Günaydınlar herkese
Akşam dokuzda koltukta sızmışım
Yine çok ilerlemiş sayfalar. Tek tek okumaya başladım baktım olacak gibi değil biraz hızlı geçtim. Ama bir iki konuda bir iki kelam etmek isterim.
Kalem tutmayı düzeltmek için daha önce önerdiğim serçe yüzük ve orta pakmakların altına minicik yumuşak bir pamuk, ponpon vs koyma işini denedim. Tavsiye ederim.
Serbest etkinlik seçmeli ders değil. Lütfen ilgili mevzuatı okuyun. Sadece okutulması zorunlu değil. O da veli isteği ama en çok okul onayıyla oluyor. Ayrıca serbest etkinlikle ilgili bütün resmi yazılarda sadece aylık faaliyet planı hazırlanacağı açık açık belirtiliyor. Çünkü bu derste öğrencilerin ihtiyaçlarına göre belirlenecek etkinlikler yapılır diyor. İhtiyaç duyulduğunda zaman zaman hepsinin tek günde toplanabileceği de belirtiliyor. Kısaca serbest etkinlik ders dışında öğrenci ihtiyaçlarını karşılamak için konulmuş saatlerdir. Bu saatlerde halk oyunu vb çalışmalar, tören vb hazırlıkları, el becerilerini sosyal becerileri geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılabilir ama Türkçe matematik vs gibi ders işlenemez. Sadece eski bir ders programı yazısında önceki yıllarda seçemeli bilgisayar seçmiş olanlar (ki eskiden ilkokulda da seçmeli ders vardı hatırlarsanız) bu dersi serbest etkinliğin bir dersinde yapabilir diye belirtilmiş. Onun da bir geçerliliği kalmadı artık.
Çöp adam çizen çocukların durumu muhtemelen aileden kaynaklıdır. Bazı aileler ne yazık ki çocukların resimlerine karışır ve onlara güya resim yapmayı öğretmeye kalkışır ve bu işe de çöp adamlarla başlar. Bu adamı giydir bakalım gibi desteklerle bu sorundan yavaş yavaş kurtulabilirsiniz.
Birinci sınıfta çocukların rakam yazamaması sizi neden bu kadar üzdü anlayamadım. Zaten bizim kazanımlarımızda var. Öğreteceğiz bunu. Bu bir sorun değil bence.
Kılavuz kitaplarla ilgili de iki çift lafım var. Arkadaşlar adı üstünde kılavuz kitap. Size uygun değilse hiç de kullanmayabilirsiniz. Kılavuz kitap sadece öneri niteliğindedir. Bizi gerçekten bağlayan tek şey talim terbiyenin sitesinde yayınlanan derslerin programları yani müfredattır. Hani şu zip dosyası halinde olanlar. Bu nedenle kılavuzlara bu kadar takılmayın. Bizim geçen yıllardaki bir hayat bilgisi kılavuzu bazı haftalarda 15 saat falan hayat bilgisi dersi olduğu düşüncesiyle hazırlanmıştı mesela
Çocuklarımızın sınıfta durmak istememesi, herhangi bir konuyla ilginme süresinin kısıtlı olması onların gelişim özellikleri bakımından tam da olmaları gerektiği dönemde olduklarını gösteriyor. Sorun yok yani. Sorun onları bu yaşta sınıfa tıkan zihniyette. Bu nedenle bu yıl yaratıcılığımızı sonuna kadar zorlamaktan başka seçeneğimiz yok. Bir de tavsiyem lütfen üniversitede bu konuda okuduğumuz kitapları tekrar karıştırın. Böylece paniklemeden sadece çıldırarak bu süreci atlatabilirsiniz.
Bugün için de bir planlama yaptım. İlk ders hikaye eşliğinde parmak hareketleri (dün de sadece bunu uygulayabilmiştim) ikinci ders çeşitli çılgınlıklar sonrasında beslenme. Üçüncü ders farklı çılgınlıklarla dördüncü ders gerçekten çok değişik tuhaf durumlar planladım. Ardından öğle tatili ve beş altıncı saatlerde şenlikler şeklinde günü noktalayacağım. Şu an bana en mantıklı görünen planlama bu
Hepinize çılgın bir gün dilerim