MUHARREM AYI
Tevbe Sûresinin, 36. âyet-i kerîmesinde; (meâlen)
Muhakkak ki; Allâhü Teâlâ katında ayların sayısı, Cenâb-ı Hakk'ın kitabında gökleri ve yeri yarattığı günden beri on ikidir. Bunlardan dördü haram olanlardır... buyrulmuştur. Bu aylar Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb aylarıdır. Bunlara eşhuru hurum; (haram aylar) denilir.
Bu aylarda yapılan isyanın günahı diğerlerinden daha şiddetli, ibadetin sevabı diğerlerinden daha kıymetli olduğundan öbür aylardan daha fazla hürmet edilmesi lâzım gelir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Muharrem ayından bir gün oruç tutan kimseye, bir gününe karşılık otuz günlük sevab vardır. buyurmuştur.
Bir başka hadîs-i şerîfte;
Ramazan orucundan sonra oruçların en faziletlisi Muharrem ayında tutulan oruçtur. buyrulmuştur.
MUHARREMİN 1 İLE 10U ARASINDA KILINACAK NAMAZ
Muharrem ayının 1i ile 10u arasında bir defa olmak üzere, 2 rekatte bir selâm vererek 6 rekat namaz kılınır. Bu namaz akşamla yatsı arasında kılınabileceği gibi, bu vakitte kılınamadığı takdirde yatsıdan sonra da kılınabilir. Namaza şöyle niyet edilir:
Niyet eyledim Yâ Rabbi senin rızâ-yı şerîfin için namaza. Herhangi bir komşumun ve din kardeşimin veyâ herhangi bir kimsenin bana hakkı geçmiş ise bu hakkın ödenmesi için. Allâhü Ekber
1. rekatte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Âyetül-Kürsî, 11 İhlâs-ı Şerîf.
2. rekatte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 10 İhlâs-ı Şerîf.
3. rekatte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Elhâkümüt-tekâsür, 11 İhlâs-ı Şerif.
4. rekatte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 10 İhlâs-ı Şerîf.
5. rekatte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 3 Kul yâ eyyühel-kâfirûn, 11 İhlâs-ı Şerîf.
6. rekatte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 10 İhlâs-ı Şerîf okunur. Namazdan sonra duâ edilir. (Duâ ve İbâdetler-Fazilet Neşriyat)