Egitimhane açık lisesiAllah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerinize olsun.
2010 yılında yazdığım bir mesajda okulların da özelleştirilme kapsamına alınacağı yönündeki düşüncemi belirtmiş ve bu konuda neler yapılabileceğini tartışmaya açmıştım.
İlgili mesajlarımda o günkü şartları göz önünde bulundurarak, bugünlerde özelleştirmenin başlamış olacağı tahmininde bulunmuştum.
Değişen şartlar, tarih konusunda yanılmama vesile oldu. BUNUNLA BİRLİKTE okulların özelleştirilmesi konusunda bazı adımların atıldığını gözlemlemek mümkündür.
Dershanelerin dönüştürülmesi vesile kılınarak gündeme alınan "açık lise" uygulamasını bu adımlar içinde değerlendirmek gerekir.
- Yapılacak düzenleme ile açık lise uygulaması yaygınlaştırılabilir mi?
- Açık liselerin örgün öğretime göre avantajları nelerdir?
- Açık liselerin örgün öğretime göre dezavantajları nelerdir?
- Velisi olduğunuz öğrenci için açık lise / örgün lise eğitimi tercihi yapmanız gerekirse hangi kriterlere göre karar verirsiniz?
- Açık lise olarak kurumlaşma çalışması yapan bir öğretmen topluluğu içinde yer almak ister misiniz?
- Bir açık lisede hangi özelliklerin olmasını istersiniz?
- Egitimhane açık lise için güzel bir isim olabilir mi?
Tesbit edebildiğim açık lise avantajları - Açık liselerde okulda yapılması zorunlu olan öğretim süresi daha azdır.
Bu durum mekanın değişik zaman dilimlerinde değişik sınıflar için kullanılmasına imkan vermekte, daha az alanda daha fazla öğrenciye hizmet verilebilmektedir.
Örneğin, dershane uygulamalarında olduğu gibi hafta içi sabah, hafta için öğlen, hafta sonu gibi guruplar oluşturularak öğretim yapılabilmektedir.
Öğretimden tasarruf edilen zamanı EĞİTİM VERMEK İÇİN kullanma imkanı mevcuttur.
- Açık öğretimde sınavların tamamı merkezi ve test sistemindedir.
Üniversite giriş sınavlarının merkezi ve test sistemi olduğu gözönünde bulundurulduğunda öğrenci ister istemez test sistemine uygun şekilde yetişmekte, test çözme teknikleriye haşır neşir olmaktadır.
- Öğrencinin zorunlu olarak okulda bulunma süresi daha az olduğu için okul harici faaliyeter için daha fazla zamanı olmaktadır. Öğrenci bu zamanı ücretli bir işte çalışarak değerlendirebileceği gibi, farklı yetenekler geliştirmek için de kullanabilir.
Açık lise için dezavantaj olarak görülebilecek hususlar - Velilerin, çocuklarının zamanını nerede geçirdiği konusunda kaygıları.
Bir çok veli çocuğunun okulda olduğu düşüncesi ile psikolojik olarak rahattır. Öğrencinin zamanının daha az kısmını okulda geçirmesi, kalan zamanı kendisine zarar verecek faaliyetlere (bilgisayar oyunları, internet cafeler, üretim yapılmayan mekanlar vs.) ayırması.
- Öğrencinin öğrenmek için (muhtemelen) daha az gayret gösterecek olması.
Lise'ye gidecek bir öğrencinin velisi olsaydım, örgün öğretim yerine
en fazla SOSYAL ETKİNLİKTE bulunma imkanı olan AÇIK LİSEYE kayıt yaptırmayı tercih ederdim.