Bsi Okul Ve Öğretmen Sorunu

Faruk

14 Şub 2006 16:45:43
arkadaşlar bsi için internette çok bağırdık, forumlara katıldık ancak birileri hiç kale almıyor. birçok müfettiş bsi lerin sözde faydalarını bile uzun uzun anlatıyor.

bsi okullarının ve öğretmenlerinin sorunları için dernek kurulması gerektiğini düşünüyorum. milli eğitim bakanlığı dışında hiçbir bakanlıkta yüksek öğrenim görmüş kişiler bu kadar aşağılanmıyor. mesela sağlık bakanlığı, içişleri bakanlığı yapısını inceleyin. öğretmenler özellikle bsi öğretmenleri il ve ilçe m.eğt. müdürlüklerinde alt personelden bile azar yer hale gelmiştir bu beni çok üzüyor. hatta bazı ilçe m.eğt. md'lüklerinde sevk isteyen öğretmenlere hakkı olmadığı halde 6 aylık öğretmenlik kursundan ilçe m.eğt. md\'ne gelmiş eğitimle ilgili hiçbir fikri olmayan bazı şube müdürleri neyin var? sorusunu yönelterek adeta önce kendisi muayene ediyor! çok yazık! bu gibi durumlarda dik durmalı hakkını savunmalı. anlatacak şey çok ama zaten çoğumuz biliyoruz. ben bu gibi ortamlarda birbirimizin sorunlarını çözmede  sorulu- cevaplı görüş alışverişinde bulunmayı öneriyorum ne dersiniz? cevaplarınızı bekliyorum.

Uyarı: Bu konudaki bazı mesajlar daha önce bozulan forum veritabanından kurtarılıp tekrar eklenmiştir.

bekirc

# 14 Şub 2006 16:59:24

       Arkadaşlar ben 3 yıl oluyor birleştirilmiş sınıf öğretmenliği yapıyorum. Bulunduğum ilçedeki şube müdürleri veya müdürlerle hiç sorun yaşamadım.Faruk arkadaşımıza sorulan niye geldin?neyin var?sorularını sormak doktordan başka hiç kimsenin hakkı ve haddi değil. Bu şekilde davranışlar içinde olan  yöneticilerin yapmış olduğu hatayı çekinmeden yüzüne söylenmesi gerekiyor.
    Bulunduğum yer itibariyle ilçeye çok uzağım. Bazen resmi yazıları gönderemiyorum.Elimden olmayan nedenlerden dolayı beni suçlayan oldu mu ? Açıkçası sinir oluyorum. Ama bunlara meydanı boş bırakmamak bizim elimizde. HAKSIZLIK KARŞISINDA SUSAN ŞEYTANIN TA KENDİSİDİR.
    Arkadaşlar birleştirilmiş sınıflarda tam manasıyla eğitim vermeye kalkarsan ya öğrenci okulu terk eder ya siz.
    Hafta da bir saat dersle sosyal dersi nasıl tam olarak bitirilecek. Sosyal dersi belki olur. Ben üç yıl boyunca matematik konularını yetiştirmekte zorlandım. Çünkü öğrenciler içinde hala bilişsel olarak somut işlemler dönemi içinde olabilecek performans sergileyen öğrenciler var.Ankara şehir merkezinde oturan bir öğrenciyle evinde televizyonu dahi olmayan.Dünyadan bihaber köy çocuklarına aynı programı vermeye çalışmak ne kadar mantıklı.Hiç köyden çıkmamış bir öğrenciye güncel konuları ve şehir hayatı içinde olan olayları kavratmaya çalışmak bana göre boş bir çaba.
      Bu konu hakkında görüş belirten arkadaşlarımın ne zorluklar çektiğinin farkındayım. Ama bize düşen ne olursa olsun hiç bir zaman karamsarlığa kapılmadan o çocuklarımız gibi sevdiğimiz pırıl pırıl beyinleri geleceğe hazırlamak.Hem de hiç yılmadan.
     Yöneticilerimiz bizim  hiç hal hatırımızı sormasa ki ne olur. Öğrencilerimizin gözlerinde gördüğümüz o pırıltı bana göre hepsinden kutsal ve değerli.
      Sizlere bunla ilgili kısa bir anımı yazacağım.Bulunduğum köyde televizyon pek yok ilçeye de oldukça uzak.  Öğrencilerin şehire gitmeleri için ya kolu kırılacak ya bacağı.Bu sene öğrencilerin rencide olmaması için  öğretmenler gününden hiç bahsetmedim.Çünkü içinden belik hediye getirebilen olur değerleri alınmasın diye. 24 Kasım günü okula girdiğimde öğrenciler beni mahcup etmişlerdi. Ben onların hatırlayamayacağını tahmin etmiştim.Ama onlar beni öyle şaşırtmışlardı ki anlatamam.
     Birleştirilmiş sınıflardaki tüm arkadaşlarıma sevgi ve saygılarımı gönderiyorum.

karamurat.

# 14 Şub 2006 17:06:40

             Faruk hocam sorun aslında birleştirilmiş sınıf sorunu değil. Müstakil sınıf öğretmenleri MEM ile muhatap olsa onlar da aynı sıkıntıyı yaşayacaktır. Bence buradaki sorunun kaynağı öğretmenlik mesleğinin toplum içindeki değerinin düşmesi.

İnternette çok dolaşmışsanız bilirsiniz. Örneğin memurlar.net gibi "İRİLEŞMİŞ" bir siteyi ele alalım. Bu sitede öğretmenlik mesleğini övücü bir forum başlığı açın. Bakalım site bu başlığa ne kadar değer veriyor. Birde öğretmenlere hakaret eden, onları yeren bir başlık açın. Anında ana sayfada yayınlarlar.

Burada hemen birleştirilmiş sınıfların sorunu yok dediğim anlaşılmasın. Gerçekten çok sorunlu bir ortam. Yaşadığınız sıkıntıların üstüne bazılarından teşekkür değilde 10 yıl önceki evrak nerede diye fırça yemeniz işin tuzu biberi.

Ne yapalım? Hemen kaçalım mı? Ben buna da karşıyım. Bekir arkadaşımın dediği gibi çektiğimiz sıkıntılara karşın sonuçta aldığız ürün çok değerli. Bu yazıyı ilk okuduğumda bana bir mektup geldi. Başka bir ile 6. sınıfa gönderdiğim bir öğrencimden gelmişti. Bu mektupta yazılanları söylemeyeceğim. Ama mektubu okuyunca hedefime ulaştığımı anladım ve burada çektiğim tüm sıkıntıları unuttum.

Ziyaretçi

# 14 Şub 2006 17:08:56
   Herkese slm
 BS lar birer gerçek ve bu olayı ona göre davranmalıyız.Keşke bizim ülkemizinde kaynakları yeterli olsaydı ve hem öğrenciler hem de öğretmenler bu sıkıntıları çekmeseydi.Ama başa gelen çekilir.
    Arkadaşlarımızdan biri okulu kapatmaktan yana çözüm mü sorarım size. Hangi zafer çiçekli yollardan geçmiştir ki bizim yolda da meşakatler bulunmasın.
    Birleştirilmiş sınıflarda öğrenciye güvenmek ve onu desteklemek hem sizin hem de öğrencilerin daha verimli olmsını sağlar.Öğrencilerin öz güvenlerini kazanmalarını sağlarsak onların karşılaştıkları problemler karşısında   çaresiz değilde kendi başına çözüm üretebilen bireyler oluşmasına katklar sağlarız.
    Bir öğretmenin ilköğretimin birinci kademesinde hedefe ulaşması için empati kurmayı eğitimin her safhasında gerçekleştirebilmesidir.
     Unutmayalım ki bunlar daha çocuk.
   Herkese çok kolay gelsin.

ozlmkaplan

# 14 Şub 2006 17:18:09


   bende hatayda birleştirilmiş sınıf okutmaktayım.bu yıl yeni başladım görevime ve inanılmaz soğudum mesleğimden..5 sınıf birararda ve 27 öğrencim var..bazen öyle bi an geliyor ki,dersin ortasında hüngür hüngür ağlamak geliyo içimden.. öğretmenliğin bu kadar zor olduğunu bilseydim bir kez daha düşünürdüm..ama bizi öyle bi hale getirdiler ki,artık atandığımıza şükretmekten başka çaremiz yok..herkese kolay gelsin'

Çevrimdışı sonERcan

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 111
  • 4
  • 111
  • 4
# 06 Haz 2007 03:37:35
Öğretmen bir kandile benzer etrafına ışık verirken kendisi tükenir.
M.K.ATATÜRK

Çevrimdışı erdemc28

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.985
  • 443
  • 1.985
  • 443
# 07 Haz 2007 20:46:32
Türkiye'de yaklaşık 36 bin İlköğretim Okulu bulunmakta, bunların 25 bini köylerde ve bunların 18 binin de "Birleştirilmiş Sınıf Uygulaması" yapılmakta olduğu göz önünde bulundurulursa, bu sınıflarda, "etkili ve verimli bir eğitim öğretim yapabilmenin yöntemleri üzerinde durmak" çok önemli bir sorun olarak önümüzde durmaktadır. Bu alandaki sorunların çözümüne ilişkin olarak, yapılacak çalışmalara büyük ihtiyaç vardır. "Akademisyenlere ve İlköğretim Müfettişlerine" büyük görev-ler düştüğüne inanıyorum.
Dünyanın bir çok ülkelerinde, "Birleştirilmiş Sınıf Uygulamaları" vardır. .UNESCO, 69 ülkede araştırma yapmış, bunların 58 inde "Birleştirilmiş Sınıf Uygulaması" tespit etmiştir. Çoğu tek öğretmenli okullardır. Amerika ve Japonya gibi ülkelerde birleştirilmiş sınıflar varken, Cezayir ve Fas'ta ilginçtir ki, birleştirilmiş sınıflar yoktur. Bunun gibi ülkemizin bir gerçeği olan "birleştirilmiş sınıflı okulların" 7800 tanesi, Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesinde bulunmaktadır. Tunceli'de 14 Birleştirilmiş Sınıflı Okul (BSO), Samsun'da 888 BSO, Mardin'de 391, İzmir'de 391 BSO olduğu bilinmektedir.
Birleştirilmiş sınıflardaki en önemli problem; " derslerin, günlük olarak iyi planlanamaması, etkili öğretim yapılarak, istenilen verimliliğin sağlanamaması" olarak tanımlanabilir. Birleştirilmiş sınıfların zorlukları olmakla beraber kolaylık ve avantajları olduğu da kabul edilmektedir. Türkiye'de bulunan 18 bin BS Okulun 10 bini tek öğretmenli ve bunların beş binindeki öğrenci sayısı 20 öğrencinin altındadır. Eğitim Ekonomisi açısından bakıldığında, sekiz öğrencisi olan bir okula iki öğretmen bile vermek ekonomik olmazken, 20 öğrencisi, beş sınıfı ve beş dersliği bulunan okula beş öğretmen vermek maliyet ve fayda açısından da zarardır.
Ödevli çalışmalarla öğrenciler, "öğrenmeyi", "araştırmayı", "işbirliği halinde öğrenmeyi" öğreniyorlar. Öğretmen bir gün önceden çalışma yaprakları hazırlamak ve yapacağı etkinlikleri çok iyi planlamak zorunda olup, her derste ve farklı sınıflarda yapacağı etkinlikleri bilinçli bir şekilde planlamak zorundadır. Çünkü birleştirilmiş sınıflarda öğrencilerin tümünün etkin duruma getirilmesinde, "öğretmen hazırlığının" çok büyük önemi vardır. Öğretmenin öğrencilerini sevmesi ve onları yetiştirme aşkıyla dolu dolu olması, olmazsa olmaz ilkelerdendir. Bu aşkla dolu olmayan, iyi hazırlık yaparak sınıfa gelmeyen bir öğretmenin bu sınıflarda yapabileceği fazla bir şey yoktur. Birleştirilmiş sınıflarda, derslerin planlanması, uygun materyallerin sağlanması, ya da hazırlanması, sınıf yönetimi en büyük zorluklar olarak öğretmenlerce ifade edilmektedir. Bu alanda da yazılmış yeteri kadar yayın bulunmadığını, var olanların da işlerini kolaylaştırmadığını ifade etmektedirler. Halihazırda birleştirilmiş sınıflarda öğrenciler "ilgi ve seviye grupları" şeklinde örgütlendirilerek eğitilmeye çalışılmaktadır.
Öğretmenler öğrencileriyle "ifade ve beceri derslerinde" ayrı ayrı ilgilenmek zorundadırlar. Çünkü bu dersleri birleştirerek işlemek mümkün değildir. Hayat Bilgisi derslerinde ayırım yapmıyor.1,2 ve 3. sınıflarda aynı anda, Hayat Bilgisi Dersi işliyorlar. 4 ve 5.sınıflarda, Sosyal/Fen Bilgisinde aynı anda birlikte işliyorlar. Birleştirilmiş sınıflarda "seviye grupları" daha kolay oluşturuluyor. Üçüncü sınıfta okuma yazma bilmeyen bir öğrenci, "alt sınıfa ait bir okuma grubuna" alınınca sorun olmuyor. Ama bu öğrenciyi "bağımsız sınıftan" alıp, bir alt sınıfa geçirdiğinizde sorun olmaktadır. Birleştirilmiş Sınıflarda Beden Eğitimi- Resim İş ve Müzik Dersleri sorun olmamaktadır.
Birleştirilmiş sınıflarda öğrenciler, "öğrenmeyi" öğrenmektedirler ve bu da olumlu bir durumdur. Öğretmen istese de istemese de, Birleştirilmiş Sınıflarda "bireysel farklılıklara" göre eğitim yapıyor. İstese de istemese de bu sınıflarda "öğrenci merkezli eğitim" gündeme geliyor. Bizim de istediğimiz de bu değil midir? Birleştirilmiş sınıflarda müfredat programının tamamlanmasının da çok kolay olmadığını söyleyebiliriz. Bunun yanında müfredatı tamamlamanın da çok önemli olduğunu söyleyebilir miyiz? Birleştirilmiş sınıflarda ifade ve beceri dersleri birleştirilerek işlenmesi mümkün olmadığından, bu derslerin "müfredatını yetiştirebilmek" ve "tam öğrenmenin" sağlanması açısından, hangi derslerin, hangi sınıfların, hangi zamanlarda "öğretmensiz ve ödevli" olarak çalışacaklarının sene başında hesaplanması ve planlanması gerekir.
 Birleştirilmiş sınıfın öğrencileri;
-"Öğrenmeyi" öğrenmiş oluyorlar,
-Sorumluluk almayı öğreniyorlar,
-Birlikte karar vermeyi öğreniyorlar,
-Bağımsız iş yapmayı öğreniyorlar,
-Kendilerine güven duyuyorlar,
-Bir çok "yaşam becerisi" kazanıyorlar,
-Daha başka sayamayacağımız kazanımlar elde ediyorlar.
Birleştirilmiş sınıflarda yetişen öğrenciler, bu güzellikleri ileriki hayatlarında zaten görüyorlar.
Birleştirilmiş sınıflarda okuyan öğrencilerin kimlikleri gelişmiş, daha özgür düşünen öğrenciler oluyorlar. Bireysel farklılıklarını bu sınıfta öne alıyorsunuz. Programa göre eğitim yapamıyorsunuz. Mecburen bireysel ayrılıklara göre eğitim yapıyorsunuz. Daha doğrusu, öğrenciyi olduğu gibi kabul ederek geliştirmeye çalışıyorsunuz. Birleştirilmiş sınıflarda çalışacak olan öğretmenlerin, "İyi Bir Birleştirilmiş Sınıf Formasyonuna Sahip Olmaları" gerekmektedir. Ayrıca bu arada tabiri caizse, müstakil sınıflarda öğrenciler "tek tipleştirilirken",birleştirilmiş sınıflarda ise, "öğrenci merkezli" eğitim yapılarak, öğrenciler "kendilerini daha iyi gerçekleştirebiliyor" denilebilir.
Yukarıda anlatılanların kümülatif olarak değerlendirilmesi sonucunda, "Birleştirilmiş Sınıfların Öğretmenlerinin Karşılaştıkları Zorlukların Çözümünde", öğretmenin yetkin duruma getirilmesi için, çeşitli yayınlarla, hizmet içi eğitim faaliyetler ile, uzaktan öğretim yöntemleriyle öğretmene yardım edilerek çok iyi yetiştirilmesi şarttır.
Ahmet Yaşar SELÇUK


 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK