Eğitimde Güzel Uygulamalar

Çevrimdışı ali2037

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.759
  • 1.326
  • 2.759
  • 1.326
20 Eyl 2007 23:13:50
Bir sitede bu başlığı gördüm.öğretmenler, okullarında sınıflarında uyguladıkları örnek çalışmaları tartışıyorlar.Bazı örnek çalışmalar:
 
-biz okulda her ay ,bir öğrenciyi ayın öğrencisi seçiyoruz
-her öğrencinin doğum gününün kutlanması
-Bilim Çocuk dergisi abonesiyiz ve her ay sınıfımızda yaptığımız resimleri kocaman bir zarfın içine koyup dergide yayınlanması için gönderiyoruz.Bir kaç kez yayınlandı.Resim yaparken öğrencilerim ünlü bir ressam edesıyla ve şevkle sanat eserlerini ortaya çıkarıyorlar.Resim için iyi bir motivasyon aracı oldu.Ayrıca dergi hergün biri öğrencimde kalıyor ve içindeki bilgiler sayesinde küçük ilçelerinin dşında kocama bir dünya hatta kainatın var olduğunu onlara öğretiyor.
-Okuma saati uygulaması,haftada bir gün,bir ders okulun genelinde uygulanıyor ve okulun en sessiz olduğu saat.Öğrencilerle birlikte öğretmenler de çantalarından kitaplarını çıkarıp birlikte okuyorlar.
-Mevsim şeridi yerine "MEVSİM AĞACI" yaptık. Ağacın yapraklarını mevsimine göre değiştiriyoruz. Kışın karlarını pamuklarla oluşturduk. Mevsimdeki ayların da isimlerini ekliyoruz. Ay içindeki önemli günlere doğum günü olan öğrencileri de işliyoruz. Bu günde birer doğum günü kartıyla onları hatırlıyoruz. 1-3. sınıflarda zaman kavramı daha kolay ve somut olarak verilmiş oluyor.
-Sınıfta ihtiyaç kutusu (içinde fazla kalem,silgi ve kalemtraş var.Olmayan alıp kullanıp işi bitince yerine koyuyor.)
-Yatılı okullarda, yatak yapmayı özendirmek için,
her gün iyi yatak yapmayandan 10 kuruş toplayıp yataklarını iyi yapanlara hediye aldık...
1 ay sonra öğrenciler çok iyi yatak yapmaya başladılar...
Kötü yatak yapan olmadığı zamanlar... Belletmen öğretmenler hediye aldılar...
Daha sonra temizlik uygulamaları yaptık...
Bizce en kötü kokan ve yıkanmayan öğrenciyi model olarak aldık... Tertemiz yaptık arkadaşları içinde onu bolca övdük... Diğerleri ona benzemeye çalıştı...
Ayakkabıları için yatacakları yer dışında raf yaptık...
-SELAM ARKADASLAR. BUNU BUTUN SINIFLAR ASLINDA YAPABILIR.BELKIMDE BENIM BU SOYLEDIKLERIM BU FORUM ICINDEDE MEVCUTTUR INCELEMEDIM AMA. SINIFINIZDA SOYLE BIR UYGULAMA YAPMANIZI TAVSIYE EDERIM. BUYUKCE BIR AYAKKABI KUTUSU BULUN VE ONU IKI BOLMELI HALINE GETIRIN ARAYA BIR KUTU PARCASI KOYARAK.SONRA KAPAGINI KAPATIN VE KAPAGIN BOLMELERINE ELIMIZI RAHATLIKLA SOKABILECEGIMIZ DELIK ACIN ( 2 TANE TOPLAM) SONRA TAKİ 1.ÜNİTEDEN İTIBAREN GÖRDUGUNUZ KONULARA DAİR FEN-SOSYAL-MATEMATIK-TURKCE DERLERI HAKKINDA KUCUK KAGITLARA SORULAR YAZIN VE KATLAYIP KUTUNUN BIR BOLMESINE ATIN. ARA SIRA DERSDE O BOLMEDEN COCUGUN KENDI SORUSUNU CEKMESINI VE CEVAPLAMASINI ISTEYIN.CEVAPLADIGI SORUYU TEKRARDAN AYNI BOLMEYE ATMASINI ..CEVAPLAYAMADIGI SORUYU DIGER BOLMEYE ATMASINI İSTEYİN. BOYLELIKLE ARA SIRADA CEVAPLANMAYAN BOLMEDEN SORU CEKTIREREK O BOLMEDEKILERINDE CEVAPLANMASINI SAGLAYABILISINIZ.ZEVKLI VE EGLENCELI DERS ISLEMEK ISTEYENLER BENCE UYGULAMALI...AMAN HOCAM DEMEYIN UYGULAYINCA NE KADAR IYI BIR UYGULAMA OLDUGUNU GORECEKSINIZ...VE BILGHI YARISMALARIDA DUZENLEYIN..BU SATEDE CALISMAYAN OGRENCILERINIZIDE BU SAYEDE CALISTIRMIS OLUYORSUNUZ.
-3.sınıf olarak 4 gruba ayırdıgımız öğrenciler hafta sonlarında istedikleri sekılde yaptıkları rengarenk çöp kutularını üzerine sınıf adımızı yazarak okulun degısık yerlerıne bıraktık cocuklar her teneffus en cok kendi cöp kutularının dolması için var guçlerı ile çalısıyorlar kendı katkılarının ve yaratıcılıklarının olduğu işleri bır baska sevıyorlar sevgıyle kalınız
-sınıfta olası bir uyuşmazlıkta sınıfta mahkeme kuruluyor ve olay irdeleniyor ve sonuç tatlıya bağlanıyor.
-doğum günlerini panoya asıp herkesin gününü sınıfça kutluyoruz
-Haftanın Kitap Okuma Prensi/Prensesi" adlı iki tür belge hazırladım. Hafta boyunca en fazla kitap okuyup özetini çıkarana verir ve panoya asarım.Sonraki hafta panodan alır öğrenciye verir yenisini asarım.
-Farklı ünite köşesi.Kimsenin okumadığı ve hazırlaması sıkıcı ünite köşesi yerine slogana ve makete dayalı ünite köşesi.Mesela virüs konusu işlenmişse o köşeye virüsün karton maketi asılıyor ve onu sloganvari bir şekilde anlatıyoruz
-öğrencilerime diş fırçası ve macun aldırım..alamyana ben aldım verdim..hergün sabah ilk dersin ilk 10-15 dk sını ayrıp öğrencilerin herbirine dişlerini fırçalattım...sırayla dişlerini fırçalamak ve sonra bana kontrol ettirmek,öğretmenim iyi olmuş mu, çok hoşlarına gidiyordu..şimdi hepsi hem sabah hem akşam fırçalıyor..hatta bazıalrı öğlen arasıda fırçalıyor...
-Sınıf panomuza ayların ve günlerin yer aldığı bir takvim şeriti astık, her öğrencinin ve derse giren öğretmenlerin doğum günlerini bu şeride işaretliyoruz. Böylelikle kimsenin doğumgününü unutmuyoruz...
-arkadaşlar ben 3. sınıf öğretmeniyim.benim çocuklar küçük oldukları için sürekli şikayet ediyorlardı. derse girer girmez başlıyordu şikayetler. ben de bu durumun önüne geçmek için şikayet kutusu oluşturdum. şikayeçli olan öğrenciler bu kutuya şikayetlerini atıyorlar ben de öğle aralarında bunları okuyarak değerlendiriyorum.dersin verimliliği açısından çok iyi oluyor. tavsiye ederim.
-BENDE DERS ESNASINDA SÜREKLİ AYAĞA KALKIP KALEMİNİ AÇAN ÖĞRENCİLERİM İÇİN BİR FİKİR GELİŞTİRDİM, HEPSİNE BİR TANE PLASTİK BARDAK ALDIM VERDİM, ARTIK AYAĞA KALKMIYORLAR.
-öğrencilerin annelerine anneler günü için bir bilgisayarda kağıt hazırladım.kağıda int.te bulduğum bir şiir yazarak anneler günlerini kutladım.
-öğrencilere her hafta birer hikaye yazdırdım bınlardan güzel olanları topladım sene sonunda kitap olarak bastırdık
-ben bir masal kutusu yaptım.çocuklar kendilerinin yazdıkları masalları bu kutuya atıyorlardı .daha sonra her küme kutudan bir masal seçip bunu dramalaştırıyorlardı .
-Arkadaşlar ben Tutum Yatırım ve Türk malları haftasını velilerimle birlikte kutluyorum.Sıraları birleştirerek kocaman bir masa oluşturuyoruz.Herkes evden yapıp getirdiği yiyecekleri servis yapıyor.
Öğrencilerim için fon kartonundan süslü şapkalar yapıyorum.Elişi kağıtlarıyla,yapma çiçeklerle süslüyorum.Bol bol fotoğraf çektiriyoruz.Bu fotoğrafları yıl sonu gecesinde slayt sunusu olarak izletiyorum Güzel bir anı oluyor.Bir de müzik eşliğinde minikleri oynatıyoruz.Çok eğleniyoruz..

sizin de bunlar gibi güzel uygulamalarınız vardır mutlaka.siz de uygulamalarınızı yazarsanız çok faydalı bir paylaşım olur diye düşünüyorum

(alıntı)



Çevrimdışı aycan konak

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.811
  • 4.745
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 2.811
  • 4.745
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 21 Eyl 2007 21:22:52
ali öğretmenim bu okul nerde acaba benim kız seneye okula başlayacakta .çalışmalarınızı çok beğendim bir kısmını da pazartasiden itibaren uygulayacağım tebrik ederim

Çevrimdışı MELEK14

  • Üye
  • *
  • 36
  • 3
  • 36
  • 3
# 21 Eyl 2007 21:35:02
ali hocam çalışmalarınız çok güzel özellikle mevsim ağacı çak güzel bir fikir katkılarınız için teşekkürler

Çevrimdışı ali2037

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.759
  • 1.326
  • 2.759
  • 1.326
# 21 Eyl 2007 21:56:56
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
ali öğretmenim bu okul nerde acaba benim kız seneye okula başlayacakta .çalışmalarınızı çok beğendim bir kısmını da pazartasiden itibaren uygulayacağım tebrik ederim
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
ali hocam çalışmalarınız çok güzel özellikle mevsim ağacı çak güzel bir fikir katkılarınız için teşekkürler
bunlar benim çalışmalarım değil bir sitede gördüm faydalı olacağını düşündüğüm için buraya aktardım

Çevrimdışı aycan konak

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.811
  • 4.745
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 2.811
  • 4.745
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 21 Eyl 2007 22:00:54
evet gerçekten de çok faydalı olacak emin olun paylaşımlar için tekrar sonsuz teşekkür ederim

Çevrimdışı erdemc28

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.985
  • 443
  • 1.985
  • 443
# 30 Eyl 2007 17:41:02
. Öğrencilerde var olan buluş merakını ortaya çıkarma İş Eğitimi ürünleri ve proje etkinliklerini sergileme amacı ile sene boyunca yapılan iş eğitimi dersi ürünleri ile diğer derslerde yapılan proje örneklerinin duvara monte edilecek 35cm x 200cm raf üzerinde sergilenmesi.

2. Öğrencilerin, çevresinde gelişen olaylara ilgisini çekme dikkat etme becerilerini geliştirme, yararlı ve ilgi çekici bilgileri kaydetme amacı ile sınıf seviyesine göre sene boyunca yapılan iş eğitimi dersi ürünleri ile diğer derslerde yapılan proje örneklerinin yıl sonunda sergilenmesi.

3. Sınıf içine giren güneş ışınlarını engelleyerek yazı tahtasının, televizyonun, tepegöz slaytlarının öğrenciler tarafından görünmesini sağlamak amacı ile sınıfa perde alınması yerine jaluzi taktırılması.

4. Öğrencilere özet çıkarma alışkanlığı kazandırma amacı ile örencilere kısa bir hikaye okunur. Sonra öğrencilerden hikayeyi anlatmaları istenir. 2-3 öğrenciye anlattırılır. Son olarak öğretmen anlatır. Ayrıntılara girmediğimiz, sadece önemli yerleri anlattığımız söylenir. Çalışmanın başında zorluklar yaşanacaktır. Belki de 2 cümleyi geçemeyen öğrenciler olacaktır. Etkinlik, sabırla 6-7 çalışma devam etmelidir.

5. Öğrenmeyi kalıcı hale getirmek amacı ile, öğrencilerin ilgi ve meraklarını İngilizce üzerine çekmek için araç-gereç ve bölümlerin üzerine İngilizce ve Türkçe isimleri birlikte yazılır.

6. Görsel zekâya hitap ederek, öğrenilen konuyu zevkli hâle getirme, öğrenirken eğlendirme; Türkçe derlerinde okuma

parçalarını dramatize etme ve kişilerin karakterlerini canlandırma amacı ile Nasrettin Hoca, köylü kızı, palyaço, afacan çocuk tiplemesi, aşçı, manav, polis, hemşire, doktor, asker, sporcu, düğün kıyafeti… vb. kıyafetlerini fırsat eğitimi çerçevesinde sınıfta giyerek dersler işlenir. Kıyafet olarak velilerin kullanmadığı eski kıyafetler aynen kullanılır ya da yeniden biçimlendirilir.

7. Sınıf çalışmalarını zaman zaman fotoğraflarla belgelendirirsek yaptığımız çalışmalar unutulmaz ve nereden

nereye geldiğimizi öğrencilerimize sene boyunca belgeleriyle gösterebiliriz.

8. Ders sırasında ders işlerken, sınıf temizliği yapılırken, kötü kokular oluştuğunda pencerelerimizden birine taktırdığımız "aksiyel fan" ile pencereyi açmadan özellikle kış aylarında kendimizin ve öğrencilerimizin sağlığına da katkıda bulunabiliriz.

9. Hedefi olan ve planlı çalışan insanların başarılı olduğunu bilmeleri, bu durumu yaşam biçimine dönüştürmeleri için öğrencilere her 15 günde bir önceden hazırlanılan hedef oluşturma taslağı dağıtılır. Bir günlük çalışma, düşünme süresi verilir. Öğrenciler takvimi dikkate alarak önlerindeki 15 gün içerisinde nelerin olabileceğini, hangi çalışmaları gerçekleştirebileceğini, gerçekleşmesi muhtemel olayları, gezileri, etkinlikleri… vb. düşünürler. Bunları gerçekleştirebilmek için neleri yapmaları gerektiğine karar verirler. Dağıtılan fotokopilere bunları sırasıyla yazarlar. Adlarının yazılı olduğu zarflara hedefler konup, saklanır. 15 gün sonra zarfları açıp bu hedeflerden hangilerinin gerçekleşip, hangilerinin gerçekleşmediğine bakılır. Gerçekleşmeyen hedeflerin, gerçekleşmeme nedenlerini belirtirler. Daha sonra hazırlanan yeni kâğıt dağıtılıp tekrar yeni hedefler koymaları istenir.

10. Depremden korunma ve depreme karşı bilinçlenme amacı ile sınıf içinde ve okulda duvara asılı pano ve çerçeveler kancalı vidalar ile devrilme tehlikesi bulunan kitap dolabı, çiçeklik televizyon dolabı… vb. eşyalar temin edeceğimiz bir düzenekle duvara monte edilir. Bunun ile birlikte sık sık deprem tatbikatı yapılır.

11. Çevre kirliliğine karşı duyarlı olmalarını sağlamada yardımcı olabilmek için evimizde, çevremizde… pek çok bitmiş pil bulunur. Hepimiz bu pillerin çevreye verdiği zararı biliriz. Öğrencilerimize bunu anlatırken, uygulama yapma imkânı vermek ve bu pillerin zararını en aza indirmek amacıyla 5 litrelik su damacanalarına pil biriktirilir. Öğrenciler evlerinden, çevrelerinden, komşularından buldukları atık pilleri bu bidonlarda biriktirirler.

12. Veli-okul iletişimini güçlendirmek amacı ile ilk ders okula gelmeyen öğrencinin sınıf öğretmeni tarafından tespiti yapıldıktan sonra idareye bildiril,r. Bu öğrencinin mutlaka evinin telefon ile aranarak, durumunun sorulması. Bu uygulama, hem velileri hem de öğrencileri memnun edecektir. (Mümkün ise hasta olan öğrenci ziyaret edilir). Bu uygulamanın başka bir yararı, devamsızlığı oldukça azaltır.

Bayram ve yılbaşı vb. özel günlerde velilere kutlama dilekleri gönderilmesi. Bu çok kaliteli bir yaklaşım olacak ve okul-veli arasındaki sıcaklığı arttıracaktır.

13. Sınıf düzenini öğrencilerin ilgisini çekecek şekilde düzenlemek amacı ile sınıfların oldukça renkli düzenlenmesi. Bu uygulama çocukların sınıflarda daha istekli öğretim görmelerini sağlayacaktır. Boş bir duvar parçası bile olmamalı.(Eski sistem küçük küçük panoların kaldırılması. Yerlerine daha geniş boyutta panoların hazırlanması.

Her tarafa çocukların yaptıkları resim ya da el işi faaliyetlerinin asılması. Güzel veya çirkin diye ayrım yapılmadan hepsinin sergilenmesi. Üçüncü sınıfa kadar olan sınıflarda oyuncakların bulunması. Zaman zaman oyuncaklar ile oynamalarına izin verilmesi.

14. Öğrencileri başarıya, ek yöntemler kullanarak motive edebilmek amacı ile uslu durdukları her gün için bir kavanoza bir bilye atılır. Eğer yaramazlık yaparlarsa kavanozdan bir bilye geri alınır. Kavanoz bilye ile dolduğunda ertesi gün sınıfta bilye partisi yapılabilir yani herkes evlerinden yiyecek bir şeyler getirir ve güzel davranışlarından dolayı mükafat olarak eğlenceli bir gün geçirirler. İlk başlarken öğrencilere fazladan 5-6 bilye tolerans sağlanabilir. Kavanoz 7-15 gün arası dolacak şekilde olursa daha iyi olur.

15. Öğrencilerin satranca olan ilgilerini arttırma, satranç oynama alışkanlığı kazandırma. Boş vakitlerini iyi değerlendirme alışkanlığı kazandırma amaçları için öğrencilerin kullanabileceği, bina giriş ve çıkışlarına

yakın, imkan varsa kapısı olmayan veya geniş kapılı bir odanın satranç salonu olarak düzenlenir.

Proje gerçekten uygulanmak isteniyorsa salona bile ihtiyaç yoktur. Binanın giriş-çıkışına yakın geniş bir alana öğrenci sıra konularak yapılır. İş Eğitimi derslerinde atıl durumda olan öğrenci sıralarının (aşağı doğru eğimli olmayan, düz olan) üzerleri kırık cam parçaları ile beyazlatılır. Bu güvenli görülmez ise kalın zımpara kağıdı ile beyazlatılır. İnce (0 numara) zımpara kağıdı ile küçük pürüzler giderilir. Sıraların üzerine satranç oyun alanı çizdirilip, zıt renkler ile boyattırılır. Beyaz kareler için boya bile kullanılmayabilir. Masayı yapan öğrencilerin adları sıralara yazdırılır. Renksiz vernik ile korunur. Bir sıraya iki oyun alanı çizdirilebilir.

16. Okulun tüm personelinin birbirleri ile iletişimini güçlendirmek amacı ile her ay, kaynağını Okul Aile Birliği’nin, idarenin veya öğretmenlerin kendilerinin karşılayacağı ufak çaplı pasta, kuru pasta, kola, meyve suyu… vb. verileceği etkinlik yapılabilir. Öğretmenler ve okulun diğer personeli katılır. Projeyi öğretmenler kendi aralarında da yapabilir.

17. Veli-okul iletişimini geliştirmek amacı ile Eğitim–Öğretim sezonunda aralarındaki süre planlanarak pilav ve aşure günü düzenlenir. Maliyeti okul aile birliği karşılar. Tüm veliler davetiye ile davet edilir. Tüm öğretmenler de aileleri ile katılırlar. İstenirse şenlik havasına dönüştürülebilir. Etkinliği her okul kendi planlamalıdır. İmkanlara göre günlerden sadece biri de yapılabilir

Çevrimdışı erdemc28

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.985
  • 443
  • 1.985
  • 443
# 30 Eyl 2007 17:42:26
 ARKADAŞLAR YAZI ALINTIDIR.iŞ EĞİTİMİ DERSİ ESKİ PROGRAMA GÖRE İFADE EDİLMİŞTİR.BİLGİNİZE...

Çevrimdışı tubi122

  • Aktif Üye
  • **
  • 24
  • 32
  • 24
  • 32
# 06 Eki 2007 23:21:14
yazınızı cok begendım tebrıkler.
beslenme saatinden sonra bende diş fırcalatmaya özen gösterıyorum
kolonya ldık, sınıfımıza gıren her misafırımıze tutuyor bır öğrencım. cocukların çok hoşuna gıdıyor bu.
sınıfıma duvara asılan kokulardan aldım otomatık fıslardan. çocuklar mıs gıbı kokuyor sınıfımız dıye mutlu oluyolar,kırletme oranları azaldı.sınıf kasası bende olusturdum,unutan alamayan öğrencılerımıze ordan mınık kartlar hazırladım kooperatiften alıyolar ihtiyaçlarını sınıfımızın hesabını ordan kapatıyoruz.
şimdilık aklıma gelenler bunlar. sevgiler...........

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK