Yetiştirme Kursları
Madde 50 — İlköğretim kurumlarının 4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarında, ders yılı içinde öğretmensizlik nedeniyle boş geçen dersler için öğretim yılının ikinci yarıyılında; 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarında ders/derslerden ikinci yarıyıl sonunda yetersizliği görülen öğrencilere ise ders yılı bitimini izleyen ilk iş gününden başlamak üzere yetiştirme kursları düzenlenir.
Ders yılı sonunda ders veya derslerden yetersizliği görülen öğrenciler için açılacak yetiştirme kurslarında aşağıdaki esaslara uyulur:
a) Kurslar, ders yılı bitimini izleyen ilk iş günü başlar ve haziran ayının son iş günü biter. Kurs ve sınav süresi azamî 10 iş günüdür. Öğrencinin başarısız olduğu her bir dersin kurs süresi, o dersin haftalık ders dağıtım çizelgesindeki ders saati sayısı göz önüne alınarak bir oran dahilinde belirlenir.
b) Yetiştirme kursları; okulun öğretmenleri, kursa katılması gerekli öğrenci sayısı, gerektiğinde her ders için ayrı ayrı öğretmenler görevlendirilerek okul müdürlüğünce düzenlenir. Bu görevlendirmede, öğretmenlerin ilgi, yetenek ve başarıları dikkate alınır. Kurslar, öğretim programlarına uygun olarak öğretmenlerce hazırlanan ve okul müdürlüğünce onaylanan plânlara göre yürütülür.
c) Kurslarda öğrenciler, kendi ders öğretmenleri veya okul yönetimince görevlendiren diğer öğretmenler tarafından yetiştirilir.
d) Kurslarda okulda fiilen çalışan yönetici, öğretmen ve diğer personele görev verilir. Öğretmenler haftada 30 ders saati çalışacak şekilde görevlendirilebilir.
e) Kurslara katılan öğrencilerin devamları zorunludur. Kursa katılan öğrenciden ücret alınmaz.
f) Kursa hastalık ve doğal afet gibi elde olmayan nedenlerle katılamayanların veya katılıp da kurs sonuna kadar devam edemeyenlerin, durumlarını belgelendirmeleri şartıyla, kurs bitiminde yapılacak olan şube öğretmenler kurulunda başarı durumları görüşülür.
g) Kursa katılan 4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıf öğrencileri, okul müdürünün başkanlığında zümre öğretmenlerinden oluşturulan komisyonlarca sınava alınırlar. Komisyonlar, derslerin özelliğine göre sınavların, yazılı, sözlü yada uygulamalı olarak uygun olan birisiyle yapılmasına karar verir. Bu sınavlar, kursun tamamlayıcısı niteliğinde olup bağımsız sınav olarak değerlendirilemez.
Okul yönetimince kursun son haftasında, öğrencilerin başarısız olduğu ders sayısı da dikkate alınarak yapılacak planlamaya göre sınavlar yapılır ve bu öğrencilerin durumunu görüşmek üzere şube öğretmenler kurulu toplanır.
h) Sınavda geçer not alan öğrenciler, bir üst sınıfa devam ettirilir. Aldıkları geçerli notlar sınıf geçme defterine yazılır. Sınavda başarısız olan öğrencilerin durumu, öğrenci başarısının değerlendirilmesi esaslarına göre şube öğretmenler kurulunda görüşülür.
ı) Yetiştirme kurslarında görev alan öğretmenler, ders kesimindeki meslekî çalışmalarla ilgili görevlerini yapmış sayılırlar.