Etkili Bir Veli Toplantısı Nasıl Yapılır?

Çevrimdışı papatyalale2

  • Uzman Üye
  • *****
  • 859
  • 549
  • 859
  • 549
# 09 May 2009 22:17:12
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Hiç bir kaynaktan böyle bir çalışma bulamadım. İş başa düştü. Eğer arayan bir arkadaşımız olursa diye taslak halini buraya ekliyorum. Kendi okuluna göre düzenler. Taslak diyorum çünkü okuldaki faaliyetlerden resim falan ekleyeceğim, düzenlemeye devam edeceğim.

ünal hocam gerçekten güzel bir konuya değinmişsiniz. veliler için de aydınlatıcı olacağına inanıyorum. emeğinize sağlık

Çevrimdışı ünalk

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 12.094
  • 43.652
  • 12.094
  • 43.652
# 09 May 2009 22:18:31
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Sene sonu toplantısında neler yapılabilir?

Görevi, öğrenciyi eğitmek olan öğretmenin hedefi aynı zamanda öğrencinin ailesi de olmalıdır. Öğretmenler için nitelikli eğitimde aileler ile iletişim ve işbirliği çok önemli bir yer tutmaktadır. Öğretmen - aile işbirliği ile ailelerin okula ve eğitime karşı olumlu tutum takınmaları sağlanabilir.

Bu işbirliğini sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliğin 46’ıncı maddesinde belirtilen rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yürütme komisyonunda; eğitim ortamında, öğrenciler, aileler, yöneticiler, öğretmenler ve psikolojik danışmanlar arasında sağlıklı ve uyumlu ilişkiler kurulabilmesi için gerekli önlemler görüşülür ve yapılacak çalışmalar belirlenir.

Bu amaçla ; resmi ve özel okullarda , okul- aile ve öğretmenler arasında iş birliğini gerçekleştirmek, velileri öğrencilerin gelişim dönemleri ve akademik durumları hakkında bilgilendirmek, okula sahip çıkmalarını sağlamak ve etkin bir şekilde eğitim hizmetlerine katmak üzere bir eğitim-öğretim yılında en az iki kez olmak üzere okul idaresinin ihtiyaç duyduğu zamanlarda “veli toplantıları” yapılmaktadır.

Veli toplantıları üç aşamada ele alınabilir :

• Genel veli toplantısı
• Şube veli toplantısı
• Bireysel görüşmeler (Veliler ile yapılacak özel görüşmeler)

Bu toplantılara okul yöneticileri, okul psikolojik danışmanları (rehber öğretmenleri), sınıf rehber öğretmenleri ve alan öğretmenlerinin işbirliği içinde katılımı sağlanmalıdır. Veli toplantılarında aşağıda belirtilen hususlara uyulmalıdır.

1. Velilere gönderilen “veli toplantısı çağrı yazısında” toplantı gündemi belirtilmelidir. Gerekirse veliler telefonla da bilgilendirilerek toplantıya katılım sağlanmalıdır. Yapılan toplantının amaçları mutlaka gönderilen yazıda belirtilmelidir. Velinin yalnızca çocuğunun notunu öğrenmek ya da yardım istenmesi amacıyla toplantıya çağrıldığını düşünmemesi sağlanmalıdır.

2. Okul bütün yapısıyla (bina, personel, eğitim olanakları vb.) velilere tanıtılmalı ve okulun istenilen düzeyde eğitim vermesi için okul ve veli beklentileri üzerinde konuşulmalıdır.

3. Okulda uyulması gereken kurallar velilere de anlatılmalı, yönetmelikler tanıtılmalı, bu konularda da velilerin özen göstermesi istenmelidir.

4. Öğrenci başarılarının artırılmasına yönelik olarak, velilerle işbirliğinin sağlanması gerekliliği üzerinde durulmalı ve velilerin desteği ile bunun sağlanabileceği anlatılmalıdır.

5. Velilere; öğrencilerin bireysel farklılıkları anlatılmalı, her öğrencinin başarısının ya da başarılı olduğu alanların farklı olabileceği ve onlardan yeteneklerinin üstünde başarı beklemelerinin yanlış olacağı dile getirilmelidir.

6. Okul psikolojik danışmanı (rehber öğretmeni) toplantılara katılıp velilere; rehberlik ve psikolojik danışma servisini ve görevlerini tanıtarak, hangi durumlarda servisle işbirliği yapmaları gerektiği, öğrencilerin gelişim dönemleri, gelişim özellikleri, bu dönemlerin getirdiği davranış özellikleri ve öğrenci başarısının artırılması konularında onları bilgilendirmelidir.

7. Velilerin, öğrenci gelişim dönemlerine ilişkin ayrıca bilgilenmek istedikleri konular varsa, psikolojik danışman tarafından saptanarak daha sonraki günlerde bu konularla ilgili seminerler düzenlenmelidir.

8. Velilere, öğrencilerin başarısızlıkları ve olumsuz özellikleri yerine, başarıları ve olumlu yanları gösterilmeli, anne ve babaların çocuklarıyla gurur duymaları sağlanmalı, okulu daha çok benimsemelerine olanak tanınmalıdır.

9. Öğrencilerin okul içindeki davranış ve çalışmalarını izlemek amacıyla, velilerin okulu ziyaret etme gereği dile getirilmelidir.

10. Toplantılarda öğrencisi hakkında görüşünü bildiremeyen, ya da özel görüşmek isteyen velilere, daha sonra gerekirse psikolojik danışman, sınıf rehber öğretmeni hatta ilgili okul yöneticisi ile görüşebileceği açıkça söylenmeli ve okula gelmeleri sağlanmalıdır.

11. Velilerin okul hakkındaki görüşlerine önem verilmeli, bu görüşler uygulanabilirliği ölçüsünde değerlendirilmelidir.

12. Okulun olanakları çerçevesinde öğrencilerin sosyal etkinliklere katılmaları için, veli desteğinin gerekliliği üzerinde durulmalı, bu etkinliklerin öğrencinin kendine güven duymasında ve başarı duygusunu kazanmasında önemli olduğu anlatılmalıdır.

13. Çocukların içinde bulunduğu yaş dönemlerinde arkadaşlığın yeri ve önemi büyüktür. Velilere; arkadaşlığın gerekli olduğu ancak, çocuğun arkadaşları, hatta gerekirse arkadaşlarının aileleri ile de iletişim kurarak onları tanımalarının gerekliliği anlatılmalıdır. Çocuk bir yere gitmek istediği zaman kısıtlamak yerine, kiminle, nereye gideceği, ne kadar kalacağı, kaçta döneceği vb. konular konuşularak çocuğun isteklerine cevap verilmelidir.

14. Velilere; çocuklarının gereksinimleri kadar harçlık vermeleri gerektiği anlatılmalı, az ya da gereğinden çok verilen harçlıkların çocukta istenmeyen bir takım davranışlara yol açacağı anlatılmalıdır. 15. Çocuğun davranışlarında her zamankinden farklı bir durum gözlendiğinde, okul görevlilerinin veliyi, velinin de okul görevlilerini bilgilendirmesi ve işbirliğine gidilmesi gerekliliği veliye aktarılmalıdır.

16. Veli toplantılarına tüm okul çalışanlarının katılımı sağlanmalıdır. Bu kapsamda;

a) Okul yönetiminin; her dönem yapılacak toplantıların planlanması, toplantı saatlerinin belirlenerek velilere duyurulması, toplantılar için uygun yer ve ortamın sağlaması,
b) Psikolojik danışmanların (rehber öğretmenler); rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin tanıtılması, bu hizmetlerden velilerin nasıl yararlanacağının bildirilmesi, öğrencilerin gelişim dönemleri ile eğitimde velilere düşen görev ve sorumluluklar konusunda velileri bilgilendirmesi.
c) Sınıf ve sınıf rehber öğretmenlerinin; sınıfın genel durumu, velilerle işbirliği ve yıl boyunca öğrencilerle yapılacak çalışmalar hakkında velileri bilgilendirmesi, bu konuda veli desteğinin gerekliliğini anlatması ve bireysel görüşmelerin nasıl yapılacağı hakkında yöntemleri belirtmesi,
d) Alan öğretmenlerinin; dersleri ile ilgili yapılacak çalışmalar, sınıfın genel durumu ve alanı ile ilgili olarak çocuklarını nasıl destekleyecekleri hususunda velileri bilgilendirmesi,
e) Müdür yardımcılarının; okulun genel durumu hakkında velileri bilgilendirmesi (devam-devamsızlık, ödül ve disiplin yönetmeliği vb.), gerekli durumlarda işbirliği yapılmasının önemini vurgulaması, gereklidir.

Konuyla ilgili olarak anne babalara yönelik hazırlanmış bir durum değerlendirme listesi aşağıda sunulmuştur. Veli toplantılarında bu listenin velilere verilmesi onlara çocuklarının eğitimi konusunda yararlı olacaktır.


kaynak:
1.MEB Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü 2002/27 nolu genelgesi
2.Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliği.
3.Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği
4.Eğitim Bölgeleri ve Eğitim Kurulları Yönergesi.

Çevrimdışı ünalk

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 12.094
  • 43.652
  • 12.094
  • 43.652
# 09 May 2009 22:21:36
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
pekii veli toplantısı için genel bir sunusu olan var mı? örnek olması açısından. ben de önümüzdeki hafta içi yapacağım bu anlamda yardımcı olursanız sevinirim.

Öğretmenim, yarınki çalışmaları alıp buraya eklerim inşallah. Şimdilik kendi konumu ekleyebildim.
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
ünal hocam gerçekten güzel bir konuya değinmişsiniz. veliler için de aydınlatıcı olacağına inanıyorum. emeğinize sağlık

Teşekkürler Fulya Öğretmenim.

Çevrimdışı glldn

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.006
  • 1.078
  • 3. Sınıf Öğretmeni
  • 1.006
  • 1.078
  • 3. Sınıf Öğretmeni
# 09 May 2009 22:28:30
ben en az 2 tane toplantı yapıyorum. bu sayı ihtiyacıma göre artıyor.

velilere karşı güler yüzlü ve dürüst olmak çok önemli  bence. onlar çocuklarını bizden daha iyi tanıyorlar aslında. her veli çok şey bekler evladından ama görmek istmese de bilir eksiklerini. bu nedenle toplantılarımız öğrencileri şikayet seansı olmamalı.

güleryüzle ayağa kalkıp hoşgeldiniz ve nasılsınız ile karşılamak ilk şartım ;)
yapacağım toplantı ilk ise eğer önce kendimi tanıtıyorum kısaca, bu arada da eksik veliler de gelmiş oluyor. velilerin telefon numaralarını alıyor ve kendi numaramı da veriyor ve istedikleri an arayabileceklerini, iki tarafın da ortak amacının çocuk olması nedeni ile hiç çekinmemelerini söylüyorum. (velilerin telefon ile haftada 1 kez beni araması öğrenciyi gerçekten etkiliyor)
sonra müfredatın amaç, yöntem ve tekniklerini-işleniş sürecini kısaca tanıtıyorum.. tabi devamında kendimin kısa ve uzun süreli hedeflerini açıklayıp onların beklentilerini soruyorum.

sınıfın bulunduğu durumu, eksikliklerin giderilme ve hedeflere ulaşma sürecinde karşılaşabileceğimiz muhtemel sorunları ve bunlar için alınabilcek önlemleri tartışıyoruz. bu tartışmalar zaten toplantının amacını oluşturuyor. burada özellikle velilerimi konuşturmaya çalışıyorum. benim değil de onların bulduğu çözümler (ki en ücra köyde bile veliler çözüm ile ilgili istenen cevapları söylerler) olunca uygulama sürecinde "eee ne konuşmuştuk biz, siz dememiş miydiniz bunu" gibi serzenişlerde bulunma lüksünüz de oluyor ;)

son olarak da beslenme ve temizlik konularına değiniyorum.

yine güler yüzlü bir uğurlama ile toplantımı bitiriyorum.





toplantılarımda sınıfın bulunduğu yaş dönemi ile ilgili biligilendirmeler, geçen süreçteki (ilk haricindeki toplantılarda) işleyişte veli ve öğretmenin eksiklik ve hataları, sınıfın başarı durumu gibi farklı konulara da mutlaka yer veriyorum.

benim en fazla bahsettiğim konulardan biri de veli+öğretmen+öğrenci sacayağı örneğini vererek taraflardan birinin eksik olması durumunda başarının mümkün olmayacağı, öğrencileri bireysel farklıları ile kabul edip bireysel değerlendirmeler yapmanın önemi oluyor.

mutlaka her toplantıda velilerimin benimle ilgili özellikle de eksikliklerimle ilgili fikirlerini söylemelerini istiyorum. beğendikleri uygulamalarımın devamı için de bu fikirler çok önemli oluyor.

aslında işin özü; öğretmen kendinden emin, neyi niçin yaptığını bilerek velilerin karşısına çıkıp velilerin de öğrencilerin de öğretmen için değerli olduğunu hissettirmesi galiba..

Çevrimdışı baba_can

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.492
  • 4.784
  • 2.492
  • 4.784
# 09 May 2009 22:34:12
İnternette dolaşırken bir döküman buldum..Fikir vermek açısından ekliyorum..

Çevrimdışı glldn

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.006
  • 1.078
  • 3. Sınıf Öğretmeni
  • 1.006
  • 1.078
  • 3. Sınıf Öğretmeni
# 09 May 2009 22:41:05
müfettişlerimizin istediği toplantı gündem maddelerini de ekliyorum.
bursa sınırlarında çalışanlar özellikle dikkat etsinler, çünkü tutanakları burada yazılanlara göre istiyorlar.

Çevrimdışı ünalk

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 12.094
  • 43.652
  • 12.094
  • 43.652
# 09 May 2009 22:46:22
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
bir dönemde kaç toplantı yapıyorsunuz?
Sene sonu toplantısında neler yapılabilir?

Genel kurul

    Madde 9 - Genel kurul, birliğin üyelerinden meydana gelir. Genel kurul, birlik yönetim kurulunun davetiyle her yıl en geç ekim ayının sonuna kadar, yeni açılan okullarda ise okul müdürünün daveti üzerine okulun açıldığı tarihten itibaren en geç iki ay içinde okulda toplanır.


Mayıs ayı ile ilgili kesin bir bilgi bulamadım.

Çevrimdışı alperen46

  • Uzman Üye
  • *****
  • 402
  • 300
  • 402
  • 300
# 04 Ara 2009 11:36:10
önce toplantı için alt yapı oluşturma,  velilerle ilgilenme, basma kalıp değil yapılacak çalışmalara yer verme  ve sonuçları hakkında velileri ileri  toplantılarda bilgilendirme   vs.............

Çevrimdışı zeynomer

  • Uzman Üye
  • *****
  • 3.619
  • 3.472
  • 3.619
  • 3.472
# 05 Ara 2009 01:17:50
her ay bir toplantı

Çevrimdışı sitemkar45

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.871
  • 936
  • 1.871
  • 936
# 05 Ara 2009 10:19:01
Yaklaşık bir ay önce veli toplantısı yapmıştım.Toplantıda görüş ve öneriler kısmında bir veli söz alarak,okulda yapılan temizliğin tam yeterli olmadığını,ince temizlik yapılmadığını her hafta sırayla  3 veli gelerek bu işleri gönüllü yapalım dediler.Malum grip salgını var,temiz bir ortam olsun dediler.Ben de herkes kabul ederse olur,dedim ve oylama yaptık bir itiraz bile olmadı.İlk hafta temizlik yapıldı.2.hafta  öneriyi yapan velideydi sıra,öneriyi yapan veli "öğretmen gidip bize zorla temizlik yaptırıyor,sınıf temizletiyor,yarın da öğretmenlik yaptırır" diye beni şikayet etmiş..Gülermisin,ağlar mısın..Al sana toplum profilini yansıtan bir yurdum insanı ve bir veli profili..

Bu kadar dengesizin olduğu bir toplumda etkili veli toplantıları yapmadan önce dengesiz anne babaları eğitmek gerek.Avrupa'da aile eğitim enstitüleri var.Aile eğitimi veriyorlar.Ülkemizde de bu alanda çok büyük ihtiyaç var..Aileleri eğitin,biraz bilinçli olsunlar.Eğitimin kalitesi nasıl artar..Bana göre eğitimde etkililiğin yüzde 50 den fazlasını aile oluşturur.Öğretmen,okul,arkadaş,çevre koşulları vs. o kadar çok etkili değildir..

Çevrimdışı salemm

  • Uzman Üye
  • *****
  • 3.216
  • 2.824
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 3.216
  • 2.824
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 05 Ara 2009 10:30:50
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Yaklaşık bir ay önce veli toplantısı yapmıştım.Toplantıda görüş ve öneriler kısmında bir veli söz alarak,okulda yapılan temizliğin tam yeterli olmadığını,ince temizlik yapılmadığını her hafta sırayla  3 veli gelerek bu işleri gönüllü yapalım dediler.Malum grip salgını var,temiz bir ortam olsun dediler.Ben de herkes kabul ederse olur,dedim ve oylama yaptık bir itiraz bile olmadı.İlk hafta temizlik yapıldı.2.hafta  öneriyi yapan velideydi sıra,öneriyi yapan veli "öğretmen gidip bize zorla temizlik yaptırıyor,sınıf temizletiyor,yarın da öğretmenlik yaptırır" diye beni şikayet etmiş..Gülermisin,ağlar mısın..Al sana toplum profilini yansıtan bir yurdum insanı ve bir veli profili..

Bu kadar dengesizin olduğu bir toplumda etkili veli toplantıları yapmadan önce dengesiz anne babaları eğitmek gerek.Avrupa'da aile eğitim enstitüleri var.Aile eğitimi veriyorlar.Ülkemizde de bu alanda çok büyük ihtiyaç var..Aileleri eğitin,biraz bilinçli olsunlar.Eğitimin kalitesi nasıl artar..Bana göre eğitimde etkililiğin yüzde 50 den fazlasını aile oluşturur.Öğretmen,okul,arkadaş,çevre koşulları vs. o kadar çok etkili değildir..

gelde sinirlenme şimdi... sanıırm fazla veli sözü dinlememek lazımmm kendi bildiğimize devam hocamm söz hakkı vermeye gelmiyor bunlar...

Çevrimdışı bikes

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.749
  • 2.886
  • 1.749
  • 2.886
# 05 Ara 2009 11:29:27
maddi olarak birşey istenmeyeceği önceden söylenrse etkililiği artar

Çevrimdışı m.demirbilek

  • Uzman Üye
  • *****
  • 773
  • 1.443
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 773
  • 1.443
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 05 Ara 2009 11:47:40
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
maddi olarak birşey istenmeyeceği önceden söylenrse etkililiği artar
öyle gece yarısı herkes uyuyunca bir şeyler yazıp da eğitimhaneyi kendi egolarıyla meşgul etmek bence hiç hoş değil

Çevrimdışı BEGÜM67

  • B Grubu
  • 255
  • 405
  • 255
  • 405
# 24 Şub 2010 14:13:10
Veli Toplantısında Neler Konuşursak Etkili Olur?

Çevrimdışı baba_can

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.492
  • 4.784
  • 2.492
  • 4.784
# 24 Şub 2010 14:43:56
Gündem ne olursa olsun. Etkili bir konuşma yararlı olur.

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK