Ya tamamen şahsi fikrim olarak msöylüyorum Mahmut hocam..
Okuma yarışı demenin çok doğru olmadığını ...Bu şekilde çocuklara dikte etmenin çocukları yarış psikolojisne soktuğu ...Bu tip söylemlerin çocuğun kaygı düzeyiniarttrtığı ve var olan performansını etklediği...Hızlı okuma yerine okuma anlama çalışmalarının daha anlamlı olduğunu ..
Bu tip çslışmayı okuma hızımı geliştiriyorum diye adlandırıp sonuçların çocuklardan gizli tutulmasını ve varolan performansın geçen haftalardaki okuma hızına bakarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum..
Hızlı okumak için kelimeleri yoksayan veya anlam bütünlüğüne dikkat etmeyen öğrencilerin yetiştrilmesini sağlar.
Yoksa 50 okuyan öğrencim okuduğunu anlamlandırıp düzgün tonlama yapıyorsa benim gözümde candır:)
Kusuruma bakmayın..
Teşekkür ediyorum Tevfik hocam öncelikle.
Şunu söylemek istiyorum ki ilk hedefim öğrencilerimin okuduğunu anlayabilmesi veya okuduğu ile ilgili yorum yapabilmesidir ki buna gerçekten çok büyük önem veriyorum.
Okuma hızını ölçmemin nedeni onları yarış ortamına sokuyor ve emin olun hepsi daha hızlı ve güzel okuyabilmek için çok kitap okuması gerektiğinin farkında bu sayede hem daha çok kitap okuyorlar hem de şu an ders işlemek daha zevkli ayrıca çocuk seri şekilde okumayınca kendisi de anlayamıyor.
Dakikada 90 kelime okuyabilen çocukla 40 kelime okuyan çocuğun anlama yeteneği gerçekten çok farklı. O yüzden hızlandırmanın bir çok yolunu denedim tekerleme,dikte vs. ama en iyisi bu. Yavaş okuyan çocuk cümlenin sonuna gelince başını çoktan unutuyor. Ancak okuma hızı artmış bir öğrenci de bu tam tersi oluyor.
Ben okuma yarışının veya okuma hızının ölçülmesinin öğrenci de kaygı yaratmadığı müddetçe yararlı olduğunu düşünüyorum.