E- Devlet Kapısı Açılıyor

Çevrimdışı rizab

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.057
  • 2.797
  • Özel Eğitim Öğrt.
  • 2.057
  • 2.797
  • Özel Eğitim Öğrt.
08 Ara 2008 18:53:32
TÜRKSAT A.Ş Genel Müdürü Özkan Dalbay, Türkiye'de kamu hizmetlerinin tek adresten elektronik ortamda sunulacağı ''www.türkiye.gov.tr''nin 18 Aralıkta açılacağını bildirdi.

Dalbay, yaptığı açıklamada, ''E-Devlet Kapısı Projesi''nde pilot uygulamanın teknik altyapı ve donanımının tamamen kurulduğunu, kimlik doğrulama ve temel güvenlik testlerinin de yapıldığını belirtti.

İlk etapta 21 kamu kurumu hizmetinin elektronik ortamda sunulacağını, hizmet almak isteyenlerin 3 farklı şifreyle hizmet alabileceğini kaydeden Dalbay, ''Kimlik doğrulama için elektronik imza veya e-devlet kapısı şifreleri kullanılabilecek. Elektronik imza, üç özel şirketten veya TÜBİTAK'tan alınabiliyor. Mobil e-imza ise Turkcell ile entegrasyonumuz sayesinde Mart 2009'da e-devlet kapısında kullanmaya başlanabilecek'' dedi.

Dalbay, e-devlet kapısı şifrelerinin 18 Aralıktan itibaren kimlik belgesi ile tüm PTT şubelerinden alınabileceğini söyledi.

-''HİZMET İÇİN ŞİFRE YA DA E-İMZA GEREKLİ''-

Özkan Dalbay, ''www.türkiye.gov.tr'' adresinde yer alan ''devlet'', ''iş'' ve ''vatandaş'' bölümlerinden herkesin bilgi edinebileceğini, hizmet alımı için e-devlet kapısı şifresi elektronik imza veya mobil elektronik imza gerektiğini belirtti.

Dalbay, elektronik ortamda sunulacak 21 kamu hizmetinden bazılarını şöyle sıraladı:

-Başbakanlık BİMER'e başvuru ve başvuru sorgulama,

-Ulaştırma Bakanlığından yetkili taşıma kuruluşlarını sorgulama,

-Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün uçuş mürettebatı lisans başvuru sorgulama,

-TCDD'nin e-bilet uygulaması,

-Denizcilik Müsteşarlığının amatör denizci belgesi, kısa mesafe telsiz operatörlüğü başvurusu,

-Türkiye İş Kurumunda iş sorgusu ve başvurusu,

-PTT'de kayıtlı gönderi takibi,

-Milli Eğitim Bakanlığının diğer kurumlar için hazırladığı sınavlarda yer sorgulama,

-İçişleri Bakanlığında evrak durum takibi,

-İş-Kur'da işsizlik ödeneği ödeme başvurusu ve meslek kursları sorgulama.

-UYAP'IN ENTEGRASYONU 2009'DA TAMAMLANACAK-

''E-Pasaport'' uygulamasının 2009'un ilk üç ayında yapılmasının planlandığını bildiren Dalbay, Adalet Bakanlığının Ulusal Yargı Ağı Programı'nın (UYAP) entegrasyonunun da gelecek yılın yine aynı dönemde tamamlanacağını kaydetti.

Talebin hizmet çeşitliliğini etkileyeceğini ifade eden Dalbay, Türkiye'de bilgisayarlaşma ve internet kullanım oranlarındaki artışın hizmet alımını artıracağını dile getirdi. Dalbay, şöyle devam etti:

''Türkiye'de herkes e-devlet'i hemen kullanmaya başlayabilir. İlk günden çok yüksek rakamlar olmaz. 50 bin e-imza ve 60 bin mobil e-imza kullanıcısı hizmet alabilir. 100 bin kişi de PTT'den şifre alırsa, 21 hizmet için 2009'da kullanıcı sayısının 200 bini geçeceğini tahmin ediyoruz. Bu rakam, günlük bir ihtiyacı karşılayacak hizmetlerin sisteme dahil olması halinde çok artar.''

Cep telefonundan elektronik hizmet sunumunun Mart 2009'da başlayacağını kaydeden Dalbay, böylece mobil e-imza aracılığıyla da hizmet alınabileceğini belirtti. Dalbay, Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemlerinin (3G) hizmete geçmesiyle elektronik hizmetlerin cep telefonundan rahatça sağlanabileceğini dile getirdi.

Dalbay, ''E-devlet Kapısı hizmete geçtiği gün tamamlanan bir şey olmayacak. Bu pilot uygulama olarak başlayıp zamanla tamamlanacak bir süreç. Sürekli hizmetler eklenecek. Açıldıktan sonra eklenecek yeni hizmetlerin entegrasyonu daha hızlı olacak'' diye konuştu.

-''ŞİFRENİZİ KİMSEYLE PAYLAŞMAYIN''-

Dalbay, e-devlet kapısı projesinin hem doğrudan kurumlar açısından hem de vatandaşlar açısından katma değer yaratacağını ifade ederek, sistemin ''kamu hizmetlerine hatasızlık ve hesap verebilirlik'' özellikleri getireceğini kaydetti.

Sistemin donanım altyapısını kurduklarını bildiren Dalbay, internet sitesinde saniyede 150 bin kişinin işlem yapabileceğini söyledi.

Her tür olumsuz duruma karşı sistemin ve site üzerinden hizmet veren kamu kurumlarının bilgilerinin de yedeklendiğini anlatan Dalbay, internet sitesinden Türkiye'nin ana internet omurgasına da birkaç koldan erişilebildiği için güçlü olduğunu ifade etti.

Dalbay, internet sitesindeki hizmet alanında etkin güvenlik önlemleri alındığını vurgulayarak, ''Vatandaşlar şifrelerini kimseyle paylaşmasın. Farklı adlar altında siteler çıkabilir. Bunlara şifrelerini girmesinler. E-devlet Kapısı'nın resmi ve tek sitesi 'www.türkiye.gov.tr'dir'' dedi.



Anadolu ajansı

Çevrimdışı delininbiri

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.962
  • 1.974
  • 2. Sınıf Öğretmeni
  • 1.962
  • 1.974
  • 2. Sınıf Öğretmeni
# 08 Ara 2008 19:24:07
İyi olur yakında herşey internetten olacak galiba.

Çevrimdışı betül1997

  • Uzman Üye
  • *****
  • 350
  • 87
  • 350
  • 87
# 08 Ara 2008 21:06:31
Teknoloji elbette güzeldir. Ancak, bu uygulamanın pek iyi olacağını sanmıyorum. İnternet hırsızları bunu da deşifre eder diye düşünüyorum. Çünkü günümüzde kimseye güven kalmadı.

Çevrimdışı ali2037

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.759
  • 1.326
  • 2.759
  • 1.326
# 19 Oca 2009 18:12:37
E - tehlike..! 
“E-devlet” uygulaması sayesinde pek çok bilgiye ulaşılması mümkün hale geldi! Nasıl mı?

AA

Bir kişinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını kullanarak, lise diploma notundan ne kadar maaş aldığına, su ve telefon borcundan ÖSS'de aldığı puana kadar pek çok bilgiye ulaşılabiliyor.

“E-devlet” uygulaması sayesinde pek çok bilgiye ulaşılması mümkün hale geldi. Vatandaşların ya da iş dünyasının devlet kurumlarıyla olan ilişki ve işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi olarak tanımlanan e-devlet uygulaması, internetin yaşamımızda daha etkin rol üstlenmesiyle kamu hizmetlerini, vatandaşın daha kolay ulaşabileceği bir konuma getirdi.

Devleti vatandaşına yakınlaştırmada önemli bir fırsat sunan internet, aynı zamanda kişisel ve özel bilgilere de ulaşılabilmesine olanak sağlıyor.

Bir kişinin internet ortamında sadece TC kimlik numarasını kullanarak o kişiyle ilgili yüzlerce bilgiye ulaşılabiliyor.

Örneğin bir kurumun internet sitesinin ilgili kısmına yazılacak TC Kimlik numarası ile o kişinin adı, soyadı, doğum tarihi gibi bilgilere erişilebiliyor. Doğum tarihi ve ad soyad bilgilerini bir başka kurumun internet sitesinde kullanarak bu kez o kişinin ikametgah adresi elde ediliyor. Adres bilgileriyle bir başka kurumun internet sitesinden nüfus cüzdanı bilgilerine, vergi numarasına, SSK veya Bağ-Kur numarası gibi bilgilere ulaşılabiliyor.

ZİNCİRLEME SİSTEM

Bunun gibi “zincirleme şeklinde” elde edilen her yeni bilgi ile bir başka kurumun internet sitesinden öteki kişisel bilgilere ulaşılabiliyor.

Elde edilen bu bilgilerle de söz konusu kişinin telefon numarasından, aldığı maaşın miktarına, maaşına ne oranda zam yapıldığına, kaç yıldır çalıştığına, Bağ-Kur maaşını hangi bankanın şubesinden çektiğine, diploma notunun kaç olduğuna, su, elektrik ve telefon faturalarına ve ÖSS'den aldığı puana kadar pek çok bilgiye ulaşmak mümkün hale geliyor.

KEY ÖDEMESİ ALMIŞ MI?

Örneğin Sosyal Güvenlik Kurumu'nun “www.sgk.gov.tr” adresinden, kişinin sosyal güvencesinin olup olmadığı, adı, soyadı, doğum tarihi, kızlık soyadı, işe giriş tarihi, aldığı maaş ve zam oranları, kaç yıldır sigortalı olarak çalıştığı, ilgili aylar içinde kaç gün işe gittiği, ne kadar devamsızlık yaptığı, kaç değişik iş yerinde çalıştığı, prim ödeme gün sayısı, SSK sicil numarası gibi bilgilere kolayca ulaşmak mümkün.

Buradan alınan bilgiler ışığında, SSK sicil numarası ya da TC kimlik numarası ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş'ye ait “www.keyodemeleri.com” adresine girilerek kişinin ne kadar Konut Edindirme Yardımı aldığı da bulunabiliyor.

Aynı şekilde, TC kimlik numarası kullanılarak Sosyal Sigortalar Kurumunun internet sitesinden anne ve baba adı ile gün ay yıl olarak doğum tarihi bilgileri elde edilebiliyor.

Kişinin anne ve baba adı bilgileri ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet sitesindeki kimlik numarası sorgulama sayfasından nüfus cüzdanında yer alan aile sıra no, cilt no, birey sıra no, mahalle ve köy bilgilerine de erişilebiliyor.

MESLEĞE NE ZAMAN BAŞLADI?

TC kimlik numarası ile kişinin Bağ-Kur Genel Müdürlüğünün web sayfasından Bağ-Kur'lu olup olmadığını da öğrenmek mümkün.

Bağ-Kur'lu ise mesleğe kabul tarihi, emekli olup olmadığı, Bağ-Kur'a olan borcu, kaç gün hizmet verdiği, Bağ-Kur aylığını hangi bankanın hangi şubesinden aldığı, en son maaşını hangi tarihte aldığı, mesleğini hangi ilde icra ettiği, vergi numarası, Bağ-Kur sağlık hizmetinden yararlanıp yararlanmadığı, sağlık priminin kesilip kesilmediği de ortaya çıkıyor.

Elde edilen bilgilerle Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden söz konusu kişinin evinin bulunduğu cadde, sokak, kapı numarası gibi açık adresine ulaşılabiliyor. Buradaki adres bilgileri kullanılarak ise Türk Telekom'un internet sitesinden kişinin telefon numarası varsa mail adresi, fatura borcu ve faturanın son ödeme tarihi öğrenilebiliyor.

BAŞARILI BİR ÖĞRENCİ Mİ?

İnternetten edinilen bilgilerle, kişinin okul hayatında başarılı olup olmadığı da ortaya çıkıyor. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin internet sitesinde TC kimlik numarası girilerek kişinin lise diploma notu, ÖSS'den aldığı puanı, LES ve KPSS öğrenim süresince burs alıp almadığı, mezun olduğu okulu ve bölümü öğrenilebiliyor.

Bazı şehirlerin su ve kanalizasyon idarelerinin internet sitelerinde ise ilgili kısıma sadece ad ve soyad yazarak su borcu olup olmadığına, kullanılan su miktarına erişilebiliyor.

“BİLGİLERE BU KADAR KOLAY ULAŞILABİLMESİ ÇOK SAKINCALI”

Yazılım Geliştirme Uzmanı Yusuf Çakır yaptığı açıklamada, e-devlet uygulamasını desteklediğini ancak, kişisel ve özel bilgilere bu kadar kolay ulaşılabilmesinin çok sakıncalı olduğunu söyledi.

Vatandaşların kişisel bilgilerinin parça parça değişik kurumların internet sitelerinde bulunduğunu anlatan Çakır, bir bilgiye ulaşmaya çalışan kişi, x kurumundan bulamasa da y kurumundan o bilgiyi buluyor. Yani kişinin elimizde sadece birkaç bilgisi varken adı soyadı, yaşı gibi, o bilgilerden yola çıkıp kişinin yüzlerce bilgisine ulaşılıyor” diye konuştu.

Kişisel bilgilerin kötü niyetli insanlar tarafından farklı amaçlarla kullanılabileceğine işaret eden Çakır, şunları söyledi:

“İnternetten elde edilen bu bilgilerle sahte nüfus cüzdanı yapılabilir. Bir bankaya telefon açıp 'kredi kartımı kaybettim adresime yeni gönderin' dediğim zaman bana sorulacak sorular belli. Adı, soyadı, annenizin kızlık soyadı, adresi vs. Bu bilgilerin hepsine ulaşabiliyorsunuz. Kötü niyetli olan bir kişi, vatandaşlık numarasını öğrendiği kişilerin tüm özel bilgilerine ulaşabilir ve illegal işlerde kullanabilir. Bu bilgilerle kredi kartı sahteceliği de dahil birçok yasa dışı iş yapılabilir.”
Çakır, bütün bu riskleri ortadan kaldırmak için elektronik imza uygulamasına geçilmesi gerektiğini ve kişisel bilgilerin tek bir noktada toplanması gerektiğini belirtti.
-VATAN-

Çevrimdışı duru35

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 123
  • 28
  • 123
  • 28
# 19 Oca 2009 23:18:02
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Teknoloji elbette güzeldir. Ancak, bu uygulamanın pek iyi olacağını sanmıyorum. İnternet hırsızları bunu da deşifre eder diye düşünüyorum. Çünkü günümüzde kimseye güven kalmadı.

İnternette banka işlemlerimi  yapmaya  korkar  oldum. E-devlete  işler nasıl olacak göreceğiz :-X

Çevrimdışı atasay15

  • Bilge Üye
  • *****
  • 10.483
  • 10.706
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 10.483
  • 10.706
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 19 Oca 2009 23:20:01
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
İnternette banka işlemlerimi  yapmaya  korkar  oldum. E-devlete  işler nasıl olacak göreceğiz :-X

evet öğretmenim..haklısınız..

Çevrimdışı bzkrt20

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 186
  • 54
  • 186
  • 54
# 20 Oca 2009 09:19:01
bazı bölümleri üyelik istiyecekmiş ve bilgi  almak ücretli, hele bir  başlasın görelim

Çevrimdışı Ali AK01

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.110
  • 820
  • Okul Müdürü
  • 2.110
  • 820
  • Okul Müdürü
# 12 Şub 2009 23:48:06
Bu gün 1 TL karşılığında şifremi PTT'den aldım ve e-devleti kullanmaya başlamayı ümit ediyorum.

Çevrimdışı ADANALIYIK

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.027
  • 396
  • 1.027
  • 396
# 13 Şub 2009 00:01:21
İnşallah

Çevrimdışı atasay15

  • Bilge Üye
  • *****
  • 10.483
  • 10.706
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 10.483
  • 10.706
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 11 Şub 2011 01:22:20
kaç aydır belkide burdurda postaneye 10 defa gittim edevlet şifresi için..bi türlü vermediler..yok sisteme girilmiyor, yok sifre zarfı yok, yok bilmem ne diye.. en sonunda dün antalyaya gezmeye gitmiştik. orda bir sansımı deneyeyim dedim. aldım cok sukur..

Çevrimdışı doganemin

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 12.544
  • 82.645
  • 12.544
  • 82.645
# 11 Şub 2011 01:33:44
atasay15 öğretmenim hayırlı olsun.Güle güle kullanın.
Ama çıkarken kapıyı kapatmayı unutmayın. :) :)

Çevrimdışı NİL35

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 10.868
  • 94.620
  • 10.868
  • 94.620
# 27 Mar 2011 20:18:50
Ptt den e-şifre alan arkadaşımız var mı?

Artık herşey bu şifre ile internet üzerinden
yapılacakmış.

Çevrimdışı yakamoz-85

  • Uzman Üye
  • *****
  • 935
  • 411
  • 935
  • 411
# 27 Mar 2011 20:26:10
Ben e-şifremi aldım

Çevrimdışı rdenizv

  • Üyeliği İptal Edildi
  • 2.493
  • 1.980
  • 2.493
  • 1.980
# 27 Mar 2011 20:35:13
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Ptt den e-şifre alan arkadaşımız var mı?

Artık herşey bu şifre ile internet üzerinden
yapılacakmış.


Çoğu şeyi takip edebiliyorsunuz,ancak daha tam oturmamış yine de güzel bir uygulama.1 yıldır kullanıyorum.memnunum eksikleri olmasına rağmen.

Çevrimdışı culle

  • Bilge Üye
  • *****
  • 4.213
  • 13.951
  • 2. Sınıf Öğretmeni
  • 4.213
  • 13.951
  • 2. Sınıf Öğretmeni
# 27 Mar 2011 20:40:37
Ben geçen yıl aldım ve kullanıyordum. Ama şifreyi telefona yazmıştım ve telefon çalınınca şifre gitti. Yenisini almak 10 TL olunca tekrar almadım.

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK