Kendinizi nasıl tanımlarsınız?Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerinize olsun.
1) Bir süre önce facebook sitesinde "T.C." ile başlayan isimler dikkatimi çekmeye başladı. İlk başlarda "T.C." ifadesi ile anlatılmak isteneni anlayamamıştım.
Sonradan kişilerin bu ifadeyi kullanarak kendilerini "Türkiye Cumhuriyeti" vatandaşı olarak tanımladıklarının FARKINA vardım.
Bu FARKINA varış ile birlikte "
kendimi nasıl tanımlayabilirim?" sorusu zihnimi meşgul etmeye başladı.
Kendimi İSLAM MİLLETİNİN bir ferdi olarak görüğüm için "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı" tanımlamasını çok dar kapsamlı bir tanımlama olarak gördüm.
1980'li yıllarda sık kullanılan "Önce müslüman, sonra Türk'üz" tanımlamasını hatırlayınca bu tanımlamanın kendim için daha uygun olduğunu düşündüm.
BUNUNLA BİRLİKTE gayri müslimleri kendimden bir parça olarak HİSSETTİĞİM için bu tanımlamanın da dar kapsamlı olduğu kanaatine ulaştım.
AHZAB suresi 72. ayette geçen ifadeyi hatırlayınca kendimi tanımlamak için en uygun ifade tarzını bulduğum kanaatine ulaştım.
AHZAB suresi 72. ayet:
Gerçek şu ki, biz
emanetleri göklere, yere ve dağlara sunduk da onlar bunu yüklenmekten kaçındılar ve ondan korkuya kapıldılar;
onu İNSAN yüklendi. Çünkü o, çok zalim, çok cahildir.
Kendimi tanımlamak için kullandığım ifadeyi avatar, logo olarak da kullanabilmek için bir sembol tasarladım.
Tasarladığım sembol "Ö" harfi içinde İNSAN şeklidir. Yuvarlak içinde (emaneti yüklendiğinin bilincinde olarak) kıyama durmuş İNSAN şekli ile ÖNCE İNSAN olduğumu vurgulamaya çalıştım
"Ö" harfinin noktalarında rüku ve secde vaziyetinde insan şekilleri kullanarak müslüman olduğumu vurgulamaya çalıştım.
Türkiye Cumhuriyeti'nin RESMİ rengi olan TURKuaz rengini hakim renk kullanarak "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı" olduğumu vurgulamaya çalıştım.
2) 2006 yılında e-posta haberleşmesi yaptığım bir arkadaş şöyle bir soru sormuştu:
Tüm hayatınızı tek bir cümle içinde yazmak isteseydiniz, sizi hangi cümle tanımlardı?Bu soruya aşağıdaki cevabı yazmıştım:
Tüm hayatım için tek bir cümle:
Büyük imtihanda sorulacak soruların hiç değilse bir kısmına doğru cevap verebilmek için, bu dünyadaki tüm sorulara, sorularıma verilecek cevaplar bulmalıyım.3) Şu günlerde Profesör doktor Nevzat Tarhan beyin "Duyguların psikolojisi" isimili kitabını okuyorum.
Kitabın "beyin" konusunun anlatıldığı bölümde şu ifadeler mevcut:
- Sol beyin "eğer" ve "fakat" sözlerini çok kullanır. Bu iki kelime hemen karar vermemeyi ifade eder.
Fakat - ama kelimeleri yerine BUNUNLA BİRLİKTE kelime gurubunu kullanmaya özen gösteriyorum. Eğer sözcüğünü kullanmayı asgari seviyede kullanmayı tercih ediyorum.
- Sağ beyin ise duygusaldır...
En çok ürettiği kelimeler, "hemen" ve "şimdi"dir.
Hemen - şimdi kelimeleri özellikle kendimi telkin için kullandığım kelimelerdir. Neden şimdi değil? sorusunu sıkça kendime sormaya çalışırım.
- Sol beyin, yeni fikirlere açık değildir. Koruyucu tutucu ve savunucudur. Oysa sağ beyin farklılıklara gebedir. Deneme ve yanılmayla karar verir. Çünkü deneme yanılma yöntemi hemen çözüm aramaya daha uygundur.
Mesajlarımı takip eden forumdaşlarım FARKLI kelimesine yaptığım vurgunun farkındadırlar.
- Beynin sol lobu mantıksal süreçlerden, sağ lobu duygusal süreçlerden, ön kısmı da bunları EYLEME dönüştürmekten sorumludur.
Eylemleri aktif ve pasif olmak üzere iki grupta değerlendiriyorum. Kişisel olarak daha çok pasif eylemlerde bulunmayı tercih ediyorum.
- Empati yapmak, karşı tarafa kendini tamamen kaptırmak demek değildir. Muhatabını duygusal manada anlamakla birlikte, bunun içine mantık katmayı da ifade eder.Karşıdakini anlamakla birlikte, BİLDİĞİ DOĞRULARLA HAREKET ETMEKTİR EMPATİ.
Gayretlerime rağmen muhataplarımı hakkıyla anladığımı söylemem mümkün değildir. Mesajlarımı takip eden forumdaşlarım bildiğim doğrularla hareket ettiğimi tasdik edeceklerdir
- Aslında DAVRANIŞ EĞİTİMİ ya da insan yetiştirmek denilen şey, beynin ön bölgesini iyi eğitmek anlamına gelir.
Ön beyin konusundaki bilgilerimin yetersiz olduğunu düşünüyorum.
Kişiler kendilerini farklı özelliklerle tanımlayabilirler. Kendimi tanımlamada dikkatimi çeken hususlar bunlardır.
Siz kendinizi hangi özelliklerinizle tanımlıyorsunuz?