BUGÜN BÜYÜK T VERDİM BÜYÜK T TERS ADAMDIR OYÜZDEN KİMSE ONA DEĞEMEZ DOKUNAMAZ HOŞLANMAZ KIZAR DEDİM OZAMAN T NİN YANINA GELEN HARFLER ONLA BİRLEŞEMEZ vb. diyerek T NİN AYRI YAZILACAĞINI HEMEN ÖĞRENDİLER
Benim matematikte çarpma işleminde sıfırın etkisiz eleman olduğunu anlattığım benzetme aklıma geldi sizinkini okuyunca; çok güzeldi teşekkürler Özüm Öğretmenim, çok işimize yarayacak eminim
Açık heceler için, ilkokuma yazma günlüğümüze yazdığım mesajı, buraya daha uygun olduğu için, buraya da kopyalıyorum anlayışınıza sığınarak :
Arkadaşlar, " la, le, ta, te " gibi açık hecelerin kavratılması hepimizin ortak sorunu sanırım. Eğer işe yarar derseniz, bir yöntem önereceğim:
1. grup harfleri olan e, l,a, t harflerinin çıktısını alıp; yaka kartı şeklinde düzenleyin. Ve bu kartları 4 öğrencinize dağıtıp gün veya hafta boyu yakalarında taşımalarını sağlayın ve o gün o arkadaşlarını yakalarındaki harfin ismiyle çağırmalarını isteyin. ( Bu yeni öğrenilen harflerin pekişmesi için çok faydalı olacaktır )
Sonra kapalı heceler için şu şekilde bir oyun tasarlayın:
Söylenmesi zor olan " l " ve " t " harflerimiz "a" ve "e" seslerinden önce geldiklerinde kendi isimlerini duymak istiyorlarmış önce. Eğer onlar baştayken, isimleri söylenmeyip, ters söylenirse bu duruma çok kızıyorlarmış ve yanlış söyleyene ceza olarak kendi isimlerini 3 veya 5 defa, doğru aralığa ve çizgileri taşırmadan tahtaya yazma cezası veriyorlarmış.
Ama, kendi isimlerini ilk söyleyip, ondan sonra gelen harfi onun isminden hemen sonra doğru bir şekilde birleştirene ise ceza yerine ödül veriyorlarmış. "
Şeklinde öykünüzü anlatın ve örnek bir birleştirme yaptırın.
" l " ve " e " harfini yakalarında taşıyan öğrencileri tahtaya çıkarın. Önce kapalı hece uygulaması yaptırın.
Sonra açık heceye geçtiklerinde " l " harfini yakasında taşıyan öğrenciniz ismini söylemeye başlasın. Yanındaki "e" de kendi ismini söylesin hemen ondan sonra. Bu şekilde çok sesli koro çalışmasından sonra, oyununuza geçin.
" l " ve " a " harfleri yanyana gelsin, " l " başta olsun. Öğrencilerinize söyletin.Yanlış söyleyen, hemen cezasını alsın; tahtaya çıkıp 3 veya 5 kere, çizgileri taşırmadan " l " harfinin ismini söyleyerek doğru bir şekilde yazsın. İsmi yanlış söylenen öğrenci, yanlış söyleyen öğrenciye, o yazısını yazarken sürekli " l başta, l başta; benim adım başta olcak. 'l' 'a', 'l' 'a' " laaa" diyeceksin..." diye doğru şeklini vurgulasın ve arkadaşını hafiften dürtsün; tiyatro havasında ve gülerek çalışmayı devam ettirin
Birleştirmeyi doğru yapan öğrencinize defalarca söyletin ve sınıfa koro şeklinde söyletin. Olaya mizah katmak için " l " harfi kartını yakasında taşıyan öğrenciniz, doğru söyleyen öğrencinize sarılıp teşekkür etsin.
Sonra " l " ve " e " ters olarak kol kola girip sırayla isimleri söylesinler ( ' ll' l, 'aaa' ; ' ll'l, 'aaa' şeklinde ) ; yanyana gelip durduklarında sınıftaki diğer öğrenciler onların birleştirilmiş şekli olan " laaaa" hecesini söylesinler. Sonra yine kol kola girip dans ederek kendi adlarını söylesinler; sessiz harf başta olacak şekilde durduklarında diğerleri "laaaa" diye birleşmiş şeklini söylesinler ( oyun içinde oyun )
Bu uygulamanın ilerleyen zamanlarında, hediyelerin oranını arttırın. Mesela zor bir açık heceyi ilk birleştiren hemen kalem, şeker veya alkış ödülünü alsın. Hediyelerinizin cazibesi ne kadar artsarsa, başarı katsayınız da o oranda artacaktır.
Harfler kartlarını bu dönem boyunca kullanın ve tenefüslerde bile birbirlerini kontrol etsinler. Arkadaşı ismini yanlış sırada söyleyip, yanlış birleştirme yaparsa, kartı taşıyan öğrenciniz arkadaşınıza hemen cezasını versin.Yazımın doğruluğunu da kontrol etmeyi ihmal etmesin tabi
Bu uygulama sayesinde, hem harflerin doğru yazımı, hem de ezberlemeden doğru birleştirme kuralları birebir yaşanarak öğrenilecektir...
Bazı şeyler anlatılamıyor; keşke uygulama şeklini izletme imkanım olsaydı.Biraz daha düşüneyim; aklıma daha yararlı bir yöntem gelirse hemen paylaşırım ....