Kemikler, çok sert bir yapıya sahip olmalarına karşın, oldukça esnek bir yapıdadırlar. Kemiğin sert olmasını sağlayan, yapısında bulunan fosfor, mineraller ve kalsiyumdur.
Kemik çeşitleri:İskelet sistemi
uzun kemik,
kısa kemik ve
yassı kemik olmak üzere üç çeşit kemikten oluşur.
Uzun Kemikler:
Uzun kemiklerin uzunluğu kalınlığından daha fazladır ve silindir şeklini anımsatır. Uzun kemikler kol ve bacaklarda bulunur. Uyluk kemiği insan vücudunda var olan en uzun kemiktir. Uzun kemiğin yapısında; •Kemik zarı
•Eklem kıkırdağı
•Süngerimsi doku
•Sert kemik dokusu
•Kırmızı kemik iliği
•Sarı kemik iliği
•Kemik zarı
•Kan damarları
•Sinirler bulunur.
Kısa Kemikler:
Kısa kemiklerin boyu ve kalınlığı neredeyse birbirine eşit yapıdadır. Kısa kemikler dışarıdan bir kemik zarı ile kaplıdır. Kısa kemikleri çevreleyen kemik zarının hemen altında sert kemik, orta kısmında ise süngerimsi kemik vardır. Süngerimsi kemik yapısında kırmızımsı kemik iliği bulunur. Kısa kemiklerde kemik kanalı yoktur. El ve ayak parmaklarındaki kemikler kısa kemiklerdir.
Yassı Kemikler:
Yassı kemiklerin, boyu ve genişliği kalınlığından daha fazladır. Göğüs, kafatası, kaburga ve kürek yassı kemikler için örnek olarak sıralanabilir. Yassı kemiklerin, kemik zarının hemen alt kısmında sıkı bir kemik dokusu bulunur ve bu dokunun orta kısmında süngerimsi yapıda kemik doku vardır. Bu doku kırmızı kemik iliği ile kaplıdır. Bu kemik yapısında sarı kemik iliği bulunmaz.
öğrencilerden dikkat ettiğimde uzun kemiğin tanımını yaparken sanki uzun olan kemiklere uzun kemik denir diye yanlış algılama var: bu yanlış doğrusu şu kemiğin kendi uzunluğu ile kendi kalınlığı arasında karşılaştırılır. kısaca büyüklüğü ile alakalı değildir. Uzun kemiklerin uzunluğu kalınlığından daha fazladır kemik demişken vücudun en sert maddesi diş minesidir.
dişin dış katmanı mine tabakası vücudun en sert maddesidir
Aşı ve serumlar
Aşı, hastalıklara karşı bağışıklık sağlama amacı ile insan veya hayvan vücuduna verilen, zayıflatılmış hastalık virüsü, hastalık etkeninin parçaları veya salgıları ile oluşturulan çözeltidir.
Kan bekletilip, pıhtılaştırıldığı zaman, ortaya çıkan berrak sıvı. Kan vücut dışına alınıp bir cam kaba konulduktan bir süre sonra pıhtılaşır. Bu durum, kanın içinde erimiş halde bulunan ve fibrinojen denilen plazma proteininin erimeyen fibrin haline dönüşmesindendir. Kan içindeki hücreler bu fibrin içinde kalır. Büzülen fibrin sebebiyle ortaya berrak bir sıvı çıkar ki, buna
serum denir.
Bazen hayvanların (öz. atlar) kan serumundan yararlanılarak, bulaşıcı hastalıklardan korunmak için koruyucu aşılar elde edilir. Hayvana belirli bir hastalığın mikrobu verildiğinde bu hayvanın kanında antikor denilen özel maddeler oluşur ve bu sayede hayvan bu hastalığa karşı bağışıklık kazanır. Bu bağışık serum insana enjekte edildiğinde o hastalığa karşı insan da bağışıklık kazanmış olur.
aşı ile serum arasındaki farklar
1.aşı sağlıklı insana yapılır. serum ileri derecede hasta olan kişiye verilir.
2.aşı aktif (süreklidir) ,serum pasif bağışıklık (geçici) kazandırır.
3.aşı hastalıklardan korunmak için yapılır, serum tedavi amacı ile kullanılır.
4.aşı ile vücuda zayıflatılmış mikrop ve bunların toksini verilir. serum ile hastalığın antikorları verilir.
serum nasıl yapılır:
Önce hastalık mikroplarının kuvveti azaltılarak beygir, inek gibi hayvanlara aşılanır. Hayvanlar bu mikropların etkisiyle hasta olurlar. Vücutlarında bu mikroplara karşı koruyucu maddeler antikorlar meydana gelir. Bu koruyucu maddeler yeterli dereceyi bulunca, hayvanın kanı alınır, serumu ayrılır. İşte bazı hastalıklarda kullanılan serumlar, içinde koruyucu cisimleri çoğalmış bu serumlardır. Serum bir çeşit ilaçtır. İğne, enjeksiyon ile vücuda verilen serum sayesinde birçok hastalık iyi edilir.
Bu arada tüm serumlar at kanından da değildir
örneğin: Fizyolojik Serum fizyolojik serum aslında %0,9 izotonik sodyum klorür (NaCI) çözeltisinden oluşmaktadır. Bu çözelti özellikle küçük bebeklerin burun tıkanıklıklarında ve grip, nezle gibi üst solunum yolu rahatsızlığı geçiren kişiler tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca mukoza kurumaları, diyabet tedavisi ve göz kuruluğunda da kullanabilen bir çözeltidir.