Hızlı okuma işinde çok garip bir sıkıntı içerisindeyim... Hazırlıklı okumada uyguladığım çalışmalar sonucunda sırasıyla 158, 123, 106, 93, 89,85, 79, 75, 73, 68, 65 okuyan öğrencim varken; 35, 33, 30, 27 kelime okuyan öğrencim de var. Çalışma aynı çalışma ama sonuç enteresan Etkinliklerin hepsini sınıfta yapıyorum.
Öğrenciler arasında gittikçe açılan bir uçurum oluşuyor ve bu beni rahatsız ediyor.
Yukarıdaki mesajımı yazdıktan sonra bu mesajı hedefleyen bir tartışmadır aldı yürüdü hatta iyi bir öğretmenin özelliklerini belirten de oldu...
1. sınıf öğrencisi dakikada şu kadar veya bu kadar kelimeye okumalıdır diye bir kıstas olmamakla birlikte, okuduğunu anlayabilmesi ve anlatabilmesi, sorulan cevaplara cevap verebilmesi için öğrencinin dakikada en az 40-50 kelime okuması gerekir.
Yıllar önce Fransız dil uzmanları Manya DE LEEEW ve Eric De LEEEW(Dö löv okunuyormuş!)bir araştırma yaparlar:Bir grup öğrenciye bir parça okutup,beş saniye sürenin sonunda okudukları kelimeleri saydırırlar.Bunu bir kaç tekrardan sonra da,bir "değerlendirme"sınavı yaparlar.Hızlı okuyanların daha başarılı olduğu ortaya çıkmış.
Denilen şudur: Hızlı okuyanlar,ayrıntılara fazla "takılmayıp",önemli bölümlere yoğunlaşıyorlar.Yani parçanın kaymağını alıyorlar.Buna da "kaymağını alma tekniği"adını vermişler.
Yavaş okuyanlar ise,"anlayamam"kaygısıyla her şey hatta en küçük ayrıntıyı bile yavaş okuyorlar ki,bu durumda,"kehanet kendini doğruluyor"yani gerçekten anlayamamış olarak,korkuları gerçekleşiyor.
Burada şu denilmektedir:İnsanın göz yapısı da "kaymağını almaya"yatkındır.Bir yere baktığımızda "en iyi olanı"yani işin kaymağını alır göz.Okuma yarışı öğrencileri güdüleme açısından faydalıdır. Çocuklar yarışmayı sever.
Ancak bunun doğru uygulamadığınızda birçok sakıncası ortaya çıkar.
Sakıncaları:1. Öğrenciler hızlı okuyacağım diye anlama yönelmezler.
2. Bazı sesleri veya heceleri okumadan geçerler okuma bozulur.
3. Okumada vurgu ve tonlamaya dikkat etmezler.
4. Hep aynı öğrenci veya öğrenciler birinci olduğu için okuması geri öğrenciler başarısızlık hissi yaşarlar.
Okuma yarışması yapıyorsanız nelere dikkat etmelisiniz?1. Hızlı okuma değil güzel okuma yarışması yapınız.
2. Okumada vurguya, tonlamaya ve anlayarak okumaya önem veriniz. Değerlendirmenizi ona göre yapınız.
3. Önceden bir metin belirleyerek bu metni güzel okuma yarışmasında kullanınız. Böylece okuması geri olan bir öğrenci bu metne çalışarak okuması kendinden daha iyi bir öğrenciden güzel okuyabilir. Yani herkes birinci olabilme şansına sahiptir. İşte asıl okumayı düzeltecek çalışma, bu hissi öğrencilerinize vermeniz sonucu öğrencilerinizin evlerde yapacağı okuma çalışmalarıdır.
4. Unutmamanız gereken bir husus daha var. Okumada ilerlemeyi takip etmelisiniz. Okumasında gelişme olan öğrencileri mutlaka farketmeli ve bunu onlara göstermelisiniz. Arkadaşları dakikada 50 kelimelik metni güzel okuyan bir öğrenci, dakikada ancak 20 kelime okuyabiliyor olsun. Bir hafta sonra 50 kelime okuyanlar 60'a; 20 kelime okuyan öğrenci bunu 30'a çıkarmış ise, gelişme olarak baktığımızda 30 kelime okuyan öğrencide % 50 artış vardır. Arkadaşlarına göre geri olabilir ama gelişmesi onlardan daha fazladır. Ona mutlaka pekiştireç vermelisiniz.
Yarışmada en güzel okuyan ve okuması en çok gelişen öğrenciler olarak iki birinci seçerseniz daha etkili olur.
Bütün bu çalışmaları yaparken öğrencilerin duygusal gelişimini de dikkate almalısınız. Kendisinin birinci olması için arkadaşının kötü okumasını isteyen öğrenciler olabilir. Bunu da telafi edecek çalışmalar yapmalısınız. Kimse arkadaşının kötülüğünü istememeli.
NOT: Öğrencilerim çok hızlı okuyabildikleri gibi okuduklarını da rahatlıkla anlayıp anlatabiliyorlar... Ancak dakikada 40 kelimeden az okuyan öğrencilerim maalesef şimdilik bunu yapamıyorlar...
Herkese kolay gelsin...