3.SINIF DİLBİLGİSİ KONULARI*Kelimelerin eş ve zıt anlamlılarını bulur.
*Eş sesli kelimelerin anlamlarını ayırt eder.
*Bilmediği kelimelerin anlamlarını araştırır. (4.4. Resimli sözlüğe bakarak,
öğretmenine sorarak vb. kelimelerin anlamları araştırılır.)
Ekleri kullanarak kelimeler türetir.
[!] 4.5. Burada yalnızca
“–cı, -lık, -lı, -sız” eklerini kullanarak kelimeler türetilmelidir.
[!] 1.4. Büyük ve küçük bitişik eğik yazı harflerinin yazılışı (boyut, yön vb.) üzerinde önemle durulmalıdır.
[!]
1.5. Cümlenin ögelerinden bahsedilmemeli ancak öğrenciler kurallı cümleler oluşturmaya özendirilmelidir.1.6. Noktayı, sıralamalar yaparken ve kısaltmaların sonunda; virgülü, özneyi belirtmede; soru işaretini, soru bildiren cümlelerin sonunda; kısa çizgiyi, satır sonuna sığmayan kelimeleri ayırmada; kesme işaretini, özel adların aldığı ekleri ayırmada; eğik çizgiyi, adres yazımında kullanır.
1.7. Cümleye büyük harfle başlama;
ülke, ulus, kıta, kişi, yer ve hayvan adlarının ilk harfini büyük yazma; şiir mısralarının ilk harfini büyük yazma vb.
1.8. Satır çizgisine dikkat ederek yazma; satırlara aynı hizadan başlama; sayfa kenarlarında uygun boşluk bırakma; tarihi sağ üst köşeye yazma; başlıkla metin arasında uygun boşluk bırakma.
YAZIM KURALLARI2.4. Olayları sıralarken “ilk önce, önce, sonra, daha sonra, sonunda vb.” ifadelerinin kullanılması istenebilir.
[!] 2.5.
Ad (adın iyelik ekleri),adın tekil ve çoğul biçimleri verilecek. Adların yerine kullanılan kelimeler (zamir) ve varlıkları çeşitli yönlerden niteleyen kelimeler (sıfat) ile ilgili örnekler verilecek. Kelime türlerinin tanımları verilmeyecektir.2.7. Yazılarında, farklı bir düşünceye geçerken “ama, fakat, veya vb.” ifadelerinin kullanılması istenebilir.
2.9. Yazılarında, “örneğin, örnek olarak, özellikle, gibi, açıkçası, açıklamak gerekirse, yani, başka bir deyişle vb.” ifadelerini kullanarak destekleyici ve açıklayıcı örnekler vermeye özendirilir.
2.10. Yazılarında, karşılaştırmalar yaparken “aynısı, benzer olarak, farklı vb.” ifadelerinin kullanılması istenebilir.