60’a yakın okul türü kalkacak
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
2014’e kadar Anadolu lisesine sınavla öğrenci alacaklarını söyleyen Bakan Çubukçu, tüm genel liselerin Anadolu lisesine dönüşmesinin ardından sınavı kaldıracaklarını belirtti
09 Aralık 2010
ÖNDER YILMAZ
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, şu ana kadar 16 milyon euroya mal olan “ortaöğretim yapılanma projesini” Milliyet’e anlattı. 2014’e kadar Anadolu lisesine sınavla öğrenci alacaklarını söyleyen Çubukçu, tüm genel liselerin Anadolu lisesine dönüşmesinin ardından sınavı kaldırarak alımların “okul başarı puanı ortalamasıyla” yapılacağını kaydetti. Çubukçu, şu açıklamalarda bulundu:
SINAVSIZ SİSTEM: Genel liselerin tamamı Anadolu liselerine dönüştürüldüğünde sınavla alım kaldırılarak sınavsız sisteme geçilecek. Projemiz, sınavsız sistem öngörüyor. Anadolu liselerine geçiş sınavsız olacak.
OKUL PUANIYLA GİRECEKLER: Sistem oturduğunda öğrenciler Anadolu lisesine ortaöğretim başarı puanıyla gidecekler. Diyelim ki bir öğrencinin ortalaması 4.1 düzeyinde. O Anadolu lisesine gidecek. Birisi de 2 ortalamayla mezun olduğunda mesleki eğitime gidecek. Dolayısıyla okul için başarı ve okula odaklanmayı ağırlıklı hale getirecek.
AKADEMİK LİSELER: En az bir yabancı dil bilen, bilişim teknolojilerine hakim, yükseköğretime geçişi hazırlayan akademik liseler öngörüyoruz. Bu liseler de sınav sadece fen ve sosyal bilimler liseleri için olacak. Anadolu öğretmen liseleri diğer Anadolu liseleri gibi sınavsız olacak.
DÜZ LİSE İTİRAZI: ‘Anadolu liseleri düz liseye çevrilecek’ itirazları var. Biz, orada kaliteyi koruyarak ilerlemek istiyoruz. Bu, fırsat eşitsizliği sağlamayacak tam tersine ortaöğretimde uygulanan sınav sistemi daha çok dershaneye gidebilen, kendine fırsat yaratabilen çocukların kazanmasını yol açıyor.
BAŞARILI OLAN GEÇECEK: Anadolu lisesine giden çocuk başarısız olduğunda mesleki eğitime geçebilecek. Mesleki eğitimde başarılı olan bir öğrenci parlak akademik bir şey gözüküyorsa Anadolu lisesine geçebilecek.
ALANLAR KALKTI: Bu yıl biz alanları kaldırdık. Her yıl bir adım atıyoruz. Alanları kaldırmak ne demek? Mesleki eğitimle, genel orta öğretimin 9 ve 10’ncu sınıflarında bütün dersler ortak. 11. ve 12. sınıfta mesleki eğitime gidenler ilave ders alıyorlar.
60 OKUL TÜRÜ KALKACAK: Okul çeşitliliği yerine alan çeşitliliği getireceğiz. Ortaöğretimde 60’a yakın okul türü var. Bu türler yanlış. Çocuk mesleki teknik eğitime, akademik liseye gidecek. Mesleki Teknik Eğitim’in alanları olacak. Spor, sanat, torna-tesfiye, elektrik olabilir. 180 çeşit mesleki eğitim alanı var. Akademik liselerde ne olacak; matematik, fen bilimleri, dil eğitimi ve teknoloji bilgisi gibi konulara ağırlık verilen öğrenme yöntemleri.
Bakan Çubukçu, “Okul çeşitliliği yerine, alan çeşitliği getireceğiz. Ortaöğretimde 60’a yakın okul türü var. Bu yanlış” dedi.
’Okullarda muhbir yok’
Çubukçu, “Okullarda müdür yardımcılarının emniyet ile işbirliği yapacağı, okullarda muhbirlik dönemi başladığı” yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine, okul güvenliği projesi yürütülürken emniyet ile bilgi paylaşımını sağlayacak bir idareciye ihtiyaç bulunduğunu, bunun doğal olduğunu belirtti.
“Koordinasyon görevi yürüten bir idareciyi muhbir olarak nitelendirmek için çarpık düşünmek gerekir. Burada ne bir muhbir uygulaması vardır, ne de koordinasyon sağlayan idareci, muhbir olarak nitelendirilir” diyen Çubukçu, şöyle devam etti:
“Bu haber, yazan muhabirin kendi kişisel görüşlerini içeren, gerçeklikle hiçbir bağlantısı olmayan bir haber. Koordinasyonu sağlamak için okuldaki bir idarecinin emniyet ile irtibat kuracak kişi olarak belirlenmiş olması son derece doğal ve normal. Elbette ki okul güvenliği projesi yürütülürken, emniyet ile bu bilgi paylaşımını sağlayacak bir idareciye ihtiyaç var. Bundan doğal ne olabilir? Meselelerin bu yönde, bu şekilde ele alınmasını son derece yadırgıyorum.”