Merhaba öğretmenlerim, ben bu planı hazırlamakta geç kalmış, yeni atanmış ve pek acemi bir BSO öğretmeniyim. Bugün telefonla aradılar bir an önce kurs onayını hallet diye, o yüzden size danışmaya geldim.
Saçma sorular sormamak için tüm gecemi 600. sayfadan başlayarak okumaya ayırdım. Hatta bazı öğretmenlerimizin sabrına hayran oldum, defalarca sorulan aynı sorulara sabırla yanıt vermişler. Kendilerine bu forum başlığını bilgileriyle donattıkları için teşekkür ederim öncelikle. Ama sorularım yine saçma ve cahilce olabilir, lütfen kusuruma bakmayın.
Ben geçen haftalarda sınavımı yaptım. 7 tane 3. sınıf öğrencimin 6'sı kaldılar.
4 tanesi hem mat modül 1, hem Türkçe modül 1 seviyesindeler.
1'i hem mat modül 1, hem Türkçe modül 2.
Son öğrenci ise sadece mat modül 3.
Bunları hepsine bir iyep sınıfı oluşturdum. 6 kişi. Ama Mat 3 olana ileriki tarihlerde kursa katılmasını söyleyeceğim. 4 Kasım'da başlamayı düşünüyorum.
Sorularıma gelirsek, buradaki tüm deneyimli öğretmenlerime, özellikle [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] öğretmenime soracağım bir iki soru var, daha işin acemisi olduğumdan bana birinci sınıf öğrencisiymişim gibi sabırla ve tane tane açıklama yapmanızı rica ediyorum.
- Öncelikle abdullahbozok öğretmenimin hazırladığı iyep öğretmen onay çizelgesini indirdim. Kendisi örnek olarak 4 öğretmen ismi hazırlayıp açıklama kısmına "matematik mod 1-2-3te görevli" yazmış. Ben kendim için hazırladığımda tek bir iyep sınıfı A yazıp açıklama kısmına "tüm modüllerde görevli" mi yazmalıyım?
- Türkçe Mod 2'de gözüken öğrencim mod 3 seviyesinde, mod atlatmakla uğraşmalı mıyım yoksa mod 2 eğitimi veriyor gibi kazanımlarını girip mod 3 süresi gelince mi iyep kursuna çağırmalıyım? İlginç bir sorunu var çocuğun, harfleri biliyor ama okurken acele acele okuduğu için metnin içeriğini yanlış anlıyor, yanlış okuyor. Bu onu mod 2 kılıyor mu bilemedim.
- İyep Kazanım çizelgesini ne zaman doldurmam gerekli?
- Tek kişilik bir BSO'da İyep komisyonu nasıl kurulur? Ben tek başıma komisyon muyum? Şu açıdan soruyorum, BSO öğretmeni olunca bu komisyon toplantılarını, modül değiştirme yazılarını, diğer kağıt işlerini benden talep ederler mi?
- Potansiyel bir özel eğitim öğrencim var, ailesi RAM'a gitmiyor. O öğrencimin iyep kursu bitiminde kazanımları edinememiş olması sorun yaratır mı? iyep kursundan çıkartmalı mıyım?
- Herhangi bir sebeple kursun yetişememesi, kazanımları alamamış öğrencilerle bir sonraki harfe veya konuya atlamakta tereddüt etmek gibi durumlarda ne yapmalıyım? Mesela devamsızlık yapan öğrencilerde programı nasıl yetiştireceğiz?
- Belki komik bir soru olabilir, affedin, her ay ekders puantajını hazırlarken iyep kursunu ekleyecek miyim yoksa iyep puantajı farklı mıdır, her ay tekrar çıkartılır mı yoksa dönemin başında tek plan hazırlayınca gerek yok mu?
Bunlar şimdilik aklıma gelenler, hatta bu 6 öğrenciyle iyep planı nasıl olacak diye de sormak istiyorum ama o kadar çok sorulmuş ki sormaya utanıyorum. Elimde plan var elbet ama sanırım öğrencilerime uyarlamam gerekiyor, o noktada takıldım.
Cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim.
1- iyep öğretmen onay çizelgesinde tek öğretmen modüllerin tamamını vereceği için TÜRKÇE Modül 1-2-3 ve Matematik Modül 1-2-3'de görevli diye yazabilirsiniz.
2-Öğrenciler kaldıkları ders ve modüllerden programa dahil edilirler. Modül seviyesinin uygun olmadığını düşünüyorsanız, modül atlatmanız daha uygun olur. Almadığı modülü alıyor gibi göstermek pek uygun olmaz.
3-İyep kazanım çizelgelerini ilgili kazanım işlendikçe veya modüller tamamlandıkça doldurabilirsiniz.
4-Tek kişilik bir BSO'da İyep komisyonunun görevi tek kişi yürütür. Hem öğretmen olarak hem de müdür yetkili olarak her işlemi yapmanız gerekmektedir.
Kurum şifresi ile öğrenci tanımlamalarını ve modül tanımlamalarını yaparken, öğretmen şifresi ile devamsızlık girişlerini ve modül tamamlama durumlarını sisteme işlemelisiniz.
5-Öğrencinin özel eğitim durumu varsa o öğrencinin rehberlik ve araştırma merkezine yönlendirilmesi gerekmektedir. Programa devam ederse kazanımları elde etmemiş olması sorun olmaz. Veliyi ikna etmeniz daha iyi olacaktır. Program uygulanırken öğrenci kaynaştırma öğrencisi olursa komisyon kararı ile iyepten çıkarabilirsiniz.
6-Öğrenci devamsızlık yapması, resmi tatil, kar tatili gibi nedenlerden dolayı ders yapılmazda diğer gün , o günün kazanım ile bir önceki günün kazanımı birlikte verilebilir.
Öğrenci kazanımı elde edememiş ise aynı modülü tekrar alabilir, aynı modüle tekrar vermek istemezseniz bir üst modüle atlatarak bir önceki modülü hızlandırmış bir şekilde tekrar edebilirsiniz.
7-Her ay ek dersinizi hazırlarken İYEP için ayrı bir başlık açın ve programa uyguladığınız günlere ek dersinizi yazın.
Sizin ek dersiniz de üç ayrı satır olmalı. Ek ders, İYEP ve nöbet şeklinde.
Okul yönetimi olarak tutanacağınız evraklar, komisyon olarak tutacağanız tutanaklar ve öğretmen olarak hazırlayacağınız dokümanlar:
İyep Program İşleyişi, Kazanımlar, İş Takvimi 2019-2020:
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] İyep Açma Ve Görevlendirme Çizelgeleri 2019-2020:
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] İyep Okul Komisyon Toplantı Tutanakları 2019-2020:
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] İyep Dokümanları 2019-2020 (Öğretmenler İçin)
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]