peki hocalarım okulumuzda öğlen arası iyep açabilir miyiz ?Servisle gidip geldiğimiz için okul çıkışı yada hafta sonu açamıyoruz.
Bu,öğle aranızın ne kadar olduğuna bağlı.
90 dakika ise yarışı dinlenme ve beslenmeye ayrılır.
Diğer yarısı da iyepe ayrılır.
Yani şartları zorlayıp açabilirsiniz.
Değerli
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] öğretmenim; yukarıda çok değerli
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] öğretmenimin dediğini uyguluyoruz. Şimdi buna itiraz edecek değerli arkadaşlar çıkacak haklı olarak. Diyecekler ki; bu yönergede yok ama, neye dayanarak
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] ile siz aynı cevabı verip; kafanıza göre yorumluyorsunuz diyenler olabilir. Buna şöyle cevap vereyim;
Değerli öğretmenlerim; Bakanlığımız her şeyi yönergeye yazamıyor ve yazamaz da. Çünkü; Kocaeli'nin Çayırova İlçesinde uygulanabilir bir şey; Ağrı'nın Patnos ilçesinde uygulanmayabilir. Şartlar, ortam, çeşitli nedenler her yerde aynı olmayabilir.
Diyelim ki; bakanlık her ile şöyle bir yazı yazdığını düşünün; servisle gidip gelen okullarda İYEP'i müsait zamanlarda uygulayın dendiğini farz edelim. Bu servisle gidip gelen okullar arasına;
* Tam gün eğitim yapan okullarda girecek ( evleri uzak olan çocuklar için servis öğle araları da çalışıyor. )
* Taşımalı eğitim yapan okullar da girecek.
Okul kapsamı genişlediği için bu sefer gerçekten öğle araları dışında hem mekanı hem öğretmeni her şeyi müsait olan bazı okullar da; öğle aralarında yapmaya kalkışabilir. Çünkü yönergede böyle yazıyor deyip kendine göre yorum çıkartan idareciler çıkacaktır. İdareci ve öğretmen öğle aralarında çocuklara ders vermek işlerine gelebilir. Bu sefer ne olacak ? Gerçekten de öğle araları dışında başka fırsatı olmayan okullar da mağdur olacak. Bu yüzden her şey yönergeye konulmamaktadır. Burada devreye ne giriyor; idarecilik vasfı devreye giriyor.
Öğle araları dışında İYEP kursu veremeyecek okullar; eğer 70 dakika üstünde ve 90 dakikaya kadar öğle aranız varsa; çocuğumuz 25-45 dakika içinde yemeğini yer oynar, dinlenir. Geriye kalan 40 dakika İYEP'ten bir saat derse girmiş olur. Eğer; ortaokulları bir saat bekleme durumunuz varsa; orada da bir saat daha İYEP verilir ve hafta içi böylece günde 2 saat İYEP vermiş olursunuz. Bunu Tam gün eğitim veren okullar uygulayamaz. Çünkü; bu okullar 15.00'den 17.00'a kadar hem derslikleri boş hem öğretmen bulmakta sıkıntı çekmez.
Kısaca; bu prgramın verimli olması adına; İYEP'i planlarken biraz esnetin. Değerli idarecilerimiz; illa ki yönergede yazana harfi harfine uygulayacak diye bir şey yok. Eğer; yönergede okulunuzdaki durumlar uyuşmuyorsa ve siz de İYEP'in yararlı olmasını istiyorsanız ve verimli geçmesini istiyorsanız; bunun adına bir şeyler yapabilirsiniz.