Evde Tasarruf Yöntemleri

Çevrimdışı imgesel150

  • Uzman Üye
  • *****
  • 718
  • 2.900
  • 718
  • 2.900
15 Mar 2010 00:14:56
Zaman Ekonomi Zamanı Olduğuna Göre Her Şeyde Olduğu Gibi Ev İşlerinde de Dikkatli Olmalı ve Tasarruf Yapmanın Püf Noktalarını Göz Önünde Tutmalısınız. neler yapabiliriz bu konuda? işte püf noktaları...

Kadir ÇÖPDEMİR’in ağzından

SEN DE EVİNDE YILDA 1500 TL TASARRUF EDEBİLİRSİN…

Efendim, malum dönem kriz dönemi. Hal böyle olunca anlı şanlı ekonomi profesörlerinden yeni yetme bankacılara kadar bir sürü uzman “Yok dolar al, yok hisse senedini sat, olmadı repo yap, daha olmadı altın al” diye bir sürü akıl veriyor. Veriyor da kime veriyor? Sana bana değil... Parası olana...

Peki parası olmayan krizle nasıl başa çıkacak? Onun da tek yolu var tasarruf yaparak.

Ama her tasarruf dediğin de yapılmıyor ki mübarek. Yani demem o ki tasarruf dediğin aklı başında olmalı. Zaten erkek milleti tasarruf deyince tası tarağı toplayıp ortalıktan toz oluyor. Vatandaş tarafından kolay anlaşılmalı, şıp diye uygulanabilmeli, sonucunda da para trink diye cebe girmeli. Hani yani doktor reçetesi gibi olmalı.

İŞ HANIMLARA DÜŞÜYOR

Bu arada söz konusu tasarruf olunca meydanı ev hanımlarına bırakmak lazım diye düşünüyorum. O nedenle uzun lafın kısası aslında ben ablalarımı, teyzelerimi fazla yormayayım deyip uzmanların kapısını çoktan çaldım ve bir Tasarruf Reçetesi yazdırdım bile. Üstelik çok da iddialı bir reçete. Dört kişilik bir aileye ortalama yılda 1500 TL tasarruf ettiriyor.

Bundan böyle bu köşede hep birlikte bu reçetenin peşinden koşacağız. Nerede ne yapacağımızı birlikte konuşacağız. Çarşıya, pazara birlikte çıkacak, mutfağa birlikte gireceğiz. Elektriğin, suyun altından girip üstünden çıkarak dört nala koşan faturaları dizginleyeceğiz.

“Bu işi nasıl yapacağız?” diye hemen vahme kapılmayın. Ben işin orasını da düşünüp uzmanlara sordum. Önce her haneyi bir şirket gibi düşünüp masraf kapılarını bir bir yazacağız. Bir aylık çizelge çıkaracağız. Yani hastanın durumuna bakacağız, tansiyonu, nabzı, kan değerleri hepsini göreceğiz. Ondan sonra da sıra elimizdeki reçetede yazılanları bir biri uygulamaya gelecek.

PARANI YAKMA

Vatandaşın bütçesindeki kara deliklerden biri ısınma harcaması. Yok doğalgazıydı, yok odunuydu, yok kömürüydü derken faturalar kabardıkça kabardı. O yüzden Tasarruf Reçetesi’nin önemli bir kalemi de ısınma giderleriyle ilgili. Tabii ki kimseye giy kazağı üst üste hiç kaloriferi yakma paran cebinde kalsın demiyoruz. Bir takım önlemler alarak vatandaşın hem gül gibi ısınabileceğini hem de yılda 300 TL’nin cepte kalabileceğini söylüyoruz.


BULAŞIK DEYİP GEÇME

Dediğim gibi Tasarruf Reçetemiz uzmanlar tarafından itinayla yazıldı bile. Uzmanların tavsiyesi üzerine şu bulaşık sorununa el atacağız. Zira bu bulaşık işi hakikatten ciddi bir iş. Malum ev hanımlarımız, anneden, anneanneden alıştıkları üzre bulaşığı biriktirmeden, şöyle elde bir yıkayıp ortadan kaldırmaya pek meyilli. Hani şöyle baktınmıydı, alır eline süngeri, deterjanı, açar musluğu, yıkar da yıkar. Yıkama bitince bu kez durulama başlar. Akan suda şöyle gıcır gıcır ses gelinceye kadar ovar da ovar. Ama hiç düşünmez ne kadar su aktı, kaç para gitti diye. İşte burda yazıyorum, bulaşığı elde yıkayınca bir günde giden su 126 litre.

MAKİNEDE YIKA PARA KAZAN

Halbuki şimdi nerdeyse her evde bulaşık makinesi var. E bunlar süs olsun diye alınmadı ki. Ablacığım, teyzeciğim bulaşığı elde yıkamak yerine makinede yıkasana. Hem kesene zarar hem milli servete yazık. Senin 126 litre su harcayıp yıkadığın bulaşığı makine 12 litre suyla pırıl pırıl yapıyor. Hesaba vurduğunda da yılda 365 TL cebinde kalıyor.

ENERJİ CANAVARLARI

Tasarruf Reçetesi’ndeki önlemler suyla sınırlı değil tabii ki. Bir sonraki hedef aydınlatmadan ev aletlerine kadar bütün elektrik canavarlarını dizginlemek. Uzmanların bu konuda söyleyeceği çok şey var. Ama hepsinin uygulaması gayet kolay. Sonuçta basit birkaç önlemle buradan da yılda ortalama 300 TL tasarruf yapılabilir.

MEYVELER SEBZELER BOZULMASIN

Tasarruf Reçetesi’nin bir diğer kalemi gıda ve mutfak. Meğer bu konuda ne kadar yanlış şeyler yapıyormuşuz ben de uzmanlar söyleyince anladım. Bir defa uzmanlarımız diyor ki alınan bir çok şeyi çöpe atıyoruz. Özellikle yemek yaparken dikkat etmediğimiz bazı alışkanlıklar ise aile kesesinden götürüyor. Yaptıkları hesaba uyarsak yılda 260 TL’lik tasarruf mümkün gözüküyor.

YAPACAĞINIZ UFAK DEĞİŞİKŞİKLER

Tasarruf Reçetesi’nin son önerisi de çok basit küçük tasarruf önlemleri ile ilgili. Bu önlemlerle ayda 275 TL’nin tasarruf edilebileceğini söylüyorlar.

Yani sözün özü ey vatandaş bundan sonra bu reçeteyi harfiyen uygulayıp hep birlikte tasarruf yapacağız. Biz tasarruf yaptığımız gibi eşe dosta da uğrayacağız, onlara da tasarruf yaptıracağız. Ya da onların hangi pratik fikirlerle ne gibi tasarruflar yaptığını da öğreneceğiz. Bunun için bazen anlı şanlı şahsiyetlerin evine konuk olacağız bazen de sizlerin evine. Zaman zaman tebdili kıyafet pazarlara atacağız kendimizi. Bakacaksınız ki bir anda karşınızdayız.
Kolay gelsin arkadaşlar.

Çevrimdışı muratcan671

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 283
  • 223
  • 283
  • 223
# 15 Mar 2010 01:02:58
 Kriz, Türk Halkının Zekasını Geliştirdi...
Geçim sıkıntısı çekmesi nedeniyle akla hayale gelmeyecek ''ucuz yaşam formülleri'' üreten vatandaş, elektrikten doğalgaza, akaryakıttan gıdaya kadar her alanda tasarruf yapmanın bir yolunu buldu...
 

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) ''Ucuz Hayat'' raporunda, küresel ekonomik krizin etkilerini azaltmak için ucuz yaşam formülleri uygulayan şirketlerin aylık giderlerinde yüzde 50'ye varan oranlarda, vatandaşın ise yüzde 20-30 oranında tasarruf sağladığı belirtildi.

YARATICI EV KADINLARI

Özellikle tasarruf konusunda mucizeler yaratan ev kadınları, marketlerdeki indirimleri yakından takip ederek, raf ömrü dolmak üzere olan tavuk, süt, yoğurt, salça, ketçap, meyve suyu, bisküvi gibi ürünleri yarı fiyatına satan marketlere gidiyor.

Marketlerde önce ''promosyonlu'' ve ''indirimli'' ürünler ile ''Ne alırsan 1 lira'' reyonlarına bakan kadınlar, sebze-meyve pazarına da, fiyatların daha düşük olduğu akşam saatlerinde gidiyor, giysi alışverişini sezon sonuna bırakıyor, saçını evde kendisi boyuyor, manikür-pedikür, ağda gibi kişisel bakımlarını evde yapıyor, çamaşır makinesinden boşalan deterjanlı suyla önemsiz çamaşırlar ile elde yıkanması gereken çamaşırları ya da balkonu yıkıyor, durulama suyunu da yerleri silmede ya da tuvalet temizliğinde kullanıyor.

Şofben veya kombiden sıcak su gelene kadar akan soğuk suyu biriktiren kadınlar, çamaşır makinesini düşük ısıda çalıştırıyor, çamaşırı nemliyken ütülüyor, daha ucuz olduğu için kırık yumurta, kırık peynir, kırık pirinç alıyor, sağlığını riske atarak kızartma yağını birkaç kez kullanıyor, kış yiyeceklerini yazdan hazırlıyor, salça, turşu, reçel gibi yiyecekleri satın almak yerine evde yaparak ucuza getiriyor, sütü, kapıdan alıyor, yoğurdu kendisi yapıyor.

TELEVİZYON İZLERKEN IŞIĞI KAPATIYOR

Elektrik, su ve yakıt giderleri ailelerin bütçesinde kiradan sonra en önemli yeri tutuyor. Tasarruf yapan aileler, aydınlatmada floresan lamba ya da az enerji tüketen tasarruflu ampullere yöneliyor.

Televizyon izlerken ışığı kapatan vatandaş, saçını, fön makinası yerine havlu ile kurutuyor, kimi aileler de günün belli saatlerinde indirim imkanı sağlayan ''akıllı sayaç'' kullanıyor, çamaşır ve bulaşık makinasını 22.00-06.00 saatleri arasında çalıştırarak yüzde 55 civarında tasarruf sağlıyor.

SOKAKTAN YAKACAK TOPLUYOR

Rapora göre, özellikle kış aylarında yakıt masrafları ailelerin bütçelerine ağır bir yük getiriyor.

Konutlarda ısı yalıtımı yaygınlaşıyor, tüm aile bireylerinin işe ya da okula gittiği zamanlarda evlerde kombiler kapatılıyor ya da iyice kısılıyor, kullanılmayan odaların radyatörleri tamamen kapatılıyor ve sobalı evde oturan alt gelir düzeyindeki vatandaş ise sokaklardan odun parçaları, sebze-meyve kasaları, karton kutu, gazete toplayıp yakacak yapıyor.

Yemeğini ve çayını soba üzerinde pişiren vatandaş, sobada ısıttığı suyla yıkanıyor, yazın suyu güneşte ısıtıyor, pencerelerine naylon, kapı kenarlarına sünger yapıştırarak ısı izolasyonu yapıyor, özellikle sanayideki işyerlerinde ısınmak için pet şişe ve eski otomobil lastiği yakılıyor.

MARKET İNDİRİMLERİ SIKI TAKİPTE

Raporda, geçim sıkıntısının tasarruf yapmaya zorladığı ailelerin dikkat ettiği diğer hususlar da şöyle sıralandı:

''-Vatandaş marketlerin indirimlerini sıkı bir şekilde takip ediyor.

-Emekli vatandaşlar marketleri tek tek dolaşarak fiyat araştırması yaparken, dolaşmaya vakti olmayanlar indirim kataloglarına bakıyor. İndirimleri yakından takip ediyor.

-Pek çok tüketici, marketlerin kapıdan kapıya servis araçlarını tercih ediyor.

-Yakıt giderlerini kısmak isteyen aileler internetten market alışverişi yapıyor.

-Ucuz elektronik eşya almak isteyen tüketiciler elektronik market zincirlerinin indirimli açılışlarında geceden sıraya giriyor.

-Tüketiciler marketlerin verdiği indirim kartlarına rağbet gösteriyor. Kiminin cebinde birkaç tane market indirim kartı bulunuyor.

MARKET MARKALI ÜRÜNLER GÖZDE

-Marketler, alım gücü düşük müşterileri için kendi isimlerini taşıyan ucuz ürünlere de raflarında geniş yer veriyor.

-Meyve suyu, süt, ayran, peynir, zeytin, kuruyemiş, çikolata, kraker, gofret, kek, bakliyat, makarna, sıvı yağ, margarin, baharat, salça, ketçap, mayonez, sirke, çay, küp şeker, toz şeker, bal, reçel, pekmez, puding, un, salam, sucuk, deterjan, çamaşır suyu, yumuşatıcı, yüzey temizleyici, koku giderici, temizlik bezi, bulaşık süngeri, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt peçete, kağıt mendil, şampuan, duş jeli gibi pek çok ürün artık market markalı olarak da satılıyor. Dar gelirli vatandaşlar da markalı ürünler yerine organize perakende mağazaların kendi isimleriyle fason olarak yaptırdıkları bu ürünleri kullanıyor.

''UCUZ BAYAT EKMEK SATAN FIRINLARA YÖNELİYOR''

-Kalabalık aileler, belediyelerin ürettiği ucuz ekmeği tercih ediyor.

-Kimileri ''halk ekmek'' büfeleri önündeki uzun kuyruklara girerken, kimileri de ucuz bayat ekmek satan fırınlara yöneliyor.

-Sürekli artan akaryakıt fiyatları karşısında bocalayan vatandaş, akaryakıt giderlerini paylaşmak için, işyeri aynı güzergahta olan yol arkadaşları buluyor.

-Benzin masrafları ile baş edemeyen sürücüler araçlarına LPG taktırıyor. Dolayısıyla, araçlarda LPG kullanımı giderek artıyor.

-Kimileri mecbur kalmadıkça otomobilini kullanmıyor. İşine servisle ya da toplu taşım araçlarıyla gidiyor. Bazıları ise otostop yapıyor.

-Bazıları da marketlerin servis araçlarına müşteri gibi binerek kaçak yolculuk yapıyor.

EV SİNEMASI

-Dar gelirli vatandaş, bütçesinden sinemaya pay ayıramayınca, sinemayı eve taşıyor. Sinema biletine vereceği parayla 5-6 adet korsan DVD-VCD satın alarak ya da internet sitelerinden film indirerek evinde izliyor.

-Müziksever vatandaşlar da kaset ve CD'ye para vermek yerine, yine internet sitelerinden müzik parçaları indirmeyi tercih ediyor.

-Vatandaş ücretsiz olduğu için satılık otomobil, satılık ve kiralık ev gibi ilanlarını gazetelere değil bu amaçla kurulmuş internet sitelerine veriyor.

-Özellikle öğrenciler, internete para ödememek için, ücretsiz olarak bağlanabileceği alışveriş merkezlerine gidiyor.

-BİT PAZARINA NUR YAĞIYOR-

-Bütçesini denkleştirmeye çalışan alt gelir grubu ''bit pazarı'', orta gelir grubu ise ''sosyete pazarı''nın yolunu tutuyor.

-Orta gelir grubu ise giysi, çanta ve ayakkabı gibi ihtiyaçlarını karşılarken markalı ürünler yerine, sosyete pazarlarında satılan taklit ürünleri tercih ediyor. Outlet ve spot mağazalar da orta gelir grubunun alışveriş yaptığı yerler arasında yer alıyor.

-Vatandaş, kozmetik, temizlik ürünleri ve kuru gıdada, ambalajlı ve markalı ürünler yerine daha ucuz olan açık ürünleri tercih ediyor.

-Vatandaş, açık parfüm, açık bulaşık deterjanı, açık çamaşır deterjanı, açık çamaşır suyu ve açık şampuan gibi ürünler alıyor.

ETİ GRAMLA ALIYOR

-Kemer sıkan vatandaş, et, kıyma, pastırma gibi pahalı gıdalardan gramla alıyor.

-Vatandaş, eski ya da modası geçmiş giysilerini ve ayakkabılarını çöpe atmak yerine tamir ettirerek ya da modelini değiştirerek kullanmaya devam ediyor.

-Alt gelir grubundaki vatandaşlar eski kazakları bile söküp paspas, elbezi, lif örerek değerlendiriyor.

-Kaçık çoraplardan bulaşık bezi, eski tişört, atlet, havlu ve çarşaflardan toz bezi ya da yer bezi yapılıyor.

-Köyü ile bağını koparmayan düşük gelir düzeyindeki ailelerin kışlık erzakı memleketten geliyor.

-Sofraya kırmızı et koyamayan, beyaz et ya da sakatat alıyor.

-Zeytinyağı yerine mısır özü ya da ayçiçeği yağı, damacana su yerine çeşme suyu kullanıyor.

-Çocuğuna hazır mama alamayan pirinç unundan mama yapıyor.

-Kira giderini karşılamakta zorlanan çiftler aile büyüklerinin yanına taşınıyor ya da aile büyükleri evlerini kapatıp çocuklarının yanına taşınıyor. Aile büyüklerinin emekli maaşı da haneye ek gelir olarak giriyor.

-Büyük şehirlerde, bekarlar aynı evi paylaşıyorlar. Böylece kira, elektrik, su ve doğal gaz faturaları hafifliyor.

-Ev kiralanırken kombili, kapıcısız ve asansörsüz olanlar tercih ediliyor.

-Dar gelirli vatandaş, grip, nezle, soğuk algınlığı için doktora gitmek yerine bitki çaylarıyla, şifalı otlarla ya da ucuz ve bilindik ilaçlarla kendi kendini tedavi ediyor.

-Çocuğunun dişini kendisi çekiyor.

-Çocuğuna okul harçlığı veremeyen alt gelir düzeyindeki aileler ise ''beslenme çantası'' dönemine geri döndü. Pek çok dar gelirli aile çocuğuna harçlık vermek yerine sandviç hazırlıyor.

-Okul kitaplarını alamayan aileler, bir üst sınıftaki öğrencilerin kullanılmış kitaplarını istiyor ya da ikinci el kitap ders kitabı satın alıyor.

-Dar gelirli çiftler düğün yerine sade bir nikah töreni ile dünya evine giriyor. Düğünü evde ya da apartmanın bahçesinde yapıyor. Çiftler balayı yerine memleketlerine gidiyor.
vs vs tasarrufta sınır tanımıyor halkımız

Çevrimdışı hacile

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 28.880
  • 227.911
  • 28.880
  • 227.911
# 15 Mar 2010 06:14:53
Herşeyin çoğu zarar,azı karar.
Malesef giyim konusunda toplum olarak tüketim delisi olmuşuz.Nefsin istekleri bitmiyor.Ona ancak kanaatle dur!..diyebiliriz.

Çevrimdışı 33kalemdar

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.450
  • 5.166
  • 2.450
  • 5.166
# 15 Mar 2010 22:28:20
tasarruf etmesi kolay aslında.ama nefse hakim olmak zor iş

Çevrimdışı imgesel150

  • Uzman Üye
  • *****
  • 718
  • 2.900
  • 718
  • 2.900
# 15 Mar 2010 22:32:24
şunu da alsam,şunu kaçırmasam derken uzayıp gidiyor,hele ki çeşit bu kadar çokken..

Çevrimdışı A_Lev2007

  • Uzman Üye
  • *****
  • 815
  • 1.122
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 815
  • 1.122
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 15 Mar 2010 22:37:54
bu kadar borcun içinde tasarruf yapmak zorunlu hale geliyor tabiki.

Çevrimiçi huseyinyesilot

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 11.921
  • 148.726
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 11.921
  • 148.726
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 15 Mar 2010 22:55:17
Evde tasarruf yöntemleri...
      Zaman ekonomi zamanı olduğuna göre her şeyde olduğu gibi ev işlerinde de dikkatli olmalı ve tasarruf yapmanın püf noktalarını göz önünde tutmalısınız.
     Geçim zorlukları nedeniyle özel ihtiyaçlarınızdan kısıyor olabilirsiniz fakat bunun yeterli olmadığını düşünüyorsanız ev işlerinde de tasarruf yapmanın yollarını bilmelisiniz. Böylece hem aile bütçesine katkıda bulunur hem de para biriktirme şansı yakalayabilirsiniz.     
Bulaşık makineleri•  Bulaşıkları, bulaşık makinesine koymadan önce soğuk suda çalkalayın.
•  Makineyi yarı dolu veya aşırı dolu şekilde kesinlikle çalıştırmayın.
•  Yaz aylarında ısıyı ve nemi azaltmak için sabah veya akşam saatlerinde yıkama yapın. Bulaşıklar için maksimum 60 derece su sıcaklığı yeterlidir.
•  Makine çalışırken mümkünse banyo ve mutfakta aşırı su kullanmayın.
Çamaşır makineleri•  Çamaşır makinelerini tam doluyken çalıştırın.
•  Çamaşırları yıkarken sıcak su yerine ılık su kullanın. Elektrik enerjisinin yüzde 90'ı suyu ısıtmada harcanır. 30-40 derece su sıcaklığı, çamaşır için en uygun sıcaklıktır.
•  Çamaşırlar için doğru programı seçin. Çamaşırları aşırı kurutmayın. Fazla harcanan enerjinin yanında aşırı kurutma elbiseyi tüylendirir ve yıpratır.
•  Aşırı köpüren deterjan kullanmayın. Az veya fazla miktarda deterjan kullanımı verimsiz temizleme demektir.
•  Her yıkamadan sonra kurutucudaki filtreyi temizleyin.
•  Soğuk suda temizleme yapan deterjanlar kullanın.
Buzdolabı ve derin dondurucular•  Dolabınızı, soba, radyatör, bulaşık makinesi ve ocak gibi ısıtıcı kaynaklardan uzak yerlere yerleştirin böylece enerji tüketiminizi yüzde 10-15 oranında azaltabilirsiniz.
•  Buzdolabının sıcaklığını +5 derecede, derin dondurucunun sıcaklığının ise -18 derecede tutmak gereklidir çünkü daha düşük sıcaklık enerji israfıdır.
•  Yemeklerinizi dolaba koymadan önce oda sıcaklığında soğutun. Buzdolabının kapılarının hava sızdırmaz olmasına dikkat edin. Sızdırmazlık kontrolü için beyaz temiz bir kâğıdı, kapı contası ile dolap kabinesi arasına koyun ve kapatın. Eğer kâğıt çok kolayca çekilebiliyorsa, buzdolabınız veya derin dondurucunuz hava alıyor demektir.
•  Derin dondurucuda buz kalınlığının 7 milimetreden fazla olmasına müsaade etmeyin. Dolabın altında veya arkasında bulunan bobinleri yılda iki defa temizleyin. Temizlemediğiniz zaman, yüzde 25 daha az fazla enerji tüketerek ancak uygun sıcaklığı elde edebilirsiniz.
•  Buzdolabını evinizin en sıcak yerine koyarsanız toplam enerji tüketiminiz yüzde 25 artar. Derin dondurucudan alacağınız bir kase buz parçasını dolabınızın ortasına koyun. Böylece 3-4 gün süre ile yüzde 5 daha az enerji harcarsınız.
•  Buzluktan çıkardığınız yiyeceği dolapta eritin, bu durum dolabınızın daha az enerji harcamasını sağlar.
Ütü
•  Ütü alırken kurutucu gücü düşük, buhar kapasitesi yüksek olanları seçmek daha az enerji tüketmenizi sağlayacaktır.
•  Ütü yapmadan önce çamaşırlarınızı düzgün şekilde askıya asın. Bu çamaşırlarınızı ütülerken daha az enerji harcamanızı sağlar.
•  Çamaşırların nemli olarak ütüleyin, buhar ve termostatlı ütülerin kullanılması enerji tasarrufu açısından önemlidir.
•  Ütüleme işinin bitimine yakın ütüyü prizden çekin ve son parçayı ütünün içinde kalan ısıyla bitirin.
•  Ütüleme işini, ütüyü yeniden ısıtmak gerekmeyecek şekilde yapmayı planlayın.

 
Saç kurutma makinesi
•  Saçlarınızı havlu ile iyice kuruladıktan sonra saç kurutma makinesi kullanın. Böylece daha az enerji harcarsınız.
•  Unutmayın, saç kurutma makinesinin10 dakika çalışması 60 watt'lık bir lambanın 3 saat yanmasına eşdeğer elektrik tüketir.
Ocak, fırın ve yemek pişiriciler
•  Yemek pişirirken düdüklü tencere kullanın. Bu yolla hem enerji tasarrufu sağlayacak hem de yiyeceklerinizin besin değerini korumuş olacaksınız.
•  Yemeklerinizi ocakta pişirmeyi tercih edin. Ocaklarda yemek pişirmek, fırında yemek pişirmekten daha ekonomiktir.
•  Tencerede pişirdiğiniz yiyecekler kaynama sıcaklığına ulaştığında, ocağın alev ayar düğmesini en kısık pozisyona getirin, yüksek ateşte kaynama yiyeceğin pişmesini hızlandırmaz.
•  Pişirme işlerinde alt kısmı düz olan tencere ve tava kullanın. Bu, ısınma süresini kısaltır.
•  Büyük bir ateşin üstüne küçük kap koymayın. Aksi durumda enerji kaybına neden olursunuz. Ayrıca kabın altının temiz olmasına dikkat edin.
•  Yiyeceklerinizi ağzı açık kaplarda pişirmeyin. Kapalı kaplar içinde yemek daha çabuk pişer, dolayısıyla daha az enerji harcanmış olur. Kapaksız kapla yemek pişirirken 3 kat daha fazla enerji tüketirsiniz.
•  Fırında, bir yerine birden fazla yemek pişirmeye çalışın. Düşük sıcaklıkta pişeni diğerlerinden önce çıkarıp, fırının sıcaklığını düşürüp, yükseltmeden daha az enerji harcayın.
•  Fırınınızda gerekli olmadığı durumlarda ön ısıtma yapmayın. Ön ısıtma yapmanız gerekiyorsa 10 dakikayı geçirmeyin.
•  Mikrodalga fırınlar da pişirme ve ısıtma süreleri çok kısadır (pişirme 10-15 dakika, ısıtma 2-3 dakika). Klasik fırına göre yaklaşık yüzde 50-60 daha az enerji tüketerek önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlarlar.
•  Yiyecekleri küçük parçalara bölerek pişirin veya ısıtın. Bu, pişirme sürenizi kısaltacaktır.
•  Yemekleri pişirirken çok fazla su kullanmayın. Yemeğin üstünü kaplayacak kadar su yeterlidir. Fazla miktarda su kullanmanız daha fazla enerji harcamanıza neden olur.
•  Donmuş bir yiyeceği fırında pişirmeden önce çözülmesini sağlayın.
•  Tüketeceğiniz miktarda yemek pişirin. Alım gücü düşüyor, gelir dağılımı bozuluyor.

                                                     Kaynak: kadinonline.com

Çevrimdışı umutzorlu

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 12.558
  • 30.154
  • 12.558
  • 30.154
# 24 Mar 2010 13:55:47
lüzumsüz ise söndür/kapat

Çevrimdışı dehliz

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 7.715
  • 29.501
  • Müdür Yardımcısı
  • 7.715
  • 29.501
  • Müdür Yardımcısı
# 24 Mar 2010 14:07:37
Masa üstü bilgisayarlar fazla elektrik harcar mı arkadaşlar merak ettim de :) :)

Çevrimdışı yenibetşe

  • Uzman Üye
  • *****
  • 3.338
  • 3.551
  • 3.338
  • 3.551
# 24 Mar 2010 14:07:45
Tasarruf bilinci küçük yaşta kazanılır.

Çevrimdışı lcomart

  • Uzman Üye
  • *****
  • 860
  • 1.216
  • 860
  • 1.216
# 24 Mar 2010 14:34:20
özellikle ekmeklerimizi israf etmemeye özen gösterelim.

Çevrimdışı Nurs

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 76
  • 64
  • 76
  • 64
# 24 Mar 2010 14:38:38
İktisat olmuş tasarruf....

önce kendinden tasarruf etmeli insan,gerisi peşisıra takip eder onu...

Çevrimdışı yenibetşe

  • Uzman Üye
  • *****
  • 3.338
  • 3.551
  • 3.338
  • 3.551
# 24 Mar 2010 14:54:38
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Masa üstü bilgisayarlar fazla elektrik harcar mı arkadaşlar merak ettim de :) :)
24 saatte 1 kilovat harcıyor.Ben denedim.

Çevrimdışı umutzorlu

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 12.558
  • 30.154
  • 12.558
  • 30.154
# 24 Mar 2010 15:47:05
Ağrı'da birgün okula elektrik faturası geldi .Adam okula neden az 3 yılda 50 tl bana 3 ayda 50 tl geldi dedi.Bende devletin verdiği lambaları kırdınız şimdide neden çok diyorsunuz dedim .Hani dağıtılan lambalarda kamera vardı ya işte onlardan . Sonra gitti kendi cebinden para vererek lamba aldı

Çevrimdışı atasay15

  • Bilge Üye
  • *****
  • 10.483
  • 10.706
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 10.483
  • 10.706
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 24 Mar 2010 15:59:47
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Masa üstü bilgisayarlar fazla elektrik harcar mı arkadaşlar merak ettim de :) :)
laptop, masaüstüne göre çok az yakıyor öğretmenim ;)

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK