Hocam tarımda ve arıcılıkta çok iyi para var. Fakat ortağın işin ehli olacak.. coğrafyanıza göre tarıma yönelebilirsiniz...
Hocam daha dün haberlerde gördüm, bayburtta üretici 10.000 kiraz agicindan urettigu 250.000 ton kirazi direk tüketiciye toplanıyordu.muthis bir fikir ,hem üreten hem tüketen kazanıyor...ama pazara satmaya kalkarsan karın azalıyor...
Hocam babam hem çiftçi hem öğretmen. Öğretmen okulu mezunu olunca bizi bile aşılayıp meyve verebiliriz
o derece de hakim tarım olayına. Babam çiftçiliği bırakmalı çok oldu da, çocukluğumda birlikte giderdik tarlaya. Yağmurlama değiştir, ot yol, çapala.. Henüz 5-6 yaşında çocukken pancar motor, lombargini motor. Hepsini bilirdim.
Hasılı o dönemde çiftçilikle imece olayı çok fazlaydı. Kimse işçi filan tutmazdı. Ben sizin tarlanızda 10 kişiyle 10 gün çalışırdım siz de benim tarlamda aynı şekilde çalışırdınız. Ancak böyle para bırakırdı tarım. Biz çocuk halimizle elimize eskimiş çorapları giyer nohut yolardık. Bilen bilir nohut işlemek çok zor iştir. El ayak dayanmaz. Tabi günümüzde teknoloji ilerledi bir çok şeyi makineler yapıyor ama misal kirazı toplayan makine yok.
Geçen yine belgeselde vardı, çiftçi, çiftçinin birlik olamayıp, kooparatifleşememesi durumundan şikayet ediyordu. Bir de bizim köylüde şu mantık var ben çok süründüm çocuğum bari memur olsun. Böyle böyle köyde kimse kalmadı.
Bu durumları devlet büyükleri iyi değerlendirmeli bizim coğrafyamız çok büyük ve çok bereketli. Hollanda konya kadar memleket, oradan bize ürettikleri sütü dökseler, burada süte boğuluruz.
Kuru para desteği ile olmuyor hocam. Siz öyle diyorsunuz, geçimini tarımla sağlayan bir köyde çalışıyorum onlar başka diyor. Kurtarmıyor diyor. En basiti yata 1 liraya mazot veriliyor çiftçiye kaça geliyor mazot ? 1 lira olmadığına eminim.
Tarım işine meraklı olduğum için çok araştırıp çok konuşuyorum çiftçi ile, özellikle sebze meyve işinde üretici emeğinin karşılığını alamıyor.
Arıcılık yapmak isterim aslında ama hiç anlamıyorum. Babam burda olacak ki, çok güzel arı işi yaparız ama işte.
Ek olarak, misal öğretmen okulu mezunu bir öğretmen olan babam, tarım, arıcılık, sanat vs her işten anlıyor, bizim gibi 10 tane öğretmeni cebinden çıkarırlar. Biz neden anlıyoruz? Ya da kaçımız anlıyor ? Eğitim sisteminin bile geldiği nokta ortada