Öğretmenlerim hazır vakit bulabilmişken ben bir iki soru sorup danışayım:
1- İyep kursuna gelen öğrenciler için devamsızlık hakkı kaç gündür?
2- Kursta ilerleme gösteremeyen, kurs etkinliklerine inatla katılmak istemeyen, öğrenmeye direnç gösteren öğrenciler kurstan çıkarılmalı mıdır?
3- Sınıf açılması için en az 6 öğrenci olması gerekiyor. Peki hem Türkçe hem Matematik modülü gören öğrenci tek öğrenci olarak mı sayılıyor, yoksa 2 öğrenci mi?
(Örnek vereyim. E-okuldaki listeye göre;
Ahmet Ö. - Türkçe Modül 1
Ahmet Ö. - Matematik Modül 1
Aylin S. - Türkçe Modül 2
Aylin S. - Matematik Modül 2
şeklinde gözükmekte.)
4- Bir üstteki soruyu şu sebeple soruyorum. Mevcut 6 öğrencinin altına düşerse İyep kursu kapatılır mı?
Öğrencilerimden birinin özel eğitim öğrencisi raporu almasını bekliyorum bu hafta içinde. O zaman mevcuttan düşmesi gerekecek.
5- Kurs planı yetişmezse kurs planını uzatma işlemi nasıl yapılır?
6- Hem Türkçe Modül 2, hem Matematik Modül 1 gören öğrenci, aynı gün işlenen matematik ve türkçe derslerinde okumayı öğrenemeden çıkarma problemlerini nasıl okuyup çözecek, planda o kısmı çözemedim.
7- Bir de İyep'e dair bir endişemi belirtmem gerek. Planda 2-4 ders saati içinde ritmik saymayı öğretmem gerektiği yazılmış. Ama bu çocuklar, özel durumu olan çocuklar. Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenciler demiyorum. Eğer kısa sürede öğrenebilselerdi; 3.sınıfa kadar okuma bilmeden, matematik öğrenemeden gelmezlerdi. Dikkatleri o kadar çok dağılıyor ki, toparlayıncaya kadar canım çıkıyor. Ya öğretemezsem, ya yetişmezse?
Tüm bu soruların altında aslında okumada hızlanamamış 3.sınıf öğrencilerime okumayı söktürememe kaygım var. Bir iki tanesinde 2.harf grubuna kadar geldim ama yine de bir okuma metnini o kadar yavaş okuyorlar ki, okuduklarını unutup metni anlama sorularını çözemiyorlar. Bir tanesi ise hala 1.grupta ve ilerleyemiyor. İlerlemeyi de reddediyor.
Belki boşa endişeleniyorum ama nisan ÖDA sınavında başarılı olamazlarsa diye üzülüyorum. Önerilerinizi, farklı yöntem ve tekniklerinizi, çeşitli kaynak ve etkinlik dosyalarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
1-İlkokullarda öğrencinin okula devamı zorunluğu olduğu için belirli bir devamsızlık süresi bulunmamaktadır. Aynı durum İYEP için de geçerlidir. İYEP'e düzenli olarak devam etmesi gerekmektedir.
2- Söz konusu öğrenciler programa devam etmelidir. Bu öğrencilere psikososyal destek sağlanmalıdır. Teşvik edici çalışmalar hatta sosyal etkinlikler düzenlenmelidir.
3-İYEP sınıflarının oluşturulmasında 6 öğrenci esas alınır. Sınıf mevcudu en fazla 6 olabilir, okul ve çevre şartlarına göre bu sayı en fazla 10 olabilir. İYEP 1 öğrenci bile olsa yapılabilir. 1 öğrenci bir grup sayılır.
4-Öğrencilerden biri özel eğitim öğrencisi olursa o öğrenci programdan çıkarılır, geriye kalan öğrenciler ile devam edilir. Programın kapanması söz konusu olamaz.
5-İYEP planlaması Öğrenci Belirleme Aracının uygulanacağı zamana göre yapılır. Bu tarihten sonra programa devam edilemez.
6-İYEP pilot uygulamasında Hem Türkçe hem de Matematik dersine dahil olan öğrenciler Türkçe modüllerini bitirmeden Matematik dersini alamıyorlardı. Şimdi öyle bir uygulama yok ama şartlarınız uygunsa ve plan yetişirse Matematik dersini sonraya bırakabilirsiniz.
7-Dediğiniz husus çok önemli bir husus ve bu düşünce ilgili yerlere ulaştırıldı. İYEP'e dahil olan öğrencilere dikkat artırma teknikleri kapsamında hazırlanan etkinliklerle ayrıca destek verilmelidir. Öğrencilerin göz sıçrayışlarını hızlandıracak çalışmalarla okuma hızlarını arttırabilirsiniz.