İngiltere'de Eğitim Sistemi

Çevrimdışı mehmet__tc

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.727
  • 2.049
  • 2.727
  • 2.049
05 Tem 2009 18:18:12
İngiltere'de eğitim 5-16 yaş arası zorunludur. Ancak çocukların birçoğu 3-4 yaşlarında ana okullarında eğitim görmektedir. Eğitim sistemi genel olarak her yerde aynıdır. İskoçya'daki eğitim sistemi biraz farklılık göstersede temel olarak değişmezler.
İki türlü eğitim sistemi vardır.
1.Ücretsiz eğitim
2.Ücretli bağımsız okullar

Okullarda okuyan öğrencilerin %7'si ikinci gurupta okumaktadır. Başka ülkelerden gelen 16 yaşından küçük çocuklar genellikle bu ücretli-bağımsız 2400okuldan birine giderler.
İngiltere Milli Eğitim Teşkilatının öngördüğü müfredat tüm okullarda okutulur. Zaman zaman yapılan SAT testleri ile bu müfredatın etkinliği ölçülür. Okulların başarı oranları her yıl yayınlanır. Dolaysı ile hangi okulun ne kadar başarılı olduğu bu test sonuçları gösterir. Parantez içerisinde Bağımsız ücretli okullar bu müfredatı uygulama zorunlulukları yoktur. Ancak birçoğu yine bu müfredata göre eğitimlerini sürdürürler.

3-4 yaş arası

Bu yaştaki eğitimler anaokulu eğitimidir. Oyunlarla çocukları okullara hazırlamaktadır. Bu aşamada zorunluluk yoktur. Eğer sınıflar dolu ise sıra bekleme durumu olabilir. Bazen bu okullara sıra gelmeden çocuğunuz bir üst seviyeye yaşı gelince alınabilme olanağıda vardır.

5-7 yaş arası eğitim

Nursery adlı bu eğitim bir öncekinden çok farklı olmasada zorunludur. Çocuklar çeşitli elişleri, gündelik hayata yönelik birtakım uygulamalı deneyimlerle ilkokula hazırlanırlar. Çoğunlukla yarım gündür.

İlkokul

7 yaşında başlar. Bu seviyede başka ülkelerden gelen küçük öğrenciler okullara kabul edilirler. 5-7 yaş eğitimi gören öğrenciler bu sınıflara başlarlar. 5 yıllık bu okulları bitiren öğrenciler bir üst okula yani orta okula geçerler. Bu okullarda zorunlu sınavlar yoktur. Çocuklar zeka düzeyleri normal ise bir üst sınıfa devam ederler. Sınıfta kalma geçme derdi yoktur. Ağır ev ödevleri ile çocukları tatil zamanında ders çalışmaya yönlendirmezler. Oyun oynamaya bol vakitleri olur.
13 yaş ve yukarısı

Bu seviyede bir devlet okulu birde özel okullar bulunmaktadır. Özel okullara sınavla girilmektedir. Sınavlarda çıta çok yüksek olup başarmak oldukça zordur. Bu okullara giren öğrenciler diğer okullara göre daha başarılı olmaktadır. Çünkü yüksek çıta seviyesini geçenlerin başarısız olması beklenemez.Az sayıda okul sınavsızdır. Nedeni ise başka bir ülkeden gelen öğrencilerin bu sınav sistemine her zaman uyum sağlamıyacağıdır.
Devlet okulları tercihle olur. Hemen hemen bir yıl önceden hangi okula gitmek istediğini 3 seçenekle bildirilir. Bu seçenekler öğrenciye en yakın okullar arasında olmalıdır. Yerel yönetimlerin eğitim daireleri bu seçenekleri her öğrenciye göre ayrı ayrı değerlendirir. Eğer kriterlere uygun ise kabul edilir. Kriterlerde göz önünene alınan başlıca faktörler ise; öğrencinin okula boş yer bulunması, okula olan uzaklık, kardeşlerinin aynı okulda okuması.


Onaltı yaş sonrası

16 Yaşından sonra öğrenci eğitimine devam edip etmemekte serbesttir. Şu iki konuda karar vermek zorundadırlar:
Çalışma: Eğer eğitime devam etmeyecekse bir mesleki kursa girer ve o konuda eğitim görerek çalışma hayatına atılır
Okuma: Eğer eğitimine devam etmeyi düşünüyorsa bazı sınavlara girmek zorundadır.
Bu aşamada birkaç alternatif vardır:
Okulda kalabilir. Çoğu okulların altıncı sınıfları vardır. Burada alışıldığı gibi devam edebilir.
Eğer öğrenim görmek istediğiniz konular başka okullarda ise başka bir okulun 6. sınıfına geçiş yapabilirsiniz.
Britanya'da devletçe parasal destek sağlanan 6. sınıflardan birine ya da 3. aşama yüksekokullarına ( Further Education) katılabilir. Bu okulların kapasitesi diğerlerine göre büyük olduğu için buralardaki konularda daha geniş bir yelpaze içerir.
Bağımsız 6. sınıf yüksekokullara geçebilinir. Bunlar devletinkilere oranla daha küçüktürler.
Burada seçim konu ile ilgili olduğu için istediğiniz konu hangi okulda veriliyorsa o okulla başvurmalısınız.

İleri eğitim

İleri eğitim (Further Education), zorunlu okuma yaşı olan 16 yaşından sonra verilen genel ve mesleki eğitimdir. İngiltere'de 600 fazla ileri eğitim uygulaması veren okul vardır. 16 yaşından sonra öğrenciler izleyecekleri öğretim ya da mesleki eğitim yolunu belirleyecek GCSE sınavlarına girerler.
İleri Eğitim kurumları sadece 16 yaş sonrasına içindir anlamına gelmez. Buralara toplumun tüm kesiminden herkes katılabilir. Bu kurumlar:
Şu anda bir işte çalışan ama aynı zamanda da mesleki eğitime devam etmek isteyenlere
İşlerini değiştirmek veya öğrenime geri dönmeyi düşünen yetişkinlere
Sadece bir konu üzerinde ehil olmak veya hobi olarak öğrenmek isteyenlere
kurslar düzenler. Mesela tuğla duvar ustasısınız ve mesleği yorucu buluyorsunuz. Daha az yorucu iş olan çiçekçiliği bu kurslara katılarak öğrenebilirsiniz. Ya da mesleğinizi daha geniş bir profile yönlendirmek isterseniz su tesisatı konusunda eğitim görerek yeni bir ustalık kazanabilirsiniz.
Sınavlar
A-Level (İleri düzey): Üniversite ve üniversiteye bağlı kuruluşlarda en geçerli kurslardır. Öğrenciler genellikle üniversitede girmek istediği bölüme göre 2-3 adet konu sınavına girerler. Normalde 2 yıldır. Bazen yoğun kurslarda 1 yıla inebilir.
Ulusal Mesleki Yeterlilik Derecesi (NVQ): Bu yeterlilik derecesi belli işlere göre düzenlenmiş, beceriye dayanan ve belli bir öğrenim programı ile değil önceden belirlenmiş uygulama ve öğrenme gereklerini yerine getirmek üzere düzenlenmiştir.
Genel Ulusal Mesleki Yeterlilik derecesi (GNVQ): Bu Ulusal Mesleki Yeterlilik Derecesi'nden daha genel ve çalışma ile daha az ilgili bir derecedir. Öğrencileri iş dünyasına alıştırır. Yetenek ve beceri karışımından oluşan bu kurslar bir işe kolay girmeyi sağlar. Ayrıca ileri eğitime devam etme olanağı sağlar. Temel, orta ve ileri düzeylerde kurslar düzenlenmiştir.

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK