Nedir e-imza ?
Bugün, bir çok işlemimizi, başvurumuzu ve yazışmamızı internet üzerinden yapabiliyoruz.Bankacılıktan, posta hizmetlerine, alışveriş ve yayıncılıktan,devlet hizmetlerine kadar bir çok alanda internetin nimetlerinden faydalanabiliyoruz.Ancak,her alanda olduğu gibi internet ortamında da birçok uyuşmazlık meydana gelebilmektedir.
İşte bu noktada kanun koyucular devreye girmiş ve internet gibi uçsuz bucaksız, ulussuz ve sınıfsız bir ortamı hukuki korumaya almak istemiştir.Birçok ülkede, ya internete özel yasalar hazırlanmakta, ya da mevcut yasalara interneti de içine alan düzenlemeler eklenmektedir.Kuşkusuz, tüm bu düzenlemeler,interneti sınırlamaktan çok, internet üzerinde bilgi, belge ve veri alışverişinde bulunanların hak ve özgürlüklerini teminat altına almak amacını taşımaktadır.Dijital ya da sayısal imza, nitelik olarak, tükenmez kalemle bir kâğıda atılan bildiğimiz imzadan farklı değildir. Yani hukuki bakımdan aynı sonucu doğururlar. Aralarındaki tek fark, birinin bir kâğıt üzerine, diğerinin de elektronik ortamda şifrelenerek atılmasıdır.
Elektronik imza kullanıcılarına aşağıda belirtilen 4 temel özelliği sağlıyor:
Veri Bütünlüğü: Verinin izinsiz ya da yanlışlıkla değiştirilmesini, silinmesini ve veriye ekleme yapılmasını önlemek
Kimlik doğrulama ve onaylama: Mesajın ve mesaj sahibinin iletiminin geçerliliğini sağlamak
İnkar edilemezlik: Bireylerin elektronik ortamda gerçekleştirdikleri işlemleri inkar etmelerini önlemek
Zaman Damgası: TÜBİTAK tarafından elektronik verinin, üretildiği, değiştirildiği, gönderildiği, alındığı ve / veya kaydedildiği zamanın tespit edilmesi amacıyla, elektronik imzayla doğrulanan kayıt.
elektronik imza (e-imza); bir veri bloğuna özgü olarak hesaplanan özet bilgi yardımıyla bütünlük, kimlik doğrulama ve inkâr edememe hizmetlerini sağlayan bir güvenlik teknolojisidir.
e-imza, elektronik verinin elektronik ortamda verilen uygulama ve hizmetlerde güvenli bir biçimde kullanılabilmesi için bilinen en iyi yöntemdir. Diğer bir deyişle, e-ticaret ve e-devlet işlemlerinin hukuksal geçerliliğinin sağlanmasında henüz daha iyi bir alternatif yoktur.
Ülkemizde e-imzanın hukuki geçerlilik kazanmasına ve bu teknolojinin etkin kullanımına yönelik olarak 23 Ocak 2004 tarihli resmi gazete ile 5070 sayılı e-İmza Kanunu yayımlanmıştır. Bu kanun ile “e-imza” teknolojisinin ülkemizdeki Kamu ve özel sektör uygulamalarında nasıl hayata geçirileceği ile ilgili hukuki bir altyapı oluşturulmuştur. Kanunda tanımlanan güvenli e-imza, ıslak imza ile aynı hukuki sonuçları doğurmaktadır.