Hocam sayfamiza hosgeldiniz.Sizi bulmusken bir sey sormak istiyorum.Sinifimda davranis problemi olan ve cok hareketli bir ogrenci var.Rehberlikci hiperaktiviteden suphelenip ailesine bildirdi.Ama aile orali olmadi.Hiperaktiviteli cocuklarin en belirgin ozellikkeri nelerdir?
Bir de ustun yetenekli olabilecek bir ogrencim daha var.Bilsem sibav sonucunu bekliyorum.Bu cocuga ne tur etkinlikler yaptirabilirim?
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] hocam merhaba;
Her 30 kişilik sınıfta en az 1 tane (%3-5) karşılaşılıyor.
Hiperaktif bireyler için yerinde duramaması, korku nedir bilememesi, kavgacı ve sonunu düşünmeden hareket etmesi, kimi zaman hırçın ve en belirgin özelliği hareketli olması denilebiliyor. Kimi aileler çocuktur yapar algısı ile olayı kapatıcı oluyor ve öğrenmeye etkisini gözden kaçırabiliyor. DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu)'na ilişkin belirtiler genelde dürtüsellik (aklına geleni yapması) ve ataklıkla kendini belli ediyor. Ancak tanı koyulabilmesi alttiplerini belirginleştirmek ve tedaviyi bunun üzerine kurgulamak gerekiyor ki bu da biraz uzun soluklu bir iş/işlem
...
şu bir gerçek ki DEHB yakınmalarının 2/3'sinde davranış problemi, karşı gelme bozukluğu, öğrenme bozukluğu, duygu durum bozukluğu, dil-iletişim bozukluğu hatta kaygı bozukluğuna rastlanıyor.
O nedenle yakınmalara eşlik eden durumlara göre çözüm üretmek en makul çözüm gibi görünüyor. Davranışsal boyutta ise tıp kökenli yaklaşım ile ilaç desteği alınabilir ayrıca eğitim kökenli yaklaşım tercih edilecek ise önce bunalmış ve çözüm isteyen aile profili lazım. sonrası çorap söküğü gibi geliyor. Aileler ise yeterrsizlik ve suçluluk yaşamaktansa bu topa girmemeyi yeğliyor sorun ilerleyen yıllar ve kademelerde daha da ağırlaşmış olarak kendilerine dönüyor. Sizde de malalesef bu süreç işlemiş gibi görünüyor. O nedenle vakanın özelinde okul temelli çözüm çalışacak gibi duruyor.
...
Öneriler şu şekilde olabilir:
*öğretmen masasına yakın oturtarak sınıfına arkasına dönerek dikkat dağıtacak ilginç şeyler görmeyecek şekilde konumlanmalı.
*kesinlikle sınıf içi kurallar net olmalı ve ortak olmalı.
*günlük rutinler rahatlatıcı işlev taşıdığı için rutinleri belirlemekte ve bozmamakta fayda var.
*yönergeler mümkünse teker teker verilmeli
*ara ara sınıf içi sorumluluklar verilerek hareketi sağlanarak enerjisi olumlu yönde kullanılmalı
*dikkat dağınıklığı nedeniyle anlatılanı sorulanı yada komutları kaçıracaktır soru sorması yönünde cesaretlendirilmeli
* zaman sınırlı ödevlerde panikleyecek ve hareketlilik geri gelecektir o nedenle mesela sınavlarda yada testlerin bitirilmesi için ek süre verilebilir.
*en az diğer çocuklar için övgü beklentisi taşımaktadırlar o nedenle zor ama övgüyü hak ediyor diye düşünmek gerekiyor
*olumlu ve güçlü yanları sivriltilip bunlarla gündeme gelmeleri ve kendine mal edeceği yanları keşfetmesine izin verilmeli diye düşünüyorum.
Ama bunun çözümü sadece okul merkezli çalışmalar değil elbette değerli hocam. O yüzden yargılama hatasına düşmeden öğrencinin durumunu tarafsızca ve değerlendirmesiz ailesine aktarmaya çalışmak ve aileyi çözüme ortak etmek en makul çözüm önerileri arasında diye düşünüyorum