Okuma yazma etkinliklerinde hangi seste olmalıyız?
Bunun için şöyle bir hesap yapmalıyız bence. Öncelikle okulda toplam 36 hafta(yaklaşık 180 iş günü) süresince ders yapılmaktadır.
1) Uyum 12 hafta sürdüğünü kabul edelim.
36-12=24 hafta kalır.
2) Toplam 29 ses var. Her iki ses bir hafta sürse yaklaşık 14 haftada biter.
24-14=10 hafta kalır.
3) Şimdi düşünelim. Bitmesi gereken
a) Türkçe Kitabı ve buna bağlı etkinlirler, kazanımlar var.
b) Matematik kitabı ve buna bağlı etkinlirler, kazanımlar var.
c) Hayat bilgisi kitabı ve buna bağlı etkinlirler, kazanımlar var.
Bu da geriye kalan 10 hafta içinde bitecek. Daha yapılacak diğer çalışmaları saymıyorum bile. Mesela yazıların tam oturması, akıcı ve anlayarak okuma. Yazarken imla kurallarına uyma. Tek aralıklı deftere de düzgün yazabilme. Yazılı anlatımlar yapabilme vs. vs.
Bence bu hiç gerçekci bir yaklaşım değil.
Ohalde olması gereken nedir?
1) Bence uyum süreci 6-7 haftayı aşmamalıdır.
2) Zaman kazanmak için sesli harfler ilk grup harflerden sonra topluca en azından okuma faaliyetlerinde verilmelidir.
3)Sesler başlarda yavaş olsa bile son iki grupta bir haftada 3 ses verilmelidir.
4) Ses verme sürecini hızlandırmak için hece taplosunda sık sık okuma yaptırmalı verilen son sesten iki ses sonrasına kadar heceden okutulmalıdır.
Bu şekilde yapılırsa seslerin ilk 5 grubu 1. dönem bitirilmiş olurdu. 2. döneme son grup kalırdı. Bu grubun sesleri işlek olmadığı için çocuklar okumaya geçmiş olacağından ikinci dönem normal ders işleme sürecine geçilmiş olur.
Böylece tüm etkinlikler ve kazanımlar yeterli sürede biter. Çocuklar ikinci sınıfa her yönden hazır olarak yılı bitirirler diye düşünüyorum.
Şahsen ben 1. dönem bu yöntemle tüm sesleri bitirdim. Elbette tamamı okudu. Yazma sorunu yok. İkinci dönem normal ders sürecine devam edeceğim.
Bu analtılanlar bencedir, beni bağlar. Her görüşe açığım ve saygılıyım. Herkese kolaylıklar diliyorum.
Sayın hocam,yazdıklarınızın en sonunda çok güzel belirtmişsiniz,kişisel bir şey,her öğretmene göre değişir,ama en önemli kıstas öğrencinin hazır bulunuşluluğu,velinin ilgisi.. Bunlar olmadığı zaman olmuyor,yavaş ilerliyor.. Saygılar sunar başarılar dilerim ..