TEMİZLİK
Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatin.
Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır.
Bakır kaplarınızı parlatmak için bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun.
Yağlı şişeleri temizlemek için önce yıkamak gerekir. Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir. Bir sürede bu şekilde sallanan şişe kısa zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir.
Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir.
Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve güzel yıkandığını göreceksiniz.
Paslanmaz çelikten tencereler zamanla parlaklığını kaybedebilir. Biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın. Sonra yumuşak bir bezi bu ılık sirkeye batırarak iyice ovun. Ama sonra da iyice durulayın. Bir fanila parçasıyla parlatırsanız, çelik tencereniz pırıl pırıl olur.
Kristallerin ışıl ışıl parlaması için, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın. Göreceksiniz bardaklarınız, kadehleriniz pırıl pırıl olacaktır.
Sebzelerinizi tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin. Tuzlu su, sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.
Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski halini kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak su doldurup sıkı sıkı sallayın
.
Teflon tavalar, tencereler çok kullanılmaktan ötürü zamanla sararır. Bunu önlemek için zaman zaman, içine su biraz da çamaşır suyu koyduktan sonra ateşin üstünde kaynatın. İndirince de önce sIcak, sonra da soğuk suyla iyice durulayın. Teflonunuzun sarı rengi kaybolacaktır.
Pişirirken tencerenin dibi mi tuttu? Bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir.
TEMİZLİKTE PÜF NOKTALAR
Altın Temizliği
Bir litre suya 15 gr. sabun rendesi ve 100 gr. amonyak ilave edin. Temizlemek istediğiniz
altın eşyalarınızı bu karışımın içinde yarım saat kadar bırakın. Sonra, soğuk suyla çalkalayın ve bir deri parçasıyla temizleyin.
Alüminyum Temizliği
Kimi zaman alüminyum kaplarımız kirlenir ve lekelenir (özellikle bulaşık makinasında yıkadıktan sonra kararırlar). Bunların temizliği de kolaydır. İçinde kuzu kulağı pişirin veya süt kaynatın. Bozulan rengi eski haline dönecektir. Biraz zeytinyağı ile birkaç damla alkolü karıştırın ve yumuşak bir bezle alüminyum kaplarınıza sürün. Pırıl pırıl olacaklardır.
Ampullerin Temizliği
En iyi temizleyici alkoldür. Ancak ampulün yüzeyi pütürlüyse bir kesilmiş soğan parçasıyla silin, sonra nemli bir bezle temizleyin. Ampulü temizledikten sonra ışığı yakmadan, üzerine bir iki damla parfüm sürün. Eviniz mis gibi kokacaktır.
At Kestanesi
Elleriniz için: At kestanesi tozu ile ellerinizi yıkarsanız beyaz ve yumuşak olmalarını sağlarsınız.
Çamaşırlar için: Özellikle beyaz çamaşırları at kestanesi suyuyla yıkarsanız kar gibi beyaz olurlar. Ayrıca, at kestanesiyle yıkanan çamaşırlar nemliyken ütülenirse kolalı gibi olur.
Ayna temizliği
Aynanızı temizlemenin iki basit yolunu sıralayalım.
- Top haline getirdiğiniz gazete kağıdını, 2 ölçü su ve 1,5 ölçü sirke karışımına batırarak bununla aynanızı silin, sonra kuru bir bezle kurulayın. -Yarıya kesilmiş çiğ patatesle aynayı ovalayın. Sonra içine az miktarda alkol katılmış suyla durulayın.
Sinekler karşı: Aynayı temizlediğiniz son suya alkol katarsanız sineklerin konmasını engellersiniz.
Temizliği
Oda duvarlarını temizlemek daima can sıkıcı işler arasında yer alır. Üstelik bu işin püf noktaları bilinmiyorsa
- Odanin ortasina, kaynar su dolu bir kap bırakın. Kapi ve pencereleri iyice kapatin.
Meydana gelecek buhar duvarlari nemlendireceğinden temizlik işiniz oldukça kolaylaşacaktır.
- Mutfak duvarlarının temizliği için kullanacağınız sabunlu suya bolca tuz ilave edin.
Böylece duvarlardaki yağ ve iş lekelerini kolaylıkla çıkartabilirsiniz.
- Boyalı duvarlarınızı, iyice yıkayıp kuruttuktan sonra, nişastalı suya batırdığınız.
süngerle silin. Böylelikle bir sonraki temizlik işlemini kolaylaştırmış olursunuz.
Parmak izleri
- Duvarin boyasına zarar vermeden bu sevimsiz parmak izlerinden kurtulabilirsiniz.
- İzleri kesilmiş patates parçasıyla ovuşturun.
-Parafine buladığınız bir bezle silerseniz parmak izlerinin çıktıklarını görürsünüz.
Çamaşırlar
Yeni çamaşırlar: Yeni çamaşırlarınızın apresini bozmak için, bunlari sodalı veya tuzlu ılık suya batırın.
Kaynatırken
Çamaşır kaynatırken oluşan buharı önlemek için, tülbent içine koyduğunuz defne yapraklarını kaynama suyuna atınız.
Beyazlık: Beyaz çamaşırlarınızı kaynattığınız suya birkaç yumurta kabuğu atarsanız kar gibi beyaz olmalarını sağlarsınız.
Musluk Parlaklığı Musluğunuzu temizlemek için bez yerine eski bir naylon çorabı tercih edin. Sonuç size çok faydalı görünecektir.
Damlayan Musluğun Sesi
Musluğunuzun lastiğini (contasını) değiştirin. Siz tamir edemiyecekseniz tamircinin gelmesini beklerken, ''tip tip'' sesinden kurtulmak mi istiyorsunuz? O halde musluga ucu lavabonuzun deligine kadar inebilecek uzunlukta bir ip takin. Akan su damlalari sessizce bu ipi izleyecektir.
Yumurtanın Pişen Suyu içinde yumurta kaynattığınız suyu sakin dökmeyin. Sogumasini bekleyin ve mineraller bakimindan oldukça zengin olan bu suyla salon bitkilerini sulayin.
Kahve Telvesi
İçilen kahve telvelerini atmayin. Bunlardan bazı temizlik işlerinde yararlanabilirsiniz. Kahve telvelerini mutfak veya banyonuzdaki lavaboya dökün, bol su akıtın, kokuların ve su borusuna yığılan yağların yok olmalarına yol açar.
Tıkalı Lavaboların Açılması
Lastik pompalarla dakikalarca açmak için uğraşmayın. Kaynar sodalı su, tıkalı delikten dökülürse tıkalı yer hemen açılacaktır.
Seramik Temizliği
Seramik esya ve dösemeleria monyakli suyla silin. onra, ılık suyla durulayarak kurutun.
Camların Temizliği Cami en iyi parlatan gazete kağıdıdır. Önce deterjanli suyla sildiğınız camlarınizi sonra kagit ile parlatmakta büyük fayda vardir.Camlarınız fazla soğuktan donmuş ise bu türlü camları tuza batırılmış nemli bezle silmek gerekir.
Az Masraflı Bir Temizleyici
Evinizin beyaza boyanmış kapı, pencere ve benzeri tahta kısvmlarını çok ucuza temizleyebilirsiniz. Birkaç sogani, iyice yumusayincaya kadar kaynatin. Biraz soguyunca temizlenecek yerlere bir bezle sürün. Boyanin piril piril parlamasi için çok fazla ovmanız gerekmeyecektir.
Duvar Kağıtlarının Temizliği
Duvar kağıtlarının tozdan arınması için yulaf ununa batırılmış bir fanila parçası ile silmek kafi gelecektir. Bu işlem sonucunda temizlenen yerler ayrıca leke de tutmayacaktır.
Karıncalara Karşı
Karıncalardan kurtulmak için en basit çare bulundukları yere kesilmiş yarım limon koymaktır. Limon çürüyünce, nesrettiği hafif, kendine mahsus koku karıncaları kaçırmaya kafidir.
Camlardaki Buğuyu Gidermek
Evlerin içi ısıtılınca pencere camları ekseriyetle terler, su asağı doğru süzülerek camları kirletir. Buna mani olmak için, bir bezi az gliserine batırarak camları bu bezle silmektir. Gliserin camların terlemesine ve suyun süzülerek yerleri kirletmesine mani olur.
Banyo Temizliği
Banyonuzun tertemiz olmasini isterseniz haftada bir sıcak sirke ile yıkayınvz. Sirkeyi ateşte kaynattıktan sonra banyonun içine dökerek bir bezle iyice siliniz, sonra temiz su ile yıkayınız.
Yağ Şiselerinin Temizlenmesi
İçinde yağ durmuş olan şişeleri temizlemek için şişelerin içerisine sirke ile parça halinde kaya tuzu atmalı, iyice sallamalı. Bol su ile çalkaladıktan sonra şişeler tertemiz ve pırıl pırıl hale gelirler.
Bulaşıklar için
Alternatif Bulaşıklarınızı sünger veya kumaş bezler yerine eski naylon çoraplarınızla yıkarsanız, işiniz daha kolaylaşacaktır. Üç tane naylon çorabın ayak kısımlarını kesip attıktan sonra hepsini üst üste koyarak dörde katlayin. Makineyle çevrelerini dikin, enine ve boyuna dikisler geçin böylece çok kullanisli bir bulasik bezi elde edersiniz.
Seramik Eşyaların Yıkanması
Seramik esya ve döşemeleri amonyaklı suyla silin. Sonra, ilik suyla durulayarak kurutun.
Paslı Bıçaklar
Eğer bıçağınız paslanmışsa ikiye kesilip üzerine pudra şekeri serpilmiş soğanla ovuşturun.
Ütüye Yapışan Kola
Kızgın ütüyü, üstüne sofra tuzu serptiğiniz bir kağıdın üstünde gezdiriniz. Kola çıkar.
Mobilyadaki Çizikler
Mobilyalarınızdaki ufak çaptaki çizik ve lekeleri çikarmak için gaza batırılmış bir bezle silmek kafi gelir. Derin çiziklerde ise içine erimiş mum koyarak kapatıp aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz .
Halıların Serilme Usulü
Halıların ömürlerini uzatacak en iyi çare, serilmeleri esnasında takip edilecek yoldur. Halılar serilirken altlarına kalın mukavva bulunmazsa da bir kaç tabaka gazete kağıdı konmalıdır. Bu durum hem halının fazla kirlenmesini önleyecek hem de daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Halıların altındaki kağıtları, büyük temizliklerde değiştirmekte fayda vardır.
Ufak Halı Ve Kilimlerin Kaymaması Bu tür kilimlerin kaymaması için serilen tarafın dört ayrı köşesine birer ince lastik veya köpük sünger parçası dikmeniz kafi gelecektir.
Abajurunuzun çok ışık verebilmesi için başlık kısmının içini alüminyum kağıtla kaplayın.
Mermer Eşyanın Beyazlaşması
Mermerin can düşmanı çok sıcak ütü, tencere gibi eşyanın üstüne konmasıdır. Sararmış mermerler için en iyi beyazlatma yolu, bol tuzlu limon suyuyla ovmaktır. Sözünü ettiğimiz eriyikle ovulan mermer, durulanip, pamuklu bir bezle parlatılırsa ilk günkü haline dönecektir.
Kapta Biriken Kirecin Temizlenmesi
Su kaynattığınız kaptaki kireci temizlemek için kabın içine yumurta kabuklarını birakıp kaynatın. Tertemiz olur.
Süpürgelerin Sağlamlaştırılması
Süpürgelerin dayanması için, alır almaz gayet sıcaksu içerisinde bırakmalı. Su soğuyunca çıkarıp silkmeli ve kurutmalıdır. Bu suretle süpürgenin telleri sertleşir. Ayda yahut onbeş günde bir bu işlemi tekrarlamak süpürgeyi hem temizler. hem sağlamlaştırır.
Emaye Kaplar
Emaye tencere, kepçe gibi şeylerin emaye kısımlarının çatlayıp, dökülmesi, üzerinde veya içinde siyah lekeler olması, çirkin bir manzara gösterdikten baska tehlikelidir. Buna mani olmak için: Yeni alınan emaye bir kabı, soğuk su dolu derin bir tencere içine yerlestirerek ateşe koymalı, fokur fokur kaynatmalı, ateşten indirerek soğumaya bırakmalı. Soğuyunca kurulayıp, raflara yerleştirmeli.
Ütü Altlarının Temizlenmesi
Ütününüzün altının pırıl pırıl olmasını istiyorsanız, temiz bir kağıt parçası ve biraz diş macunuyla bunu sağlayabilirsiniz. Kağıdı ıslatıp ütünüzün altını- isterseniz yanlarını da- biraz diş macunuyla ovun. Sonra kuru bir kağıtla kurulayıp parlatın.
Süt Kaplarının Temizlenmesi
Çay yapraklarıni şişeye doldurun. Üzerine ılık ve sabunlu su koyarak hızla çalkalayın.
Halıların Temizlenmesi
Haftada bir ilik su içerisine çok az amonyak atmali ve bu amonyakli su ile halilari silmelidir.Bu temizlik halilari ayni zamanda güvelere karsi da muhafaza eder.
Deri Kapli Mobilyalar
Deri kapli mobilyalar limon ya da portakal kabuguyla ovulursa yeni görünüslü olur.
Kadife Kapli Mobilyalar
Kadife kapli koltukların kadifeleri sirkeli suyla silinirse çok güzel parlar.
Alçıdan Yapılmış Eşyaların Temizlenmesi
Sıcak su ve kola ile yapilan koyu hamur, kalin bir tabaka halinde temizlenecek yüzeye sürülür. Kurumaya birakilir. Tamamen kuruyunca çatlar ve bütün pislikleri alarak parça parça dökülür.
Saç Firçalarınin Temizliği
Saç fırçalarının temizliği pratik olarak iki yolla temizlenir. Su ile veya kuru bir sekilde. Su ile temizlemek için firçayi ilik sabunlu su ile yikamali sonra dört bardak su içerisine yarim kahve kasigiamonyak atarak meydana getirdiğınız sivinin içine irçayi koymali, bes on dakika bekletilmelidir. Daha sonra ilik bir suda çalkalanarak kurumaya birakilmalidir. Firçalari kuru temizlemek için kepek kullanilir. Isitilan kuru kepek firçanin üstüne dökülür ve bir baska firçayla firçalanarak temizlenmesi saglanir.
Alüminyum kaplar
Alüminyum kapların zamanla kararmasi insanin mutfakta çalisma zevkini kaçirir. Halbuki bunu kolayca önlemek mümkündür. Alüminyum kaplarınizi su ve bolca sirke koyarak kaynatin. Hepsi piril piril olacaktır.
Bal lekesi
Hemen temizlenmeyen bal lekelerini çikarmak zordur. Ama leke olur olmaz hemen ilik suyla yikanir ve durulanirsa lekeden eser kalmaz.
Tül perdeler
Beyaz tül perdeler, pencerede dura dura kararir, degil mi? Gerçi önceleri, yikamayla bu siyahlik gider ama, daha sonralari bu kararmayi gidermek kolay olmaz. Onun için size tavsiyemiz yikama suyuna 1-2 çorba kasigi toz seker katmanizdir.
Blendır temizliği
Mutfakların vazgeçilmez yardimcilarından blendirlari temizlemek epey yorucudur. Fakat, pratik bir yolla blendiri çok kolay temizleyebilirsiniz. Bunun için, blendirin yarisina kadar, ilik su doldurun ve çalistirin, içindeki tüm lekelerin çiktigini göreceksiniz.
Bakır tencereler
Bakır tencerelerinizi ve bu malzemeden yapilan diger tüm esyalarınizi, kaya tuzu ve sirke ile silerek ilk günkü isiltisina kavusturabilirsiniz.
Çatal bıçaklarınız kararıyorsa
Bulasik makinesi çatal, biçaklarınizi karartiyorsa, bunu önlemenin kolayi var. Bulasik makinesinin deterjan gözüne ayda bir kere olmak üzere çamasir suyu koyun. Böylece çatal ve biçaklarınızın kararmasini engellediğınız gibi onlari parlatmis da olursunuz.
Çelik tencereleri temizlerken
Yemek yaparken çelik tencereniz yandiysa, sakin üzülmeyin. Tencerenizi yeniden piril piril yapabilirsiniz. Bunun için 1 tatli kasigi karbonat ve 1 fincan sirkeyi tencerenizde kaynatin. Hem üzerine isleyen kara lekeler çikacak, hem de tencereniz tertemiz olacaktır.
Diş macununuz bittiyse
Bir sabah uyandiğınızda dis macununuzun kalmadigini görürseniz ne yaparsiniz? Dislerinizi firçaniza damlatacağınız 1-2 damla limonla firçalayin ancak çalkalamayin. Ise yaradigini göreceksiniz.
Etiket izleri
Özellikle süs esyalarında ve çesitli mutfak aletlerinin üzerinde etiketler bulunur. Etiketi çikardiğınız zaman da mutlaka izi kalir. Bu izi yoketmek için, etiket izi olan esyaların üzerine mobilya cilasi sürüp, yumusak bir bezle silin. Hiçbir iz kalmayacaktır.
Fırın ızgaraları
Özellikle firinda et kizarttiğınız zaman, izgaralar çok kirlenir. Yikarken de, izgaralari temizlemek biraz zor gelebilir. Fakat izgaralari islatip, ponza tasiyla ovarsaniz tüm yagların ve lekelerin çiktigini, izgaranin piril piril oldugunu göreceksiniz.
Fincandaki izler
Kahve ve çay bazen fincanlarda çikmayan lekeler birakir. Iste acil ve etkili bir çözüm. Nemli bir havluyu deterjanli suya batirip çikarin ve lekenin üzerini ovusturarak silin. Diger bir yöntem ise dis macunu ile temizlemektir.
Halılarınızın rengini korumak için
Salondaki halilarınızın rengi gittikçe soluyor ve üzerini toz kapliyorsa, 1 kova suyun içine 1 fincan gaz koyun. Bu gazli suyla sildiğınızde halilarıniz hem dezenfekte olur, hem de temizlenir. Tabii rengi de ilk alindigi gibi canli ve parlak olur.
Kristaller
Kristal bardaklar yikandikça isiltisini kaybeder ve mat bir görünüm kazanmaya baslar. Fakat, kristal bardaklarınizi yikarken kullandiğınız deterjana yarim su bardagi sirke ve tuz ekleyip, öyle durular saniz ilk günkü gibi parladiklarıni görürsünüz.
Sararmalar
Plastik esyalar zamanla sararir. Eski haline döndürmek için onlari yarim saat boyunca biraz beyazlatici katacağınız sicak suda bekletin. Eger yüksek isidan ötürü ütünüzün demiri sarardiysa oksijenli suyla ovmaniz yeterli olacaktır.
Kahve değirmeni temizliği
Kahve degirmeninizde baska seyler çektiğınız zaman, genelde çekilen seylerin kokusu kalir ve bu koku çektiğınız kahveye sinebilir. Kahve degirmenini temizlemek ise hiç kolay degildir. Kokuyu çikarmak için; bayat ekmegi parçalara ayirin ve kahve degirmeninde çekin. Böylece kahve degirmeninde olusan kokular ekmek tarafindan alinmis olacak ve kokudan eser kalmayacaktır.
Kararan vazolar
Eger altin kaplamali çelik vazonuzun zamanla mat bir görünüm aldigindan yakiniyorsaniz, saf alkole batirilmis bir pamukla silerek, eski parlakligina kavusma
sini saglayabilirsiniz.
Kepekle gelen temizlik
Kepek çok iyi bir temizlik aracidir. Muslin kumaslar kepek suyuyla iyi temizlenir. Kepek suyuyla yikanan saçlar piril piril olur. Yine kepek suyuyla yapilan banyo da cilde çok iyi gelir.
Mutfak tezgahinin temizliği
Mutfak tezgahinizin tertemiz olmasini ve mis gibi kokmasini ister misiniz? O halde küçük bir legene su doldurup içine sikilmis limon suyu veya bir miktar tuz atin. Bu suyla bir bezi islatip, silin. Böylece tezgahinizin üzerine yapisan lekelerden kurtulmaniz çok daha kolay olacaktır.
* Mutfağınızin güzel kokmasini istiyorsaniz, bir parça alüminyum kagit üzerine tarçin serptikten sonra, bunu sicak firinin içine koyun ve firinin kapagini açik birakin.
* Mutfak tezgahinin altinda yer alan ahsap çekmeceler, zamanla eskir ve zor açilmaya baslar. Bu durumda tek yapmaniz gereken, çekmecelerin kenarlarına talk pudrasi serpmek ya da mum sürmek. Böylece, çekmeceleriniz ilk günkü gibi kolayca açilacaktır.
Muşamba temizliği
Mutfağınızda yerde veya masanizin üzerine serili musambaların üzerine salça damladiysa, çok kolay bir yöntemle bu lekeden kurtulabilirsiniz. Bir miktar asetonu bir bezin üzerine döküp, musambalarınizi bununla silin. Musambalarınızın üzerindeki leke yok olacaktır.
Nalyon folyolar
Yiyecek kaplarınin üzerini örtmek ve yiyecekleri korumak için kullanılan naylon folyolari buzdolabinda saklarsaniz, soguktan dolayi ucu daha da belirginlesir. Ve gerektigi zaman buzdolabindan alip, vakit kaybetmeden kolayca rulosundan çikarabilirsiniz.
Çaydanlık temizliği
Çok sevdiğınız çaydanliğınız zamanla mat bir görünüme bürünebilir. Yarim bardak sirkeye bir tutam tuz atip, sert bir süngeri buna batirarak çaydanligi silmeyi deneyin; eski parlakligina hemen kavustugunu göreceksiniz.
Pirinçler
Pirinç esyalarınizi parlatmak için temizleme suyuna birkaç damla limon damlatin ve bununla iyice ovusturarak silin. Yataklarınızın pirinç baslarıni sikilmis yarim limonla iyice ovusturun, piril piril olacak ve içiniz rahat edecek.
Peçeteleriniz karışmasın
Sofrada peçetelerinizin karismasini önlemek için, degisik renkte peçeteler kullanabilirsiniz. Bu suretle hem peçeteler birbirine karismaz, hem de sofranizin görünümü daha zevkli olur.
Sirke
Dondurulmus eti az sirkeli suda bekletmek daha kolay çözülmesini saglar.
Yosunlar
Su siselerinin dibi zamanla yosun tutar. Bu da hem kötü bir görüntüye, hem de pis bir kokuya yol açar. Bunu yoketmek için, şişelerin içine gazete parçaları atıp, içine su doldurun. Birkaç saat sonra çalkalayın. Ve gazete parçalarıni içinden çikartin. Daha sonra deterjanli sicak suyla yıkayın. Böylece yosunlardan kolayca kurtulmuş olursunuz.
Porselenlerdeki çatlaklar
Yemek takımınızdaki tabakların çatlaklar nedeniyle kırılmalarından ve takımın bozulmasından korkuyorsanız; çatlak tabağı bir tencereye yerleştirip süt ile doldurun. Çok kısık ateşte 45 dakika kaynatın ve soğumaya bırakın. Çatlaklardan eser kalmayacaktır. Aynı işlemi tüm porselen objeleriniz için deneyebilirsiniz.
Tahta kaşıklar
Mutfakta kullanılan tahta kaşıklar renklerini çabucak kaybeder, kahverengine dönüşürler. Bunu bir dereceye kadar önlemek istiyorsanız, tahta kaşıkları, kullanmadan önce duru suda iyice ıslatıp kullanırsanız daha iyi netice alirsiniz.
Tahta kaplar
Özellikle salatalar için kullanılan tahta kaplar, masaya ayrı bir sıklık katar. Fakat, bu tahta kapları suyun içinde bırakırsanız, yıpranıp çatlar. Bunun için, kullandıktan sonra hiç bekletmeden hemen yıkayıp, kurulayın. Tahtaların bozulmasını önlemiş olursunuz.