Kelime Hazinemiz Bu Kadar Mı?

Çevrimdışı habitat

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.007
  • 1.986
  • 2.007
  • 1.986
17 May 2007 22:39:33
Değerli arkadaşlar. Bizlerin ve öğrencilerimizin kelimde dağarcıklarıyla ilgili bilimsel araştırmaları okuyunca hayretler içinde kaldım. Bir o kadar da üzüldüm. Sizlere bu araştırmalardan özet bilgiler alıntı yapacağım. Durumuzu, öğrencilerimizin durumu ve diğer ülkelerin durumları ile ilgili çarpıcı bulgular:

“İngilizler ve Almanlar, okul öncesi çocuklarına 2000 kelime, 7-12 yaş grubundaki çocuklarına en az 5000 kelime öğretmeyi hedeflemektedirler. Bir insanın günlük hayatında azami 3000 kelime kullandığını kültürlü bir insanın kelime dağarcığında yaklaşık olarak 22000-27000 kelime bulundurmasının, kullanmasının gerektiğini , kendini yetiştirmiş bir insanın ise 40000 kelime bilmesi gerektiğini tespit etmişler ve eğitimde hedef göstermişlerdir.”
(Karakuş, 2000,128).

Konuyla ilgili diğer bir araştırma da Musa ÇİFÇİ’nin yayınlanmamış yüksek lisans tezidir.
Bu çalışmayla Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi son sınıf öğrencilerinin yazılı anlatımda ortalama 3216 aktif kelime servetine sahip oldukları belirlenmiştir (Çifçi, 1991, 80-83).

Bir başka araştırma ise, 17-18 aylık bir grup çocuk üzerinde yapılmış ve bu çocukların 100 kelimeyi anladıkları tespit edilmiştir (Baykoç ve Ark., 1989).

MEB’ in Mesiha Tosunoğlu başkanlığındaki bir komisyona yaptırdığı bir saha
araştırmasında 6-7 yaş grubundaki Türk çocuklarının pasif kelime serveti 3000 civarında tespit edilmiştir (Karakuş, 2001, 94).

“Çocukların, 1.0 yaşında 55 sözcüğü, 2.04 yaşında 170 sözcüğü anlar. 1 yaşında 10, 2 yaşında 275, 2.06 yaşında 530 dan fazla sözcüğü kullandığı varsayılmaktadır.” (Baştürk,2004, 34).

5. sınıf öğrencileri, ortalama 7198 kelime kullanmışlardır. Bu kelimelerin 6168’i tekrarlanan kelime 1030’u farklı kelimedir. Bu durumda 5. sınıf öğrencilerinin sözlü anlatımda aktif kelime serveti yaklaşık olarak 1030’dur.
8. sınıf öğrencileri, ortalama 8955 kelime kullanmışlardır. Bu kelimelerin 7732’si tekrarlanan kelime 1223’ü farklı kelimedir. Bu durumda 5. sınıf öğrencilerinin sözlü anlatımda aktif kelime serveti yaklaşık olarak 1223’tür. 11. sınıf öğrencileri, ortalama 11461 kelime kullanmışlardır. Bu kelimelerin 9922’si tekrarlanan kelime 1539’u farklı kelimedir. Bu durumda 11. sınıf öğrencilerinin sözlü anlatımda aktif kelime serveti ise yaklaşık olarak 1539 olduğu anlaşılmaktadır (Ünsal, 2005,64-65).
Bu araştırmaya göre orta öğretimi bitirmek üzere olan 18 yaşındaki bir Türk gencinin, bildiği bir konuda konuşurken, kullandığı kelime sayısı 1500 civarındadır. Bu tespit Afyonkarahisar il merkezinde yapılmıştır. Bu sonuçların ülke genelini temsil etmediğini ama bizi düşündürmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum. Çünkü bu bakımdan gelişmiş ülkelerin çok gerisindeyiz. Araştırmacılar İngiltere ve ABD’de 6-7 yaşına gelen bir çocuğun 3000 – 4000 kelimeyi kullandığını belirtmektedirler (Papalia ve Olds’dan aktaran: Yapıcı, 2005, 107).
Bu tür araştırmalara ABD’de yarım asır önce başlanmış ve önemli sonuçlara
ulaşılmıştır: “ABD’de 1958 yılında yapılan bir araştırmayla 10 yaşındaki çocukların aktif kelime serveti 5.500, pasif kelime serveti 34.300 olarak; 14 yaşındaki çocukların ise aktif kelime serveti 8.500, pasif kelime serveti ise 62.500 olarak tespit edilmiştir.” (Göğüş, 1978, 24).

Bizim 8. sınıftan mezun ettiğimiz öğrencilerin kelime hazinelerinin diğer ülkelerde daha anasınıfı düzeyinde olan çocuklarla eş değer olması, 5. sınıftaki bir öğrencimizle 8. sınıftaki bir öğrencimizin yaklaşık eşdeğerde kelime haznesine sahip olmaları gerçekten düşündürücüdür. Bir başka not. İlköğretim Türkçe ders kitaplarımız incelenmiş ve kitapların genellikle 2000-3000 kelime ile yazılmış olduğu ortaya çıkmış. Bu da bizlerin kelime dağarcığını geliştirmede ne denli geride olduğumuzu göstermez mi? Şimdi bu noktadan itibaren sorunu kabullenirsek çözüm yollarımız, çıkış yollarımız var mı acaba?

Çevrimdışı dehliz

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 7.715
  • 29.501
  • Müdür Yardımcısı
  • 7.715
  • 29.501
  • Müdür Yardımcısı
# 17 May 2007 22:57:25
Ben 0-6 yaş gurubunda kelime hazinesini geliştirmek için yapılacak çalışmalarla ilgli bir yazı ekleyerek katkıda bulunayım


Okul Öncesi Dönem Çocuklarının (0-6 yaş) Dil Gelişimlerini Destekleyecek Etkinlikler


Okul Öncesi Dönem Çocuklarının (0-6 yaş) Dil Gelişimlerini Destekleyecek Etkinlikler

0-6 ay arası yapılacak etkinlikler

Gün boyunca bebekle iletişim halinde olunmalıdır.Bebekler bu dönemde konuşmuyor diye yetişkinlerin de bebekle konuşmayacakları anlamı çıkarılmamalıdır. Bebeği dinleyin ve onunla konuşun.
Çıkardığı seslerin, yaptığı hareketlerin anlamını çıkarmaya çalışın, tekrarlayın.
Bu dönemde iletişim sözel değildir. Ağlayarak, gülerek de sizle konuşur.Bebekler annenin sesini duymaktan hoşlanırlar. Annenin ses tonu uyaran görevi görmektedir. Bebekler annenin sesindeki duyguları fark ederler. Bu nedenle onlarla sürekli konuşun, şarkı söyleyin.Gülüşlerine ve seslerine istekle cevap verin. Nereye baktığını, ne yaptığını anlatın. Dokunduğunuz ve ona getirdiğiniz nesneleri isimlendirin. Bu dönemde sizi dinlediği ve duyduğu için ilerde konuşmaya başladığında dil gelişimi etkilenecektir.Bebeğin önünde çıngırağı sallayın. Siz sallarken bebek ses çıkarıyor mu bakın. Ses çıkardıkça siz de sallamaya devam edin. Bunu başka ses çıkaran oyuncaklarla da yapabilirsiniz.Ağlama isteklerini belirttikleri en önemli araçtır. Bazen tüm ihtiyaçları karşılandığı halde bebekler ağlamaya devam edebilirler. Bunun çok çeşitli sebepleri olabilir. Örneğin, bazen bebekler aşırı uyarıldıkları ve çok enerjileri oldukları için de ağlayabilirler. Bu ağlamalar 3. ayda azalacaktır. Sabırlı olmak gerekebilir. Bebek ağlarken çeşitli yollar denenebilir. Örneğin, odanın içinde ileri geri dolaşılır, sırtı sıvazlanır, veya yumuşak müzikle rahatlatmaya çalışılır. Neyin o bebeği en iyi rahatlattığını bulmak zaman alabilir.



1-3 ay arası yapılacak etkinliklerBebeğin çıkardığı sesleri taklit edin. “ahh”diyorsa siz de “ahh”deyin. Böylece bebekle karşılıklı konuşmuş olursunuz. Bu bebeğin konuşmayı öğrenmesinin başlangıcıdır.
Böylece karşılıklı konuşulacağını erkenden öğrenir.Bebekle tane tane, vurgulamalar yaparak konuşun. “Şimdi bezini değiştirelim.”gibi. Basit cümleler kullanın. Basit cümleler gramerini geliştirmesine yarar. Yüksek ses dikkatlerini çeker. Tekrarlar bebeklerin kelimeleri anlamalarına yarar. Bu nedenle kendinizi tekrarlamaktan korkmayın. Şarkılar, kafiyeli tekerlemeler söyleyin. Bunlar dildeki sesleri tanımalarına yardımcı olacaktır.Yumuşak, hafif müzikler bebeği rahatlatır. Sık sık müzik dinletin.Bebeğin konuşmasını karşılıklı sohbet olarak değerlendirin. Ses çıkardığını duyduğunuzda siz de tekrar edin, onun tekrarlamasını bekleyin. Bu şekilde tonlamayı, hızı ve karşılıklı konuşmayı öğrenir. Ayrıca onu dinlemenin çok önemli olduğu mesajını da veriyorsunuz. O konuşurken kesmeyin, ilgili olduğunuzu gösterin ki size güvenebilsin.
Bebeklerle konuşurken tane tane, kelimeleri vurgulayarak konuşuruz. Bu şekil konuşma bebeğin dil gelişimini geriletmez, aksine sözcükleri daha iyi algılamasına neden olur.Bazen bebekler konuşma havasında olmazlar. Eğer gözlerini kaparsa veya başını çevirirse ısrar etmeyin. Tüm uyaranlar fazla geldiği için ara vermek istiyor olabilir.

Çevrimdışı sudee

  • Yönetim Ekibi
  • *****
  • 7.534
  • 14.535
  • 7.534
  • 14.535
# 17 May 2007 22:58:28
Güzel paylaşımınlarınız için teşekkür ederiz Habitat ve Dehliz Öğretmenlerim :)

Ben, öğrencilerimizin kapasitesi yettiği ve zorlanmadıkları sürece, beyin hücrelerinin zamana yenik düşüp, ölmemesi; kullanılmayanların da harekete geçirilmesi taraftarı olan bir öğretmen olarak; zaman gözetmeksizin gerek kelime haznesi konusunda; gerek cebirsel işlemlerle öğrencilerimden hep üstün performans beklerim.Ve benim miniklerim her zaman olduğu gibi bu konuda da beni şaşırtıp, mutluluktan havalara uçururlar :)

Bu konuyla ilgili önerim ise; öğrencilerinizin bilip bilmediklerine önem vermeden, sizin dağarcığınızda bulunan değişik kelime ve cümle kalıplarını  kullanın sınıfınızda.Onlar nasıl olsa merak edip anlamını soruyorlar ve siz anlamını somutlaştırdıktan sonra, bir bakıyorsunuz sizin kullandığınız kelimeleri kullanmaya özen gösteren ve kendini daha iyi ifade edebilen büyümüş de küçülmüşleriniz oluyor karşınızda :)

Çevrimdışı dehliz

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 7.715
  • 29.501
  • Müdür Yardımcısı
  • 7.715
  • 29.501
  • Müdür Yardımcısı
# 17 May 2007 22:59:22
3-6 ay arası yapılacak etkinlikler

Yıkarken, giydirirken, beslerken devamlı konuşun. Ona ne olduğunu sizin ne yaptığınızı anlatın. Örneğin, “ıslak mısın, Ayşe? Bezine bir bakalım. Evet, ıslaksın. Haydi gidip altını değiştirelim.“ gibi.Şarkı ve kafiyeli tekerlemeler söyleyin.Etrafınızda gördükleriniz hakkında konuşun. Bebek farklı sesler çıkararak duygularını gösteriyorsa ne demek istediği ile ilgili konuşarak ona bunu fark ettirin. Örneğin, “bu köpeği seviyorsun değil mi? Çok heyecanlandın.” gibi.Bebekle sürekli konuşmaya devam edin. Konuşurken yakınlaşın ki sizin dudaklarınızı görebilsin. Bebekler kopyalamayı çok iyi becerirler. Ses tonunuzu değiştirerek (yüksek sesle), seslileri uzatarak ve yakınlaşarak konuşun. Abartılı mimikler de yapın. Bebeklerin normal yetişkin konuşması yerine bu tür bir konuşmayı tercih ettikleri bilinmektedir. Çoğunun anlamını bilmeseler de konuşurken ki yüz ifadelerinden hoşlanırlar.

6-9 ay arası yapılacak etkinlikler

Nereye gideceğinizden ve orada ne yapacağınızdan, kimleri göreceğinizden bahsedin. Örneğin, “Ayşe babaanneye gidecek. Babaannenin kuşu var. Kuşu besleyecek.“ Renklerden konuşun. Örneğin, “annenin saçı sarı“ gibi. Hayvan seslerini öğretin. Kedi “miyav“, köpek “hav“ gibi.Karşılıklı konuşmanın kuralı olan sırasını bekleyip konuşmayı öğrenmesi için cee ee, alkışlama, bye-bye gibi oyunlar oynayın.

9-12 ay arası yapılacak etkinlikler

Şaşırdığınızda “ahh, ohh“ gibi tonlamalar gösterin. Bebeğin neden bunu dediğinizi fark etmesini sağlayın. Örneğin, bebeğin yemek yemesine yardım ederken kaşığı düşürdüğünüzde, “Ohh. Kaşık düştü.” denilebilir. Bebeğin da bu ifadeleri kullanıp kullanmadığını takip edin. Kullanırsa cümleler ilave edin. Örneğin, “ohh oh kaşık düştü. Kirlendi değil mi?” gibi.El sallama oyunu oynayın. Biri evden ayrılırken onu tutun ve giderken görmesini sağlayın. O kişi giderken, “hoşçakalın” desin siz de bebeğe yardım ederek, “güle güle“ deyin. Ellerini de sallamasını sağlayın.Bu kim sorusu sorarak bebeğin tanıdıklarına o şekilde hitap etmesini sağlayın. Örneğin, “dede” kelimesini dedesine söylemesini isteyin. “Bak kim buradaymış? Bu kim, Bülent? Evet, senin deden.“ gibi.Kelimelerle nesneleri birleştirebilmesi için oyun oynayın. Örneğin, giydirirken kıyafetlerin isimlerini söyleyin. “Şimdi şapkanı ve eldivenini takalım. Şimdi çoraplarını ve eteğini giyelim.” gibi.

12-15 ay arası yapılacak etkinlikler

Birşeyler yaparken veya yolda giderken konuşun. Gezerken örneğin bilindik nesneleri işaret edin. (arabalar, ağaçlar, kuşlar) ve isimlerini söyleyin. “Bak bu bir köpek. Köpekler hav hav der.” gibi.Çocuğun taklit edebileceği kadar basit ancak gramer kurallarına uygun konuşun.Evde veya odasında ses çıkaran eşyaları tanıtın. Örneğin, çalar saati tanıtın. Nasıl ses çıkarttığını taklit edin. Örnekleri çoğaltabilirsiniz.Banyo zamanını sesli oyun zamanına dönüştürün. Çocukla göz hizasına gelin. Sudaki dalga sesini çıkartın. Veya suda yüzen motorlu oyuncağın sesini taklit edin. “rrr-rrr-rrr” sesini.Komutları takip etmesi için oyun oynayın. Örneğin, şarkı söyleyerek istediğiniz komutu verin. “Buraya gelmeni ve oturmanı istiyorum.” Çocuk oturduğunda, şarkı şeklinde “teşekkür ederim oturduğun için” diyebilirsiniz.Çocuğun tek kelimelik ifadelerini genişletin. Örneğin, çocuk “araba” dediğinde siz de “evet, büyük kırmızı bir araba.”Çocuk bir kelimeyi birçok kelimeyi anlatmak için kullandıklarında ne demek istediğini siz tahmin edin ve söyleyin. Örneğin, kahvaltıda “daha” dediğinde, siz “daha fazla süt mü istiyorsun?” gibi cümleleri açabilirsiniz.

Çevrimdışı dehliz

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 7.715
  • 29.501
  • Müdür Yardımcısı
  • 7.715
  • 29.501
  • Müdür Yardımcısı
# 17 May 2007 23:01:14
12-24 ay arası yapılacak etkinlikler

Sözlü isteklere cevap vermesini desteklemek için bazı nesneleri vermesini isteyebilirsiniz. Örneğin, “Ahmet arabayı verir misin? “gibi cümleleri kullanın. Verirse ne kadar gurur duyduğunuzu söyleyin. Eğer veremezse yardımcı olun. “Haydi arabayı alalım”gibi.Basit şarkılar söyleyin.“Burnun nerde” oyunu oynayın. Burnunuza dokunun. “Benim burnum nerde? İşte burda. Senin burnun nerde?” Burnuna dokunmasını sağlayın. Kendi burnuna dokunacak mı takip edin. Diğer organlar için de oyunu sürdürün.Çocuğa okumak için hergün zaman ayırın. Büyük resimli, her sayfada 1-2 kelimelik cümleler olan kitaplar bulmaya çalışın. Okurken her sayfadaki resimleri isimlendirin, açıklayın. Sizin isimlendirdiğiniz resimleri çocuğun göstermesini sağlayın. Çocuğunuza sorun. “Bu nedir?”gibi. Başlangıçta isimlendiremeyebilir. Siz onun adına söyleyin. Bir gün gelecek sizi şaşırtıp resimdeki nesnenin ismini söyleyecektir.Etrafındaki her nesnenin bir ismi olduğu için bu isimleri konuşmalarınız sırasında kullanın. Karyola, yastık, şişe, bardak gibi.

15-18 ay arası yapılacak etkinlikler

Kelime hazinesini genişletmek için birlikte bir kitaba bakın. Kitaptan bir nesneyi isimlendirin. Ve nerede olduğunu bulmasını isteyin. Bulursa sarılın gülün onunla gurur duyduğunuzu gösterin. Eğer bulamazsa birlikte arayın. “nerde köpek?, Bu köpek mi? Hayır, bu kuş. İşte köpek” deyin. Ve resmi gösterin.2 veya 4 kelimelik cümlelerle konuşmaya başladığında ne kadar heyecanlandığınızı gösterin. Cümlelerini genişletin. Örneğin, “elma“ dediğinde siz de ilaveler yapın. Örneğin, “evet önündeki elmayı bitirdin” ve “şimdi 1 tane daha istiyorsun.“ gibi.

18-24 ay arası yapılacak etkinlikler

Kelime hazinesini geliştirmek için çok sık konuşun. Kediyi, masayı gösterin. Ne yaptığınızdan bahsedin.
Yeni kelime öğrenirken ilk başta doğru telaffuz edemeyebilirler. Düzeltmeye çalışmayın, kelimeyi tekrar edin sadece. Örneğin, “Evet, yıldız ve ay.” diye siz doğrusunu tekrarlayın. Her geçen gün kelimelerine yeni detaylar ilave edin.İsmi bulma oyunu oynayın. Örneğin, yaşıtı olan çocukları, (akraba veya arkadaş) biraraya getirin. Bir çocuğa bakın ve onu anlatın. “Bir kız. Mavi etek giymiş, uzun saçlı. Bil bakalım kim?“ deyin. İsmini söylemesini bekleyin. Söyleyemezse siz söyleyin. “Evet, Aytül.“ gibi.

24-30 ay arası yapılabilecek etkinlikler

Sorularını dinlemeye ve cevaplamaya hazır olun. Soru sorduklarında memnun olduğunuzu gösterin. Cevabını bilmediğinizde bilmiyorum deyin ve bulmaya çalışacağınızı söyleyin.
Taklit edebilmesi için basit,anlaşılır ve gramer kurallarına uygun konuşmaya devam edin.
“Bu kimin?” oyunu oynayın. Çocuğa ve size ait eşyaları ortaya koyun. Çocuk çorabını seçin. “Bu kimin?“ deyin. Çocuğun kendine ait olduğunu söylemesini bekleyin.
Resimlerden faydalanarak şarkı sözlerini öğretin. Şarkı ve oyunlar çocukları dildeki ritm ve seslerle tanıştıracaktır.

30-36 ay arası yapılabilecek etkinlikler

Eski dergilerden resimler kesin. Ve bilindik nesne resimlerinden kitapçık oluşturun. Çocuğun resimleri yapıştırmasına yardımcı olun. Resimlerin ne olduğunu söylemesini isteyin. Ne işe yaradığını sorun. Bu tür oyunlar kelime hazinesinin artmasına yol açar. Aile fotoğraflarına bakın ve kişilerin isimlerini söyleyin. Resimde ne olduğunu basit cümlelerle anlatmasını sağlayın. Örneğin, “yazın ne yaptı Aysel? Evet havuzda yüzdü.“gibi.

36-42 ay arası yapılabilecek etkinlikler

Kelime hazinesini genişletmeye okuyarak şarkı, tekerlemeler söyleyerek, yaptıklarınızla ve gideceğiniz yerle ilgili konuşarak devam edin.
Çocuklara basit konusu olan kitaplar okuyun. Konusu ile ilgili sorular sorarak anlama becerilerini geliştirin. Hikayeyi tekrar anlatmasına veya kıyafetlerle canlandırmasına yardımcı olun. Sizin en beğendiğinizi kısmı söyleyin onun ne beğendiği kısmın ne olduğunu sorun.

Çevrimdışı dehliz

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 7.715
  • 29.501
  • Müdür Yardımcısı
  • 7.715
  • 29.501
  • Müdür Yardımcısı
# 17 May 2007 23:03:50
42-48 ay arası yapılabilecek etkinlikler

Aile albümüne bakarak resimde neler olduğunu sorular sorarak anlattırın.Daha önce dinledikleri hikayenin resimlerine bakarak hikayeyi tekrar anlatmalarını teşvik edin.Bir şeyi nasıl yaptığını anlatmasını teşvik edin. Örneğin, legolardan kuleyi nasıl yaptığını anlatmasını isteyin. Doktorculuk oynarken bebeği nasıl muayene ettiğini anlatmasını isteyin.Verdiğiniz komutları yerine getirmesini sağlayın. Örneğin, “Pencerenin yanına git, 1 kere elini çırp.“ gibi.

48-54 ay arası yapılabilecek etkinlikler

Kardeşlerinin isim, soyadlarını ve kendi adreslerini öğrenmelerine yardımcı olun. Sorular sorun. Cevapları tekrarlamalarını isteyin.Kelime hazinesini genişletmek için yeni kelimeler öğrenmelerini sağlayın. Yeni kelimelerin anlamlarını açıklayın ve uygun ortamda kullanın. “Bu taşıt çevreyolunda gidiyor. Bu araba. Otobüs ise bir diğer taşıt aracı. Tren ve uçak da öyle.“ gibi.Yapacakları hakkında konuşabilirsiniz. Örneğin, “bugün yemekten sonra ne yapacağımız hakkında konuşmuştuk hatırladın mı? Evet, bugün yüzmeye gideceğiz. Yüzmek için ne giyeceğiz?“gibi. Daha önce okuduğunuz hikaye ile ilgili sorular sorarak hatırlamasını teşvik edin. Kitabın resimlerine bakmasını sağlayın.

54-60 ay arası yapılabilecek etkinlikler

Yazma ve okumanın günlük hayatta ne kadar önemli olduğunu gösterin. Etraftaki yazılı malzemelere dikkatini çekin. Ne amacı olduğunu söyleyin.
Televizyonu veya video kasetini birlikte seyredin. Gördüklerinizle ilgili konuşun.
Kitaptan zevk almasını sağlayın. Bunun için kitaplara kendi ulaşabileceği bir kitaplık yapın. İstediği zaman bakabilsin.
Kitap okuma, şarkı söyleme, kelime oyunları oynama ve çocukla konuşma kelime hazinesini geliştirecektir.

60-66 ay arası yapılabilecek etkinlikler

Doğum günü telefon numarası ve anne baba adını öğretin. Öğrenene kadar tekrar etmesini sağlayın. Kitap okurken karşılaşılan yeni kelimelerin anlamlarını basit bir dille açıklayın. Eş anlamlarını söyleyin. Siz de konuşmalarınızda “ve, fakat, çünkü” gibi kelimeleri kullanın. Kitap okumaya devam edin. Kitapla ilgili sorular sorun. “Neden, niçin, nasıl“ gibi sorular. Çocukların resimlere bakmasını sağlayın. Başka bir zamanda da bu hikayeyi resimlerine bakarak kendi cümleleriyle anlatmasını isteyin. Olayları sırasıyla anlatması da sağlanmış olur. Aynı sesli harfle başlayan kelimeler üretmelerini sağlayan oyunlar oynayın. “A sesiyle başlayan neler var?“ gibi. “Aslan a sesiyle başlar. Başka neler var?”Evde bir nesne saklayın ve bulana kadar 3 basamaklı komut verin. Örneğin, “Kitaplığa git. Rafın altındaki blokların arkasına bak.” gibi.

66-72 ay arası yapılabilecek etkinlikler

Aynı sessiz harfle başlayan kelimeler üretmelerini sağlayan oyunlar oynayın. “Ş sesiyle başlayan neler var?“ gibi. “Şemsiye ş sesiyle başlar. Başka neler var?“


Bütün bu yazılar alıntıdır.Umarım konu ile ilgilidir.Saygılarımla.

Çevrimdışı habitat

  • Uzman Üye
  • *****
  • 2.007
  • 1.986
  • 2.007
  • 1.986
# 17 May 2007 23:04:39
Dehliz hocam paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Gerçekten yazıyı zevkle okudum. Umarım bu yazının okullarda yapılacak türden etkinlikleri içeren devamı da vardır. Tekrar teşekkürler.

Çevrimdışı Ali AK01

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.110
  • 820
  • Okul Müdürü
  • 2.110
  • 820
  • Okul Müdürü
# 18 May 2007 00:20:51
Dehliz Ve Habitat öğretmenlerim paylaşımlarınız için teşekkürler.

Çevrimdışı ayşegülaslanlı

  • Bilge Üye
  • *****
  • 2.591
  • 2.110
  • 4. Sınıf Öğretmeni
  • 2.591
  • 2.110
  • 4. Sınıf Öğretmeni
# 18 May 2007 10:52:04
Üniversitede öğretmenimiz kendinize bir defter edinin sayfalarına harfleri yazın ve bir anda değil günler sürebilir aklınıza geldikçe bildiğiniz kelimeleri yazın derdi hiç denemedim ama denemeye değer.

Çevrimdışı belgins

  • Aktif Üye
  • **
  • 39
  • 19
  • 39
  • 19
# 19 Şub 2008 12:58:27
     ZAMANA GÖRE İSAN İLETİŞİMİ

  Yıl: 1967 

'Karşıma aniden çıkınca ziyadesiyle şaşakaldım ve çok mütehassis oldum...

Nasil bir edâ takınacağıma hükûm veremedim, âdetâ vecde geldim.

Buna mukâbil az bir müddet sonra kendimi toparlar gibi oldum.

Cemalinde beni fevkalâde rahatlatan bir tebessüm vardı...

Üstümü başımı toparladım, kendimden emin bir sesle

'Akşam-i şerifleriniz hayrolsun' dedim..'

Yıl: 1977


'Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım ve hislendim..

Ne yapacağıma karar veremedim. heyecandan ayaklarım titredi.

Ama çok geçmeden kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni rahatlatan bir gülümseme vardi.. Üstüme çeki düzen verdim. kendimden emin bir sesle 'iyi akşamlar' dedim..'

 

 

 

Yıl: 1987 

'Karşıma aniden çıkınca fevkalâde şaşırdım ve duygulandım.. .

Nitekim ne yapacağıma hüküm veremedim, heyecandan ayaklarım titredi.

Amma ve lâkin kısa bir süre sonra kendime gelir gibi oldum.

Nitekim yüzünde beni ferahlatan bir tebessüm vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendimden emin bir sesle 'Hayırlı akşamlar' dedim..' 

Yıl: 1997

'Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım ve duygulandım...

Fena halde kal geldi yani.. Ama bu iş bizi bozar dedim. Baktım o da bana bakıyor, bu iş tamamdır dedim... Manitayı tavlamak için doğruldum, artistik bir sesle

'selam' dedim..'


Yıl: 2007

'Abi onu karşımda öyle görünce çüş falan oldum yani ve duygu durumum kabardı...

Oğlum bu is bizi kasar dedim, fena göçeriz dedim, enjoy durumları yani...

Ama concon muyum ki ben, baktım ki o da bana kesik.. Sarıl oğlum dedim, bu manita senin... 'Hav ar yu yavrum?'' 

Çevrimdışı parpali-eren

  • Uzman Üye
  • *****
  • 615
  • 3.243
  • 615
  • 3.243
# 19 Şub 2008 13:05:55
harikasınız arkadaşlar hepinizi zevkle okudum.bir site bukadar öğretici, paylaşımcı,sevecen ,dost,sıcak olabilir.

Çevrimdışı bombak

  • Uzman Üye
  • *****
  • 375
  • 557
  • 375
  • 557
# 19 Şub 2008 14:01:36
Bir halkın dilindeki yazı dili ile konuşma dili arasındaki fark, buz dağının su altındaki ve su üstündeki kısımları arasındaki fark gibidir. Yani ben konuşma dilinde bin kelime kullanıyorsam, yazı dilinde en az on bin kelime kullanabiliyorum demektir. Peki yazı dilimiz bile birkaç bin kelime ile sınırlı ise konuşma dilimiz ne durumdadır?

Bu sorun sadece dilimizin sığlaştırılmış olmasından kaynaklanmıyor. Eğitim sistemimizin kötülüğü ve milletçe okuma alışkanlığımızın olmamasından da kaynaklanıyor aynı zamanda.

 ???

Çevrimdışı örtmeniimm

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 150
  • 48
  • 150
  • 48
# 19 Şub 2008 16:04:45
dehliz öğretmenim teşekkürler yazılarınız çok bilgilendirici,elinize sağlık.

Çevrimdışı ağcan

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.678
  • 3.335
  • 1.678
  • 3.335
# 19 Şub 2008 16:43:23
Yazıları zekle okudum,çok güzeldi. Bebeğime uygun bölümlerı ilgiyle okudum,teşekkürler hocam paylaştığınız için .....

Çevrimdışı tamerr

  • Uzman Üye
  • *****
  • 363
  • 60
  • 363
  • 60
# 19 Şub 2008 21:51:14
Güzel paylaşım için teşekkürler hocam.
Bazı vatanseverler topraktan ziyade dili daha önemli görürler. Çünkü o kaybedildiği zaman tekrar geri gelmesi çok zor.
Vatan şairi Namık Kemal bir insanın zekası ile kullandığı kelime hazinesinin parelel olduğunu söylüyor.
Çünkü dil savaşı varlık yokluk savaşıdır.
Bu konuda özellikle biz öğretmenlere büyük görevler düşüyor.


 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK