Gül peygamberimizi. yansitir...(sav)
İslâmî gelenek içerisinde, miraç hâdisesi ile bağlantılı olarak o gece peygamberin terinden kırmızı gülün yaratıldığına dair bir kabul de bulunmaktadır. (Utku 2001: 314)
Bu kabulün, Türk-İslâm Edebiyatı'nda Hz. Peygamber’e gül remzinin verilmesi ile müşahhaslaşmasına ve halk arasında gülün kokusunu Hz. Muhammed’den aldığına yönelik inancın kökleşmesinde büyük rol oynadığı belirtilmektedir. (Tuzcu: 2010: 185-186)
Gül ve Hz. Muhammed ilişkisi şu şekilde dile getirilmiştir;
Gül; rengi, şekli ve kokusu bakımından da çeşitli benzetmelere konu teşkîl etmiştir. Bunların başında gülün her yönüyle Hz. Peygambere benzetilişi gelmektedir. Yunus Emre’nin “çiçek eydür ey derviş, gül Muhammed teridir” mısraında ifade ettiği gibi gülün kokusunu Resûl-ı Ekrem’in terinden alındığına inanılır. Halk arasında gül koklamak
sevaptır kanaati daha çok bu çiçeğin Hz. Peygamber’in sembolü olmasından kaynaklanmaktadır. Gül koklandığında, gül suyu ikram edildiğinde selâtu selâm getirilmesi, bu inanışın Müslümanlar arasında köklü bir geleneğe sahip olduğunu gösterir. Mevlid törenlerinde gül suyu serpmek, bunun için yapılmış gülabdanların ortaya çıkmasına vesile olmuştur. (Kurnaz 1996: 220)
Ertan Ürkmez' in aşağıdaki kitabından alıntıdır.
TÜRK-İSLÂM MİTOLOJİSİ BAĞLAMINDA Mİ‘RÂÇ MOTİFİ VE TÜRKİYE KÜLTÜR TARİHİNE YANSIMALARI