Bir araştırma okumuştum. Covid-19 virüsü 4 derece tüpün içinde 7 gün yaşıyor, 37 derece tüpün içinde 1 gün yaşıyordu. Virüsün yaşam süresi ile sıcaklık arasında ters orantı vardı.
Havalar sıcakken vaka sayıları böyle ise, soğumaya başladığında düşünmek istemiyorum. Ekim-Kasım aylarında özellikle Ankara, İstanbul gibi nüfus yoğunluğu fazla olan iller büyük tehdit altında. Yakın bir süreçte kısıtlamalar gelecektir. Şahsi fikrim virüs ortaya çıktığından beri en riskli döneme daha yeni giriyoruz. Sonbahar ve kış ayları zor geçecek gibi görünüyor.
Hocam dediginiz gibi en riskli ve mevsimsel hastaliklarin en yogun oldugu donem Ekim- Aralik arasi . Mevsim gecisleri bir de bu salgin var ortada. Insanlar bu gercegir bir turlu kabullenmiyor, okullar acilsin cocuklar sıkıldı diyorlar ben de istiyorum şahsen ama bizim iş alaninimiz başka meslekler gibi değil. Çocukların ve dolayısıyla ailelerin direk etkileyeceği , içinde bir çok faktör barındıran bir iş koluyuz biz. Taşımalı, yatılı, servisle gelen, kantincisi v.b. her yönden risk barındıran bir alandayiz. Okulu sadece öğretmen ve öğrenciden ibaret düşünmemek gerekiyor. Gelişmiş, salgınla mücadelede tecrübesi olan ülkeler bile okul konusunda oldukça temkinli. Maclarin seyircisiz oynanacak olması, kisitlamalarin yavaş yavaş uygulamaya baslanmasi , sanki okullarin açılış tarihini ertelenecegi kararina işaret gibi. Önümüzdeki hafta daha da netlesecektir.