Bu sene ilk defa kreşe başlayacağız.İkizlerim 44 aylık olacaklar. Yeni bir şehirde bakıcı sorunu yaşamamak için kreş tercih ettik. Ama çok kaygılıyım.Nasıl olur alışırlar mı? Ne gibi sorunlar yaşayabiliriz? Nelere dikkat etmeli nasıl davranmalıyım? Tecrübeli anne babalar tavsiyelerinizi bekliyorum 😊
Merhaba öğretmenim
Ben de oğlumu ilk defa kreşe vereceğimde sizinle benzer kaygıları yaşamıştım.Bulunduğumuz ilde tam gün eğitim veren okul sayısının az olması sebebiyle özel kreşe kaydını 42 aylıkken yaptırdım. Oryantasyon haftasında benimle birlikte kreşe gitti.Bir haftalık zaman diliminde her gün kreşte kalma süresi biraz daha uzadı.Her çocuğun uyum ve alışma süresi birbirinden farklı olabiliyor. Emin olunuz kreşte kalacağı süre size çok uzun geliyor ancak zamanla bu duruma alışıyorlar.Bu kez de eve geldiklerinde kalan zamanı en verimli şekilde geçirebilmek adına baya mücadele vereceksiniz. Sonra da bir bakmışsınız ki her şey kendiliğinden yoluna girmiş.Zaman olarak müsaitseniz yarım gün eğitimi tercih edebilirsiniz.
Kreşin aktivite saatlerinde hep birlikte ve düzenli olarak vakit geçirmeleri için mümkün mertebe verilen süreye uymanızı tavsiye edebilirim.Kayıt yaptırmadan önce sınıflarını, vakit geçirecekleri ortamları kendi gözünüzle gördüğünüzde içiniz daha çok rahat edecektir.
Kreşin avantajı, yaş gruplarına göre sınıflar yapılmıştı. 10'ar kişilik gruplar ve çalışan personel sayısının fazla olması içimizi daha da rahatlattı. Kreş çalışanlarının tutumu ve akademik kariyerleri oldukça önemli. Bizde ve çocuğumuzda var olan kaygıyı onların güler yüzlü ve anlayışlı tavırları anında yok edebiliyor.
Oğlum iki yıl aynı kreşe gitti bu sene pandemi döneminde kaydını aldırırken ben okuluma gitmek istiyorum diye çok ısrar etti.
Ayrıca sınıfımızda ikiz arkadaşları da vardı. Birbirlerine olan uyumları maşallah çok güzeldi.
Bizler anne baba olarak kaygılarımızı yavrularımıza hissettirsek onların da kaygı düzeyleri oldukça artıyor. Eşimin biraz daha sakin ve kesin duruşu oğlumuzun kreşe alışma sürecini kolaylaştırdı. Annelik iç güdüsü ile olaya daha duygusal bakabiliyoruz.Özellikle okula bırakırken fazlaca sarılmayınız o zaman sizden kopması çok zor oluyor
Kreşe yavrularınızı emanet ederken kaygılarınızı bir kenara bırakıp; kişilik gelişimleri, sosyal beceri gelişiminin desteklenmesi, onların kazanacağı her türlü olumlu özellikleri düşündüğünüzde süreç daha kolay oluyor. Mecburiyet gibi görünse de yavrularınızın bu eğitimleri vakti zamanı gelince aile ortamı dışında okul ortamında almaları gerekiyor.
Bu zorlu süreçte size ve yavrularınıza kolaylıklar diliyorum öğretmenim.
Her şey gönlünüzce olsun inşallah.