arkadaşlar; bir ilçedeki aynı eğitim bölgesindeki A ve B ortaokullarından A ortaokulunda 33 saatlik branş dersi(son norm güncellemesine göre) ve B ortaokulunda ise 15 ya da 20 saatlik aynı branş dersi var.bu branşta, A ortaokulunda hizmet puanları düşük olan 2 tane kadrolu öğretmen var.toplamda 48 ya da 53 saatlik ders için 2 branş normu var.Ancak il milli eğitim müdürlüğü,il içi tayin için B ortaokulunu 1 ihtiyaçlı gösterdi.B ortaokulunun müdürü gereksiz şekilde ihtiyaçlı gösterildiğini-başvuran olsa bile atamasının yapılmayacağını;A ortaokul müdürü ise, B ortaokuluna atama yapılabileceğini, il milli eğitimin atama bölümü ise rahatlıkla başvuru yapılabileceğini,"B ortaokuluna başvuran öğretmenin hizmet puanının A ortaokulundaki 2 öğretmenden yüksek olması halinde" bu durumda A ortaokulundaki 2 öğretmenden hizmet puanı düşük olanın norm fazlası olacağını,B ortaokulunu tercih edip atanan yüksek hizmet puanlı öğretmen için herhangi sorun olmayacağını söyledi.B ortaokulu müdürü, "kendi okulunda da ders veren A ortaokulu öğretmenini apaçık koruyor".bunun sonucu olarak,şayet B ortaokuluna başvurup atanan öğretmen olursa yüksek hizmet puanlı olsa bile "son gelen öğretmen olduğu için" norm fazlası gösterileceğini iddia ediyor(acaba ne kadar mevzuata uygun???).değerli arkadaşlar;B ortaokulunu tercih eden yüksek hizmet puanlı branş öğretmeni bu şartlarda atanır mı? atanırsa B ortaokulu müdürü en fazla ne yapabilir? iddiasının mevzuatta karşılığı var mıdır? uygulamaya geçirebilir mi? teşekkür ederim, saygılarımla.
Merhaba öğretmenim,
Sorunuza anladığım kadarıyla cevap yazmaya çalışacağım.
Öğretmenim,
18.06.2014 Tarihli ve 29034 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin"
18. Maddesinde;"(1)Örgün ve yaygın eğitim kuramlarında, genel bilgi ve meslek dersleri toplam ders yükü;
a) 6-31 saate kadar 1,
b) 31-42 saate kadar 2,
c) 42'den fazla olması halinde her 21 saat için 1,
genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni norm kadrosu verilir."ve devamında;
"(2)...aynı yerleşim merkezinde bulunan eğitim kurumlarının genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri bakımından alanlar itibarıyla öğretmen norm kadrolarının belirlenmesinde, o yerleşim merkezindeki (birden fazla eğitim bölgesi oluşturulmuşsa her bir eğitim bölgesindeki) eğitim kurumlarının aynı alanlardaki haftalık ders yükü toplamı dikkate alınır. Belirlenen norm kadroların eğitim kurumları itibarıyla dağıtımı, toplama dahil edilen her bir eğitim kurumuna o alandaki ders yükü en fazla olandan başlanarak her 21 saate bir genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni norm kadrosu verilecek şekilde yapılır. Bu şekilde yapılacak dağıtımda artan norm kadro, bakiye ders yükü 6 saatten az olmamak şartıyla ders yükü en fazla olan ve o alanda norm kadro verilmemiş olan eğitim kurumuna verilir. " denilmektedir.
Yani kısaca Bakanlık, eğitim bölgesinde toplamda 42 dersi geçtiği için o bölgeye 3. bir norm vermiş.
Bunu da yönetmelikteki
"Bu şekilde yapılacak dağıtımda artan norm kadro, bakiye ders yükü 6 saatten az olmamak şartıyla ders yükü en fazla olan ve o alanda norm kadro verilmemiş olan eğitim kurumuna verilir." hükmüne dayandırarak (B) okuluna vermiş.
Bakanlık norm verdikten sonra ve bu norm da boş ise B okulunun müdürünün
"başvuran olsa bile atamasının yapılmayacağı" şeklindeki ifadesi havada kalıyor. Onun öyle söylemesiyle oraya atama yapılamaz diye bir durum olamaz. Yani A okulunun ve il milli eğitimin dediği gibi
kesinlikle atama yapılabilir.2 öğretmen A okulunda, 1 öğretmen de B okulunda derse girer. Tek sıkıntı üçü de fazla ek ders ücreti alamaz.
Bakanlık norm verdikten sonra, 3. öğretmen gelince niye A okulundaki öğretmenlerden birisi norm fazlası olsun ki. Bu bilgi de yanlış. Ve tabii B okulunun müdürünün dediği
"bunun sonucu olarak,şayet B ortaokuluna başvurup atanan öğretmen olursa yüksek hizmet puanlı olsa bile "son gelen öğretmen olduğu için" norm fazlası gösterileceği " bilgisi de yanlış. Nedenine gelince öğretmenim.
Normalde mevcut duruma göre kimse norm fazlası olmaz da varsayalım sonradan ders yükü değişti ve norm fazlalığı oluştu. Bu durumda,
"
06.05.2010 tarih ve 27573 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 41. maddesi 3. fıkrasında "Herhangi bir nedenle istihdam alanı daralan öğretmenler ile görevli oldukları eğitim kurumlarında norm kadro esasları çerçevesinde öğretmen norm kadro sayısının azalması üzerine hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda
hizmet puanı en az olandan başlamak üzere norm kadro fazlası olarak belirlenir."
hükmüne göre
norm fazlası siz değil (bunu sizin puanınızın diğer 2 öğretmenden fazla olduğunu varsayarak söylüyorum)
diğer öğretmenlerden en düşük puanlı olan olur.
Söylediklerinizden sonra ben de sizin gibi B ortaokulu müdürünün,
"kendi okulunda da ders veren A ortaokulu öğretmenini apaçık koruduğunu" düşünüyorum.
Başka açıklaması yok çünkü.
İnşallah açıklayıcı olmuştur öğretmenim. Sıkıntı olursa yönetmelikleri itiraz eden müdüre gösterirsiniz. Aslında biliyordur ama siz hatırlatmış olusunuz bu sayede.
Saygılar sunarım öğretmenim.