10. “Kitap İhtiyacı Belirleme Ekranı”na veri girişi aşağıdaki açıklamalar doğrultusunda yapılacaktır:
10.1. “Kitap Seçim Modülü” açılınca “sol menü” de yer alan Kitap İhtiyacı Belirleme düğmesine tıklanarak “Kitap İhtiyacı Belirleme Ekranı” gelecektir.
10.2. “Kitap İhtiyacı Belirleme Ekranı”nda 2010-2011 eğitim-öğretim yılında okutulacak ders kitaplarının isimleri ilköğretimde “SINIFLAR” ve “DİĞER”, ortaöğretimde ise “ALFABETİK GRUPLAR” halinde listelenmiştir.
10.3. “Kitap İhtiyacı Belirleme Ekranı”nda kayıt eklemek için “yeni kayıt” düğmesi seçilecektir. Gelen ekranda kitabın ilköğretim okulları için sınıfına göre 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8’inci veya “DİĞER”, ortaöğretim okulları için kitabın adına göre A-C, Ç-E, F-H, İ-L, M-Ö, P-Z alfabetik grupları seçeneklerinden biri seçilecektir. Genel ve Meslekî Teknik Anadolu Liseleri Yabancı Dil ve İkinci Yabancı Dil ders kitapları F-H ve İ-L alfabetik grubunda yer almaktadır. Yabancı Dil Ağırlıklı Program Uygulamayan Genel ve Meslekî Teknik Liselerin 9 ve 10’uncu okutulan İNGİLİZCE ders kitaplarına ise bir karışıklığa meydan vermemek için M-Ö alfabetik grubunda Ortaöğretim İngilizce 9 ve Ortaöğretim İngilizce 10 isimleri ile yer verilmiştir.
10.4. Okutulacak ders kitabının adı, gelen listeden seçilecek ve kitaba ilişkin özel “Açıklamalar” dikkatle okunarak ihtiyaç duyulan kitap sayısı, ilgili kutucuğa girilecektir. Kitap ihtiyacı; öğrenci ve dersi okutan öğretmen sayısı toplamı dikkate alınarak girilecektir. Takım kitaplarda ise; Ders Kitabı ile Öğrenci Çalışma Kitabı eşit sayıda ve öğrenci-dersi okutan öğretmen sayısına, Öğretmen Kılavuz Kitabı dersi okutan öğretmen sayısına eşit olacaktır.
10.5. Kitap sayısı ilgili kutucuğa girildikten sonra mutlaka “üst menü” de yer alan “kaydet” düğmesine tıklanacaktır.
10.6. 10.3, 10.4 ve 10.5’inci maddedeki işlemler, okulun ihtiyaç duyduğu her bir ders kitabı için ayrı ayrı uygulanacaktır.
10.7. İlköğretimde DİĞER bölümünde;
10.7.1. Bilişim Teknolojileri 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8’inci Basamak Öğrenci Çalışma Kitapları,
10.7.2 Bilişim Teknolojileri 1-3, 4-5 ve 6-8’inci Basamak Öğretmen Kılavuz Kitapları,
10.7.3 Müzik 4-5 ve 6-8 Öğretmen Kılavuz Kitapları,
10.7.4. Beden Eğitimi Öğretmen Kılavuz Kitabı 1-8, Düşünce Eğitimi Öğretmen Kılavuz Kitabı, Görsel Sanatlar Öğretmen Kılavuz Kitabı, Teknoloji ve Tasarım Kılavuz Kitabı ve Medya Okur-Yazarlığı Öğretmen Kılavuz Kitabı bulunmaktadır.
Bu kitaplar için “DİĞER” bölümü tıklanacaktır.
10.8. İlköğretimde her sınıf için Öğrenci Çalışma Kitabı ile birlikte Bilişim Teknolojileri için 1-3, 4-5 ve 6-8; Müzik için 1, 2, 3’üncü sınıflar için ayrı ayrı, 4-5 ve 6-7-8. sınıflar için birleşik olmak üzere Öğretmen Kılavuz Kitapları hazırlanmıştır. Bu dersler için Öğrenci Çalışma Kitabı seviyesine uygun Öğretmen Kılavuz Kitabı belirlenecektir.
10.9. 28/08/2006 tarihli ve 347 sayılı Kurul Kararı ile kabul edilen “Bilişim Teknolojileri Öğretim Programı”nda yer alan her basamaktaki kazanımlar incelenerek bu ders seçen sınıfların seviyesinin hangi basamaktan başlamaya daha uygun olduğu öğretmenler tarafından belirlenecektir.
10.10. Kitap sayıları girildikçe okul için belirlenen kitaplar ve miktarları aynı sayfanın altında liste halinde yer alacaktır.
10.11. Girilmiş olan herhangi bir kayıt ile ilgili düzeltme yapmak veya kayıt silmek için sayfanın altında oluşan listedeki kitap kodunun başında yer alan “açık klasör” şeklindeki resim tıklanacak, tekrar bu kitaba ait ekrana dönülecek ve istenilen işlem yapılabilecektir.
10.12. Girilen her kitap için her kaydet düğmesine basılacaktır. Böylece kitapların tamamının kaydedildiğinden emin olunacaktır.
10.13. Okulun ihtiyaç duyduğu kitap çeşidi ve sayısı girildikten sonra sayfanın altında oluşan liste incelenecek, ihtiyaç duyulan kitapların tamamının girilip girilmediği kontrol edilecektir.
10.14. İhtiyaç duyulan bütün kitapların giriş işlemi tamamlanıp kaydedildikten sonra “üst menü” de yer alan “yazıcı resmine” tıklanarak girilmiş olan verilerin dökümü alınacak ve alınan liste okul/kurum müdürlüklerince kontrol edilerek onaylanacaktır. Onaylı listenin bir sureti dosyalanacak, bir sureti de il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne gönderilecektir. Kitapların okullara dağıtımında bu listelerde yer alan sayılar esas alınacaktır. Bu listelerde yer alan kitap sayıları, denetim ve rehberlik sırasında öğrenci ve öğretmen sayıları ile karşılaştırılarak tutarlılığı test edilecektir.
10.15. Kitap ihtiyacının giriş işlemi tamamlanıp verilerin dökümü alındıktan sonra ekranın “sağ üst” köşesinde yer alan “çıkış düğmesi” tıklanarak “Kitap İhtiyacı Belirleme Ekranı”ndan çıkılacaktır.
11. Internet bağlantısı olmayan okulların kitap ihtiyaçları, Internet bağlantısı olan okullardan ve/veya il/ilçe millî eğitim müdürlüğünden girilecektir. 2010-2011 eğitim ve öğretim yılında ilk defa açılması planlanan ilköğretim ve ortaöğretim okullarının kitap ihtiyaçları, okulun bağlı olduğu il/ilçe millî eğitim müdürlüğü tarafından, en yakın okuldan girilecek ve kitaplar teslim alındığında yeni açılan okula verilmesi sağlanacaktır.12. “Kitap Seçim Modülü” veri girişine kapatıldıktan sonra Modül’e kitap eklenmesi söz konusu olamayacağından Modülde sınıflara ve alfabetik gruplara göre hazırlanan kitap isim listesinin tamamının taranması ve ihtiyaç bildirilmeyen kitap kalmaması sağlanacaktır.
13. “Kitap Seçim Modülü”ne girilen kitap sayılarının eksikliği veya fazlalığı ile veri girişini yapmayan veya eksik yapan okul/kurumlardan okul/kurum müdürleri ve il/ilçe millî eğitim müdürleri sorumlu olacak, bu iş ve işlemler Bakanlık ve ilköğretim müfettişleri tarafından da denetlenecektir.
14. 2010-2011 eğitim-öğretim yılı kitap ihtiyacı, yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde “Kitap İhtiyacı Belirleme Ekranı”na girilecek; okul müdürlüklerince il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne ya da doğrudan Bakanlığımıza kesinlikle yazılı veya şifahi olarak kitap ihtiyacı bildirilmeyecektir.
15. “Kitap İhtiyacı Belirleme Ekranı”na bilgi girişi sürecinde karşılaşılan sorunlar için Yayımlar Dairesi Başkanlığının 0312 212 81 45/4104-4126 numaralı telefonlarından bilgi alınabilecektir. Ancak, “Kitap Seçim Modülü”nde yer almayan kitap isimleri ile MEGEP kapsamında okutulacak modüllerle ilgili bilgi talebinde bulunulmayacaktır.
“Kitap İhtiyacı Belirleme Ekranı”na da konulan yukarıdaki açıklamalar bütün okul/kurum müdürlüklerine duyurulacak ve resmî-özel bütün ilköğretim ve ortaöğretim okul/kurumlarında 2010-2011 eğitim-öğretim yılında öğrenim görecek öğrencilerin ihtiyaç duyduğu ders kitabı sayısının doğru ve sağlıklı bir şekilde tespit edilerek sisteme girilmesi için gerekli her türlü tedbir okul/kurum müdürleri ile il/ilçe millî eğitim müdürleri tarafından alınacaktır.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Recep IŞIK
Bakan a.
Müsteşar Yardımcısı
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]