1. Adım: Yediklerinize dikkat edin
Yağ dokusunun bir kilosunda yaklaşık olarak 9000 kcal bulunur. Bir haftada bir kilo vermek istiyorsanız, 9000 kcal’lik enerji girdisini azaltmanız gerekir. Egzersiz programınız ne kadar yoğun olursa olsun veya kalorileri ne kadar azaltırsanız azaltın, haftada yarım kilodan fazla vermeye çalışmayın. Yine de erkeklerin günde 1400 kcal’den az, kadınların ise 1200 kcal’den az tüketmemesi gerektiğini unutmayın!
Sadece daha az değil, daha sağlıklı yemeniz de gerektiğini belirtmeliyiz. Sağlıklı yemek rejimlerdeki kilit konularından biridir.
2. Adım: Aerobik egzersizi
Aerobik ile yaptığınız rejimin çok daha iyi sonuç verdiğini, aerobiğin daha hızlı kilo verdirdiğini göreceksiniz. İnce ve narin bir vücuda kolaylıkla sahip olmanın ve fazla kalorileri yakmanın en iyi yolu budur.
Eğer sonsuza dek fit ve formda kalmak istiyorsanız şu iki noktayı hiç unutmayın: 1) Ne yediğinize her zaman dikkat edin 2) Mümkün olduğunca çok egzersiz yapın, özellikle de aerobiği ihmal etmeyin.
3. Adım: Zaman ve sabır
Kilo kaybetmek, ne yazıkki istenildiği kadar kolay değildir. Haftada 3 kez 20’şer dakikalık egzersizle genel sağlık durumunuz kesinlikle gelişme gösterir ancak rejiminiz için bu yeterli bir ilerleme değildir. Uzmanlar tarafından kilo verebilmek için haftada 5 kez, en az 45’er dakikalık egzersiz programı önerilmektedir. Unutmayın ki genetik ve yaş, kilo kaybetmede önemli bir role sahiptir. Bazı insanlar çok daha hızla kilo verir.
Kilo verirken sabır göstermek birinci kuraldır. Bazen egzersize ve daha az yemeye rağmen kilo verilemediği de görülebilir. Bu, birçok insanın sabrını kaybettiği kritik bir durumdur. Bunu güçlü bir iradeyle atlatabilirsiniz. Unutmayın ki çabalarınızın bir karşılığı olacak ve sonuçlarını kısa zamanda göreceksiniz. Vücudunuz size minnettar olacak!
4. Adım: Güce dayalı egzersiz yapın
Yapılan pekçok araştırma göstermiştr ki, rejimin yanında aletli jimnastik veya fitness birlikte yapıldığında, diyet çok daha etkili olmaktadır. Bunun birçok açıklaması vardır:
1. Birinci görüş, farklı enerji tabakalarının egzersizin yoğunluğuna ve süresine oranla yakılması kuralına dayanmaktadır. Enerji tedarik eden enerji maddeleri (önce ATP18 CrP19, glikojen20 ve yağlar…), kaslarımızda saklanır. Ağırlık kaldırma, kaslarımızdaki glikojenin büyük bir kısmının etkin bir biçimde yakılmasını sağlar ve bu nedenle de vücudumuz yağları daha hızlı yakmaya başlar.
2. Diğer görüş estetikle ilgilidir. Sadece kilo kaybetmekle güzel bir vücuda kavuşamayız. Kilo verirken aynı zamanda kaliteli bir kas dokusu da kazanmalıyız çünkü güzel bir vücut için gerekli olan esas nokta budur.
3. Üçüncü görüşe göre kas kütlemizi arttırırsak, yağ kütlemiz azalır çünkü daha fazla kas daha fazla enerji yakar.
5. Adım: Sabahları egzersiz yapın
İnsanlar birbirinden ne kadar farklı olsa da, her ne kadar sabah ve akşam tipleri olsa da, bazı şeyler kesindir: metabolizma egzersiz sırasında hızlanır ve 12 saat boyunca da bu şekilde kalır. Sabahları egzersiz yaparsanız, gün içinde daha fazla kalori yakarsınız. Akşamları egzersiz yapmayı seçerseniz, metabolizmanız uykuya dalınca yavaşladığından, hızlanan metabolizmanızın 12 saatini kaybetmiş olacaksınız. Yine de egzersiz yapın– aktif olduğunuzda, bundan zevk alın ve bilin ki yaptığınız tüm bu egzersizler sizin iyiliğiniz için… Ne zaman yaptığınız önemli değil, gerçekten önemli olan şey, düzenli yapmanız…
Karar verin ve bir hedef belirleyin
Bir insan genellikle belirlediği hedefe ulaşabilir. Tek gereken; güçlü bir irade, sağlam durmak ve hareketlerinizin mantığının farkında olmaktır. Nedenini anlayamıyorsanız, bu sizin hedefiniz değildir ve buna ulaşamazsınız.
Daha çok deneme sadece daha da kötüleştirir
Kilo vermek için her yeni deneme daha da zor gelir çünkü denediğiniz her seferde metabolizmanız biraz daha yavaşlar. İradenizi kaybetmeyin, kararlarınıza sadık kalın. Şimdi durmayın çünkü her yeni denemede daha zor olacak! Ama başlamak için asla geç değil.