Kan Bağışı ( Anketli )

Çevrimdışı mizansel

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
31 Ağu 2009 02:22:49
Bu gün ne zamandır yapmak isteyipte bir türlü cesaret gösterip yapamadığım kan bağışında bulundum.Vicdanen çok rahatım.Bağıştan önce herkeste olailecek çekincelerim vardı ama bağıştan sonra bu çekincelerimin yersiz olduğunu gördüm.Anatomimiz açısından çok yararlı olan kan bağışına hepinizi davet ediyorum.Bu konuda daha duyarlı olamalıyız.Aşağıya kan bağışı ile ilgili bilgi ekliyorum ayrıca kızılay ın resmi internet sitesini da ziyaret etmenizi tavsiye ederim.


Çevrimdışı mizansel

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
# 31 Ağu 2009 02:24:02
Kimler Kan Bağışında Bulunabilir?  


18-65 Yaş arasında, ağırlığı 50 kg üzerinde, önemli bir sağlık sorunu olmayan kan merkezine kan vermek için geldiğinde yapılan muayenede sağlığı uygun olduğu tespit edilen ve hemoglobin düzeyi uygun olan herkes 3 ayda 1 kez, yılda toplam 4 kez kan bağışında bulunabilir.

KAN BAĞIŞINA UYGUNLUK İÇİN ARANAN KRİTERLER

(NewYork Blood Center “Criteria For An Acceptable Donation”dan kısmen alıntı yapılmıştır)

1. Kendinizi iyi ve sağlıklı hissediyor musunuz?

Kan bağışı öncesinde yorgun ve uykusuz olmamanız tercih edilir. Kan bağışından önceki öğünde bir şeyler yemiş olmanız ve aç karına kan bağışlamamanız önerilmektedir.

2. Viral hepatit geçirdiniz mi?
Viral hepatitlerle ilgili test sonuçlarınızda herhangi bir pozitiflik var mı? 10 yaşından sonra bulaşıcı sarılık geçirenler, B ve C sarılığı testlerde pozitif olduğu tespit edilmiş olan bireyler hiçbir zaman kan bağışında bulunamazlar.

3. Son 12 ay içinde size; kan transfüzyonu yapıldı mı?
Organ veya doku nakli yapıldı mı? Akupunktur, dövme, cildinizin herhangi bir yerini deldirme (kulak deldirme vb) işlemi yaptırdınız mı? Bu sorulara cevabınız evet ise 12 ay süreyle kan bağışı yapmamalısınız.

4. Son 12 ay içinde; bulaşıcı sarılığı olan biri ile yakın temasınız (örneğin cinsel ilişki) oldu mu?
Bu soruya cevabınız evet ise 12 ay kan bağışı yapmamalısınız.

5. HIV (AIDS) testiniz pozitif mi ?
HIV pozitif olanlar hiçbir zaman kan bağışı yapamazlar.

6. Son 3 yıl içinde sıtma (malarya) hastalığı geçirdiniz mi?
Son 3 yıl içinde sıtma hastalığı geçirenler kan veremezler. Sıtma hastalığının salgın olarak bulunduğu coğrafi bölgelerde 6 aydan fazla kalanlar 2 yıl süre ile; 6 aydan az kalanlar ise 12 ay kan bağışında bulunamazlar.

7. Aşağıda sıralanan ilaçları kullandınız mı?
Tegison, Akutan, Proscar, Propecia, Soriatane. Tegison (etretinat) sedef hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır ve bu ilacı alanlar hiçbir zaman kan veremezler. Soriatane (acitretin) de aynı hastalığın tedavisinde kullanımakla beraber son doz alımından 3 yıl sonra kan bağışı yapılabilir.
Aşağıdaki ilaçları alanlar, ilacın son dozunu aldıktan 1 ay sonra kan bağışında bulunabilirler:
Akutan (isotretinoin) akne tedavisi için kullanılır.
Proscar (finasteride) iyi huylu prostat bezi büyümesinin tedavisi için kullanılan bir ilaçtır.
Propecia (finasteride) saç dökülmesi için kullanılan bir ilaçtır.

8. Hiç beyin ameliyatı oldunuz mu?
Dura mater grefti uygulanan kişiler kan bağışı yapamazlar.

9. Son 12 ay içerisinde hangi aşıları oldunuz?
Bazı aşılar kan bağışı için süre kısıtlaması getirmezken bazıları 12 aya kadar kan bağışı için engel teşkil edebilmektedir. Aşılar; bağış öncesinde doktora bildirilmelidir.

10. Şu anda mevcut bir solunum yolu rahatsızlığınız var mı?
Soğuk algınlığı geçirenler şikayetlerinin kesilmesinden 3 gün sonra kan bağışı yapabilirler. Diğer solunum rahatsızlıkları olanlar muayene sonucuna göre kan merkezi doktoru tarafından değerlendirilirler.

11. Herhangi bir kalp, akciğer, böbrek hastalığınız; kan hastalığınız, anormal kanamalara eğilim, kanser hastalığınız var mı?
Bu tür hastalıklar hastalığın derecesine ve tipine göre kan merkezi doktoru tarafından değerlendirilerek donörlük için uygun olup olmadığınıza karar verilir. Örneğin kalp enfarktüsü geçiren bir kişi kan veremez. Burada değerlendirme kriteri; kan bağışının kanı verecek kişinin sağlığını olumsuz etkilememesi ve bağışlanan kanın verilecek hasta için güvenli bir kan olmasıdır.

12. Son 1 ay içinde her hangi bir tıbbi tedavi gördünüz mü, bununla ilgili ilaç kullandınız mı?
Esasen ilaçların büyük bir çoğunluğu kan bağışı için engel teşkil etmemektedir. Örneğin hipertansiyon için kullanılan ilaçların çoğunluğu kan bağışı için engel teşkil etmemektedir. Ancak kanı verecek kişinin tansiyonu kabul edilir sınırlarda olmalıdır. Diğer taraftan aspirin gibi trombosit fonksiyonlarını etkileyen bazı ilaçların alımı söz konusuysa bu ilaçları alan donörler 3 gün süre ile trombosit süspansiyonu için kan veremezler, ancak tam kan veya eritrosit süspansiyonu için bağışçı olabilirler.
Lütfen kullandığınız ilaçları kan merkezi doktoruna bildiriniz!
 
13.Son 24 saat içinde aşırı miktarda alkol aldınız mı?
Alkol vücudumuzda sıvı kaybına neden olur. Son 24 saatte aşırı miktarda alkol alınması kan bağışına engel teşkil eden bir durumdur.

14. Son 1 yıl içinde herhangi bir ameliyat geçirdiniz mi? Özellikle kan kaybının söz konusu olduğu ciddi bir kaza geçirdiniz mi?
Kadınlar için: hamilelik, doğum oldu mu? Ameliyat geçirenler, ameliyat sürecinde kan nakli almışsa 1 yıl süre ile kan veremezler. Ameliyat sürecinde kan nakli alınmamışsa iyileştikten 6 hafta sonra kan bağışı yapabilirler. Hamile kadınlar, hamilelik döneminde kan veremezler. Doğumu takiben 6 hafta sonra kan bağışı yapılabilir.

15. Ağırlığınız 50 kg ve üzerinde mi?
50 kg altında olanlar kan bağışı yapamazlar. Ayrıca boyuna göre olması gereken ağırlıktan çok düşük olan kişiler kan bağışında bulunamazlar.

16. Yüksek risk içeren aktiviteler:
Damardan uyuşturucu bağımlılığınız var mı?
Erkek erkeğe cinsel ilişkiniz oldu mu?
Pıhtılaşma faktör konsantresi ile tedavi oldunuz mu?
HIV (AIDS) Pozitif misiniz?
Para karşılığı cinsel ilişki yaptınız mı?
Cinsel yolla bulaşmış bir hastalık geçirdiniz mi?
Yukarıda sayılan riskli aktiviteleri yapan biri ile cinsel ilişkiniz oldu mu?
AIDS hastaları, damardan uyuşturucu kullananlar, HIV pozitif olanlar, erkek erkeğe cinsel ilişki yapmış olanlar, faktör konsantresi kullanan hastalar ve bütün bu gruplardan herhangi biri ile cinsel ilişkisi olanlar hiçbir zaman kan bağışı yapamazlar!

17. Hemoglobin ve hematokrit düzeyleriniz normal mi?
Hemoglobinin normal seviyesi Erkeklerde:13-18 gr/100ml
Kadınlarda:12-16gr/100ml
Kan bağışı yapabilmek için hemoglobin düzeyi en az 12.5/100ml gr ve en çok 20 gr/100 ml olmalıdır. Bunun üstü ve altı değerler söz konusuysa kan bağışı alınamaz. Hematokrit normal seviyesi Erkeklerde:%45 - %52
Kadınlarda:%37 - %48
Kan bağışı yapabilmek için hematokrit düzeyi en az %38 ve en çok %60 olmalıdır. Bunun üstü ve altı değerler söz konusuysa kan bağışı alınamaz.

18. Vücut ısısı miktarı:
Muayenede 37.5 C0 den fazla vücut ısısı olanlar kan bağışlayamaz.

19. Nabız atış sayısı:
Dakikada 50 – 100 olmalıdır. Bu değerlerin altında veya üstünde ise kan bağışı alınamaz. Ayrıca nabız normal ritimde olmalıdır.

20. Kan basıncı (tansiyon):
Sistolik (büyük) tansiyon 90 – 180 mmHg arasında
Diyastolik (küçük) tansiyon 50 – 100 mmHg arasında olmalıdır.
Yapılan muayenede tansiyonu bu değerler arasında çıkmayan bağışçılardan kan alınamaz.

21. Yaş sınırı:
18 – 65 yaşında olanlar kan bağışlayabilirler.

22. Ne sıklıkla kan bağışlanabilir?
3 ay aralıklarla yılda 4 kez kan bağışlayabilirsiniz.


KAN BAĞIŞI İÇİN BAŞVURDUĞUNUZDA KENDİ SAĞLIĞINIZ VE GÜVENLİ KAN TEMİNİ İÇİN GEREKLİ SORULAR SORULACAK VE MUAYENENİZ KAN MERKEZİ DOKTORU TARAFINDAN YAPILACAKTIR.
 

Çevrimdışı mizansel

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
# 31 Ağu 2009 02:27:51
Sık Sorulan Sorular

 

·          Kan bağışı ne kadar sürer?
        Kayıt, muayene, kan verme ve ikram işlemlerinin tamamı yaklaşık olarak 30-35 dakika sürmektedir. Bir hayat kurtarılması için bu süreyi gözden çıkarmaya değmez mi? Eğer kan merkezine gelmeye vaktiniz yoksa; kan merkezine telefon etmeniz yeterli, gezici kan alma ekibimiz, ekipman ile birlikte işyerinize gelir, kan bağışı kampanyası düzenler.
 

·          Kimliğimi bildirmem zorunlu mu?
Kan bağışçılarına “kan bağışçısı kartı” verilmektedir. Bu kart sayesinde kayıtlarımız daha düzenli olmakta ve bağışçımız da ne zaman kan verdiğini, kaçıncı bağışı olduğunu ve bir sonraki bağışını ne zaman yapabileceğini izleyebilmektedir. Bu kartı olmayan bağışçılarımız resimli herhangi bir kimliklerini kan bağışı öncesi kayıt yapılırken ibraz etmek durumundadırlar. Güvenli kan sağlanabilmesi için bu bir zorunluluktur.
 



 

·          Kan bağışlamak için başvurum değerlendirme sonucunda neden red edilebilir?
Muayene sonucunda doktorumuz; bağışlanacak kanın size veya kanı alacak hastaya zarar verebileceği kararına varmış ise sebebini size açıklayarak kan bağışınızı bir süre erteleyebilir. Bazı durumlar (taşıyıcı hastalık v.b.) ise yaşamınız boyunca kan bağışına engel teşkil edebilir.
 

 

·          Çok canım yanar mı?
Kullanılan iğnenin kalınlığı uluslararası standartlarda bu işlem için uygulanan kalınlıktadır. Hayat kurtarmak için alınan kanın içindeki hücrelere zarar verilmemesi açısından iğnenin kalın olması gerekmektedir. İğnenin kalın olması kan alımı sırasında iğne içinden geçen kan hücrelerinin parçalanmasını engeller, oluşabilecek hasarı azaltır. Acının az hissedilmesi için iğne ucu özel bir işlemle lazerle kesilmiş, silikon ile kaplanmıştır. Personelimiz kan alımı konusunda özel eğitim almış uzmanlardır. Hissettiğiniz acı çok azdır.
 

·          Korkuyorum. Kan Bağışlayabilir miyim?
Eğer korkunuz sizi bayıltacak kadar çok ise kan vermeniz uygun değildir. Bir yaşam kurtarma düşüncesi, bütün korkularınızı yener.
 

·          Kan bağışlamanın yaş aralığı nedir?
Ülkemizde kan bağışlama yaşı 18 – 65 yaş arasıdır. Sağlıklı her birey bu yaşlar arasında kan bağışlayabilir.
 

·          Kansız kalır mıyım?
Bağışlanan kan 450 ml (bir kutu kola, 330 ml’dir.) kadardır. Vücudumuzda ortalama 5000 – 6000 ml kan mevcut olup, bu miktar vücut ağırlığının %8 ‘ini oluşturur. Alınan kan vücudumuzdaki kanın yaklaşık 1/13’ü kadarı olup, size zarar vermez.
Ayrıca kan bağışı öncesinde kan sayımınız yapılır, doktor tarafından değerlendirilirsiniz. Kan bağışından önce yapılan muayenede, kan düzeyi düşük (anemi) olduğu saptanan insanlardan kan bağışı alınamaz. Kan seviyesi normal olan sağlıklı bireyler kan bağışında bulunduklarında eksilen kan hücreleri, kemik iliğinin çalışmasıyla hızla yenilenir. Genç kan hücrelerinin dolaşımı başlar. Zaten vücut, bu hücrelerin yapım ve yıkım faaliyetlerini sürekli olarak gerçekleştirmektedir. Alınan kan miktarı ise sağlığı olumsuz etkileyecek düzeyde olmadığı için kansız kalmak gibi bir durum söz konusu değildir.
 

·          Kan bağışlamak sağlığa faydalı mıdır?
Kan bağışlamanın sağlığa herhangi bir zararı olmadığı gibi faydası da tıbbi olarak kanıtlanmış değildir. Kan bağışçısına manevi olarak doyum sağlar, tanımadığı bir kişinin hayatını kurtarmak bağışçıyı mutlu eder. Sadece kana ihtiyacı olan hastalara faydası vardır. Hayat kurtarıcıdır.
 

·          Kilo alır mıyım? Kilo verir miyim?
Kan bağışının tıbbi olarak kanıtlanmış kilo aldırıcı veya verdirici özelliği yoktur. Genellikle kan bağışı sonrasında yeni kan hücrelerinin üretilmesi sonucu iştah açtığı söylenir.  Ancak bu durum psikolojiktir. Bağışlanan kanın yerine konulması düşüncesiyle çok gıda alınmakta ve bu durum kilo alınmasına sebep olmaktadır.
 

·          Kilom kan bağışına engel midir?
Kan bağışlayabilmeniz için ağırlığınızın en az 50 kg olması gerekir.
 

·          Kan bağışladıktan sonra kolum morarır mı?
Bu durum istemediğimiz halde nadiren görülmektedir. Kan bağışladıktan sonra; baş parmağınızla dirseğinizden destek alarak, diğer dört parmağınızla iğne yerine yaklaşık 10 dk. baskı yapmanız gerekir. Kan bağışladığınız kolunuzla ağır bir şey taşımamanız, iğne yerini ovmamanız gerekir. Bunlara dikkat etmezseniz; iğne yerinde kanamanın durdurulması için oluşan tıkaç bozulabilir ve doku içerisine kanama olabilir. Bu durum morarma olarak görülür. Endişelenecek bir durum yoktur. İğne yerine soğuk uygulama yaptığınız takdirde yaklaşık 15 gün içerisinde morarmanın yavaş yavaş dağıldığını görürsünüz.

 


·          Bayılır mıyım?
Kan bağışı esnasında veya ilk yarım saat içinde nadiren baş dönmesi, mide bulantısı ve baygınlım hissi gibi şikâyetleriniz olabilir. Kan bağışından sonra, dikkat edilmesi gereken noktalara uyduğunuzda bu sorunları yaşamayacaksınız. Bağış sonrası; kan bağışı yatağında bir süre dinlenmeniz gerekir (yaklaşık 10 dk.). Hemen kalkmamalısınız. Sıvı eksikliğinin tamamlanması için ikram edilen meyve suyunu içmelisiniz, gün içinde bol sıvı almalı ve bir sonraki öğünden önce alkol almamalısınız (alkol vücudumuzda sıvı kaybına sebep olur). Bunlara dikkat ettiğiniz halde rahatsızlık hissederseniz; bir yere uzanarak veya başınızı iki dizinizin arasına alacak şekilde oturarak dinlenmelisiniz.
 

·          Hangi aralıkla kan bağışlayabilirim?
Her sağlıklı birey; yılda en fazla 4 kez olmak üzere 3 ayda bir kan bağışlayabilir. Ülke güvenli kan ihtiyacının karşılanabilmesi için düzenli kan bağışı gerekmektedir. Kanın güvenilirliği açısından sürekliliği ve izlenebilirliği ancak düzenli bağış ile mümkündür. En güvenilir kan ile hayat kurtarılması ancak gönüllü, bilinçli, karşılık beklemeksizin ve düzenli bağışlarınız ile mümkündür.
 

·          Kan bağışlayanlara verilen promosyonlar nasıl belirleniyor?
Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri dikkate alınarak promosyonlara karar verilmektedir.
Bu önerilerden bahsetmek gerekirse, insanları kan bağışına olumsuz yönde teşvik edici derece de değerli bir hediye olmamalıdır. Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri dikkate alınırsa bu değerin maksimum 2 Avro’yu geçmemesi önerilmektedir. Promosyon sadece manevi açıdan değerli olmalıdır.
 

·          Kan bağışçılarına neden ücret ödenmiyor?
Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre karşılık beklenerek bağışlanan kanın güvenilirliği düşüktür. Kişi elde edeceği maddi çıkara güdüleneceği için kan bağışına engel teşkil edebilecek durumları (form doldurma ve muayene aşamasında) gizleyebilir. Kanın güvenilirliği açısından gönüllü ve karşılık beklemeksizin kan bağışı gerekmektedir.
 

·          Kan ihtiyacım olduğunda neden kan bulamıyorum?
Kan bağışlamalarına rağmen kan merkezinde ihtiyaç olduğunda hastaları için kan bulamamak insanlarda olumsuz düşünceler oluşturmaktadır. Bu sıkıntının yaşanmasını bizde istememekteyiz. Bu bilinçle ulusal kan hizmetleri organizasyonunun kurulabilmesi için çalışmaktayız.
Bağışlanan kan özel ısı koşullarında kısa sürelerde saklanmaktadır. Bir hasta için genellikle birden fazla ünite kana ihtiyaç duyulmaktadır. Bu durumda bir hasta için ihtiyaç duyulan kanın birden fazla bağışçıdan temin edilmesi gerekmektedir. Yeterli kan bağışçısı kazanıldığında bu sıkıntının önüne geçilecektir.
 

·          İşyerimizde veya Internet sitesinde bir grup oluşturduk, ihtiyaç olduğunda birbirimize kan veriyoruz. Kana ihtiyaç duyan başka insanlara da yardımcı oluyoruz.
Etkin bir çözüm gibi görülen bu yöntem aslında kısa vadeli bir çözüm olup, ülke güvenli kan ihtiyacının karşılanmasında etkin bir yöntem değildir. Ulusal kan hizmetleri organizasyonunu kurulması ile hasta ve hasta yakınlarının kan bulma, ücret ödeme ve uygun olmayan ısı koşullarında hastanelere ulaştırma gibi yaşadıkları sıkıntılar ortadan kaldırılacaktır. En uygun olanı ihtiyaç anında testleri tamamlanmış kullanıma uygun kanın hazır olmasıdır.


·          Yakınıma kan ihtiyaç olduğunda kan bağışlayacağım.
Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre replasman (kana kan, yerine koyma, zorunlu kan bağışı, aile kan bağışçıları) olarak tanımlanan bu yöntemin güvenilirliği düşüktür. Ülke güvenli kan ihtiyacının etkin bir şekilde karşılanması bu şekilde mümkün değildir.
Kan bağışçısı yakını için kan bağışlamayı beklemektedir. Belki de yakınına hiç kan ihtiyacı duyulmayacaktır.  Hastası için kan veren aile kan bağışçıları yaşanan sıkıntının stresi ve baskısı ile kan vermekte, kana engel teşkil edebilecek durumlar gizlenebilmektedir. Bağış öncesi muayenede engel olabilecek bir durum tespit edildiğinde ise yaşanan stres daha da artmaktadır. En uygun olanı o anda testleri tamamlanmış kullanıma uygun kanın hazır olmasıdır.
 

·          Kan neden para karşılığında satılıyor?
Alınan ücret kana uygulanan testlerin ve işlemlerin ücretidir. Bu ücretler hastanelerden veya sosyal güvenlik kurumlardan tahsil edilir. Sağlık sisteminde her hizmetin bir bedeli vardır. Bu ücretlerin belirleyicisi ise Maliye Bakanlığı olup, ücretler resmi gazetede yayınlanmaktadır. Sağlık sistemindeki sıkıntılarını çözmüş ülkelerde bu ücretler hasta veya hasta yakınlarına yansımamaktadır. Hastaneler ile sosyal güvenlik kurumları arasında çözülmektedir.
Mevcut durumda hastaneler ile Türk Kızılayı arasında protokoller imzalanmakta olup, çoğu yerde hastane tarafından talep edilen kanlar Türk Kızılayı tarafından uygun ısı koşullarında taşınarak teslim edilmektedir. Anlaşmaların yapıldığı hastanelerde hasta ve hasta yakınları bu konuda yaşadıkları sıkıntının önüne geçilmiştir. Ulusal kan hizmetleri organizasyonu tamamlandığında bu ücretler hasta veya hasta yakınlarına yansımayacaktır.
 

·          Kanı hangi durumlarda imha edilir?
Bağışlanan kanlar, uluslararası standartlarda işlemden geçirilerek üç bileşene ayrılmaktadır. Her damlasına kadar etkin bir şekilde hastalara kullanılabilmesi için hizmet verilmektedir. Uygulanan serolojik testlerde hastalık tespit edildiğinde veya son kullanma tarihi geçtiğinde kan imha edilmektedir. Ancak temin edilen kanların çoğu, alınmalarını izleyen ilk hafta içinde hastalara kullanılmaktadır. Kan merkezlerimiz birbirleri ile koordineli olarak çalışmaktadır. Kanın kullanım süresi içinde; kan ihtiyacının fazla olduğu illere, diğer illerden ihtiyaç fazlası kanların, uygun koşullarda hava ve karayolu ile taşımacılığı gerçekleştirilerek imhanın önüne geçilmektedir.

 

·          Ülkemizde kan grupları sıklığı nasıldır?
Türkiye'de Türk Kızılayı tarafından 1997–2007 yılları arasındaki 10 yıllık dönemde toplanan 4.415.459 ünite kanın gruplarına göre % dağılımı aşağıdaki grafikte gösterilmiştir.
 

Çevrimdışı mizansel

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
# 31 Ağu 2009 02:28:30
·          Sık görülen kan gruplarına ihtiyaç az mıdır?
“Benim kan grubum çok bulunan bir grup, ihtiyaç yoktur” düşüncesi toplumumuzda sık görülmektedir. Kan gruplarının sıklığına göre orantılı olarak hastalara kullanılan kanın gruplarında da ihtiyaç yoğunlaşmaktadır. Bağış konusunda duyarlılık oluşmadığı ve bu şekilde düşünüldüğü zaman en sık bulunan kan gruplarında bile ihtiyaç artmaktadır.
 

·          Kan bağışı bağımlılık yapar mı?
 “Bir kez kan verdikten sonra hep kan vermek zorunda kalır mıyım?” Bu tür inanışlar halk arasında oldukça yaygın olmakla birlikte bilimsel bir dayanağı yoktur. Genellikle, kandaki hemoglobin düzeyinin yüksek olan kişilerde, bu duruma bağlı olarak gelişen bazı şikayetlerin kan bağışı sonrasında hafiflediği görülür. Ancak, kan seviyesi yükseldiğinde aynı süreç yinelenir ve bu kişiler kan verme gereksinimi duyarlar; bu durum halk arasında kan vermenin bağımlılık yaptığı inancına yol açmış olabilir. Kan seviyesi normal olan kişilerde bu tür şikayetler oluşmaz.
 

·          Kan bağışlarken bana AIDS bulaşır mı?
Kan bağışlarken size herhangi bir hastalığın bulaşması mümkün değildir. İğneler steril olup, size kullanıldıktan sonra torbadan özel bir cihazla ayrılıp imhaya gönderilir. Bu iğneler torbaya birleşik üretilmektedir. İğnenin kapağı açıldıktan sonra tekrar takılması ve iğnenin başka bir kişiye kullanılması mümkün değildir.
 

·          Bağışlanan kana hangi testler yapılıyor?
 Bağış olarak alınan her kan aşağıdaki testlere tabi tutulur:
§          Anti-HIV Testi (AIDS)
§          Anti-HCV Testi (C sarılığı)
§          HBsAg Testi (B sarılığı)
§          Sifiliz (Frengi) Testi
§          Kan grubu testi
 

·          Tarama test sonuçlarım bana bildirilecek mi?
Eğer sonuçlarınız negatif bulunmuşsa size herhangi bir bildirimde bulunulmayacaktır.
 

·          Tarama test sonuçlarım pozitif (+) bulunmuşsa?
Bağışladığınız kana uygulanan tarama testlerinden herhangi birinin pozitif çıkması durumunda size haber verilerek doğrulama testleriniz yapılacaktır. Böyle bir durumda endişelenmek ve paniğe kapılmamak gerekir; tarama testlerinin çok duyarlı olması nedeniyle yanlış pozitiflikler olabilmektedir. Kan merkezlerine çekinmeden geliniz, uzmanlarımız gerekli bilgilendirmeyi yapacaklardır.
 

·          Kan nakli sonrası hastalara AIDS bulaş mı?
Bilindiği gibi Dünya Sağlık Örgütü en güvenilir kanın gönüllü, düzenli, karşılık beklemeksizin ve bilinçli bağışçılardan karşılandığını kabul eder. Vücuda hastalık etkeni ( virüs, bakteri v.b. ) girdikten sonra; hastalık etkeni ve bu etkene karşı savaşan hücreler (akyuvar ve akyuvarlar tarafından yapılan antikorlar) çoğalırlar. Yapılan serolojik testlerde etkenin saptanabilmesi için bu değerlerin belirli bir düzeye gelmesi gerekir. Etkenlerin belirli bir düzeye ulaşması için geçen bu süreye pencere dönemi denir. Her bulaşıcı hastalığın pencere dönemi vardır. Dünyada uygulanan tüm tarama testleri; bu dönemde kişinin vücudunda hastalık etkeni olmasına rağmen negatif çıkar. Bundan dolayı kişinin bilinçlendirilmesi, başından herhangi bir şekilde hastalık etkeninin bulaşabileceği bir durum geçtiğinde, kendini muhtemel pencere dönemi süresince engellemesi ve bağışı ertelemesi gerekir. Bu duruma “kan bağışçısının otokontrolünü sağlaması” denir.
Düzenli kan bağışçıları düzenli olarak serolojik testlerden geçmektedir. Eğer bağışlanan kanda hastalık etkeni tespit edilirse kan imha edilir ve düzenli bağışçının bir önceki kan bağışının pencere döneminde olup olmadığı araştırılır. Kanın kullanıldığı hastalar tespit edilir. Hastalardan kan numuneleri alınarak serolojik testler yapılır. Bu durum; sistemin kendi kendini kontrol edebildiğini ve etkin çalıştığını gösterir (hemovigilance). Eğer sistemin düzenli kan bağışçısı ve güvenilir kayıtları yoksa bu durum tespit edilemez.
Dünya Sağlık Örgütü’nün en güvenilir ve en düşük riskli kabul ettiği kan; gönüllü, düzenli, karşılık beklemeksizin ve bilinçli bağışçılardan temin edilen kandır. Avrupa ve Amerika' da olduğu gibi ülkemizde de en gelişmiş ve dünya standartlarındaki kan bağışçısı tarama testleri kullanılmasına rağmen, %100 tanı doğruluğu henüz oluşturulamamıştır. En güvenilir yöntem olmasına rağmen kan nakli ile hastalık bulaşma riski mevcuttur. Ancak tanımlanan en düşük risk bu yöntemle temin edilen kanda mevcuttur.
Ancak burada bilinmesi gereken en önemli nokta şudur; kan bağışı öncesinde verilen bilgi formunun eksiksiz ve doğru olarak doldurulması hayati önem taşımaktadır. Bu sorulara vereceğiniz samimi cevaplar yapılacak tüm tarama testlerinden daha değerlidir. Lütfen (herhangi bir şüpheniz dolayısıyla) test sonucunuzu öğrenmek için kan bağışlamayınız!
 

·          Sarılık geçirdim, kan bağışlayabilir miyim?
10 yaşından sonra bulaşıcı (viral) sarılık geçirenler, sarılık B ve C geçirenler hiçbir zaman kan bağışı yapamazlar.
 

·          İlaç içiyorum kan bağışlayabilir miyim?
Bazı ilaçlar kan bağışı için engel oluşturabilir. Lütfen kullandığınız bütün ilaçları kan bağışı öncesinde muayenenizi yapan kan merkezi doktoruna bildiriniz.
 

·          Bazı hastalıklarda kan bağışlamanın, hastalığın şifaya kavuşması açısından yararlı olduğu söyleniyor bu doğru mu?
Hastaların kanının akıtılması çok eski çağlardan beri çeşitli toplumlarda bir tedavi şekli olarak kullanılmıştır. Günümüzde kan alımı; bazı hastalıkların, tedavisi için değil ama hastanın şikayetlerini azaltmak amacıyla çok nadir ve özel koşullarda kullanılabilmektedir. Bu şekilde tedavi amacıyla kan alımı ile kan bağışını karıştırmamak gerekir.
Kızılay Kan Merkezlerinde tedavi amacıyla hastalardan kan alımı yapılmamaktadır! Tedavi amacıyla kan verilmesinin mutlaka doktorunuz önerisi ve ilgili sağlık kuruluşunda yapılması gerektiğini unutmayınız!
 

·          Kan bağışladıktan sonra nelere dikkat etmem gerekir?
Kan bağışı günlük yaşantınızın akışında önemli bir değişikliğe yol açmayacaktır. Ancak yine de dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır.
·          Kan verme işlemi bittikten sonra ayağa kalkmak için acele etmeyin ve görevli hemşirenin bu konudaki önerilerini dikkate alın!
·          Kan bağışından sonra bir süre dinlenerek ikram edilen içecek ve yiyecekleri almanızda büyük fayda vardır. Lütfen kan merkezi personelinin bu konudaki önerilerine uyunuz! Sağlığınız bizim için çok önemlidir.
·          Sigara kullanıyorsanız kan bağışından sonra en az 30 dk geçmeden sigara içmeyiniz. Böyle bir durumda sigara kullanımı baş dönmesi, bulantı gibi şikayetlere yol açabilir.
·          İlk birkaç saat kan verdiğiniz kolunuzla ağır şeyler taşımayınız. Bu kanamaya neden olabilir.
·          İlk 4 saat boyunca her zaman olduğundan daha çok sıvı şeyler (su, kola, meyve suyu vb) almaya çalışınız.
·          Bir sonraki öğünden önce alkollü içecekler almayınız. Alkol vücuttan sıvı kaybını arttıracağı için şikayetlere yol açabilir.
 

·          Sporla uğraşıyorsanız kan bağışladığınız gün ağır spor faaliyetleri yapmayınız.
·          Kan bağışladıktan sonraki ilk 4 saat aşırı sıcak ortamlarda (hamam,sauna gibi) bulunmayınız.
 

·          Pilot, ticari araç şoförleri, tehlikeli makine operatörleri, yüksek yerlerde bedeni faaliyet gösteren vb. meslek gruplarının kan bağışladıktan sonra 24 saat işlerine ara vermeleri önerilir.
·          Eğer baygınlık hissi, baş dönmesi olursa bir yere uzanın veya başınızı iki dizinizin arasına alacak şekilde oturun.
 

·          Ne zaman madalya hak edeceğim?
Bağışçıları onurlandırmak amacıyla 10. bağışta bronz, 25. bağışta gümüş, 35. bağışta altın madalya verilmektedir. 45. bağışta ise plaket takdim edilmektedir

Çevrimdışı mizansel

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
# 31 Ağu 2009 02:29:14
Kan Bağışı Nasıl Gerçekleşir?


Kan bağışı dört adımda gerçekleşir.

Kayıt
Kan bağışı için kan merkezine başvurduğunuzda öncelikle bir form doldurmanız gerekmektedir. Bu formda gerek sizin gerekse kanı alacak hastanın sağlığını korumaya yönelik sorular vardır. Formun doldurulması evet/hayır şeklinde işaretlenerek yapılır. Sorularla veya kan verme ile ilgili merak edilen her şey görevli hemşire ve doktora sorulabilir. Bu formda kan veren kişinin cinsel hayatını da içeren özel sorular vardır. Bunların sorulması ve bağışçı tarafından samimiyetle cevaplanması güvenli kan alınması açısından zorunludur. Sorulara verilen bütün cevaplar gizli tutulur.
Daha sonra kimlik bilgileriniz, adresiniz görevli tarafından kayıt edilir. Resimli ve resmi bir kimlik belgesi (ehliyet, nüfus cüzdanı, vb) ibraz etmeniz kayıtların doğru ve güvenli olması açısından zorunludur. Kan bağış merkezimizin verdiği kan bağışı kartı da kabul edilir.

Doktor Muayenesi
Doldurduğunuz form doktorumuz tarafından değerlendirilir (verdiğiniz bilgiler gizli tutulur). Nabız sayımı, kan basıncı ölçümü ve gerekli görülen diğer muayenelerin kan merkezi doktoru tarafından yapıldığı kısa bir muayeneden geçirilirsiniz. Kan hemoglobin düzeyiniz ölçülerek kan bağışı için uygun olup olmadığınız değerlendirilir. Kan bağışı ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi doktorlarımıza hiç çekinmeden sorabilirsiniz.

Kan Bağışı İşlemi
Kan bağışı için özel olarak tasarlanmış kan alma yataklarına alınacaksınız. Kan alma işlemi; konusunda özel eğitim almış tecrübeli uzmanlar tarafından gerçekleştirilir. Bu işlem için kullanılan iğneler steril ve tek kullanımlıktır. Size kullanıldıktan sonra imha edilmek için özel bir cihazla ayrılır ve imha edilir.
• Kan kolunuzda dirsek çukurundan alınır.
• Bu bölge kan alma işlemi öncesinde itinayla antiseptik solüsyonlarla temizlenerek işlem için hazır hale getirilir, steril şartlara uyularak damara iğne ile girilir.
• Kan verme işlemi nedeniyle herhangi bir hastalığın bağışçıya bulaşma riski yoktur.
• İğnenin damara girmesini takiben kan torbası dolmaya başlar, 4-8 dakikada istenilen miktardaki kan alınmış olur.
• Ortalama 450 ml (yaklaşık 480 gram) kan alınır. İnsan vücudunda yaklaşık 5000-6000 ml kan vardır.
• Alınan bu miktardaki kan sağlık için herhangi bir risk oluşturmaz.
• Kan alma işlemi bittikten sonra iğne damardan çıkarılır; bir süre kanamanın durması için kolunuza baskı yapmanız ve yatakta yatmanız gerekecektir. Baskıyı görevlinin size göstereceği şekilde yapınız, bu esnada iğnenin çıktığı yeri ovuşturmayınız;
• Kalkmak için acele etmeyiniz. Sağlığınız bizim için önemlidir.

İkram
Daha sonra 10-15 dakika istirahat edeceğiniz ikram bölümüne alınacaksınız. Burada ikram edilen meyve suyunun içilmesinde sıvı kaybının karşılanması açısından fayda vardır.
Bütün  işlemler ortalama 30-35 dakikanızı alacaktır; ne dersiniz; bir hayat kurtarmak için bu süreyi gözden çıkarmaya değmez mi?

Kan Bağışından Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
Kan bağışı günlük yaşantınızın akışında önemli bir değişikliğe yol açmayacaktır. Ancak yine de dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır.
• Sigara kullanıyorsanız kan bağışından sonra en az 30 dk geçmeden sigara içmeyiniz. Böyle bir durumda sigara kullanımı baş dönmesi, bulantı gibi şikayetlere yol açabilir.
• İlk birkaç saat kan verdiğiniz kolunuzla ağır şeyler taşımayınız. Bu kanamaya neden olabilir.
• İlk 4 saat boyunca her zaman olduğundan daha çok sıvı şeyler (su, kola, meyve suyu vb) almaya çalışınız.
• Bir sonraki öğünden önce alkollü içecekler almayınız. Alkol vücuttan sıvı kaybını arttıracağı için şikâyetlere yol açabilir.
• Sporla uğraşıyorsanız kan bağışladığınız gün ağır spor faaliyetleri yapmayınız.
• Kan bağışladıktan sonraki ilk 4 saat aşırı sıcak ortamlarda (hamam,sauna v.b.) bulunmayınız.
• Pilot, ticari araç şoförleri, tehlikeli makine operatörleri, yüksek yerlerde bedeni faaliyet gösteren meslek grupları v.b.nın kan bağışladıktan sonra 24 saat işlerine ara vermeleri önerilir.
• Eğer baygınlık hissi, baş dönmesi olursa bir yere uzanın veya başınızı iki dizinizin arasına alacak şekilde oturun.
 

Çevrimdışı mizansel

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
# 31 Ağu 2009 02:30:19
Kan Vermenin Faydaları

Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur.
Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur.
Kandaki yüksek yağ oranı düşer.
Kan bağışı kalp krizi ihtimalini %90 azaltır.
Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur.
Kan bağışçısı her kan verdiğinde:
AIDS , Hepatit B , Hepatit C , Sifiliz
Kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur.
Trafik kazasında yaralanan bir kimsenin, kan uyuşmazlığı olan bir bebeğin, kan bulunmazsa ölecek bir hastanın sizin verdiğiniz kanla kurtulmasının, size verdiği manevi duygu ölçüsüzdür. Bağışınız çok insancıl ve onurlu bir davranıştır.

Sürekli ve düzenli kan bağışlayanlara:
10 bağışta Bronz Madalya
25 bağışta Gümüş Madalya
35 bağışta Altın Madalya
40 bağışta Plaket verilerek taltif edilir.


Kan bağışında bulunanlara KAN SİGORTA KARTI tahsis edilir. Bu kart gerçekleşmesini arzu etmediğimiz acil kan ihtiyaçlarında size ve soyadınızı taşıyan tüm yakınlarınıza tüm Kızılay Kan Merkezlerinden azami öncelikli kan alma ve sosyal güvencesi olmayanlar için ücretsiz kan temin edilmede kullanılır.

Kan bağışı tecrübeli hekimlerimiz tarafından muayene edilerek gerçekleştirilir.

Çevrimdışı yardımcı

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.588
  • 6.203
  • 2.588
  • 6.203
# 31 Ağu 2009 02:35:30
Yıllarca kan grubumu öğrenememiştim.Nedeni kan tutması hem de bayıltırcasına :) Geçen yıllarda ehliyet almak için malumunuz kan grubu gerekliydi.Sağlıkocağına gidiyorum ama ecel terleri de bir yandan.Rutin işlemler sıraya girersin seni çağırırlar derken.Kafamdan bilmem kaç ünite alcaklar diye hesaplarken doktorun küçük bir iğneyi elime değidirip çekmesiyle kendime geldim.Tamam bitti ....
Ne hepsi bu mu?
Bilmem kaç yıldır beni korkutan bu büyük fobiden bu kadar ucuz kurtulmuştum.

Değerli mizansel öğretmnim bu bence hayati önem taşıyan bir konu, gerçi ben şimdiye kaar hiç kan vermedim lakin prosödürü bilmiyorum ama egitimhaneye yakışan profilde bir konu açtığınız için size teşekkürü borç biliyorum.

Sonuna kadar destekliyorum

Çevrimdışı m.gezer38

  • Uzman Üye
  • *****
  • 788
  • 3.940
  • 3. Sınıf Öğretmeni
  • 788
  • 3.940
  • 3. Sınıf Öğretmeni
# 31 Ağu 2009 02:37:42
10 defa kan bağışında bulunmuş birisiyim ve Kızılay' ın gönüllü dönoruydüm. Ancak hastalığım nedeniyle artık kan veremiyorum.
Öğretmenler olarak bütün arkadaşları kan vermeye çağırıyorum.

Çevrimdışı mizansel

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
  • 5.673
  • 18.971
  • Okul Müdürü
# 31 Ağu 2009 02:51:53
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Yıllarca kan grubumu öğrenememiştim.Nedeni kan tutması hem de bayıltırcasına :) Geçen yıllarda ehliyet almak için malumunuz kan grubu gerekliydi.Sağlıkocağına gidiyorum ama ecel terleri de bir yandan.Rutin işlemler sıraya girersin seni çağırırlar derken.Kafamdan bilmem kaç ünite alcaklar diye hesaplarken doktorun küçük bir iğneyi elime değidirip çekmesiyle kendime geldim.Tamam bitti ....
Ne hepsi bu mu?
Bilmem kaç yıldır beni korkutan bu büyük fobiden bu kadar ucuz kurtulmuştum.

Değerli mizansel öğretmnim bu bence hayati önem taşıyan bir konu, gerçi ben şimdiye kaar hiç kan vermedim lakin prosödürü bilmiyorum ama egitimhaneye yakışan profilde bir konu açtığınız için size teşekkürü borç biliyorum.

Sonuna kadar destekliyorum



hocam bende aynı siz gibiydim.prosedürü falan bilmiyordum bir de önyargılarım vardı.yok iğne kalınmış,yok bayıltırcasına zor oluyormuş,yok şişmanlatıyormuş ve bunun gibi bir sürü soru işareti vardı kafamda.
Ne zamandır aklımda olan bir konu idi.Ama dediğim gibi cesaretim yoktu.bu akşam dolaşırken kızılay kan bağışı toplama aracını gördüm.Yanımda hiç kan vermemiş arkadaşımı da ikna ederek kan bağışında bulunmaya karar verdik.
Bağış işleminde hiç zorlanmadım.Görevliler çok iyi davrandılar.
Manevi olarak büyük bir haz aldım.Keşke daha önce bağışta bulunsaydım.Vicdanen çok rahatım.bundan sonra da her 3 ayda bir bağışta bulunmaya karar verdim.

Ve siz değerli eğitimhane dostları hepinizi bu hayır işine davet ediyorum.Gününbirinde biz de muhtaç olabiliriz.bu konuda duyarlı olacağımızı düşünüyorum ama daha da duyarlı olmalıyız.

Çevrimdışı S.OZKAN

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.699
  • 7.305
  • 2.699
  • 7.305
# 31 Ağu 2009 03:11:08
Sayın "mizansel" öğretmenim. Kan bağışında bulunduğunuz için sizi kutlarım. Siftah yaptığınıza göre bundan sonraki kan bağışlarınızın devamı gelir inşallah.
Sayın öğretmenim. Ben şu ana kadar 9 ya da 10 kez kan verdim. Radyodan duyup, gidip kan verirdim. Üniversitede ve daha sonraki yıllarda tanıdık olsun, tanımadık olsun isteyenlere kan verdim. Askerde de çatışmada yaralanan bir asker için askeri hastanede kan verdim. Benim grubum sanırım en zor bulunan grup. Kan grubum ab(-). İki kez de kaynanam için verdim. Gerçekten kan verdikten sonra kendimi çok dinç ve hafif hissederdim. Sağlıklı olan herkese kan vermeyi öneriyorum.

Çevrimdışı BARJİN

  • Üye
  • *
  • 25
  • 8
  • 25
  • 8
# 31 Ağu 2009 03:26:03
arkadaşlar ben 1995 yılından bu yana her yıl düzenli olarak yılda 2 defa kan veriyorum  ve oldukça faydasını gördüm hepinize tavsiye ederim 
  hem sevap hemde vucudunuz  kendini yenileme şansı buluyor ben vermediğim zaman çok  ağırlaşıyorum kan verdiğim zaman kuş gibi hafifliyorum   

Çevrimdışı boran_12

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.441
  • 4.108
  • 2. Sınıf Öğretmeni
  • 1.441
  • 4.108
  • 2. Sınıf Öğretmeni
# 31 Ağu 2009 04:54:24
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

Değerli mizansel öğretmnim bu bence hayati önem taşıyan bir konu, egitimhaneye yakışan profilde bir konu açtığınız için size teşekkürü borç biliyorum.

Sonuna kadar destekliyorum

Sayın "yardımcı" hocam "mizansel" hocama karşı söylemek istediklerimi toparlmamda bana yardımcı olduğunuz için size de teşekkür etmek istedim. Bende şimdiye kadar sadece bir defa kan bağışında bulundum. Ancak belli aralıklarla (yani olması gerektiği şekilde) artık bende düzenli olarak kan bağışında bulunmayı düşünüyorum. Saygılarımla...

Çevrimdışı mtdemirci

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 10.051
  • 9.256
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 10.051
  • 9.256
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 31 Ağu 2009 10:32:50
Ben de kan vermek için bikaç kez gittim ancak nedense o zaman tansiyonun düşük çıktı, veremedim.
Tek taraflı düşünmemek gerek, ayrıca düzenli kan verenlere kan ihtiyacın ücretsiz kan veriyorlarmış.
Olumsuz düşündüğüm taraf ise ücretsiz aldıkları kanı para ile satmaları.
Saygılar.

Çevrimdışı umran45

  • Uzman Üye
  • *****
  • 520
  • 1.833
  • 520
  • 1.833
# 31 Ağu 2009 10:48:09
  Ben de hep kan vermeyi çok istedim. Kilo ve tansiyon sorunu yüzünden veremedim. Kan veren, hele bunu düzenli halde devam ettiren arkadaşlara imreniyorum.
  Kan veren arkadaşları, bu duyarlı ve onur verici davranışlarından dolayı kutluyorum.

Çevrimdışı baba_can

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.492
  • 4.784
  • 2.492
  • 4.784
# 31 Ağu 2009 10:55:09
Düzenli olarak kan veriyordum.Kartımda olmasına karşın lazım olan kanı almak için anam olsa ağlardı.
Şimdilerde radyo ve yerel televizyonlarda yayınlanan kan isteklerinde kanım uyarsa kan verme zamanım gelmişse karşılamaya çalışıyorum.Hastalığımada iyi geliyor...
"Mizansel" öğretmenimede teşekkürler böyle bir konu açtığı için..

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK