Beynimiz vücudumuzun küçük bir bölümünü oluştursa da, yiyeceklerle alınan enerjinin yaklaşık yüzde 20’sini harcar.
Belirli yiyecekler algılama yeteneğimizi artırıp daha verimli yaparken, aynı zamanda daha hızlı düşünmemizi ve dikkatimizi daha iyi toplamamızı sağlar. Beynin sürekli aktif olması, dikkat ve konsantrasyon açısından üst seviyede bulunması, yediğimiz yiyeceklere bağlıdır. Kısaca özetlemek gerekirse protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerden oluşan bir beslenme programı ile beynin performansını artırmak mümkündür. Balık, yeşil yapraklı sebzeler, lahanagiller, meyve, yumurta ve tahıl muhtevalı bir diyetle günümüzde hayli yaygınlaşan unutkanlık problemini de çözebilirsiniz. Çünkü; genç yaşlarda başlayan ve o dönemlerde pek önemsemediğimiz hafif unutkanlıklar, ileride karşımıza hafıza kaybı hastalığı olarak bilinen “Alzheimer”i çıkartabilmektedir..
Anne sütünün önemi
Alzheimer vakalarının son yıllarda giderek artması sebebiyle yapılan araştırmalarda, “kolin” adlı maddenin hafıza depolanmasında önemli rol oynadığı, eksikliğinde ise unutkanlığın ortaya çıktığı tesbit edildi. Bu hastalara “kolin” açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, yumurta sarısı, lahanagiller özellikle de karnabahar ve sakatatlarda bulunan “lesitin” maddesi verilerek hafıza kaybında düzelme kaydedildi. Öğrenme yeteneğini geliştiren ve hafıza için hayati önem taşıyan “kolin” maddesi en çok anne sütünde bulunuyor. Bu sebeple uzmanlar, beynin hafıza ile ilgili bölümünün, bebeklikte yeterli “kolin” alınması ile gelişebileceğini belirtiyor.
Güçlü bir hafıza için...
* Avokado: Kısa süreli bellek için gereklidir
* Isırganotu: Sınavlara hazırlananlar ısırgan çayı içebilir
* Yabanmersini: Beynin kanla daha iyi beslenmesini sağlar.
* Kabak: Sık sık tüketilmesi hafıza için son derece faydalıdır.
* Limon: Dil öğrenirken her gün bir bardak limon suyu yararlıdır.
* Soğan: Aşırı yıpranmaya ve fiziksel yorgunluğa karşı faydalıdır.
* Havuç: Hatırlama yeteneğinizi artırır
* Ceviz, fındık, fıstık: Sinirleri kuvvetlendirir, öğrenmeyi kolaylaştırır.
* Lahana: Sinirliliği giderir, daha stressiz öğrenilir...
* Armut: Beyin aktivitelerini güçlendirir.
* Beyaz et: Beynin ihtiyacı olan hormonların üretimini tetikler.
* Kereviz: Sinir sistemini kuvvetlendirip beyin aktivitelerini hızlandırır.
* Susam: Gün aşırı tüketilmesi, sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler yapıyor.
Saçlarınıza özel formüller:
Saçınızın; evde hazırlayabileceğiniz kolay karışımlarla sağlıklı, parlak ve canlı olmasını sağlayabilirsiniz. İşte size bitkilerle hazırlayabileceğiniz harika formüller...
* Adaçayı: 150 gram kadar adaçayı yaprağını, 1 litre suda 15- 20 dakika kaynatın, soğumaya bırakıp, süzün. Daha sonra birkaç kaşık kolonya ilave edin ve dolapta saklayın. Gün aşırı saç diplerini bu suyla ıslatıp tarayın. Parlaklık ve yumuşaklık verir.
* Zeytinyağı: Yatmadan önce saçınızı yıkayıp iyice durulayın. Saç diplerine zeytinyağı ile masaj yapın. En az iki hafta yapacağınız bu kür sayesinde saç dipleriniz güçlenecek, saçlarınız parlak ve canlı bir görünüme kavuşacak.
* Civanperçemi: Gür saçlar için 50 gram taze civanperçemini 1 litre suda 10 dakika kaynatıp süzün. Her gün saç diplerine bununla masaj yapın.
* Karakavak: 40 gram karakavak merhemine 5 gram balmumu, 5 gram gülyağı ekleyip karıştırın. Her gece yatmadan önce saç diplerine hafif masaj yaparak sürün. Bu aynı zamanda saçlara parlaklık ve canlılık verir. Kepeğe karşı da etkilidir.
* Kırılmalara karşı: Özellikle dalgalı, kıvırcık saçlar için uygun bir yöntem: 4 ml gülyağı, 32 ml bademyağı, 32 ml hintyağı ve 32 ml zeytinyağını karıştırın. Yatmadan önce saç diplerine masaj yaparak sürün. Sonra pamuklu bir bez ile başınızı bağlayın. Sabah yıkayın. Her ay 3 gün bu işlemi uygulayın.