Geçmişte yaşa, bugüne odaklan, yarını kaçırAllah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerinize olsun.
(Yanlış hatırlamıyorsam 2001 - 2002 öğretim yılında) Sivas Kongre Lisesinde düzenlenen kurslarda öğrencilere bilgisayar öğretiyordum.
O günün şartları gereği kurslarda ofis programlarını kullanmayı (word - excel - powerpoint - access) öğretiyordum.
Okul yönetimi, bir kurs da öğretmenler için düzenledi.
Kursa başlayan öğretmenlerden bir kaç tanesi, (diğer öğretmenlerinde sormak ihtiyacı hissettiğini tahmin ettiğim) şu soruyu sordu :
- Bu kursta öğrendiklerimizle ne yapacağız? Öğrendiklerimiz ne işimize yarayacak?Normalde kursa başlayan her öğrencinin aklında bu tür sorular olduğunu tecrübe ile bildiğim için ilk derste soru sorulmadan bu konuda açıklama yapardım.
Öğretmenlerden aynı anlamda bir sorunun gelmesi beni çok şaşırttı.Herhalde her bir branş öğretmeni, dersinin öğrencinin ne işine yarayacağına dair tatmin edici açıklamalar yapıyor.
Bizim öğrencilik zamanımızda bu tür sorularda sorulmazdı, bu konularda açıklamalarda yapılmazdı.
Herhangi bir konuda bilgi sahibi olmadan, o bilgi ile ne yapacağınızı bilmeniz mümkün değildir.
Bir konuda bilgi veren kişinin, bilgiyi nerede kullanabileceğinizi söylemesi, bilgiyi başka şekilde kullanamayacağınız anlamına gelmez.O dönemde yaygın olarak word programı kullanılıyordu.
10 parmak klavye kullanabilen ve word programını kullanmasını bilen kişiler öğrencilerin tezlerini yazarak maddi kazanç sağlıyorlardı.
Öğrencilere somut örnek olarak bu hususu söylüyordum.
Bunun dışında ofis programları ile yaptığım ders materyali özellikli bazı çalışmalarımı göstermem öğretmenleri tatmin etmedi ve
büyük çoğunluğu kursa devam etmedi ve geçmişte yaşamaya devam ettiler.Günümüzde şartların zorlamasıyla ofis programlarından en az birini kullanmayan öğretmen olmadığını umut ediyorum.
Benzer bir durum günümüz için söz konusudur. Günümüzde "kod yazma" öğretimi yaygınlaşmaktadır. Ve aynı soru tekrarlanmaktadır :
- Bu kursta öğrendiklerimizle (kod yazmayı öğrenerek) ne yapacağız? Öğrendiklerimiz (kod yazmayı öğrenmek) ne işimize yarayacak?Geçmişte yaşamaya devam etmek isteyenler ya öğrenmeye hiç başlamıyorlar ya da kısa sürede çalışmayı bırakıyorlar.
Günde 15-20 dakika çalışarak
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] sitesinden 15 günde "kod yazarı diploması" almak mümkündür.
Geçmişte yaşamak istemeyen Egitimhane üyelerinin yarıyıl tatilini fırsat olarak değerlendireceğine inanıyorum.
Günümüze odaklanmak hususuna gelince...