Birbirlerine Zarar Veren Öğrenciler İçin Ne Yapmalıyım?

yytuya
19 Ekim 2024 15:19

Herkese merhaba
Sınıfımda sürekli şiddet uygulayan öğrenciler var. Teneffüse çıkıp döndüğümde resmen sınıf kaos. Her sene olurdu ancak gittikçe artıyor bu tarz öğrencilerin sayısı. Sizlerin bu konuda uyguladığınız yöntemler nelerdir merak ediyorum. Herhangi bir sorunu olan çocuklar değil gayet normal ve yaramaz diye nitelediğimiz öğrenciler. İlkokul olmasına rağmen birbirlerini boğazlayacaklar. Bir gün gerçekten ciddi bir şey olacak diye tedirginim. Ailelerle görüşüyorum rehberlik merkezi ile görüşüyorum korkutuyorum bağırıyorum ama maalesef ilerleme kaydedemiyorum. Olumlu sınıf ortamı pozitif iletişim konusunda araştırmalarımın denemelerimin hepsi fos çıktı sanki. Gerçek deneyimlere ihtiyacım var.

pofpor
20 Ekim 2024 00:40

2008 yılında (şu ana kadar da sürekli) benzer sorunlar yaşamıştım. Sorun teneffüse çıkmama ile ortadan kalkmıyor maalesef. Siz sınıfta diğer öğrencilerle ilgilenirken, ders anlatırken de aynı sorunlarla karşılaşıyorsunuz. Arkanız dönükken çöpe giden öğrenciye çelme takıyor, kalem batırıyor... Ayrıca siz başındayken çocuğun doğal davranışlarını gözlemleyemiyorsunuz. Yaptıkları olumsuz veya beklenmedik olumlu davranışları ailelerinin, rehberlik servisinin, okul idaresinin görmesi lazım. Onların da devreye girmesi lazım. Yoksa tek başınıza başında bekleme ile, şikayet etme ile kendinizi yıpratırsınız.
2008'de çaresizlik ve yorgunluk içinde düşünürken aklıma dizüstü bilgisayarın kamerası geldi. teneffüse çıkarken kayıt programını açıp bilgisayarı dolabın üstüne koyardım. Çocuklar da görürdü. Görmelerine rağmen inanılmaz görüntüler kaydettim. Hırsızlık, kavga, başkasını suyunu içip yemeğini yeme, olgunlaşmış elma gibi oturduğu yerden bir anda yere düşmeler :) sınıf içinde tahtaya kalkarken yuvarlanmalar, kafasını, burnunu, göğsünü sıraya çarpmalar, çantasını öğle arasında eve götürüp derse gelirken çantasız gelmeler, sonrasında ''çantamı çalmışlar'' diye ağlamalar, komik ve ilginç anlar...
Akşam vaktim olduğunda kayıtlara bakardım. Önemli bir olayda rehberlik servisine, okul idaresine ve sorun yaşatan ya da tek başına sorun yaşayan öğrencilerin ailelerine göstermeye başladım. O gün bu gündür bir çok sorunu çözdük, aileler artık sorunun kimde olduğunu biliyorlar. Tek suçlu ilgisiz öğretmen değil artık. Bazen idarecilerin ve rehberlik öğretmenlerinin bile ağzı açık kalıyor.
Bir defasında içeri koşarak giren öğrencilerin ayağı takılıp üst üste düşmüşler. Bir tanesi alnını kapının kenarına çarpmış. Alnı açıldı. Hastanede adli vaka yazmışlar. Okula polis geldi. Görüntüleri okul idaresine gönderdim, polise gösterdiler. Çaylarını içip geri döndüler
Deneyin isterseniz. Her zaman olmasa da önemli bir sorun olduğu zaman ihtiyacınızı karşılarsınız. Tabi bunları kimse ile paylaşmamalısınız, özellikle de

10-44
19 Ekim 2024 19:13

Bir öğretmenimiz yorum yazmış ,teneffüste çıkmayın diye ama sanırım üsluptan dolayı ama gerçekten hocam teneffüste hiç sınıfta durmadiysaniz bir deneyin ,gozlemleyin ,kim başlatıyor kim daha yaramaz filan diye .
Ayrıca önce aileleri ile konuşup şunları yapabilirsiniz .
Yaramaz öğrencileri önce uyarmayın derste bile görmezden gelin, bir nevi küser gibi.
Sonra ilk derse girdiğinizde bugün akıllı duranlara son ders cikolata dağıtacağım şeklinde söyleyip son ders yaramazlık yaparlarsa o gün onlar hariç herkese cikolata verin.
Bir de en ufak güzel hareketlerinde övün sınıfta herkesin içinde, mesela çöp attırın,ya da tahta sildirin sonra yaptığı davranıştan dolayı övün.
Teneffuse çıkarmayıp 10 kere defterine arkadaşımla kavga etmemeliyim cümlesini yazdirabilirsiniz.
Ama şu var bunlar her öğrenci de aynı etkiyi etmeyebilir.

hdogan88
20 Ekim 2024 08:23

Takip edildiklerini, kurallara uymadıklarında zarar göreceklerini onlara hissettirmelisiniz. Ben de böyle bir sınıf almıştım önce öğrencilerle konuşup her vurma/itme/arkadaşına zarar verme olayında ceza alacaklarını söyledim. Gerçekten de uyguladım. Serbest etkinlik derslerinde oyun oynardık vuranları oynatmazdım. “Ama o da bana vurdu” bahanesini asla kabul etmedim. “Sana vurduğu anda gelseydin ona ceza verirdim” dedim. Sınıfın büyük kısmı kısa sürede bıraktı. Bir kısmı devam etti ama onlar da bir süre sonra çoğunluğa mecbur uymak zorunda kaldılar. 3-4 ay kadar sürdü tabi. Ufak tefek olaylar nadir oluyor artık. Çocuklar birbirinden üstün hissetmek istiyor, bunu da en ilkel yöntemle vurarak yapmaya çalışıyorlar. Bir otorite olarak siz vurmayanı ödülle üstün hissettirdiğinizde bunu anlıyorlar.

caki1910
19 Ekim 2024 17:18

Teneffuse çıkıp döndüğünüzde sorun yaşanıyorsa teneffuse çıkmayın sorun yaşanmaz.

524943 - 19 Ekim 2024 18:31
Bu çözümü bulmak için çok düşündünüz mü?
caki1910 - 19 Ekim 2024 20:31
Evet, sorun yaşandığında teneffuse çıkmıyoruz hepimiz içeride duruyoruz. Sorun düzelene kadar aralıklarla içeride kalıyoruz. Bu şekilde hep başarılı oldum.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK