arkadaslar yardim 2 yasindski oglumuza tuvalet egitimi vermeye calisiyoruz omurden omur gidiyor.bugun 6 defa don degistirdik.lazimlik da bekliyor bekliyor cisini kalkinca iki dk sonra donuna yapiyor.deli etti ne yapacagiz ?
mustafa_tekman öğretmenim, tuvalet eğitimi başlamadan önce bir çocuğun hem fizyolojik hem de psikolojik olarak hazır olması gerekir.
fizyolojik hazır lduğunu anlamak için sabah bezini kontrol edin.sabah uyandığında bezi kuru oluyor ve uyandıktan hemen sonra çişini yapıyorsa çocuğunuzun kasları tuvalet eğitimine hazırdır. ancak çocuğunuz gece uykuda çişi yapıyor ve ıslak uyanıyorsa mesane kasları henüz gelişmemiştir. biraz daha bekleyin. ancak bu söylediğim duruma genetik alt ıslatma dahil değildir.
psikolojik olarak ise bir çok çocuk kendiliğinden hazır olmaz. işin çoğu aileye düşer. bir sabah kalkıp çocuğun bezini çözmek ve artık tuvalete gideceksin demek, on dakilada bir de çişin var mı diye sormak kasları yüzde yüz hazır olan bir çocuğa bile travma yaşatır. çocuk bu sürece önceden hazırlanmalıdır.
tuvalet eğitiminde en ideal yaş 2 yaştır ve 2 yaş doğum günü tuvalet eğitimi için uygun bir zamandır. (eğer doğum günü geçtiyse çocuğunuza bir zaman dilimi belirleyin ve o gün artık bez kullanmayı bırakacağını söyleyin. ) çocuğa yaklaşık bir ay önceden artık bir abi ya da abla olduğu, artık bez kullanmayı bırakacağı söylenir. zaman kavramı henüz yerleşmediğinden bu telkin ısrarcı olmadan belli aralıklarla tekrarlanır. son günlerde geri sayım da yapılabilir. bezi çıkardığımız günün çok güzel bir olacağı, o gün kutlama amaçlı pasta kesileği, istediği bir oyuncağın alınacağı uygun bir dille anlatılır.
o gün geldiğinde çocuğa, o günün kutalama günü olduğu hatırlatılır. neşe içinde bezi çıkarılır. temiz bezlerle birlikte (burası çok önemli. çocuk evde bez kalmdığını iyice kavramalı ki tekrar bez bağlama umudu kalmasın) neşe içinde çöpe atılır ve çocuk aferin oğluma.... vb. cümlelerle alkışlanır. pastası kesilerek, hediyesi verilir. bu şekilde büyük bir travma yaşamasının önüne geçilir.
ondan sonra ise defalarca çişin var mı diye sorulmadan 3 saatte bir çocuk tuvalete götürülür ve yapması beklenir. sürekli sormak çocukta büyük bir baskıya sebep olur. lazımlık kullanılması tavsiye etmem. hem hijyenik değil, hem de lazımlığı bıraktırmak için de bir süreç gerekecek.
mustafa_tekman öğretmenim, ben sadece fikir vermesi açısından sizinle tecrübelerimi paylaştım. yoksa akıl vermek haddime değil. bu yöntemle bir çok çocuğun yıpranmadan, evler eşyalar çişe bulanmadan tuvalet eğitimini aldığını bizzat gözlemledim. hatta bu yöntemi emzik ve meme bırakma, yatak - oda ayırma , kreşe başlama gibi çocuk için önemli tüm dönemeçlerde tavsiye ediyoruz ve velilerden de çok güzel dönüşler alıyoruz.
ilerki yaşlardaki kişiliğimizde oluşan tüm defolar, aslında ilk çocukluk yıllarımızın eseri . bu nedenle çocukları her döeneçte önceden psikolojik olarak hazırlamalıyız ve farkında olmadan iyi niyetimizle onlara büyük travmalar yaşatmamalıyız. ama travma yaşatmamak adına öğrenme eşiğini de kaçırmamalıyız diye düşünüyorum.
biraz uzun oldu sevgili anneler affola.......