“Yoğurma Oyunu”Öğrenciler, yoğurma malzemelerini bir yüzey üzerine yaydıktan sonra çeşitli nesneleri basarak farklı doku etkileri elde edebilirler.
“Dokuların Dansı”Parmak boyayı yüzeye yaydıktan sonra eski tarakları çeşitli yönlerde hareket ettirerek kazıma yaparlar. İsterlerse başka bir kâğıdı oluşan dokunun üzerine kapatıp kaldırarak baskısını alabilirler. Aynı işlemi tarak yerine parmaklarıyla da yapabilirler. Bunun dışında parmak boyayı yüzeye yaydıktan sonra parmaklarını sürekli olarak bastırıp kaldırırlar. Böylece, boya toplanmalarından ve oluşan izlerden dolayı ilginç doku etkileri ortaya çıkacaktır.
Doku: Bir nesnenin yapı özelliklerine bağlı, onun tümünü kapsayan veya temsil eden; görülebilen, dokunulabilen görsel ve dokunsal etki. alınmalıdır.
Öğrencilerden çevresinden doku örnekleri göstererek çeşitli yüzeylerde değişik malzemelerle farklı doku çalışmaları yapmaları sağlanır.
Basit Geometrik Şekiller: Kare, daire, üçgen, dikdörtgen vb. öğrencilere anlatılır. Bunlarla ilgili görsel çalışmalar yapmaları istenir. Yapılan çalışmalar sergilenir veya sınıf panosuna asılır.
“Hazine Avı”Öğrenciler, yalnızca sarı, kırmızı, mavi renkli malzemeleri toplayacakları bir hazine avına çıkarlar. Buldukları ana renklerde kâğıt, jelatin kâğıtları, kutular, şişe kapakları, boncuklar vb. nesneleri bir torba içine doldururlar. Bu
nesneleri plastik tutkalla fon kartonu üzerine yapıştırarak kolaj çalışması yapabilirler. Çalışma, grup çalışması şeklinde de yaptırılabilir.
“Hayalimdeki Yer” Öğrenciler gruplara ayrılır. Hayallerindeki oyun bahçesi ya da herhangi bir
mekanı çeşitli kutular ve karton rulolar (kâğıt havlu, tuvalet kâğıdı, alüminyum folyo, streç film ruloları gibi) oluşturmak üzere hazırlık yaparlar. Büyük bir fon kartonu üzerine büyüklü küçüklü, uzunlu kısalı karton kutularla binaları oluşturabilirler. Binaları yapıştırmadan önce isterlerse pencere, kapı vb. unsurları oyarak çıkartırlar. Karton rulolarla tüp geçitler, çocuk parkı oyuncakları, kaydıraklar, tüneller, taşıma araçları vb. yerleştirerek yapıştırırlar. Artık iplerle, rafyalarla yollar yapabilir; kalan boşlukları, çalışmada kullanmak istedikleri diğer objeler ve figürlerin renkli resimlerini yaparak tamamlayabilirler.
Sınıfta müzik, şiir, öykü, masal, anı, örnekleri sunularak öğrencilerin duygu ve hayal dünyaları zenginleştirilir. Daha sonra öğrencilerin sunulan eseri drama yoluyla ifade etmeleri sağlanır. Sunulan eserlerden yola çıkılarak görsel çalışmalar yapılır.Yapılan çalışmalar sergilenir.
“Çevremizi Temiz Tutalım” Kart, broşür, fotoğraf vb. görsel materyallerden de yararlanılarak “güzel ve kirli çevre” kavramları örneklendirilebilir. “Nasıl bir çevre güzeldir?” konulu tartışma ile öğrencilerin fikir alışverişinde bulunmaları
sağlanabilir. Çevrelerinde kirli ve temiz buldukları yerleri ve isterse bunun nedenini söylemeleri sağlanabilir. Öğrencilerden, “kirli-temiz çevre”, “düzenli-düzensiz çevre, okul, sınıf” konulu görsel tasarımlar yapmaları istenebilir. Kendi yaptığı çalışmalar ve edindiği görsel sanat eserleri ile yaşadığı mekânı güzelleştirir.
Planımda olan ve bu haftaya kadar işlediğim konular....Bunlardan bir çoğunu yaptık....