Branş Öğretmeni Dik Yazı İsterse...

Çevrimdışı ALoNe

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.032
  • 511
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 1.032
  • 511
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 18 Nis 2010 13:14:17
Bu yazı sistemine geçilirken amaç gelecek yıllarda tüm fertlerin bu yaızyı kullanması idi sanıyorum. Böyle düşünüldüğünde de kademeli olarak 1. sınıftan itibaren öğrencilerin tüm öğrenim yaşamları boyunca bu yazıyı kullanmaları sağlanmalıdır. Hangi yazının tercih edilmesi gerektiği ayrı bir tartışma konusudur ancak madem ki bu yazıyla başlandı o zaman gerek II. kademe gerekse sonraki yıllarda ortaöğretimdeki tüm öğrenciler ve öğretmenler bu yazıyı kullanmalı ve kullandırmalıdır.

Çevrimdışı taşralı

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 334
  • 214
  • 334
  • 214
# 28 Nis 2010 23:50:48
Arkadaşlar bana 2482 sayılı tebliğler dergisi lazım.Elinde olan varsa çok iyi olur.saygılar...

Çevrimdışı lcomart

  • Uzman Üye
  • *****
  • 860
  • 1.216
  • 860
  • 1.216
# 29 Nis 2010 00:07:17
NİÇİN BİTİŞİK EĞİK YAZI? (ocak 2006)
Firdevs GÜNEŞ
Prof. Dr.; A. Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi
ANKARA
 

Ülkemizde bu yıl uygulamaya konulan Türkçe Öğretim Programı'nda ilk okuma-yazma öğretiminin amacı; sadece okuma ve yazma gibi becerilerin kazandırılması değil, aynı zamanda düşünme, anlama, sıralama, sorgulama, sınıflama, ilişki kurma, analiz-sentez yapma ve değerlendirme gibi zihinsel becerilerin de geliştirilmesi olarak belirlenmiştir. Bu süreçte Türkçeyi doğru, etkili ve güzel kullanma, iletişim kurma, problem çözme, karar verme, öğrenmeyi yaşam boyu sürdürme gibi becerilerin de geliştirilmesi beklenmektedir. Buradan hareketle, Türkçe Öğretim Programı'nda ilköğretim birinci sınıftan itibaren etkili bir okuma-yazma öğretimini gerçekleştirmek; düşünen, anlayan, sorgulayan, öğrenmeyi öğrenen, bilgiyi kullanabilen ve sorun çözebilen bireylerin yetişmesi amaçlanmıştır. Dolayısıyla Türkçe Öğretim Programı'nda ilk okuma-yazma öğretimine ayrı bir önem verilmiş ve yöntem olarak Ses Temelli Cümle Yöntemi ile birlikte bitişik eğik yazının kullanılması öngörülmüştür.

Günümüzde, okula yeni başlayan öğrencilere etkili ve güzel yazı öğretimi, eğitimcilerin üzerinde durduğu en önemli konulardan biridir. Çünkü, çocukluk yıllarında öğrenilen bu beceriler bireyin hayatı boyunca sürmektedir. Bu nedenle, yazı öğretimi ile yöntemleri üzerinde çeşitli araştırmalar yapılmış ve en uygun yöntemler belirlenmiştir. Türkçe Öğretim Programı'nda ele alınan bitişik eğik yazının öğretilmesi bu araştırmalara; yani çağdaş eğitim yaklaşımlarına, yeni yazı öğretim yöntemlerine, çocuğun zihinsel, bedensel, sosyal gelişimi ve psikolojisi ile ilgili araştırmalara dayanmaktadır.

Araştırmalara göre bitişik eğik yazı, sürekli ve hızlı yazılmaktadır. Dik temel yazıda her harften sonra durulduğu için yazı yazma süreci sık sık kesilmekte ve yavaşlamaktadır. Bu durum düşünme sürecini de etkilemektedir. Oysa bitişik eğik yazıdaki süreklilik ve hız, düşüncenin sürekliliği ve hızı ile birleşmekte ve birbirinin gelişimini desteklemektedir.

Bitişik eğik yazı; harflerin birbirine bağlanarak heceler, hecelerin de birbirine bağlanarak kelimelerin oluşturulduğu bir yazıdır. Öğrenci yazı yazarken sürekli olarak bağlantılar yapmakta ve bunu giderek alışkanlık hâline getirmektedir. Bu durum öğrencinin yazının bütün bağlantıları ve ayrıntıları üzerinde düşünmesini sağlamaktadır. Böylece bitişik eğik yazı ile öğrenci bağlantılı ve ayrıntılı düşünmeyi öğrenmekte ve geliştirmektedir. Bu süreç öğrencinin bilgiler ve anlamlar arasında da bağlantı yapmasını kolaylaştırmaktadır. Diğer taraftan Türkçe Öğretim Programı'nda temel alınan yapılandırıcı yaklaşım bilgilerin bütünleştirilerek anlamlandırılmasını öngörmektedir. Yapılandırıcı yaklaşımda, öğrencinin öğrendiği her bilgi bir sonraki bilginin alt yapısını oluşturmaktadır. Yeni bilgiler önceden yapılandırılmış bilgiler üzerine oturtulmakta; ikisi arasında anlamlı bağlar kurulmakta ve bütünleştirilmektedir. Bu işlem bilginin biriktirilmesi ya da üst üste konulması demek değil, bilgi üzerinde düşünülmesi, bilginin anlamlandırılması, analiz edilmesi ve ön bilgilerle yeniden birleştirilmesidir. Böyle bir çerçevede bitişik eğik yazı hem Türkçe Öğretim Programı'nın anlayışını hem de öğrencinin bilgileri zihninde bütünleştirerek, anlamlandırarak yapılandırmasını desteklemektedir.

Bitişik eğik yazı; öğrencinin yazı yazarken harflere, harf bağlantılarına ve ayrıntılara dikkat etmesini zorunlu kılmaktadır. Bu durum öğrencinin dikkatini önemli oranda geliştirici olmaktadır. Sadece yazma sürecinde değil okuma sürecinde de öğrencinin dikkatli olmasını getirmektedir.

Bitişik eğik yazının sürekli, akıcı ve hızlı olması, öğrencinin düşüncesini unutmadan yazıya aktarmasını da kolaylaştırmaktadır. Düşüncelerini kaybetmeden hızla yazıya aktarabilen bir öğrenci kendini daha iyi ifade edebilmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda yapılan çok sayıdaki araştırma okuma ve yazmanın karşılıklı olarak birbirini etkilediğini ve geliştirdiğini ortaya koymuştur. Bu nedenle bitişik eğik yazı ile kazanılan süreklilik, akıcılık ve dikkat; okumaya da yansımakta ve öğrencinin okuma becerilerini de geliştirmektedir. Giderek okuma ve yazmadaki bu süreklilik, akıcılık ve hız; bir bütün oluşturmakta, öğrencinin düşünme, anlama, sorgulama, ilişkilendirme gibi becerilerinin hızla gelişmesini sağlamaktadır.

Yazı öğretiminde harflerin yazı yönü, başlangıç ve bitiş noktaları, çizgilerin soldan sağa ve yukarıdan aşağıya doğru çizilmesi ile bir harfi eli kaldırmadan (az hareketle) yazma konuları oldukça önem taşımaktadır. Yazı yönünün öğrencinin kas gelişimine uygun olması yazı öğretimini kolaylaştırmaktadır. Yazı yönü olarak; harfin yazımına başlangıç noktası üzerinde daha çok durulmaktadır. Yine araştırmalarda hızlı ve güzel yazı yazabilmek için harfleri eli kaldırmadan (daha az hareketle) yazmanın gereği ortaya çıkmıştır.

Araştırmalara göre bitişik eğik yazı öğrencinin beden gelişimine de uygundur. Okul çağı çocuklarının, kalemi ellerine ilk aldıklarında eğik ve dairesel çizgiler çizdikleri bilinmektedir. Öğrenciler anatomik yapıları gereği satır üzerinde kalemi eğik olarak tutmaktadırlar. Bu yaş çocuğunun kalem tutan parmak kaslarının gelişimine en uygun yazı bitişik eğik yazı olmaktadır. Dik yazı yazmak ve kalemi dik tutmak daha zordur. Dik yazı parmak kaslarının doğal hareketini engellemekte, yazı yazmayı yavaşlatmakta, çabuk yorulmaya neden olmakta ve öğrencide bıkkınlık yaratmaktadır. Ayrıca bitişik eğik yazının akıcı ve kesintisiz olması, soldan sağa doğru yazı yönünü desteklemekte ve yazı yazarken geri dönüşlere izin vermemektedir. Bu durum yazının akıcı ve doğru yönde gelişimini sağlamaktadır.

Dik temel yazı daha çok çizilen bir yazıdır. Kısa ve kesik çizgilerle daha çok yukarıdan aşağıya ve soldan sağa yazılır. Bitişik eğik yazı kadar çeşitli yönleri içeren hareketli bir yazı değildir. Düzdür sadedir. Oysa bitişik eğik yazı daha çok yazılan yazıdır. Bitişik eğik yazı her yöne doğru yazılmaktadır. Çocuktan parmak, bilek ve dirsek hareketlerini iyi kullanmasını isteyen bir yazıdır. Bitişik eğik yazının üstünlüğü, kelimeleri yazarken kalemi hiç kaldırmadan yazılmasından gelmektedir. Çocuğun başlangıçta elini kaldırmadan bir kelimeyi yazması yorucu olabilir. Ancak öğrenildikten sonra bu durum hızlanmaktadır.

Yazı öğretimine küçük harflerle başlamak da önemlidir. Okuma ve yazma sürecinde en çok küçük harfler kullanılmaktadır. Örneğin, 12 punto ile yazılmış bir ders kitabının tam dolu bir sayfasında ortalama 35 satır bulunmaktadır. Her satırda ise ortalama 60 harf yer almaktadır. Böylece tam bir dolu sayfada ortalama 2100 harf yer almaktadır. Bunun 2000'i küçük harflerden, 100 harfi de büyük harflerden oluşmaktadır. Bu nedenle, yazı öğretimine küçük harflerle başlamak ve küçük harflerin öğretimine ağırlık vermek yerinde olmaktadır.

Bitişik eğik el yazısı öğrencide yazı yazma isteğini artırmakta, ilgi uyandırmakta, yazı yazmayı sevdirmekte, öğrencilerin yaratıcılıklarını geliştirmekte, süslü yazı yazma zevkini kazandırmaktadır. Bitişik eğik yazı aynı zamanda güzel yazı yazmaya da uygundur. Bitişik eğik yazının harfleri öğrencilerin yapacakları çeşitli süslemelere daha elverişlidir.

Dik temel harflerin ardından bitişik eğik yazı harfleri ile yazmaya başlayan öğrenciler daha sonra bitişik eğik yazıya geçişte güçlük çekmektedirler. Bu nedenle ilk okuma-yazma öğretimine bitişik eğik yazı ile başlanması gerekmektedir. Ana sınıfı ve anaokullarında kalemi dik tutma ve dik çizgi çalışmalarından kaçınılmalıdır. Olabildiğince eğik çizgilere ağırlık verilmelidir

Gelişmiş ülkelerin çoğunda öğrencilere bitişik eğik yazı ile okuma-yazma öğretilmektedir. Örneğin İrlanda, Finlandiya, Norveç, İsveç, Danimarka, Fransa, İngiltere, Kanada, Almanya, Belçika gibi birçok ülkede bitişik eğik yazı ile okuma-yazma öğretimine başlanmaktadır. Hatta bu ülkeler arasında 3-5 yaşında bile bitişik eğik yazı ile okuma-yazma öğreten ülkeler bulunmaktadır.

Ülkemizde bitişik eğik yazı öğretimine Atatürk döneminde başlanmıştır. Atatürk, kara tahta başında yeni Türk Latin harflerinin örneklerini bitişik eğik el yazsı ile göstermiştir. Atatürk döneminin kuşağı; yaşlısı genci, bitişik eğik yazıyı çok iyi öğrenmiş ve yıllarca kullanmıştır. O döneme ait diplomalar, nüfus cüzdanları, tapu kayıtları vb. birçok belge bitişik eğik yazı ile matbaada basılmışçasına açık, işlek ve estetik olarak yazılmıştır. Ancak daha sonraki programlarda üzerinde durulmaması, gerekli önemin verilmeyişi, dik temel yazıya geçiş nedeniyle bitişik eğik yazı kullanılmamaya başlanmıştır. Bu ilgisizlik 1997 Yazı Öğretim Programı'na kadar sürmüştür. Kasım 1997 tarih ve 2482 sayılı Tebliğler Dergisinde yayınlanan Yazı Öğretim Programı'nda ilköğretim okullarındaki öğrencilerine bitişik el yazısı öğretilmesi, yazma becerisi ve alışkanlığının kazandırılması istenmektedir. Bu programın uygulandığı yıllarda çocuklara bitişik yazı öğretilmiş ancak alışkanlık hâline getirilememiştir. Yeni Türkçe Öğretim Programı'yla bitişik eğik el yazısı öğretimine ağırlık verilmekte, ilk okuma-yazmaya bitişik eğik yazı ile başlanmakta ve ilköğretim boyunca bütün derslerde bitişik eğik yazının kullanılması öngörülmektedir.

Yukarıda verilen bilgilerden hareketle, günümüzde bitişik eğik yazı ile ilk okuma-yazma öğretimi ve kullanımı; ülkemiz çocuklarının eğitimine ve zihinsel gelişimine büyük katkılar getirecek ve öğrencilerimizin düşünen, anlayan, sorgulayan, öğrenmeyi öğrenen, bilgiyi kullanabilen ve sorun çözebilen bireyler olarak yetişmesinde önemli rol oynayacaktır.


Kaynaklar

Dumont Danièle, Modélisation de l'apprentissage de l'écriture , Le Geste d'écriture: méthode d'apprentissage cycle 1 - cycle 2, Hatier Pédagogie, Novembre 2004

Güneş, F. (1997). Okuma Yazma Öğretimi ve Beyin Teknolojisi . Ankara: Ocak Yayınları

Güneş, F.(2005). Türkçe Öğretim Programının Yenilikleri , Artı Eğitim Dergisi, Sayı:2

Jacinthe Giguère, Les relations entre la lecture et l'écriture , thèse de doctorat Québécoise, l'Université de Lille-3, 2004, Canada

MEB. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı. (2005). İlköğretim Türkçe Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu, Ankara: MEB Basımevi.

Pendanx, M., (1998), Les activités d'apprentissage en classe de langue, Hachette, Paris.

Thériault,Jacqueline. Faciliter l'émergence de l'écrit… c'est donner du pouvoir à l'enfant, Éditions du CRP, Faculté d'éducation, Université de Sherbrooke 1993


Ders kitaplarındaki metinlerde neden bitişik eğik yazı  kullanmıyoruz orasını da anlayamıyorum.
 

Çevrimdışı ünalk

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 12.094
  • 43.703
  • 12.094
  • 43.703
# 14 May 2010 21:33:30
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Tekrar merhaba arkadaşlar.

Dün akşam günlüğümüzde ikinci kademede düz yazı kullanılması ile ilgili bir sohbet olmuştu.Bugün sabah okula erken gidip ikinci kademedeki öğrencileri hangisini kullandıklarını araştırdım.Branş öğretmenleri ile konuştum.

İkinci kademedeki öğrencilerin tamamına yakını düz yazı kullanıyor.Öğretmenler düz yazıyı teşvik ediyor.Konuştuğum öğretmenler kendileri el yazısını bilmediklerini bazı yazıları okuyamadıklarını bu yüzden çocuklara el yazısı yazdırmadıklarını söylediler.Bazı öğretmenler ise el yazısı yazmayı yasakladıklarını söylediler.
Daha üzücü bir durum ise 5.sınıf okutan bir arkadaş(Kendisi ücretli öğretmen) kendisi el yazısı bilmediği için sınıfta el yazısı yazmayı yasakladığını söyledi.

Şimdi ben 5 yıl uğraşacağım yazıları güzel olsun  diye.Hep el yazısı yazdıracağım.Hatta düz yazı yazanlara kızacağım.Öğrenci 6.sınıfa geldiğinde bu emeklerin hepsi boşa sayılarak öğretmenler düz yazı yazdıracak.Peki neden?
Çünkü öğretmenler el yazısını bilmiyor.

DAha acı bir durum ise;bazı öğretmenler bizim hata yaptığımızı söylediler? Neden el yazısı öğretiğimizi sordular.

ARkadaşlar bu işte bir yanlışlık yok mu?
Yazı konusunda devamlılık nasıl sağlanacak?
Branş öğretmenlerinin el yazısı öğrenmesi gerekmez mi?

Bu konuyu biz gündeme getirmezsek YVural Öğretmenim, bu böyle devam edecek. Biz öğreteceğiz, branş öğretmenleri böyle yapacak.

Bizi durmadan seminerlere alan müfettişler, bakanlık branş öğretmenleri için hiç bir çalışma yapmadı. Eğitimde bütünlük istiyoruz...

Çevrimdışı ünalk

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 12.094
  • 43.703
  • 12.094
  • 43.703
# 14 May 2010 21:36:11
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
yvural hocam anlattıklarınız vahim bir durum.Demekki el yazısı öğreten biz sınıf öğretmenleri 5 yıl boyunca kendimize ve öğrencilere eziyet etmişiz.Böyle bir mantık olabilir mi? Herkes kafasına göre yazı seçerse ,bu işin sonu nereye varır ?

Müfettişler de bu olayı görüyorlar ama gündeme getirmiyorlar ne hikmetse...

Bunu yapan bir sınıf öğretmeni olsa yedi düvele haber ederlerdi...

Çevrimdışı yvural

  • Bilge Üye
  • *****
  • 3.999
  • 11.180
  • 2. Sınıf Öğretmeni
  • 3.999
  • 11.180
  • 2. Sınıf Öğretmeni
# 14 May 2010 21:40:23
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Bu konuyu biz gündeme getirmezsek YVural Öğretmenim, bu böyle devam edecek. Biz öğreteceğiz, branş öğretmenleri böyle yapacak.

Bizi durmadan seminerlere alan müfettişler, bakanlık branş öğretmenleri için hiç bir çalışma yapmadı. Eğitimde bütünlük istiyoruz...
Ünal öğretmenim bu konuya mutlaka bir çözüm bulunmalı.Bugün yaptığım araştırma sonuçları gerçekten vahim.Branş öğretmenlerin hiçbiri el yazısı yazdırmıyor.Bu şekilde devamlılığın sağlanması imkansız.
Kesinlikle bu konuda branş öğretmenlerine dersler,seminerler verilmeli.

Çevrimdışı huseyinyesilot

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 11.880
  • 147.716
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 11.880
  • 147.716
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 14 May 2010 21:40:38
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Müfettişler de bu olayı görüyorlar ama gündeme getirmiyorlar ne hikmetse...

Bunu yapan bir sınıf öğretmeni olsa yedi düvele haber ederlerdi...
                                                                                                 Tabi burada bizim 5 yıl boyunca vermiş olduğumuz emeğe saygı gösteren ve el yazısına devam eden branş öğretmeni arkadaşlarımızı tenzih ederim.Bakanlık,il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri,Müfettişler bu işe bir an evvel el atmalı,aksi takdirde tümüyle dik temel harfe geçilsin.Niye 5 yıl boyunca bizler ve öğrenciler emek versin ki.

Çevrimdışı huseyinyesilot

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 11.880
  • 147.716
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 11.880
  • 147.716
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 14 May 2010 21:42:13
ünalk hocam konun başlığına anket eklemeniz mümkün mü?

Çevrimdışı ünalk

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 12.094
  • 43.703
  • 12.094
  • 43.703
# 14 May 2010 21:46:04
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
ünalk hocam konun başlığına anket eklemeniz mümkün mü?

Eski bir konu olduğu için yapamam, ama yönetimden rica edersek bizim adımıza yapabilirler belki. Nasıl bir şeyler önerirsiniz Hüseyin Öğretmenim?

Çevrimdışı huseyinyesilot

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 11.880
  • 147.716
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 11.880
  • 147.716
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 14 May 2010 21:53:29
             
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Eski bir konu olduğu için yapamam, ama yönetimden rica edersek bizim adımıza yapabilirler belki. Nasıl bir şeyler önerirsiniz Hüseyin Öğretmenim?
  İlk etapta aklıma iki seçenekli bir anket geldi.Fakat seçenekler çoğaltılabilir.Seçenekler:                                                                      II.Kademe  Öğretmenleri  Dik Temel Harfle Yazmaya Müsaade Etmesin
         II.Kademe Öğretmenleri  Dik Temel Harflerle Yazanlara Müsaade Etsin

Çevrimdışı yvural

  • Bilge Üye
  • *****
  • 3.999
  • 11.180
  • 2. Sınıf Öğretmeni
  • 3.999
  • 11.180
  • 2. Sınıf Öğretmeni
# 14 May 2010 21:57:08

Başlık eklenebilirse başlıkta bu konuda açıklama yapılıp daha sonra evet,hayır,kararsızım gibi seçenekler olabilir.

Çevrimdışı yenibetşe

  • Uzman Üye
  • *****
  • 3.338
  • 3.551
  • 3.338
  • 3.551
# 14 May 2010 21:58:00
Bazı branş öğretmeni niye dik yazı ister?
Bitişik yazıya aşina olmadığı için.
Düz yazıyı daha çok benimsediği için.
Her ikisinin kulanılmasını istediği için.
Kitaplar düz yazı ağırlıklı olduğu için.

Çevrimdışı conbatant

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 64
  • 56
  • 64
  • 56
# 14 May 2010 21:59:24
Dik temel harflerin ardından bitişik eğik yazı harfleri ile yazmaya başlayan öğrenciler daha sonra bitişik eğik yazıya geçişte güçlük çekmektedirler. Bu nedenle ilk okuma-yazma öğretimine bitişik eğik yazı ile başlanması gerekmektedir. Ana sınıfı ve anaokullarında kalemi dik tutma ve dik çizgi çalışmalarından kaçınılmalıdır. Olabildiğince eğik çizgilere ağırlık verilmelidir

Gelişmiş ülkelerin çoğunda öğrencilere bitişik eğik yazı ile okuma-yazma öğretilmektedir. Örneğin İrlanda, Finlandiya, Norveç, İsveç, Danimarka, Fransa, İngiltere, Kanada, Almanya, Belçika gibi birçok ülkede bitişik eğik yazı ile okuma-yazma öğretimine başlanmaktadır. Hatta bu ülkeler arasında 3-5 yaşında bile bitişik eğik yazı ile okuma-yazma öğreten ülkeler bulunmaktadır.
Yukarıdaki bilgileri alıntı yaptım.
Zaten biizm milletimizin bir huyu vardır.Kendi ülkesindeki alt yapı buna uygun mu bakmadan hangi ülke ne yapıyorsa aynen alır.Önceden uyguladıklarını da hemen kötüler ve çöpe atar.Ama daha önce de ses yöntemini ne kadar yeriyorduk.Hatırlıyorsunuzdur .Biz yap bozlara devam edelimm.Bunu da günün birinde çöpe atarız.Emin olun.Diğerinin hiç mi olumlu yanları yoktu?

Çevrimdışı Agıri

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.071
  • 824
  • 1.071
  • 824
# 14 May 2010 22:00:15
   eğitimde tek kural işlemeli ki öğrencinin kafası karışmasın...
      sınıf öğretmenleri branş öğretmenlerinde yazı konusunda sıkıntı çekenlere kurs verebilr yada yardımcı olabilir..

Çevrimdışı conbatant

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 64
  • 56
  • 64
  • 56
# 14 May 2010 22:04:36
Branş öğretmenleri bunu kabule  der mi sizce?Gurur meselesi olur bence.Arada anlaşmazlıklar çıkar.Kursu başkası vermeli.

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK