En Güzel Fotoğrafı Çekmenin Püf Noktası

Çevrimdışı demirbilek

  • Uzman Üye
  • *****
  • 726
  • 1.296
  • 726
  • 1.296
25 Haz 2007 14:50:30
Güneşli bir tatilin unutulmaz anlarını belgelemeye aday fotoğraf makineleri bugünlerde teknoloji marketlerinin en çok ilgi gören ürünü durumunda.

Her tip kullanıcı için alternatif sunan bu cihazlardan alırken bazı önemli kriterleri göz önünde bulundurmak gerekiyor

Son yılların en gözde ürünü olan dijital fotoğraf makineleri sayesinde tüketici kendi fotoğraflarını kolaylıkla çekiyor ve baskı yaptırabiliyor. Farklı kullanıcı beklentilerini karşılayacak şekilde tasarlanan bu dijital cihazlar, gelişmiş özellikleriyle tüm ışık ve netleme ayarlarını otomatik olarak yapabiliyor.

Bu sayede kullanıcıya sadece tercih ettiği görüntüyü kadraja almak kalıyor. Bu görüntüleri evde bilgisayara atarak üzerinde basit oynamalar yapmak mümkün. Kullanıcı eğer varsa evdeki renkli yazıcısında veya fotoğraf stüdyolarındaki makineler sayesinde fotoğraflarını bastırabiliyor.

İşin güzel yanı, tüm bunları yapması için tüketicinin kesinlikle teknoloji veya fotoğraf uzmanı olması gerekmiyor.

Megapikseli dert etmeyin

Dijital fotoğraf makineleri genellikle sahip oldukları 'megapiksel' özelliğine göre değerlendiriliyor. Megapiksel, fotoğraf çekim kalitesini gösteren bir değer olarak tarif edilebilir. Eğer duvar boyutunda çıktılar almayacaksanız 2-3 megapiksel çekim sizi kurtaracaktır. Çünkü ortalama bir fotoğraf kartına basılan görüntünün 2 megapiksel olmasıyla 10 megapiksel olması arasında önemli bir fark bulunmuyor.

Bir diğer önemli kriter ise zoom olarak tabir edilen yakınlaştırma özelliği.'Dijital zoom' olarak verilen değer, gerçek yakınlaştırma anlamına gelmiyor.

Ortalama amatör makinelerinde 3x zoom iş görüyor. Dijital zoom, yakınlaştırılmış görüntüyü kamera içinde büyütme anlamına geliyor. Bu işlem fotoğraf kalitesini bozabiliyor. Özelliklere bakarken 'optik zoom'u dikkate alın.

Kolay taşınabilir olsun

Dijital fotoğraf makinesinin en büyük avantajı çektiğiniz kareleri izleyip en iyisini elde edene kadar çekebilmemiz. Bunun için makinenin ekran boyutu, kolay açılması, parlaklığı ve görüntü kalitesi önem taşıyor.

Ayrıca fotoğraflarınızı kaydetmeniz için en az 256 MB'lık bir hafıza kartına da ihtiyacınız olacak. Çekim yoğunluğunuza göre 512 MB ve 1 GB'ık kartlara da göz atabilirsiniz.

Bir diğer önemli detay ise pil. Alacağınız makinenin ne tip bir pil kullandığına da dikkat edin. Cep telefonlarına benzer pilleri olan, şarj edilebilir cihazları tercih etmeniz avantajınıza olacaktır.

Özellikle seyahatlerde boyut ve ağırlık özellikleri öne çıkıyor. İnce ve hafif fotoğraf makinelerini boynunuza takarak taşıyabilirsiniz.

Fotoğrafları bilgisayara ve direkt yazıcıya aktarmak için bağlantı noktalarına ihtiyacınız olacak. Bilgisayarlardaki USB denen standart bağlantı noktasına uyumlu olmasına dikkat edin. Bazı modellerde Bluetooth bağlantı özelliği de bulunuyor.

Yeterli ışığın olmadığı ortamlarda flaş kullanmanız gerekecektir. Alacağınız fotoğraf makinesinde, az ışıkta otomatik olarak açılan flaşın bulunmasına dikkat edin. Kırmızı göz çıkmasını engelleyen flaşa sahip makineleri tercih etmelisiniz.

Çevrimdışı MUSTAFA_KOÇ

  • Üye
  • *
  • 17
  • 0
  • 17
  • 0
# 01 Tem 2007 23:39:48
Kardeşim bilgilendirdiğiniz için teşekkürler
Şimdi artık fotoğraf makinasına gerek yok  cep telefonları 5 mp kadar çekiyor. Artık telefonların hafızasıda çok iyi benim telefonun 2 Gb hafızası var

Çevrimdışı erdemc28

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.985
  • 443
  • 1.985
  • 443
# 15 Tem 2007 20:31:59
FOTOĞRAFINI ÇEKTİĞİNİZ KİŞİNİN GÖZÜNÜN İÇİNE BAKIN
Gerçek yaşamda olduğu gibi, fotoğraf çekerken kişinin gözünün içine bakmak arada bir bağ oluşturur. Birinin fotoğrafını çekerken makineyi kişinin göz seviyesinde tutun. Çocuklar söz konusuysa, bu onların boyuna inmeniz gerekiyor demektir. Çektiğiniz kişinin her zaman makineye bakması gerekmez. Tek başına göz seviyesi açısı sizi resmin içine çeken kişisel ve davetkar bir duygu yaratır.

SADE BİR ARKA PLAN KULLANIN
Sade bir arka plan fotoğrafını çektiğiniz objenin daha iyi görüntülenmesini sağlar. Makinenizin vizöründen bakarken çektiğiniz objenin çevresini inceleyin. En sevdiğiniz yeğeninizin kafasından çıkan antenler, kulaklarından sarkan arabalar olmaması için özen gösterin.

DIŞ MEKANDA FLAŞ KULLANIN
Parlak gün ışığı yüzde istenmeyen derin gölgeler oluşturabilir. Yüzü aydınlatmak için flaş kullanarak gölgeleri yok edin. Güneşli havalarda insan resmi çekerken flaşınızı açmayı unutmayın. Dolgu flaşı (fill-flash) modunu ya da tam flaş (full-flash) modunu seçebilirsiniz. Fotoğrafını çektiğiniz kişi en fazla 1,5 metre uzaklıktaysa dolgu flaşı, daha uzaktaysa tam flaş modu gerekebilir. Dijital bir fotoğraf makinesiyle sonuçları incelemek için fotoğraf görüntüleme panelini (LCD ekran) kullanın.

Bulutlu günlerde varsa sürekli flaş modunu seçin. Flaş insanların yüzünü aydınlatır ve yüz hatlarının öne çıkmasını sağlar. Bulutlu günlerin hafif ışığı bazen hoş sonuçlar verebildiğinden, flaşsız olarak da fotoğraf çekmeyi deneyin.

DAHA YAKINA GİDİN
Fotoğrafını çektiğiniz nesne arabadan daha küçük bir objeyse, deklanşöre basmadan bir, iki adım yaklaşıp zoom kullanın. Amacınız fotoğraf karesini fotoğrafını çektiğiniz objeyle doldurmak olmalı. Yakın çekimle, kalkmış bir kaş ya da serpiştirilmiş çiller gibi anlam katacak ifadeler yakalayabilirsiniz.

Ancak fazla yakına giderseniz fotoğrafınız bulanıklaşır. Çoğu fotoğraf makinesinin en yakın odak mesafesi yaklaşık 90 cm ya da makinenizden bir adım uzaklıktadır. Fotoğraf makinenizin en yakın odak mesafesinden (emin olmak için makinenizin kullanım kılavuzuna bakın) daha yakına giderseniz fotoğraf bulanık çıkar.

FOTOĞRAFINI ÇEKTİĞİNİZ OBJEYİ TAM ORTALAMAYIN
Sahnenin tam ortası, gösteri yapan kişi için bulunmaz bir yerdir. Ancak, fotoğraf karenizin tam ortası için aynı şeyi söylemek doğru değil. Çektiğiniz nesneyi fotoğraf karesinin tam ortasından hafif yana kaydırarak, fotoğrafınıza hayat verin. Vizörünüzde karelerden oluşan bir oyun tahtası olduğunu varsayın. Şimdi fotoğrafını çektiğiniz nesneyi tahtadaki karelerden birine yerleştirin.

Otomatik odaklı bir fotoğraf makineniz varsa, bu tür makinelerin çoğu vizörün ortasında bulunan nesneye odaklanacağından, odağı kilitlemeniz gerekir.

ODAĞI KİLİTLEYİN
Çektiğiniz obje, fotoğrafın tam ortasında değilse net bir fotoğraf elde edebilmek için odağı kilitlemeniz gerekir. Otomatik odaklı fotoğraf makinelerinin çoğu fotoğrafın merkezinde ne varsa ona odaklanır. Ancak fotoğraf kalitesini artırmak için çoğu zaman çektiğiniz nesneyi tam ortadan hafif yana kaydırmanız gerekir. Bulanık bir fotoğraf çekmek istemiyorsanız, önce çektiğiniz nesne tam ortadayken odağı kilitlemeli, ardından da nesne ortadan yana kayacak şekilde kompozisyonu değiştirmelisiniz.

Odağı genellikle üç adımda kilitleyebilirsiniz. Önce, nesneyi tam ortaya yerleştirin ve deklanşörü yarım basılı halde tutun. İkinci olarak, deklanşör hala yarım basılı halde makinenizi oynatarak nesneyi ortadan yana kaydırın. Üçüncü ve son olarak, fotoğrafı çekmek için deklanşöre tam olarak basın.

FLAŞINIZIN ETKİ MESAFESİNİ ÖĞRENİN
Flaş kullanılırken yapılan en yaygın hata flaşın etki mesafesi dışındaki nesneleri çekmektir. Bu neden yanlış? Flaş etki mesafesinin uzağından çekilen fotoğraflar karanlık olacağı için bu yanlıştır. Birçok fotoğraf makinesinde maksimum flaş etki mesafesi 4,5 metreden (yaklaşık 5 adım) daha kısadır.

Sizin makinenizin flaş etki mesafesi nedir? Makinenizin kullanım kılavuzuna bakın. Bulamadınız mı? O zaman işi şansa bırakmayın. Çekeceğiniz nesneden 3 metreden daha fazla uzaklaşmayın.

IŞIĞA DİKKAT EDİN
Fotoğrafını çektiğiniz nesneden sonra fotoğrafın en önemli öğesi ışıktır. Işık çektiğiniz fotoğraftaki her şeyin görünümünü etkiler. Anneannenizi çekerken, yandan vuran parlak gün ışığı kırışıklıkları belirginleştirir. Oysa bulutlu bir günün loş ışığı aynı kırışıklıkları gizler.

Çektiğiniz nesne üzerine fazla ışık düşmesini istemiyor musunuz? O halde ya kendiniz yer değiştirin ya da çektiğiniz nesnenin yerini değiştirin. Manzara fotoğrafı çekerken, ışığın kavuniçine çaldığı ve tüm arazi boyunca uzanıp gittiği sabahın erken ya da akşamın geç saatlerini deneyin.

BİRKAÇ DİKEY RESİM ÇEKİN
Fotoğraf makineniz dikey duramıyor mu? Dikey fotoğraf çekmek için yana doğru hiç yatırmadıysanız elbette duramaz. Dikey bir fotoğrafta her tür nesne daha iyi görünür. Sarp kayalar üzerindeki bir fenerden Eiffel Kulesine, bebek havuzunda zıplayıp duran 4 yaşındaki yeğeninize kadar her şey. O halde bundan sonraki denemenizde fotoğraf makinenizi yana yatırıp dikey bir iki resim çekmeye özen gösterin.

YÖNETMEN GİBİ DÜŞÜNÜN
Fotoğraf çekerken denetim sizde olsun; fotoğrafların kalitesinin ne kadar arttığını siz de görün. Yalnızca bir fotoğrafçı gibi değil bir film yönetmeni gibi hareket edin. Film yönetmeni her şeyi kontrolünde tutan kişidir. Yer seçimini yönetmen yapar: “Herkes arka bahçeye çıksın.” Aksesuarları yönetmen seçer: “Kızlar, pembe gözlüklerinizi takın.” İnsanları yönetmen organize eder: “Şimdi biraz daha yaklaş ve kameraya doğru eğil.”


 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK