Arkadaşlar kalan zamanda dilbilgisi tekrar yapmak istiyorum
12345 hepsinde de verdiğiniz dilbilgisi konularını yazar mısınız ? esiğimiz varsa tamamlayım istiyorum.
1.SINIF DİLBİLGİSİ KONULARIKAZANIMLAR
*.7. Nokta, cümle sonunda; virgül, eş görevli kelimeleri ayırmada; soru işareti, soru bildiren cümlelerin sonunda; kısa çizgi, satır sonuna sığmayan kelimeleri ayırmada; kesme işareti, kişi ve yer adlarının aldığı ekleri ayırmada kullanılır.
*. Rakamlar (0,1, 2...9) ile (+ ve -) işareti öğretilecektir.
[!] 1.6. Cümlenin ögelerinden bahsedilmemeli ancak kurallı cümleler oluşturmaya özendirilmelidir.
1.7. Nokta, cümle sonunda; virgül, eş görevli kelimeleri ayırmada; soru işareti, soru bildiren cümlelerin sonunda; kısa çizgi, satır sonuna sığmayan kelimeleri ayırmada; kesme işareti, kişi ve yer adlarının aldığı ekleri ayırmada kullanılır.
1.8. Cümleye büyük harfle başlama, kişi ve yer adlarının ilk harfini büyük yazma.
1.9. Satır çizgisine dikkat etme, satırlara aynı hizadan başlama, sayfa kenarlarında uygun boşluk bırakma.
Sayfa düzenine ve temizliğine dikkat edilmesi gibi konuları kapsamaktadır
2.SINIF DİLBİLGİSİ KONULARIKelimelerin eş ve zıt anlamlılarını bulur.
Eş sesli kelimelerin anlamlarını ayırt eder.
Bilmediği kelimelerin anlamlarını araştırır.(4.4. Resimli sözlüğe bakarak, öğretmenine sorarak vb. kelimelerin anlamlarını araştırır.)
[!] 1.6. Cümlenin ögelerinden bahsedilmemeli ancak kurallı cümleler oluşturmaya özendirilmelidir
ÖĞRETİLECEK NOKTALAMA İŞARETLERİ
1.7. Nokta, cümle sonunda ve sıralamalar yaparken; virgül, eş görevli kelimeleri ayırmada ve hitap sözlerinden sonra; soru işareti, soru bildiren cümlelerin sonunda; kısa çizgi, satır sonuna sığmayan kelimeleri ayırmada; kesme işareti, özel adların aldığı ekleri ayırmada; eğik çizgi, adres yazımında kullanılır.
YAZIM KURALLARI
1.8.Cümleye büyük harfle başlama, adların tekil ve çoğul biçimleri, kişi, yer, mahalle, cadde, bayram adları, ay ve gün adlarının ilk harfini büyük yazma, şiir mısralarının ilk harfini büyük yazma, tarihi sağ üst köşeye yazma, başlığı farklı (kuralına uygun) yazma, başlıkla yazı arasında uygun boşluk bırakma.
9. Satır çizgisine dikkat ederek yazma, satırlara aynı hizadan başlama, sayfa kenarlarında uygun boşluk bırakma
3.SINIF DİLBİLGİSİ KONULARI*Kelimelerin eş ve zıt anlamlılarını bulur.
*Eş sesli kelimelerin anlamlarını ayırt eder.
*Bilmediği kelimelerin anlamlarını araştırır. (4.4. Resimli sözlüğe bakarak, öğretmenine sorarak vb. kelimelerin anlamları araştırılır.)
Ekleri kullanarak kelimeler türetir.
[!] 4.5. Burada yalnızca “–cı, -lık, -lı, -sız” eklerini kullanarak kelimeler türetilmelidir.
[!] 1.4. Büyük ve küçük bitişik eğik yazı harflerinin yazılışı (boyut, yön vb.) üzerinde önemle durulmalıdır.
[!] 1.5. Cümlenin ögelerinden bahsedilmemeli ancak öğrenciler kurallı cümleler oluşturmaya özendirilmelidir.
1.6. Noktayı, sıralamalar yaparken ve kısaltmaların sonunda; virgülü, özneyi belirtmede; soru işaretini, soru bildiren cümlelerin sonunda; kısa çizgiyi, satır sonuna sığmayan kelimeleri ayırmada; kesme işaretini, özel adların aldığı ekleri ayırmada; eğik çizgiyi, adres yazımında kullanır.
1.7. Cümleye büyük harfle başlama; ülke, ulus, kıta, kişi, yer ve hayvan adlarının ilk harfini büyük yazma; şiir mısralarının ilk harfini büyük yazma vb.
1.8. Satır çizgisine dikkat ederek yazma; satırlara aynı hizadan başlama; sayfa kenarlarında uygun boşluk bırakma; tarihi sağ üst köşeye yazma; başlıkla metin arasında uygun boşluk bırakma.
YAZIM KURALLARI
2.4. Olayları sıralarken “ilk önce, önce, sonra, daha sonra, sonunda vb.” ifadelerinin kullanılması istenebilir.
[!] 2.5. Ad (adın iyelik ekleri),adın tekil ve çoğul biçimleri verilecek. Adların yerine kullanılan kelimeler (zamir) ve varlıkları çeşitli yönlerden niteleyen kelimeler (sıfat) ile ilgili örnekler verilecek. Kelime türlerinin tanımları verilmeyecektir.
2.7. Yazılarında, farklı bir düşünceye geçerken “ama, fakat, veya vb.” ifadelerinin kullanılması istenebilir.
2.9. Yazılarında, “örneğin, örnek olarak, özellikle, gibi, açıkçası, açıklamak gerekirse, yani, başka bir deyişle vb.” ifadelerini kullanarak destekleyici ve açıklayıcı örnekler vermeye özendirilir.
2.10. Yazılarında, karşılaştırmalar yaparken “aynısı, benzer olarak, farklı vb.” ifadelerinin kullanılması istenebilir.
.
4.SINIF DİLBİLGİSİ KONULARI[!] 1.4. Özne, tümleç, yüklemin temel anlamları verilmemeli ve bu ögelerin çeşitlerine değinilmemelidir.
1.5. Noktayı, kısaltmalarda; virgülü, özneyi belirtmede; iki noktayı, açıklamalarda; ünlem işaretini, seslenme, hitap, uyarı sözlerinden sonra ve anlık duygulara dikkat çekmede; kısa çizgiyi, ilişkili sözcükler arasında; tırnak işaretini, alıntılarda; kesme işaretini, kısaltmaların ve sıralama bildiren sayıların aldığı ekleri ayırmada; uzun çizgiyi, konuşmaları belirtmede; parantezi, bir önceki kavramı açıklamada kullandırınız.
1.6. Dil, din, gezegen, yıldız, savaş, devir, çağ ve kurum adlarının ilk harfi büyük yazdırılmalıdır. Soru edatı (mı) ile “de” ve “ki” bağlaçları verilmelidir. 1.7.
Başlık sayfa ortalanarak, tarih ise uygun yere yazdırılmalıdır. Sayfa kenarlarında ve başlıkla yazı arasında uygun boşluklar bıraktırarak yazdırılmalıdır.
2.6. Yazısını güçlendirmek amacıyla deyim, atasözü, özdeyiş vb. kullanmaya özendirilir.
[!] 2.7. Eylemde zaman konusuna anlam yönüyle değinilmeli; ancak, zaman ekleri verilmemelidir. Örneğin; “koştu” biten bir eylem, “koşuyor “devam eden bir eylem; “koşacak” gelecekte yapılacak bir eylem.
2.8. Yazısında abartma, taşlama, tersini söyleme gibi yollarla mizah duygusu yaratılması istenebilir.
[!] 2.9. Ad (ad durum ekleri), sıfat, zamir, fiil kavramları, örneklerden yola çıkılarak tanıtılmaya çalışılır. Kelime türlerinin çeşitleri verilmemelidir.
İmza atar ve anlamını bilir.
5.SINIF DİLBİLGİSİ KONULARI2.2. İlk önce, önce, daha sonra, ondan sonra, sonunda, sonuçta, vb.
[!] Eylemde zaman konusuna anlam yönüyle değinilecek, zaman ekleri verilmeyecektir. Örneğin; “koştu” biten bir eylem, “koşuyor “devam eden bir eylem; “koşacak” gelecekte yapılacak bir eylemi ifade eder.
[!] 1.4. Özne, tümleç, yüklemin temel anlamları açıklanmamalı ve bu ögelerin çeşitleri verilmemelidir.
1.5. Noktayı, kısaltmalarda; virgülü, yüklemleri ve tümleçleri ayırmada; iki noktayı, açıklamada ve örnek vermede; üç noktayı, tamamlanmamış cümlelerin sonunda; ünlem işaretini, seslenme, hitap, uyarı sözlerinden sonra ve anlık duygulara dikkat çekmede; kısa çizgiyi, ilişkili sözcükler arasında; tırnak işaretini, alıntılarda; kesme işaretini, kısaltmaların ve sıralama bildiren sayıların aldığı ekleri ayırmada; noktalı virgülü, birbirine bağlı cümleleri ayırmada; uzun çizgiyi, konuşmaları belirtmede; parantezi, bir önceki kavramı açıklamada; denden işaretini, tekrarlarda kullandırınız.
[!] 1.6. Dil, din, gezegen, yıldız, savaş, devir, çağ ve kurum adlarının ilk harfi büyük yazdırılmalıdır.
Soru edatı (mı) ile “de” ve “ki” bağlaçları verilmelidir.
[!] 1.7. Başlık sayfa ortalanarak, tarih uygun yere yazdırılmalıdır. Sayfa kenarlarında ve başlıkla yazı arasında uygun boşluklar bıraktırılmalıdır.
YAZIM KURALLARI
2.6. Yazısında anlamı zenginleştirmek amacıyla deyim, atasözü, özdeyiş vb. kullanmaya özendirilir.
[!] 2.7. Eylemde zaman konusuna anlam yönüyle değinilmeli, zaman ekleri verilmemelidir. Örneğin; “koştu” biten bir eylem, “koşuyor “devam eden bir eylem; “koşacak” gelecekte yapılacak bir eylemi ifade eder.
2.8. Yazısında abartma, taşlama, tersini söyleme gibi yollarla mizah duygusu yaratılması istenebilir.
[!] 2.9. İsim, sıfat, zamir, zarf, fiil, edat, bağlaç kavramları, örneklerden yola çıkılarak sezdirilmeye çalışılmalıdır. Kelime türlerinin çeşitleri verilmemelidir.
[!] 2.10. İki faklı cümlenin birleştirilip tek bir cümle şeklinde ifade edilebileceği gösterilmelidir. Burada basit ve bileşik cümlenin tanımı yapılmadan sadece öğrencilerin bunları kullanması özendirilmelidir.
[!] 2.12. Genelden özele, özelden genele yazarken “genel olarak, genellikle, her zaman, tamamen, özel olarak, birkaçı, bunlardan biri, sadece vb. “ ifadelerini kullanması özendirilmelidir.
[!] 2.14. Her paragrafta, anlatılacak genel düşüncenin sadece bir yönünün verilmesi istenmelidir.
2.15. Yazılarında, farklı bir düşünceye geçerken “ama, fakat, veya, yalnız, buna rağmen vb.” ifadelerinin kullanılması istenebilir.
2.17. Yazılarında, “örneğin, örnek olarak, özellikle, gibi, açıkçası, açıklamak gerekirse, yani, başka bir deyişle vb.“ ifadelerini kullanarak destekleyici ve açıklayıcı örnekler vermeye özendirilir.