Çocuk çok meraklı ve çok istekli. Eğer ona birşeyler öğretmezsem ya da anlattığımı anlamazsa öfke nöbetleri geçiriyor. Okulumuzda öğretmen arkadaslar ders sonunda degil de ingilizce ve ya din kulturu derslerinde destek eğitim vermek istedikleri için ben de açıkçası en azından bu yıl o destek egitimdeyken okuma yazma çalışmalarını daha etkili yaptirabilirm diye düşünmüştüm. Okuma yazma dersinde oğlum sen resim yap, onlar resim yaparken seninle ders yaparız diyemiyorum. Onlarla ders yapıyorsun benimle yapmıyorsun diye bağırmaya başlıyor. Onlar resim yaparken de ben de yapacağım diye mizirdaniyor. Bilseme yönlendireceğim tabi ama şimdi destek eğitim çıksaydı çok iyi olacakti.
Özellikle okuma yazma çalışmaları yapılırken sıkıntı var galiba. Mesela dikte çalışmasında o okur, arkadaşları yazar. Ya da o tahtada canlandırır, arkadaşları kelimeyi tahmin edip yazar. Öğrenilen harfleri önüne koyup sadece bu harfleri kullanarak metin oluşturması istenebilir, sonra da onun metni deftere yazdırması istenir.
Okuma çalışması yapılıyorsa arkadaşlarının hatalı kelime sayısını tespit etmesi istenebilir. Öğrencinin tüm sürece aktif katılımının sağlanması için işlenecek konularla ilgili konuşulabilir, farklı önerileri varsa denenebilir. Sınıftaki dosya getirme, kalem verme vb. gezerek yapılacak işlerde görevlendirilebilir. Öğrendiği gösteri deneylerini sınıfta arkadaşlarıyla beraber yapar. Matematikte farklı düşünebileceği etkinliklerle uğraşır. Ne kadar aşırı hareketli bir çocuk bilmiyorum ama sınıfta hareket edebileceği etkinlikler düzenlenebilir. Ayrıca etkili iletişim, ben dili sen dili, rollerimiz, toplumsal kurallar sınıfta canlandırılabilir. Mutlaka başarısız olduğu birkaç alan vardır. Bunları da arkadaşlarından öğrenmesi için etkinlikler düzenlenebilir. Böylece arkadaşlarıyla empati kurması ve arkadaşlarının da onu kabullenmesi daha kolay olur. Mümkün olduğunca adil davranmak gerekir. Arkadaşlarıyla ve sizinle iyi ilişkiler kurmalı.Okuldan soğursa toparlaması zor olur. Hazır derslere geliyorken aynı konuyu işleyip ona biraz derinlemesine inceletirseniz arkadaşları da faydalanır. Yoksa diğerleri okuma yazma çalışmasındayken ona resim yap dediğiniz zaman durum kötüleşebilir. Arkadaşlarına veya kendine vurma, zarar verme, öğretmenine zarar verme durumu yoksa daha kolay olur. İstemediğiniz bir hareket yaptığında mesela benim dehb tanılı öğrencimle ilk dersimde içeri girdim, sınıfta dönüyor, ona sen ne oldun, neden dönüyorsun gibi sorular sorup diğer arkadaşlarını ve kendimi de olaya katarak işi dramaya çeviriyorum. Ben gezegenim dediğinde hangi gezegensin?(Gezegenleri biliyor mu?)
Nerde dönüyorsun? (Uzay?)
Ne yöne dönüyorsun?(Yönler, gezegenlerin hareketleri)
Güneş nerde? (Gezegenler güneş etrafında döner)
(Diğer çocuklara) Hadi gezegen olalım, sen hangi gezegensin? Hangimiz güneşe yakınız? Ben neden eğik dönüyorum? (Gezegenlerin sırası, eksen eğikliği, mevsimlerin oluşumu vb.) Bu gezegenlerin özellikleri ne? Resmini yapalım mı?
Herkes yerine oturuyor, çiziyorlar, bilenler renk ve şekillerine göre, bilmeyenler kafasına göre. Gezegenler birbirine çarpar mı, vb. sorular. Bilenler yanıtlıyor. Tüm resimleri bir araya getirip devasa bir uzay yapıyoruz. Kendi sistemimizin özelliklerini anlatıyoruz. O günkü konumuz yönler olduğu için elimde pusula hangi kağıdı nereye koyacağımıza karar veriyoruz. Kuzey, güney, doğu, batı, pusula derken ders bitiyor. Eğlenceliydi.
Öğrencinin dönmesi dikkat çekmek içindi. Çekemedi, herkes dönüyordu. Bildiklerini söyleyebiliyordu, arkadaşları ile etkileşim halindeydi ve çok mutluydu.
Belki fikir olabilir diye düşündüm. Sosyal bilgiler öğretmeniyim, ilkokuma yazma konusunda bilgilerim pek taze değil.