Buna ne diyorsunuz arkadaşlar ve özellikle [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] öğretmenlerim
Sayın karslı öğretmenin ,
Gördüğüm o fotoğrafta sadece yanlış hecelemeyi önlemek amaçlı düzenleme yapılmış .
Tüm öğretmenler olarak yıllardır ele kelimesine ulaşırken el kelimesi ve sonra el kelimesinin yanına e sesi gelsin .
El- e el -e
sonra oradan - le hecesine ulaş gibi yanlış bir düzen vardı onun düzeltilmesi iyi olmuş.
Gelelim hecelemeden okumaya 1 senedir aktif olarak hecelemeden okuma forumunda Rabiye öğretmenimizle birlikte yazdım , çalışmalarımı görselledim daha önceki arkadaşlardan aldığım tavsiyelerle bir yıl geçirdim.
Özet olarak yazarsam eğer ses temelli cümle yöntemi demek hece tablosunu ezberletmek anlamına gelmiyor yani anlamsız açık hecelerle bu -le bu -la derken bunu somut olarak gösterebileceğiniz bir nesneniz yok ise bunu anlaşılır kılacak tek şey keliemelerdir.
Siz yüzkere ana kelimesinindeki -na hecesini bu -na dır deseniz de çocuk anlamıyor .
-na hecesinin günlük konuşma dilinde karşılığı var mı? HAYIR YOK.
Biz ne yapacağız bu heceyi giydireceğiz
NANE
ANA
NALAN
NAL
NANELİ
V.s.
Başka bir örnek:
L-e l-e
hadi bu -le hecesi diyoruz ki ben de dedim daha önceki senelerde ben de böyle yaptım .Çocuk ertesi gün geliyor -le hecesini gösteriyorum ve hiç bir şey diyemiyor çünkü -le hecesini neye göre kodladı ki ne anlamı var ?Bir bakıma çocukta haklı bu konuda anlamsız olan heceyi somut öğrenme düzeyinde olan çocuktan beklemek hata.
Bu tümden öğretim çocuğun aklında daha kalıcı oluyor hatta bir de görsel varsa o Zaman resimle kelimeyi göre göre hafızaya yerleştiriyor.
Hatta şunu da söyleyeyim bebeklere erken yaşta okuma becerisi kazandırmayı amaçlayan eğitimlerde bütün kelimeler çocuğun önüne hecelerine ayrılmadan veriliyor .
Tüm öğretmenlerin yakındığı tek şey anlamsız olan açık heceyi kavratmak değil mi?Bu konuda tedirgin oluyoruz ,uykularımız kaçıyor .çocuk açık olan heceyi anlamıyor ,aklında tutamıyor .
Buradan yola çıkarak Diyoruz ki
Benzer heceli kelşmeleri birlikte verelim çocuk anlamlı olan kelimenin içinde açık. Heceyi öğrensin ki öğreniyor .
Ses temelli cümle yönteminde birçok makale okudum bu yöntemin en büyük dezavantajı hece merkezli öğretim yapılıp çocuklara heceleme davranışı kazandırıp akıcı okumalarına engel olunması .
Çocuk kelebek diye değil
Ke-le-bek diye okursa kelimeyi bütüne değil içindeki parçaya odaklanır bu sayede okuduğunu da anlamaz akıcı okuma da yapamaz ki ikinci dönem Metin'lere geçtiğinizde çocuk parçayı okuduğunda siz de Burada ne anlatıyor dediğiniz de boş gözlerle size bakması çok normal çünkü bu çocuk heceye odaklandığı için bütünü görme yetisini kazanamıyor .
Bu yıl ikinci sınıfım geçen yıl bu şekilde okuma yazma öğrettim .Sınıfımda okuma yazma bilmeyen öğrencim yok .ilk defa uygularken Nasıl olur çocuk Nasıl anlar dediğim oldu sizler gibi ama sonuçta hepsi okur yazar oldu.
Silgisiz, tükenmez kalemler,simli kalemler,kum havuzu,manyetik tahtalar,çamaşır asma etkinlikleri ,balonla kelime avı ,bol bol görselle bir yılı fikir alışverişi yaptığımız arkadaşlarla nihayete erdirdik çok şükür hepsine tekrar teşekkür ederim👌Ayrıca bu uzun yazımı sabırla okuyan tüm sevgili meslektaşlarıma da 👌
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]