Benim kızım geçen yıl 3.sınıf iken 1.aşamaya girmiş 620 puan almıştı, özel bir çalışma yapmamıştık. Bireysel içinde özel bir çalışma yapmadık. Şuan 4. sınıf 2010 Aralık doğumlu. Geçen hafta bireysel sınava girdi, bende şu sınav süresi olayını anlayamıyorum. Girerken testör buralardan ayrılmayın 30-35 dakikaya bitmiş olur dedi. Gerçekten 35 dakikaya geri geldiler. Arkadaşın çocuğu aynı Ram da değerlendirmeye girdi 1 saat sürmüş. Kızımın testörü soru sordukça bir kitabın arkasından bir şeye bakıp bir tabloya birşeyler işliyormuş. Acaba yaş hesaplama işlemlerini de aynı anda mı yaptı ? Bu sınavın işleyişini bilen var mı? 4 kitap varmış. Bir kitabın üstüne 12 yazmış diğerine 8 yazmış . Bunlar ne onu da anlamadım. Ona çok kitap okuyor musun diye sormuş, bana da iyi okuyor dedi. Bende kızıma sen bir şey mi okudun dedim, hayır öğretmen okudu dedi. Anlamadım iyi okuyor ne demek.
hocam rehber öğretmenim testör değilim ama genel anlamıyla 2 oğlum yerleşince bayağı araştırdım diyebilirim.Genel anlamıyla zeka testleri için şunu söyleyebilirim.Her zeka testinin farklı sayıda alt grupları vardır.12 alt grubu olanda 4 alt grubu olanda 7 alt grubu olanda oluyor
süreye çok takılmamak gerekiyor.Farklı zeka testlerinin süreleride farklı oluyor.Benim 2 oğlum bilsemli ikisi de farklı zeka testleriyle yerleştiler.Süreleri ikisinin de farklı idi.
Şu anki yapılan zeka testine küçük oğlum girdi inanın yukarda da bahsettim ancak 25 dakika kaldı.Hatta sıkılıp bildiklerine bilmiyorum demiş bitsin diye, bunu evde de bana yapar.Söyleyip devam etseydi daha uzun kalabilirdi arkadaşımın kızı 45-50 dakika kalarak yerleşti.Diğer oğlum farklı bir testle f 50-55 dakika sürdü.Yalnız şunu bilmiyoruz.İçerde direk sorulara geçiliyor mu ya da bazı testörler rahatlatmak amaçlı sohbet ediyor.
soruların yanında her çocuğun ismi yaşı(yıl ay olarak)ve cevaplarının olduğu cevap formu var.çocuk cevapladıkça doğru mu yanlış mı işaretleniyor.Ve zeka testleri çocuğun cevapları ay olarak biyolojik yaşına eklenerek zeka yaşı bulunuyor.Diyelim çocuk 8 yaşında.8 yaş sorularıyla başlanıp devam ettikçe üst yaş sorularına ilerler ve biyolojik yaşına ay olarak eklenir.Üstün zekalı çocuklar biyolojik yaşlarından en az 2-2,5 yaş fazladır.Hatta bazı alanlarda daha fazla olabilir.Örneğin sözel zeka,sayısal zeka,görsel zeka gibi.
Hocam çocuğun kelime dağarcığını ölçen sorular var.Buradan çok okuduğunu anlamış olabilir.Sözel zekası çok iyidir onu farketmiştir.Hikayeler okuyup sorular soruyor çocuk çabuk kavrayıp cevap vermiş olabilir .Ama puanı genelde çocuk çıkınca hesaplıyorlar cevap formuna bakarak ve bakanlığın sayfasına işliyorlarmış aynı gün o formu.bİr itiraz olduğunda çocuğun cevap formuna bakılıyor yaşında ayında ya da hesaplamada bir hata var mı Diye.Emin olun testörler bu konuda iyi yetiştiriliyorlar ve devamlı çok hassas ve dikkatli olmaları söyleniyor.