Arkadaşlar, bildiğim daktilolar F kalvyeye göre hazırlanmıştı, bilgisayarlar sonradan ortaya çıktı ve Q klavye de piyasada fazlaca yerini aldı. Araştırırken bununla ilgili eski bir haber gördüm:
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Haberden farklı olarak bir yazı:
-------Alıntı---------
Neden bilgisayar klavyeleri alfabeye göre dizilmemiştir?(Erdal Özdemir)
Bunu bilmek sizi de şaşırtacak, ancak dünyada Q klavye olarak bildiğimiz tuş dizilimi aslında daktilonun icat edildiği ilk günden beri değişmedi. Neden tuşların bu şekilde dizildiği konusunda da çeşitli rivayetler olmasına rağmen şimdilik en yaygın kabul gören hikaye şu: Yazı makinesinin mucidi olan Christopher Latham Sholes, 1867'de cihazın patentini alarak ilk çalışan örnekleri ortaya koyduğunda cihazın tasarımından kaynaklanan mekanik bir sorunla karşılaşır. İcat ettiği yazı makinesinin harfleri kağıda basmak üzere kullandığı mekanik harf kolları, kapalı bir kutunun içinde yer almaktadır ve iki kol birden kağıda doğru havalandığında içerde sıkışmaya neden olmaktadır. Sholes bu problemin çözümü için, kullanıcının yazım hızını yavaşlatmak üzere harflerin yerlerini alabildiğine karıştırarak en çok kullanılan harfleri elin en zor ulaşabileceği yerlere yerleştirmeyi uygun görür ve Q klavye adını verdiğimiz harf dizilimi ortaya çıkar. Daha sonra bu cihazın üretim hakkını satın alarak 1874'te seri üretime geçen E. Remington & Sons firması aynı harf dizilimini kullanmaya devam eder ve cihaz bu harf dizilimiyle tanınır. Erken kalkan yol alır misali, bu dizilim bir daha değişmez.
Tabii bu konuda anlatılan başka efsanevi hikayeler de var. Örneğin bu hikayelerin bir diğeri şunu iddia eder: İlk üretilen yazı makinesinin adı "Sholes & Glidden Type Writer" olarak geçer. Buradaki "Type Writer" kelimelerini oluşturan harflerin tamamı Q klavyenin en üst sırasında yer almaktadır. Böylece satıcılar, bir kağıda kolayca "Type Writer" yazarak ürünlerinin yeteneğini karşılarınmdakine gösterme şansı bulmaktadırlar.
Bu arada, tarih boyunca Q klavyenin daha iyi alternatifleri olabileceğini düşünenler de olmamış değil. Örneğin Washington State Üniversitesinden Prof. Dr. August Dvorak, 1932 yılında İngilizce'de çok kullanılan harflerin klavyenin en kolay ulaşılabilir yeri olan orta sırasına toplandığı bir klavye dizilimi önerir. Dvorak'ın araştırmalarına göre, sekreterlerin parmakları gündelik yazı işleri sırasında Q klavyede 16 mil yol alırken Dvorak klavyesinde sadece 1 mil yol almaktadır. Ancak daktilo ustalarının Q klavyeye olan mevcut alışkanlıkları ve piyasanın Q klavye tarafından çoktan istila edilmiş olması nedeniyle Dvorak'ın klavyesi yayılamaz ve kaybolup gider.
-------ntvmsnbc den
İntersteno Türk Grubu Onursal Başkanı İhsan Yener, 2003 Dünya Bilgisayar ve Stenografi Şampiyonaları’nın 15-20 Temmuz tarihleri arasında İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirildiğini belirtti. Yener, Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu (İntersteno) tarafından düzenlenen şampiyonaya, 36 ülkeden toplam 519 yarışmacının katıldığını kaydetti. Türk yarışmacıların yarışmalarda “F klavye” kullandıklarını belirten Yener, “Şampiyonaya katılan 5 yarışmacımızın gösterdiği başarılar Türkiye’nin takım olarak dünya ikincisi olmasını sağlamıştır” dedi.
Şampiyonada, Çek Cumhuriyeti’nin 1. olduğunu ifade eden Yener, Çek Cumhuriyeti temsilcilerinin Kiril ve Latin alfabelerindeki bazı harflerin birarada bulunduğu “karma bir klavye” kullandıklarını belirtti. Çeklerin birinci olmalarının nedeninin klavye değil, yaptıkları bilgisayar yazı programı olduğunu söyleyen Yener, “Çekler, yazımı zor olan ve çok kullanılan kelimeleri, bilgisayar programı yardımıyla şifreleyerek yarışmada birinci oldular” diye konuştu.
“Q KLAVYE KULLANANLAR ELENDİ”
Yarışmalarda “Q klavye” kullanan ABD, İngiltere, Finlandiya, Avustralya, Arjantin, Brezilya, Uruguay ve Şili temsilcilerinin “30 dakikalık bilgisayar sürat yarışması”nda sürat ve hatasızlık barajlarını aşamadıkları için değerlendirmeye giremediklerini vurgulayan Yener, aynı kategoride, Türkiye temsilcisi Emrah Kuyumcu’nun dakikada 113 sözcük yazarak dünya 2’ncisi olduğunu bildirdi.
Yener, bilgisayarda süratli yazımın temeli olarak kabul edilen “30 dakikalık sürat yarışması”na, bilgisayar klavyeleriyle değil steno klavyeleriyle katılan 3 ABD yarışçısı ile sesi yazıya çeviren bilgisayar programlarıyla katılan yarışmacıların da hata barajını aşamayıp elendiklerini söyledi.
F KLAVYE - Q KLAVYE TARTIŞMASI
Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın da, 2003 Dünya Bilgisayar ve Stenografi Şampiyonası’na “F klavye” ile katılan Türk yarışmacıların takım halinde dünya 2’ncisi olmalarının, son zamanlarda gündeme getirilen “F-Q klavye tartışmalarının” gereksizliğini ortaya koyduğunu ifade etti.
Kullanıcılara, bilgisayar firmaları tarafından “Q klavyenin dayatıldığını” söyleyen Prof. Dr. Akalın, Türkçe’de çok sık kullanılan seslerin karşılığı olan harflerin “F klavye”de kolay ulaşılabilecek yerlere yerleştirildiğini, “Q klavye”de ise böylesi bir kolaylığın bulunmadığını kaydetti.
Prof. Dr. Akalın, “Türkçe’deki harflerin kullanılma oranları, ünlü-ünsüz ses ilişkileri, hece ve söz yapısı, parmakların kuvvet, yetenek ve işleklikleri göz önünde bulundurularak üretilen ‘F klavye’ bu özellikleri bakımından Türkçe’ye ‘Q klavye’den çok uygundur” diye konuştu.
Şunu da ekleyeyim ben Q klavye kullanıyorum.