğunluğunu düşünüp hangi teorinin doğru olup bilimsel kıyametin gerçekleşeceğini söylemek cesaret işi. Biz yine bilim adamlarına kulak verelim. Ünlü bilim adamı Isaac Asimov şunu söylemektedir: “İnsanlar açık evren modelini tercih edebilirler, ama maalesef sanırım gerçekleşecek olan kutsal kitaptaki anlatıldığı gibi kapalı evren kıyametidir.”

         Şimdi olayları birazda Asimov’un dediği gibi kutsal kitaplara göre inceleyelim:
 “O gün biz kainatı kitap sayfalarını dürer gibi toplayıp düreriz. Onu tıpkı ilk yaratmaya başladığımız günkü (Büyük patlama) haline iade ederiz, geri döndürürüz. Bu bizim üzerimize bir vaattir. Biz vaat ettiğimizi yaparız.” (Enbiya-104) İsterseniz geri dönüp yukarıda yazılan kapalı evren modelini tekrar okuyun.

“Gök yarılıp, kızarmış bir gül gibi kıpkırmızı olduğu zaman” (Rahman-37) Yukarıda yazdığımız kapalı evren modelinde uzay boşluğunun  -270 dereceden  300 dereceye ulaşmasını tekrar hatırlatırım.
Bunun gibi ayetlere bakıldığında kapalı evren modeli daha gerçekçi görülüyor. Zaten Evrenin hızında öncesine göre bir yavaşlama olduğu bilim adamlarınca söylenen bir gerçek. Yalnız şunu da söylemek gerekir ki bilim adamları bilimsel kıyametin uzun zaman sonra olacağını söylerken ayetlerde bunun daha yakın bir zamanda olacağı söyleniyor. “Kafirler kıyameti uzak görürler, biz ise onu yakın görürüz”. (Mearic-6-7) Burada hemen bilim adamlarına kafir denmiş anlamı çıkarmak biraz haksızlık olur. Anlamdaki inceliğe dikkat etmenizi bekliyorum.

      Sonuç olarak diyebiliriz ki: Kıyamet (bilimsel veya dinsel fark etmez) bir gün gerçekleşecek. Nasıl ve ne zaman olacağına inanmak ise size kalmış.

      Önemli not: Dikkat ettiyseniz konuya kendi düşüncelerimi katmadan doğrudan bilimsel ve dini yönleriyle anlatmaya çalıştım. Umarım konu spekülasyona davetiye çıkarmaz. Saygılarımla……………

Çevrimdışı yunus-emre

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 734
  • 1.722
  • 3. Sınıf Öğretmeni
  • 734
  • 1.722
  • 3. Sınıf Öğretmeni
# 17 Tem 2006 15:20:29
Kıyamet ile ilgili nüktedar bir Nasrettin Hoca fıkrası geldi aklıma. Sizlerle paylaşmak istedim.
Hoca merhuma sormuşlar:
--Hocam kıyamet ne zaman kopacak?
Cevap olarak hoca:
-- Hangi kıyamet, büyük mü yoksa küçük mü?
Bu cevap karşısında şaşıran muhatap, yeni bir soruyla karşılık vermiş:
-- Hocam o nasıl iş büyük kıyamet, küçük kıyamet de mi var?
-- Tabi var. Eğer hanım ölürse küçük kıyamet; ben ölürsem büyük kıyamet koptu demektir.
Hakikaten bu fıkra bize çok mühim bir gerçeği hatırlatıyor. Güya sadecece kıyamet kopunca ölecekmişiz gibi bir çoğumuz kıyametin meydana gelmesi ve ilgili senaryolarla dehşet ve hayrete kapılıyoruz. Oysaki biz öldüğümüz zaman bizim için kıyamet kopmuş demektir. Doğru değil mi?

Çevrimdışı TMurat

  • Site Yöneticisi
  • *****
  • 10.225
  • 65.298
  • 10.225
  • 65.298
# 17 Tem 2006 18:23:43
Olaya bu yönüyle hiç bakmamıştım.  ;)

Ama yazının sonundaki dini kaynaklar ile bilimsel kaynaklar arasındaki benzerliğe özellikle dikkatinizi çekerim.

Çevrimdışı ali002

  • Uzman Üye
  • *****
  • 762
  • 227
  • 762
  • 227
# 04 Nis 2007 19:12:17
arkadaşlar gayet ilginç bir konu ve bilgisi olan arkadaşların bilgilerini paylaşmalarını bekliyoruz.

Çevrimdışı TMurat

  • Site Yöneticisi
  • *****
  • 10.225
  • 65.298
  • 10.225
  • 65.298
# 30 Mar 2008 13:40:58
Bezer bir konu açıldığı için güncelleyeyim dedim.

Çevrimdışı aysegoceri

  • Bilge Üye
  • *****
  • 3.553
  • 1.920
  • 3.553
  • 1.920
# 30 Mar 2008 13:56:52
KIYÂMET ALAMETLERİ


--------------------------------

(Eşrâtu's-Saa), âhir zamanda (zamanın sonları) ortaya çıkarak Kıyâmet'in yaklaştığını, kopmak üzere olduğunu gösteren belirtiler. Bu belirtiler genellikle Küçük Alametler (Alâmât-ı Suğra) ve Büyük Alametler (Alâmât-ı Kübrâ) olmak üzere iki bölüm halinde incelenir.

Kur'an, Kıyâmet'in zamanını Allah'tan başka kimsenin bilemeyeceğini belirtir (el-A'raf, 7/187; Lokmun 31/34; el-Ahzab, 33/63). Buna karşılık yaklaştığını (el-Zümer, 54/1), yakın olduğunu (en-Nahl, 16/77), ansızın geleceğini (el-A'raf, 7/187) bildirir. Kıyâmet alametlerinin belirdiğini (Muhammed, 47/18) ifade etmekle birlikte bunlar hakkında bilgi vermez. Ancak, "Saat yaklaştı, ay yarıldı yarılacak" (el-Kamer, 54/1) âyetinin ikinci bölümünün "ay yarılacak" biçimde anlaşılması durumunda, bu olay Kur'an'da anılan tek Kıyâmet alameti olma özelliği kazanır.

Hadis külliyâtları ise Kıyâmet'ten önce ortaya çıkacak alametlerden söz eden çok sayıda hadis ihtiva eder. İslâm bilginleri hadislerde dile getirilen alametleri nitelikleri açısından değerlendirerek bunları Küçük Alametler (Alâmât-ı Suğrâ) ve Büyük Alametler (Alâmât-ı Kübrâ) olmak üzere iki başlık altında toplamışlardır. Âhir zaman olarak tanımlanan Kıyâmet öncesi donemde dini duygu, düşünce ve davranışların zayıflaması, dini kurallara gereken önemin verilmemesi, ibadetlerin terkedilmesi, ahlaksızlığın çoğalması biçiminde kendini gösteren Küçük Alametler'in başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:

a) İnsanların bina yapmakta birbiriyle yarışmaları (Buhârî, Fiten, 25; bk. Tecrid-i Sarih Terc; 1/58).

b) İnsanların ölümü temenni etmeleri (Buharî, Fifen, 25; Müslim, Fiten, 53-54)

c) Câriyenin efendisini doğurması (Müslim, İmân, 1).

d) Hicaz'da bir ateşin çıkarak Busra'da (Şam yakınlarında bir yer) develerin ayaklarını aydınlatması (Buhârî, Fiten, 24; Müslim, Fiten, 42).

e) Fırat nehrinin sularının çekilerek, nehir yatağından altın çıkması (Müslim, Filen, 29-31).

f) İkisi de hak iddiasında bulunan iki büyük İslâm ordusunun birbiriyle savaşması (Buhârı, Fiten, 25; Müslim, Fiten, 17).

g) İslâmî ilimlerin ortadan kalkması, cehaletin artması (Buhârî, Fiten, 4).

h) Depremlerin çoğalması (Buhârî, Fiten, 25).

ı) Zamanın yaklaşması, gece ile gündüzün eşit olması (Buhârî, Fiten, 25).

i) Cinâyetlerin çoğalması, fitnelerin zuhur etmesi (Buhârî, Fiten, 4; Müslim, Fiten, 18).

j) Yahudilerle Müslümanların savaşmaları, Müslümanların Yahudileri öldürmesi (Tecrid-i Sarih Tercümesi, VIII, 341; Müslim, Fiten, 79-82).

k) Zinanın açıkça işlenmesi, içki tüketiminin artması, kadınların çoğalıp erkeklerin azalması (el-Ali en-Nâsif Tac, 5/335).

l) Kahtân'dan bir kişinin çıkarak, insanları asâsı ile sevketmesi Buhârî, Fiten, 23).

Kıyâmetin büyük alâmetleri ise şu hadis-i şerifte toplu olarak zikredilir: Huzeyfetu'l-Gifarı (r.a)'den rivayet edilmiştir: Biz bir gün kendi aramızda konuşurken, Hazreti Peygamber yanımıza çıkageldi. Bize "Ne konuşuyorsunuz?" dedi. Biz de "Kıyâmet gününden konuşuyoruz" diye cevap verdik. Hazreti Peygamber" Şüphesiz on alâmet görülmedikçe kıyamet kopmayacaktır" dedi ve "Deccâl'i, dumanı(duhan), Dâbbetü'l-arz'ı, güneşin batıdan doğmasını, İsa (a.s.)'ın yere inmesini, Ye'cûc ve Me'cuc'u, doğuda, batıda ve Arap yarımadasında olmak üzere üç yer çöküntüsünü, son olarak da Yemen'den çıkarak insanları Mahşere sürecek ateşin vuku bulacağını söyledi" (Müslim, Fiten, 39).

Kıyâmetin bu on büyük alameti başka hadislerce ya da İslâm bilginlerince şu şekilde açıklanır:

1. Deccal'in ortaya çıkışı: Deccâl, kıyâmette zuhur edecek yalancı bir kişidir, İslâm Dini'ni ve müslümanları ifsad edip, kötülüğe ve bozgunculuğa sevketmek isteyecektir. Deccal'in sağ gözünün kör olduğu, iki gözünün arasında "kâfir" yazdığı, çocuğunun olmadığı, Medine'ye ve Mekke'ye giremeyeceği, ortaya çıktıktan sonra yeryüzünde kırk gün kalacağı, bu süre içerisinde istidrac türünden bazı olağanüstü olaylar göstereceği, daha sonra da yine kıyâmetin büyük alametlerinden olan Hz. İsa'nın yeryüzüne inmesiyle onun tarafından öldürüleceği sahih hadislerde belirtilmiştir (Buhârı, Fiten, 26; Müslim, Fiten, 37, 39, 40, 91, 101, 110, 112).

2. Duhan'ın çıkışı: Duman anlamına gelen duhan da kıyâmetin büyük alametlerinden biridir (Müslim, Fiten, 39). Kıyâmetin vukuundan önce dünyayı bir duman bulutu kaplayarak, kırk gün ve kırk gece kalacak, mü'minler nezleye tutulmuş gibi, kâfirler ise sarhoş gibi olacaklardır.

3. Dabbetü'l-arz'ın çıkışı: Kıyâmet'ten önce çıkacağı bildirilen bir yaratıktır. Kelime anlamı "yer hayvanı" demektir. Kur'an-ı Kerim'de "Kendilerine söylenmiş olan başlarına geldiği zaman, yerden bir çeşit hayvan (dâbbe) çıkarırız ki o, onlara, insanların âyetlerimize kesin olarak inanmadıklarını söyler" (en-Neml, 27/82) buyurulmaktadır. Hz. Peygamber Dâbbetü'l-arz hakkında "Çıkacak olan kıyâmet alametlerinden ilki, güneşin batı tarafından doğması ile, bir kuşluk vakti insanlara karşı bir dâbbenin (hayvanın) zuhurudur. Bu iki alametten biri, arkadaşından evvel olur. Akabinde diğeri de onun izi üzerinde yakın olarak meydana gelir" (Müslim, Fiten, 118) buyurmuştur.

4) Güneşin Batıdan doğması: Güneş batıdan doğacak, insanlar topluca iman edecek, ancak daha önce iman etmemiş olanların imanları kendilerine bir yarar sağlamayacaktır (Tecrid-i Sarih Tercümesi, XII 307; Müslim, Fiten, 118).

5. Hazreti İsa (a.s)'ın inmesi: Ehl-i sünnet itikadına göre Kıyâmetin vukuundan önce Hazreti İsa yeryüzüne inecek, hristiyanları İslâm'a davet edecek, Deccâl'i öldürecek, Hazreti Peygamber (s.a.s)'in şerîati ile hükmedecektir (Buhârî, Büyû, 102; Müslim, İmân, 242-247).

6. Ye'cûc ve Me'cûc'ün çıkışı: Kıyâmetin vukuundan önce çıkarak "yeryüzünde bozgunculuk yapacak" (el-Kehf, 18/94) olan asılları ve soyları belirsiz iki insan topluluğudur (Muhammed Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'an Dili, IV, 3288). Hz. ZülKarneyn'in önlerine yaptığı seddin yıkılarak (el-Enbiya, 21/96) açılması ile yeryüzüne dağılacaklar insanlara saldıracak, kentleri yakıp-yıkarak harabe haline getireceklerdir. Bazı rivayetlerde bu seddin Çin seddi olduğu zikredilir (Muhammed Hamdi Yazır, a.g.e., IV, 3291, 3374; Buhârı, Enbiyâ, 7; Müslim, Fiten, 1,2).

7.8.9. Doğuda, Batıda, Arap Yarımadasında olmak üzere üç bölgede yer çöküntülerinin meydana gelmesi de Kıyâmet'in büyük alametlerindendir (Müslim, Fiten, 39).

10. Yemen'den çıkacak olan büyük bir ateşin insanları önüne katarak sürmesi (Müslim, Fiten, 39).

Ebu Davud ve Tirmizi'nin Sünen'lerinde yeralan bazı hadislere göre Mehdî'nin çıkması da Kıyâmet'in büyük alametlerindendir (Sünen-i Tirmizî, IV, s.1-93: Sünen-i Ebu Davud, N. Şr. M.Abdul Hamid IV, 100, 106).

Hz. Peygamber (s.a.s), Kıyâmetin kötü insanlar ve kâfirler üzerine kopacağını bildirmiştir. Bu hadislere göre Kıyâmet kopmadan önce mü'minlerin ruhları alınacak ve onların âhirete göçmeleri sağlanacaktır (Buhari, Fiten, 5; Müslim, imare, 53).


Çevrimdışı aysegoceri

  • Bilge Üye
  • *****
  • 3.553
  • 1.920
  • 3.553
  • 1.920
# 30 Mar 2008 13:58:42
Kıyamet ne zaman kopacak? Kıyâmet alâmetleri nelerdir?
 

Soru: Kıyâmet ne zaman kopacaktır, belli başlı alâmetleri var mıdır?
Cevap: Kıyâmetin ne zaman kopacağı bildirilmemiş, (Onu ancak Allah bilir) buyurulmuştur. (A'râf 187, Ahzâb 63)

Kıyâmetin kopmasına yakın çeşitli alâmetler çıkacaktır. Kurân-ı kerîmde buyuruluyor ki:

(Rabbinin ba'zı âyetleri [alâmetleri] geldiği gün, önce îmân etmemiş veya îmânında bir hayır kazanmamış olana, o günkü îmânı fayda vermez.) [En'âm 158]

Ba'zı âyetlerden maksat, Güneş'in batıdan doğması gibi Kıyâmet alâmetidir. &127On büyük alâmet çıkmadıkça Kıyâmet kopmıyacağı hadîs-i şerîfle bildirmiştir.


Büyük alâmetler

1- Mehdî gelecektir. Babası Abdullah, annesi Âmine'dir. Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki:

(Mehdî'nin başı hizâsında bir bulut olacak, buluttan bir melek "Bu Mehdîdir, sözünü dinleyin" diyecektir.) [Ebû Nuaym]

2- Deccâl gelecektir. Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki:

(Deccâl çıkınca, tanrı olduğunu söyler. Onun tanrı olduğuna inananın îmânı gider.) [İbni Ebî Şeybe]

3- Hz. Îsâ gökten inecektir. Kurân-ı kerîmde buyuruluyor ki:

(Allah'ın resûlü Meryem oğlu Îsâ'yı öldürdük dedikleri için yahûdîleri la'netledik. Onlar Îsâ'yı öldürmediler, asmadılar da. Öldürülen, kendilerine Îsâ gibi gösterildi.) [Nisâ 157]

Hz. Îsâ göğe kaldırılmıştır. (Nisâ 158)

(Elbette o [Hz. Îsâ'nın Kıyâmete yakın gökten inmesi], Kıyâmetin yaklaştığını gösteren bilgidir. Sakın bunda şüphe etmeyin.) [Zuhruf 61-Tibyân]

4- Dâbbet-ül-arz çıkacak. Bu hususta birçok hadîs-i şerîf vardır. Biri şöyle: (Dâbbet-ül-arz, mü'mine âsa ile dokunur, alnına "Bu Cennetlik" yazılır, yüzü nûrlanır. Kâfire vurunca, "Cehennemlik" diye yazılır, yüzü simsiyah olur.) [F. Fevâid]

Bu hayvandan Kur'ân-ı kerîmde de bahsedilmektedir. (Neml 82)

5- Ye'cüc ve me'cüc çıkacaktır. Ye'cüc-me'cüc seddi yıkıp çıkar. (Enbiyâ 96)

6- Duman çıkacaktır. Yeri göğü duman kaplar. (Duhan 10)

7- Güneş batıdan doğacaktır. Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki:

(Güneş batıdan doğmadıkça Kıyâmet kopmaz. O zaman herkes îmân ederse de fayda vermez.) [Müslim]

8- Ateş çıkacaktır. Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki:

(Hicâzdan çıkan ateş, Basra'daki develerin boyunlarını aydınlatır.) [Müslim]

9- Doğu, Batı ve Arabistan'da ay tutulacak ve yer batması olacak. (B.Arifin)

10- Kâ'be yıkılacaktır. (T.Kurtûbî)

Kıyâmet koparken, dünya, şimdiki yörüngesinden çıkıp, başka bir yörüngeye girer, daha sonra dağlar hallaç pamuğu gibi atılır, taş taş üstünde kalmaz, apartmanlar, gökdelenler, saraylar yıkılır. Madden böyle virân olduğu gibi ma'nen de, virân olur.

Kıyâmetin küçük alâmetleri ile ilgili hadîs-i şerîflerden ba'zıları şöyle:

(Ticaret çoğalır, izinsiz ticâret yapılmaz.) [Müslim]

(Erkekler azalır, kadınlar çoğalır, zinâ artar.) [Buhârî]

(Çalgı her yere yayılır, zaptiye, gammaz ve gıybetçi çoğalır.) [Beyhekî]

(Câmiye giren iki rek'at namaz [tehiyyet-ül mescid] kılmaz.) [Taberânî]

(Sadece tanıdıklara selâm verilir. Yazarlar çoğalır.) [Hâkim]

(İlim kalkar, cehâlet, anarşi ve ölüm çoğalır.) [İbni Mâce]

(Zengine malı için ta'zim edilir. Esnaf, ölçü ve tartıda hîle yapar. Köpek beslemek, evlâd yetiştirmekten câzip gelir. Veled-i zinâ çoğalır.) [Taberânî]

(Fırat'ta bir altın define çıkar. Görenler ondan bir şey almasın!) [Buhârî]

(Ehli olmayana iş verilir.) [Buhârî]

(Ulema, halkın istediği yönde fetvâ verip, helâla haram, harama helâl derler, Kur'ânı ticârete âlet ederler.) [Deylemî]

("Şu kabirdeki ben olsaydım" denmedikçe Kıyâmet kopmaz.) [Müslim]

(Kötü iyi, iyi kötü gösterilmedikçe, Kıyâmet kopmaz.) [Harâitî]

(Zelzele, fitne, katillik artmadıkça, Kıyâmet kopmaz.) [Buhârî]

(Lûtîlik mubah sayılıp, taş yağmadıkça Kıyâmet kopmaz.) [Deylemî]

(Kardeşler farklı dinden olmadıkça Kıyâmet kopmaz.) [Deylemî]

(Şerliler dünyaya hâkim olmadıkça Kıyâmet kopmaz.) [İbni Mâce]

(Müslümanlarla Yahudiler savaşmadıkça Kıyâmet kopmaz. Yahudilerin gizlendiği taş ve ağaç, "Yahudi arkamda gel öldür" diyecektir.) [Müslim]

(Yırtıcı hayvanlar, insanlarla konuşmadıkça Kıyâmet kopmaz.) [Tirmizî]

(Allah diyen müslüman kaldığı müddetçe Kıyâmet kopmaz.) [Müslim]

(Kıyâmet, yalnız kötüler üzerine kopar.) [Buhârî, Müslim]

Diğer alâmetler

Hadîs-i şerîfle bildirilen diğer alâmetlerden ba'zıları:

1- Emânete riâyet kalkar.
2- Kötüler söz sahibi olur.
3- İçki ve tefecilik âşikâr olur.
4- Zekât verilmez.
5- Hanıma uyulur, anneye isyân edilir.
6- Kur'ân-ı kerîm tegannî ile okunur.
7- Zararından korunmak için herkese müdâra edilir.
8- Gençler fâsık olur.
9- Sonra gelenler, önceki âlimleri câhillikle suçlar.
10- Bid'atler yayılır.
11- Bilgin denilenlerde, zerre kadar îmân olmaz.
12- İslâma uymak ayıp sayılır, hor görülür.
13- Herkese iyilik edenler ahmak sayılır.
14- İslâma uymak, ateşi elde tutmak gibi zor olur.
15- Mescidlerde fâsıkların sesi yükselir.
16- Emr-i ma'ruf ve nehy-i münker kalkar.
17- Günâha teşvik artar. İyiliğe mâni olunur.

İbni Ömer hazretleri buyuruyor ki: Kıyâmet alâmetleri zuhur edince dine daha çok sarılmalıdır! Bunlardan birkaçı şöyle:
1- Âlimler ilmi, para karşılığı öğretir.
2- Akrabalık münâsebetleri kopar.
3- Ana-babaya isyân edilir.
4- İyiler azalır.
5- Dünya menfaati için din âlet edilir.
6- Binalar yükselip heva-i nefse uyulur.
7- İltimas, rüşvet çoğalır.
 

Çevrimdışı aysegoceri

  • Bilge Üye
  • *****
  • 3.553
  • 1.920
  • 3.553
  • 1.920
# 30 Mar 2008 14:00:22
resimlerle gerçekleşen kıyamet alametleri...

[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

Çevrimdışı turgutkuzan

  • Uzman Üye
  • *****
  • 4.439
  • 3.070
  • Öğrenci Velisi
  • 4.439
  • 3.070
  • Öğrenci Velisi
# 30 Mar 2008 15:14:00
Alıntı
Bunun gibi ayetlere bakıldığında kapalı evren modeli daha gerçekçi görülüyor. Zaten Evrenin hızında öncesine göre bir yavaşlama olduğu bilim adamlarınca söylenen bir gerçek. Yalnız şunu da söylemek gerekir ki bilim adamları bilimsel kıyametin uzun zaman sonra olacağını söylerken ayetlerde bunun daha yakın bir zamanda olacağı söyleniyor. “Kafirler kıyameti uzak görürler, biz ise onu yakın görürüz”.

Murat hocam kapalı evren modeliyle kıyametin kopması için gereken zaman konusunda bilginiz var mı?
Ayette geçen "Kafirler kıyameti uzak görürler" bu süreye işaret ediyor olabilir mi?

Kıyametin kopmaya DÜNYA'dan başlaması ihtimali yok mu?
 

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK