Evrem55 ve Sevtap aratma öğretmenlerim; birkaç msjınızı okudum ve inanın gereksiz bir endişe içinde olduğunuzu söyleyebilirim. Değerli öğretmenlerim biraz sabırla herşey yoluna girecek; buna inanın. İlk 1.sınıf okuttuğum yıl 45 öğrenci ile biraz endişelenmiştim doğrusu, çevremde samimi olarak yardım edecek kimseyi de bulamamıştım. Hiç beklemediğim öğrenciler beni şaşırtmıştı, çok iyi diye bildiğim öğrencilerden önce okumaya geçenler olmuştu. Anladım ki hiçbir konuda erken yargılara varmamak lazım. Üstelik bu sistemden daha zor olan cümle sistemiyle oluyordu tüm bunlar. Ses temelli cümle yöntemi riskleri azaltan bir yöntem. Otalama 15-20 sesten sonra olayın akışını çözüyor çocuklar. Bir öğrenci için her seste ses birleştirme, okuma mantığını çözme şansı vardır. Yapılan bol tekrarlarla ilk ses dahil, bütün sesler kelime olsun, cümle-metin olsun hepsinde defalarca kullanıldığı için çocukların başta öğrenemediklerini sonradan da olsa telafi etme şansları var. Ses temelli cümle yönteminin en önemli avantajı bu.
Örneğin bir sesi yeterince kavramamış bir çocuğu; kelime, cümle çalışmalarında çalışmalara aktif olarak yeniden katabilirsiniz. Yeter ki az da olsa bazı çalışmalara katılabilsinler.
Bir cümle çalışmasında, ses tonunuzu uygun kullanırsanız; sesi heceyi, kelimeyi ve tüm olarak cümleyi de kavratabilirsiniz.
*Bu yaş çocuklarında soyut düşünme becerisi henüz istenilen düzeyde değildir.* Bu; şu anlama gelir; örnek ''Ali ata (resimle) ot at''. cümlesindeki ata ile isim Ata'yı karıştırması normaldir.
Nasıl ayırt eder? Zamanla, tekrarla, yaşantısında ilgi-bağ kurarak,
Örnek: Lale için insan lale,
lale için çiçek lale hatırlatmaları duya duya, cümlelerde göre göre, benzerlik, farklılıkları zamanla kavraya kavraya öğrenir.
*Oysa somut varlıklar için çocuk bu kadar zorlanmaz; çünkü yaşı gereğidir.
Kısaca çocuklar okuma yazma ile birlikte soyut düşünme becerisi geliştirdikçe işiniz kolaylaşacak öğretmenlerim.
Bu bağlamda, resim, müzik, matematik ve beden eğitimi derslerinin de işlevlerinin önemini gözardı etmeyelim arkadaşlar, çok sıkıldınız bir müzikle sınıfta rengarenk güller açtırabilirsiniz. Biz yetişkinler için de geçerli değil mi öğretmenlerim.
Son olarak bir ''bir resmin anlattıklarını, o küçücük kağıt parçasına dökülenleri'' hangi cümle tekbaşına yeterince anlatabilir ki..
Bir de ne olursa olsun, neşemizi hiç ama hiç kaybetmeyelim öğretmenim, az olmuş...çok olmuş... olsun dünyanın sonu değil ki
Sağlıcakla kalın değerli öğretmenlerim, güzel, neşeli çalışmalar..