öğrencilerim 22 tane 3 tanesi hariç diğerleri şuana kadarki sesleri biliyor ve birleştirip okuyor,yazma daha geriden geliyor,birleştirmedeki gibi yanına ne gelmiş diyerek adım adım ,içlerinden tekrar ederek yazdırıyorum,heceleri bilmiyorlar,heceleyerek değil,içlerinden birleştirip bir seferde okutuyorum,şimdi bu hece kavramını ne zaman vermeliyim ya da bu sırada nası verilir,sesten sonra hece oluşturuyoruz ama kelime yazarken heceleyerek yazma, yada okurken heceleyerek okuma yok;bu bir sorun mu?
Sesleri artık daha hızlı veriyorum,alıyorlar,b sesine geçicem yarın.ders işleyişinde kelime,kelimenin resmi, metinler,metinlerin anlatılması ,metinle ilgili resim olarak gitmek istiyorum ,bir de tabii verdiğim sesle ilgili kitapları okutmayı.Bazı arkadaşların sınav niteliğinde cümle yazdırdığını ve not verdiğini okuyorum,şimdiden sınav,not,puan biraz itici geldi bana.Bu zaman için okuma yazmalarını geliştirici şunu da yap dediğiniz öneriniz var mı,sizin uyguladığınız yöntemler?
teşekkür ederim..
2.sınıf öğretmeni olarak şunları tavsiye ederim öğretmenim.
1:Okuma ve yazmayı birlikte yürütün.Öğrenci okuduğunu yazabilmeli.Acele etmeyin.
2:Hece için uğraşmayın.Çocuk bildiği gibi,yani programın öngördüğü gibi okusun,yazsın.İlerde hiç merak etmeyin düzeliyorlar.Sistem,sesleri ekleme yöntemiyle okuma yazmayı öğretiyor.Şimdiden heceye girmeniz sistemin ruhuna ters.
Öğrenci önce a yı,sonra le yi sonra i yi okuyup,okudukça ekleyecek.a-al-al-i ali diye düzeltecek.
3:Okuma yazmayı hızlandırmanın en pratik yolu dikte çalışmasıdır.Sizin ezbere söylediğinizi,bir yerlere bakmadan yazabilmeli.
4:Görsel okumaya önem verin.Bol bol resimler üzerinde konuşturun.
5:Bu saatten sonra sizin harf vermenize gerek yok,çünkü sistemin özünü kapan çocuk,diğer harfleri de öğrenmiştir.Size söylemek istemez.
Özetle,heceye girmeyin,bırakın çocuk bildiği gibi okusun,yazsın.