Dischidia Major bitkisinin bazı karınca türlerinin yavrularını yetiştirdiğini biliyor muydunuz?
Dischidia Major bitkisi, bir karınca çeşidi olan Philidris’e “karınca yaprağı” denilen deposunda ev sahipliği yapar. Karıncalar, bu bitkinin içinde yavrularını yetiştirirler ve ölü karıncalar, böcek parçaları vs. gibi organik artıkları saklarlar. Karıncalar da bitkinin kendilerine barınak sunmasına karşılık bitkinin su kaybının önlenmesine yardımcı olurlar.
Doğu Hindistan’ın sürahi bitkisinin karıncalara ev sahipliği yaptığını biliyor muydunuz?
Doğu Hindistan’ın sürahi bitkisi kendi gövdesi içinde karınca kolonilerini barındırır. Bitki, üzerine konan böcekleri yakalayarak içine alıp sindirir. Karıncalar bu etobur bitki üzerinde, böcekleri ve diğer yiyecek maddelerini toplarlar. Aynı zamanda bitki, karıncalara böcek kalıntılarını bırakır. Karıncalar da bitkiyi düşmanlarına karşı korur.
Karıncaların akasya ağacı tarafından kiralanmış özel bir ordu gibi çalıştıklarını biliyor muydunuz?
Afrika türü akasyada yaşayan bir karınca cinsi, dikenleri kemirerek kendisine bir giriş deliği açar ve sürekli olarak akasya ağacında yaşar. Her karınca kolonisi, akasya üzerindeki yapraklarla ve nektarlarla beslenir. Bu koloniler, akasya ağacının üzerindeki tırtılları ve diğer organizmaları da yerler. İşçi karıncalar ağaca yönelik bir saldırı durumunda ağaçtan iner ve karşı tarafa bir saldırıda bulunarak, acı verecek şekilde ısırırlar. Daha da ötesi, akasyaya bir metre yakınlıkta filiz veren diğer tüm bitkileri çiğner ve hırpalarlar. Bütün karınca topluluğu, bitkiyi temizleyerek üzerinde devriye gezerler.